Ihoinfektioiden tuore Käypä hoito -suositus: penisilliini on yhä ykkösvalinta antibiootiksi ruusutulehduksen hoidossa

UUTISET 04.03.2021

Ihoinfektiot Käypä hoito -suositus yhdistää päivitetyt Ihon bakteeri-infektioiden ja Sieni-infektioiden diagnostiikan Käypä hoito -suositukset. Suositukseen sisältyvät lisäksi uusina osa-alueina ihon sieni-infektioiden hoito, sekä virusinfektioiden diagnostiikka ja hoito.

– Ihon bakteeri-infektioiden osalta haluamme korostaa penisilliinin olevan edelleen ykkösvalinta ruusutulehduksen hoidossa, toteaa Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, professori Annamari Ranki.

Hoitoaika 7–14 vuorokautta on ruusutulehduksessa yleensä riittävä. Se on lyhyempi, kuin monelle kokeneemmalle lääkärille opintojen aikana opetettu kolmen viikon antibioottihoito.  Suosituksessa todetaan myös, että ennaltaehkäisevää antibioottihoitoa punkin pureman jälkeen ei tarvita, mutta kliinisin iho-oirein ilmenevä borreliainfektio hoidetaan antibiootilla.

Ihon sieni-infektioiden osalta sieninäytteen ottaminen on tärkeää ennen hoidon aloittamista. Ainoastaan varvasvälisilsan voi hoitaa kliinisen kuvan perusteella ilman näytteenottoa. Sieni-infektion diagnoosin voi tehdä sieninatiivinäytteen mikroskopoinnilla ja sieniviljelyllä tai nukleiinihapon osoituksella (NhO). Useimmissa ihon sieni-infektioissa paikallishoito on riittävä.

Ihon virusinfektioihin liittyen on hyvä muistaa, että syylistä valtaosa paranee itsekseen tai kotihoidolla. Lääkärin hoitoa tarvitaan vain harvoin. Ontelosyyliä ei tarvitse hoitaa mitenkään. Myöskään ihon herpesinfektioista suurin osa ei tarvitse hoitoa, mutta heti ensioireiden aikaan aloitettu viruslääkehoito lievittää oireita ja lyhentää infektion kestoa jonkin verran. Toistuvat ja vaikeat herpesinfektiot tulee ohjata lääkärin arvioon.

Tutustu suositukseen tarkemmin tästä