Käypä hoito -suositus alaraajojen tukkivasta valtimotaudista on päivitetty

UUTISET 26.02.2021

Alaraajojen tukkiva valtimotauti on yksi ateroskleroosin kolmesta tavallisimmasta ilmentymästä. Tutkimusten mukaan alaraajojen valtimotauti tunnetaan huonommin kuin kaksi muuta tärkeää ateroskleroosin ilmentymää eli sepelvaltimo- ja aivovaltimotauti. Tämä seikka heikentää alaraajojen valtimotaudin diagnostiikkaa, riskitekijöiden hallintaa ja hoidon saatavuutta.

Alaraajojen tukkivaa valtimotautia käsittelevässä Käypä hoito -suosituksessa käsitellään alaraajojen oireettoman tukkivan alaraajavaltimotaudin, katkokävelyn ja kroonisen raajaa uhkaavan iskemian diagnostiikkaa ja hoitoa sekä kardiovaskulaaristen tapahtumien ehkäisyä.

Päivitetystä suosituksesta on hyvä muistaa ainakin seuraavat asiat:

  1. Oireinen alaraajojen tukkiva valtimotauti on aina merkki yleistyneestä valtimotaudista ja sen vuoksi valtimotaudin diagnostiikka ja riskitekijöiden optimaalisen hoidon aloitus kuuluvat perusterveydenhuoltoon.
  2. Kroonisen raajaa uhkaavan iskemian hoidon kulmakivi omatoimisilla potilailla on valtimoverenkierron parantaminen ja nämä potilaat tulee lähettää viiveettä arvioon verisuonikirugiseen yksikköön.
  3. Diabeetikoilla iskemia huonosti paranevan haavan taustalla on aina syytä poissulkea, mikäli jalkaterän pulssit (ADP, ATP) eivät kiistatta palpoidu.
  4. Katkokävelyn ensisijainen hoito on konservatiivinen; riskitekijöiden hoito ja liikuntaohjaus.

Tutustu suositukseen tarkemmin tästä.