Jokaisen huoli on tärkeä – tänään vietetään Maailman mielenterveyspäivää

UUTISET 10.10.2022

Tänään 10.10. vietetään perinteistä Maailman mielenterveyspäivää. Duodecimin julkaisemat Käypä hoito -suositukset tarjoavat runsaasti mielenterveyteen ja sen hoitoon liittyvää tietoa.

Tänä vuonna Mieli ry herättelee muistamaan, että jokaisen huoli on tärkeä. Tämä tarkoittaa keskustelua mielenterveyden merkityksestä, ongelmien ehkäisemisestä ja avun saamisesta. Kyse ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan asiasta, sillä pahoinvointi tulee kalliiksi.

Mielenterveyttä voi vahvistaa monella tavalla. Omista tunteista pitää voida puhua ja vaikeissa tilanteissa on saatava apua – matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Usein olo helpottuu, kun joku kuuntelee. Mieli ry kannustaa jokaista kysymään, mitä kuuluu ja jakamaan huolia toisten kanssa arjessa, muun muassa päiväkodeissa, perheissä, kouluissa, nuorisotiloissa, vapaa-ajalla, harrastuksissa ja työpaikoilla.

Duodecimin julkaisemat Käypä hoito -suositukset tarjoavat runsaasti mielenterveyteen ja sen hoitoon liittyvää tietoa. Esimerkiksi depression Käypä hoito -suosituksen löydät täältä ja potilasversion täältä. Myös suositus muistuttaa, että masentuneelta on syytä kysyä esimerkiksi itsetuhoisista ajatuksista, jotta hänelle saadaan ajoissa apua. Suositus on julkaistu myös ruotsiksi, samoin sen potilasversio.

Masentuneen mieliala on yleensä jatkuvasti alakuloinen, ja hänen kykynsä tuntea kiinnostusta tai mielihyvää on kadonnut. Nukahtaminen voi olla vaikeaa, uni katkonaista ja väsymys päivittäistä. On vaikeaa tehdä päätöksiä ja keskittymiskyky herpaantuu herkästi. Ruokahalu voi olla kadonnut ja paino laskea – joillakin ongelmana on taas kohonnut ruokahalu ja liika nukkuminen. Masentuneen kuva omasta itsestä on yleensä negatiivinen ja itsetunto alentunut.

Perinnöllinen taipumus altistaa masennukselle

Depressiolle altistavat muun muassa perinnöllinen taipumus, persoonallisuuden masennukselle altistavat piirteet ja masennuksen laukaisevat kielteiset elämäntapahtumat. Perinnöllinen alttius on merkittävä taustatekijä erityisesti vaikeissa ja toistuvissa masennuksissa.

Voit osallistua mielenterveyspäivään esimerkiksi pukeutumalla vihreään. Tänään illalla klo 18 alkaen valaistaan vihreällä valolla rakennuksia – sinä voit valaista ikkunoita tai vaikkapa itselle tärkeitä esineitä. Näin näytät kaikille tasa-arvoisesti vihreää valoa ja olet mukana edistämässä avoimempaa keskusteluympäristöä. Voit jakaa vihreät kuvasi ja toimintasi somessa tunnisteilla #maailmanmielenterveyspäivä #huolituoli #vihreäävaloa #kymppikymppi

Lisää ideoita ja tietoa Maailman mielenterveyspäivästä löydät Mieli ry:n verkkosivuilta.