Takaisin Tulosta

ENE-dieetin käytännön toteutus

Lisätietoa aiheesta
Anna-Maria Teeriniemi
3.3.2020
 • ENE-dieettiä ei tule koskaan toteuttaa ainoana lihavuuden hoitomuotona eli ilman asianmukaista elintapahoitoa ja seurantaa. Lisäksi ENE-dieetti tulee aloittaa ja purkaa suunnitelmallisesti.
 • Ennen ENE-dieetin aloitusta sen sopivuus varmistetaan aina yksilöllisesti terveydentilaa (mahdolliset sairaudet ja lääkitys) ja syömiskäyttäytymistä (mm syömishäiriöt, ahminta) arvioiden. Mikäli potilaalla on sairauksia tai lääkityksiä, lihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri arvioi dieetin sopivuuden ja ohjaa tarvittavat lääkemuutokset.
 • ENE-dieettiä ei suositella, jos potilaalla on syömisen hallinnan haasteita, syömishäiriöoireita tai diagnosoitu syömishäiriö.

ENE-dieetin toteutus kaupallisilla valmisteilla

 • Kaupallisia ENE-dieettivalmisteita käytetään valmistajan antaman erillisen annosteluohjeen mukaan.
 • Päivittäin syötävä määrä ENE-valmisteita sisältää proteiinia noin 60 grammaa. Se ei kuitenkaan yksin riitä, vaan riittävän proteiinin saannin turvaamiseksi ja liiallisen lihaskadon ehkäisemiseksi valmisteiden lisäksi suositellaan joka päivä vähintään 20 grammaa proteiinia (=n. 100 g hiilihydraatittomia proteiininlähteitä), jonka laihduttaja saa vähän energiaa sisältävistä proteiinipitoisista ruoka-aineista. Tarkemmat ohjeet proteiinintarpeen arvioimiseksi «Proteiinin tarve painonhallinnassa»1.
 • Myös hyvälaatuisten rasvahappojen saanti voi jäädä puutteelliseksi. Tämän vuoksi ENE-dieettivalmisteiden kanssa suositellaan lisäksi 1 rkl rypsiöljyä/vrk. Vaihtoehtoisesti voi valita saksanpähkinä- tai pellavansiemenöljyn.
 • Lisäksi ENE-dieettiin kuuluu n. 500 g /vrk vähähiilihydraattisia vihanneksia ja juureksia, 2,5 l/vrk energiattomia juomia sekä D-vitamiinivalmiste (10 ug/vrk).
 • ENE-valmisteiden ohessa käytettyjen proteiini-, rasva- ja vihanneslisien kanssa dieetti on ’niukkaenergiainen’, ei ’erittäin niukkaenergiainen’. Nämä lisät parantavat kuitenkin huomattavasti potilasturvallisuutta (ravitsemustilan kohennus ja lihaskadon ehkäisy), ja ovat sen vuoksi suositeltuja.
 • Joka päivä tulee syödä suositeltu määrä valmisteita. Jos potilas ei tähän pysty, tulee se kertoa heti ohjaajalle. Valmisteiden käyttömäärä on yleensä 5–6 pussia /päivä. Tämä tulee suositeltavan ateriarytmin kehittymistä.
 • Alkoholia ei käytetä dieetin aikana ollenkaan.
 • Valmisteilla toteutettava ENE-dieetti lopetetaan 2–5 viikon aikana siirtymällä syömään vaiheittain pelkästään tavallista ruokaa.
 • Käytännössä, kun dieetti puretaan 5 viiden viikon aikana, syödään joka viikko yksi päivittäinen valmistepussi vähemmän edellisviikkoon verrattuna. Ensimmäisellä purkuviikolla aamupala ja 4–5 pussia, seuraavalla viikolla aamupala, lounas ja 3–4 pussia jne. Ateriat koostetaan normaaleista, terveellisistä ruoka-aineista. Siirtymävaiheessa voi käyttää valmista ateriasuunnitelmaa tai koostaa ateriat painonhallintaa tukevan ruokavalion periaatteiden mukaisesti itse «Painonhallintaa tukevat aikuisten ruokailutottumukset aikuisilla»2. Jos paino uhkaa nousta, voi väliaikaisesti siirtyä uudelleen syömään enemmän ENE-valmisteannoksia.
 • Lisätietoja ja tarkemmat ohjaajan oppaat löytyvät osoitteesta TerveyskyläPro / Virtuaalikeskukset/ Painonhallinta https://ammattilaiset.terveyskyla.fi/oppaat-ja-valmennukset/kaikki/ruokavalinnat-ja-ene-dieetti (vaatii sisäänkirjautumisen).
 • Yliopistosairaanhoitopiirien työntekijät kirjautuvat palveluun organisaatiotunnuksella.
 • Muut terveydenhuollon ammattilaiset kirjautuvat palveluun VRK-henkilökortilla.

ENE-dieetin toteutus tavallisella ruoalla

 • ENE-dieetti voidaan toteuttaa myös tavallisella ruoalla, mikä sopii ENE-dieetin vaihtoehdoksi potilaille, jotka eivät pysty tai halua toteuttaa dieettiä kaupallisilla valmisteilla, mutta joille dieettiä on suositeltu esim. lääkärin tai ravitsemusterapeutin toimesta. Se soveltuu myös tilanteisiin, jolloin tarvitaan lyhytaikaisesti nopeampaa ja tehokkaampaa laihtumista, esim. ennen suurta kirurgista toimenpidettä.
 • Tavallisella ruoalla ENE-dieetti toteutetaan aina ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Toteutus tarvitsee tarkan ruoan annostelun ja lisäksi asianmukaisen vitamiini- ja kivennäis- ja hivenainetäydennyksen.
 • Ruoka-aineilla toteutettava ENE-dieetin lopetus toteutetaan 2–5 viikon aikana vähitellen lisäämällä ruokavalioon pääasiassa hyvälaatuisia hiilihydraatin lähteitä, kuten täysjyväviljatuotteet, marjat ja hedelmät sekä pehmeitä kasvirasvoja, kuten kasviöljyt, kasvirasvalevitteet, pähkinät ja siemenet, painonhallintaa tukevan ruokavalion periaatteiden mukaisesti «Painonhallintaa tukevat aikuisten ruokailutottumukset aikuisilla»2.

Painonnousu ENE-dieetin jälkeen

 • ENE-dieetillä saavutetun painotuloksen ylläpitämiseksi tarvitaan elintapahoidon jatkamista.
 • ENE-dieetin jälkeiseen elintapahoitoon kuuluu yksilöllisten muutostarpeiden lisäksi myös painon säännöllinen punnitus
 • Mikäli paino elintapahoidosta huolimatta uhkaa nousta, voi harkita uudelleen ENE-valmisteiden käyttöä tai lihavuuslääkkeitä.
 • ENE-valmisteiden käyttösuunnitelma tällaisessa tilanteessa, joka voi olla esimerkiksi samankaltainen kuin Direct-tutkimuksessa «Lean ME, Leslie WS, Barnes AC ym. Primary care-led...»1, «Lean MEJ, Leslie WS, Barnes AC ym. Durability of a...»2, «Lean M, Brosnahan N, McLoone P ym. Feasibility and...»3. Tässä tyypin 2 diabetestutkimuksessa potilaita kehotettiin seuraamaan painoa ja jos paino nousi enemmän kuin 2 kg ENE-dieetin purun jälkeen, tutkittaville tarjottiin 2–4 viikon ajaksi osittaista ENE-dieettiä. Jos painonnousu oli yli 4 kg, tutkittavat aloittivat uudelleen 4 viikoksi täys-ENE-dieetin, joka purettiin 4 seuraavan viikon aikana.
 • Tarvittaessa potilaita kehotetaan olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön, mikäli painon takaisinnousun kanssa on ongelmia. Tällöin voi harkita tehostettua ohjantaa tai esimerkiksi lihavuuslääkitystä.
 • Lihavuuslääkkeistä etenkin ruokahalua vähentäviä lääkkeitä (vuonna 2020 bupropioni-naltreksoni ja liraglutidi) voi harkita käytettäväksi painon takaisinnousun ehkäisyssä. Liraglutidi-valmisteella on tehty tutkimus, jossa välittömästi niukkaenergiaisen dieetin jälkeen aloitettu liraglutidi kaksinkertaisti laihtumistuloksen vuoden kuluessa (yhteensä 12 %) verrattuna lume-ryhmään (6 %) «Wadden TA, Hollander P, Klein S ym. Weight mainten...»4.
 • Lisätietoja ja tarkemmat ohjaajan oppaat löytyvät TerveyskyläPro / Virtuaalikeskukset/ Painonhallinta sivuilta: «https://ammattilaiset.terveyskyla.fi/oppaat-ja-valmennukset/kaikki/ruokavalinnat-ja-ene-dieetti»1 (vaatii sisäänkirjautumisen).
 • Yliopistosairaanhoitopiirien työntekijät kirjautuvat palveluun organisaatiotunnuksella.
 • Muut terveydenhuollon ammattilaiset kirjautuvat palveluun VRK-henkilökortilla.

Kirjallisuutta

 1. Lean ME, Leslie WS, Barnes AC ym. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet 2018;391:541-551 «PMID: 29221645»PubMed
 2. Lean MEJ, Leslie WS, Barnes AC ym. Durability of a primary care-led weight-management intervention for remission of type 2 diabetes: 2-year results of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2019;7:344-355 «PMID: 30852132»PubMed
 3. Lean M, Brosnahan N, McLoone P ym. Feasibility and indicative results from a 12-month low-energy liquid diet treatment and maintenance programme for severe obesity. Br J Gen Pract 2013;63:e115-24 «PMID: 23561690»PubMed
 4. Wadden TA, Hollander P, Klein S ym. Weight maintenance and additional weight loss with liraglutide after low-calorie-diet-induced weight loss: the SCALE Maintenance randomized study. Int J Obes (Lond) 2013;37:1443-51 «PMID: 23812094»PubMed