
Alaselkäkipu on yleisin tuki- ja liikuntaelimistön vaiva, josta lähes jokainen kärsii jossain elämänsä vaiheessa. Alaselkäkivun ennuste on yleensä hyvä, mutta noin neljäsosalla oireet pitkittyvät ja selkäkipujaksojen toistuminen on tavallista, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa.
Selkäoireet voidaan jakaa kolmeen luokkaan:
- mahdollinen vakava selkäkivun syy
- spesifinen selkäsairaus ja
- epäspesifiset selkävaivat eli oireet, joiden yhteydessä ei todeta viitteitä vakavasta sairaudesta tai hermojuuren toimintahäiriöstä.
Kliinisessä tutkimuksessa keskeistä on arvioida potilaan kokemaa toimintakyvyn haittaa. Akuutti tai tilapäinen alaselkäkipu ei edellytä välittömiä kuvantamistutkimuksia, jos havaittavissa ei ole merkkejä vakavista sairauksista.
Hoidon tavoitteena on kivun lievittäminen, sen pitkittymisen ehkäisy, toimintakyvyn ja työkyvyn palauttaminen sekä elämänlaadun parantaminen. Lääkkeetön kivunhoito ja potilasohjaus ovat keskeisiä alaselkäkivun hoidossa.
Pitkittynyt alaselkäkipu on moniulotteinen ongelma, johon vaikuttavat useat eri tekijät. Siksi hoito tulee suunnitella yksilöllisesti. Yli kolme kuukautta kestäneen selkäkivun kuntoutuksessa kognitiivis-behavioraalisiin menetelmiin yhdistetty harjoittelu tuottaa yksittäisiä hoitomuotoja parempia tuloksia.
Tutustu Alaselkäkivun päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen »