Takaisin Tulosta

Ruoka-allergiaselvitykset atooppista ekseemaa sairastavilla lapsilla

Vältä viisaasti
Raija Sipilä, Sanna Poikonen, Anna Pelkonen ja Mika Mäkelä
2.1.2018

Älä aloita ruoka-allergiaselvityksiä lievää atooppista ekseemaa sairastavilla lapsilla. Älä rutiininomaisesti aloita selvityksiä keskivaikeaa atooppista ekseemaa sairastavilla imeväisillä.

Lievä atooppinen ekseema ei ole ruoka-allergian oire. Osalla alle vuoden ikäisistä keskivaikeaa tai vaikeaa atooppista ekseemaa sairastavista lapsista taustalla voi olla ruoka-allergia ja allergiaselvitykset ovat aiheellisia. Erityisesti vaikeaa atooppista ekseemaa sairastavilla imeväisikäisillä ruoka-allergia (maito, kananmuna, viljat) on tavallinen.

Yli 1-vuotiaalle lapselle ilmaantuva atooppinen ekseema johtuu harvoin ravitsemuksessa keskeisistä ruoka-allergioista ja siksi allergiaselvitykset ekseeman vuoksi ovat harvoin tarpeen. Perusvoiteiden säännöllinen käyttö ja ihoa ärsyttävien tekijöiden välttäminen ja lääkevoiteiden käyttö aktiivisen ekseeman aikana ovat omahoidon kulmakivi.

Lievä atooppinen ekseema: potilaalla on kuivia ihoalueita, satunnaisesti kutinaa ja pienillä ihoalueilla punoitusta.

Keskivaikea atooppinen ekseema: potilaalla on kuivia ihoalueita, toistuvaa kutinaa ja punoitusta ja mahdollisesti myös ihon rikkoutumista ja paksuuntumista.

Vaikea atooppinen ekseema: iho on kuiva, kutina jatkuvaa ja punoitus laaja-alaista. Lisäksi esiintyy ihorikkoumia, ihon huomattavaa paksuuntumista, verenvuotoa, vetistystä, karstoittumista ja pigmentaatiohäiriöitä.

 

Lähteet: Ruoka-allergiat (lapset) Käypä hoito -suositus «Ruoka-allergia (lapset)»1
Atooppinen ekseema Käypä hoito -suositus «Atooppinen ekseema»2
Näytönastekatsaus: Ruoka-allergiaan liittyviä iho-oireita ovat vähintään keskivaikea atooppinen ekseema, nokkosihottuma ja angioödeema «Ruoka-allergiaan liittyviä iho-oireita ovat vähintään keskivaikea atooppinen ekseema, nokkosihottuma ja angioödeema.»A
Lisätietoartikkeli: Lisätietoa ruoka-allergioista lasten atooppisessa ekseemassa «Lisätietoa ruoka-allergioista lasten atooppisessa ekseemassa»1
Implementoinnin esteet ja edistäjät: Vanhempien huoli lapsen iho-oireista.