Takaisin Tulosta

Sivuontelotulehdus

Käyvän hoidon tiivistelmät
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit - Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä
22.5.2018

Käypä hoito -suositus «Sivuontelotulehdus»1 ja lyhyt abstrakti englanniksi «Sinusitis»2

Äkillisen sivuontelotulehduksen diagnoosi

Äkillisen sivuontelotulehduksen hoito

Usein toistuva tai pitkittynyt sivuontelotulehdus

  • Jos äkilliset tulehdukset toistuvat tai oireet pitkittyvät (yli 12 viikkoa), tulehduksen diagnoosi tulee varmistaa kuvantamistutkimuksilla (yleensä NSO-kuvan kuutamoprojektio).
  • Jos oireilu on selvästi toispuoleista ja esiintyy nenäverenvuotoa, nenän karstoittumista tai jatkuvaa tukkoisuutta, pahaa hajua, kasvojen turvotusta tai näköoireita, potilas lähetetään kiireellisesti erikoislääkärille jatkotutkimuksiin.
  • Pitkittyneiden sivuontelotulehdusoireiden ensisijainen hoito ovat nenäontelon suolavesihuuhtelut «Nasal saline irrigation may relief symptoms in chronic rhinosinusitis.»C (vaatii tunnistautumisen) ja nenän paikallinen kortikosteroidi «Topical steroid may have beneficial effects on symptom control of chronic rhinosinusitis with or without polyps. For disease severity, there may be improvement for all symptoms.»C (vaatii tunnistautumisen). Paikalliset kortikosteroidit voivat kuivattaa nenän limakalvoja, joten hoidossa tulee pyrkiä pienimpään mahdolliseen annokseen.
  • Ellei tehokkaalla konservatiivisella hoidolla saavuteta riittävää hoitotehoa, pitkäaikaisissa tai usein toistuvissa sivuontelotulehduksissa harkitaan leikkaushoitoa. Taudin perusluonteen vuoksi osalle potilaista jää pysyviä tai ajoittain toistuvia sivuontelotulehdusoireita leikkauksen jälkeenkin. Tällöin tarvitaan säännöllistä konservatiivista hoitoa.
    • Altistavat tekijät (esim. tupakointi ja allergiat) on selvitettävä ja hoidettava ennen leikkaushoidon harkitsemista.

Seuranta

  • Äkillisissä sivuontelotulehduksissa seuranta ei ole tarpeen, jos oireet häviävät.
  • Erikoislääkäriä konsultoidaan, jos äkilliset sivuontelotulehdukset toistuvat, oireet ja löydökset viittaavat pitkittyneeseen sivuontelotulehdukseen tai epäillään komplikaatiota.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Otolaryngologiyhdistys ry:n asettama työryhmä

Maija Hytönen (pj.)

Johanna Nokso-Koivisto

Eero Ilkko

Jukkapekka Jousimaa

Helena Liira

Jura Numminen

Tapio Pirilä

Marjo Renko

Raija Sipilä

Jaana Vuopio