Besvär med axelns senor
Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1
Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Olkapään jännevaivat «Olkapään jännevaivat»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.
Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.
Centrala rekommendationer
- Det vanligaste besväret med axelns senor är sensmärta (tendinopati) i samband med degeneration av en sena i rotatorkuffen. En genomgående ruptur kan utvecklas i och med degeneration eller uppkomma i en degenererad eller frisk sena i samband med en plötslig olycka.
- Risken för besvär med senorna i axeln ökar av kraftig belastning av axelleden, upprepade rörelser och av att överarmen långvarigt hålls i högläge i samband med arbete eller på fritiden. Förekomsten av senbesvär ökar tydligt med åldern.
- Ett typiskt symtom på senbesvär i rotatorkuffen är smärta som känns vid vila eller belastning eller både och. Belastningssmärta framträder särskilt vid rörelser över horisontalplanet. Eventuella symtom i samband med en genomgående ruptur är dessutom att det aktiva rörelseomfånget begränsas och kraften försvagas.
- Diagnostiken av axelbesvär grundar sig på anamnesen och en klinisk undersökning. Vid behov kompletteras diagnostiken med bilddiagnostik, där den primära är röntgenundersökning. Efter en olycka behövs alltid en röntgenundersökning.
- Degenerativa senbesvär behandlas i första hand konservativt inom primärvården eller företagshälsovården. Den viktigaste behandlingen är terapeutisk träning under ledning av en fysioterapeut, om egenvård inte lindrar symtomen.
- Kirurgisk behandling övervägs vid genomgående rupturer i rotatorkuffen. Vid rupturer orsakade av olycksfall övervägs det direkt och vid rupturer orsakade av degeneration övervägs det särskilt för patienter i arbetsför ålder, om inte ändamålsenlig konservativ behandling ger resultat.
Rekommendationens syfte och begränsningar
- Målsättningen med rekommendationen är att
- förenhetliga den kliniska och radiologiska diagnostiken av senbesvär i axeln
- förenhetliga kriterierna för konservativ behandling och kirurgisk behandling
- minska olägenheter och arbetsoförmåga på grund av senbesvär i axeln genom att effektivisera förebyggande, behandling och rehabilitering.
- Rekommendationen behandlar senbesvär i axeln hos fullvuxna patienter. I anslutning till senbesvär kan dessutom följande saker beröras, men de behandlas egentligen inte: artros, frusen axel, instabilitet i axelleden, besvär i akromioklavikularleden (AC-leden), axelfrakturer och deras följdtillstånd, tumörer och inflammatoriska ledsjukdomar.
Målgrupper
- Målgruppen för rekommendationen är anställda inom primärvården, den specialiserade sjukvården, företagshälsovården och den privata sektorn som behandlar axelsjukdomar och skador.
Definitioner
Axelns anatomi
- Rotatorkuffen (rotator cuff) är en helhet bestående av senorna i de fyra skulderbladsmusklerna
m. subscapularis, m. supraspinatus, m. infraspinatus och m. teres minor. Helheten fäster vid överarmsbenets övre del, centrerar den i skulderbladets ledskål,
stabiliserar axelleden och bidrar till kontroll och rörelser i leden i samband med
lyft- och rotationsrörelser. Se bilder
- benstrukturerna i axeln «Olkapään luurakenteet»1
- strukturerna i axelns rotatorkuff framifrån «Olkapään kiertäjäkalvosimen rakenteet edestä»2 och
- strukturerna i axelns rotatorkuff bakifrån «Olkapään kiertäjäkalvosimen rakenteet takaa»3.
- Det långa huvudet på muskeln biceps brachii är nära förknippat med rotatorkuffens struktur och funktion. Dess övre del går inne i axelleden och fäster vid övre delen av skulderbladets ledskål. Bicepsmuskelns funktion är kopplad till supination av underarmen och böjning av armbågsleden. Senans exakta betydelse för axelns funktion är oklar.
- När överarmen är i rörelse glider överarmsbenets huvud i skulderbladets ledskål och vrids samtidigt så att både rotatorkuffen och strukturerna i överarmsbenets övre del (tuberculum majus och minus) och slemsäcken under akromion får plats under akromion och korakoakromiala ligamentet.

Olkapään luurakenteet.
© Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Olkapään kiertäjäkalvosimen rakenteet edestä.
© Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Olkapään kiertäjäkalvosimen rakenteet takaa.
© Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Termer i anslutning till senbesvär
- Impingementsyndrom, trång axel -syndrom, inklämningssyndrom, förträngningssyndrom,
smärtbåge-syndrom:
- irritation i senan m. supraspinatus som eventuellt är förknippad med mekanisk kontakt mellan senan och skulderbladet. Tillståndet kan också vara förknippat med en slemsäcksinflammation (subakromiell bursit).
- Kontakt mellan rotatorkuffen och akromion har inget tydligt orsakssamband med smärta i axeln «McFarland EG, Maffulli N, Del Buono A ym. Impingem...»1, «Papadonikolakis A, McKenna M, Warme W ym. Publishe...»2. Ovan nämnda termer som uttrycker inklämning, trånghet, förträngning eller dylikt kan således vara vilseledande vid smärta i axeln.
- Smärta i rotatorkuffsenorna kan vara förknippad med kortvarig aktiv inflammation (tendinit). Senbesvär är dock ofta kroniska, och radiologiska undersökningar kan påvisa tendinosförändringar. I kliniskt arbete bör man använda benämningen tendinopati som beskriver symtomen «Khan KM, Cook JL, Kannus P ym. Time to abandon the...»3, «Maffulli N, Khan KM, Puddu G. Overuse tendon condi...»4. Se tabell «Termer i anslutning till senbesvär ...»1.
- Senförkalkning i axeln avser en ansamling av kalk i eller runt en sena som kan urskiljas på en röntgenbild. Se bild «Kookas jännekalkki»4. Senförkalkning kan leda till smärta i axeln, men kan också vara helt symtomfri.
- Subakromiell smärta:
- Eftersom den exakta källan och orsaken till smärtan ofta förblir okänd, kan termen "subakromiell smärta" användas som allmän benämning för följande tillstånd: tendinopati, impingementsyndrom, trång axel -syndrom, inklämningssyndrom, förträngningssyndrom, smärtbåge och bursit.
"-it" | Inflammation i vävnaden, histologiskt aktiva inflammatoriska celler |
Tendinit | Inflammation i en sena |
Tenosynovit | Senskideinflammation Senskidan i axeln täcker endast det långa huvudet på biceps |
Bursit | Slemsäcksinflammation Inflammation i slemsäcken, oftast under akromion eller deltamuskeln (subakromiell eller subdeltoid bursit) |
"-os" | osis (grek.) = sjukdomsfas, utveckling eller uppkomst av något |
Tendinos | Degenerationsförändringar i en sena (utan histologiska tecken på aktiv inflammation) Histologisk eller radiologisk diagnos Kan vara kliniskt symtomfri |
"-pati" | pathos (grek.) = sjukdom, sjukdomstillstånd (även lidande, känsla) |
Tendinopati | Sjukdom med symtom i en sena Klinisk diagnos |

Kookas jännekalkki. Olkaluun pään ja olkalisäkkeen välissä sijaitseva kookas kalkkikertymä.
Röntgenkuva: Juha Paloneva
Definitioner av ruptur i rotatorkuffen
- En ruptur kan bero på degeneration eller en olycka.
- En degenerativ ruptur uppkommer i allmänhet utan identifierbar orsak eller i samband med belastning, lågenergiskada eller plötslig armrörelse.
- Vid en olycksrelaterad (traumatisk) ruptur brister en tidigare frisk sena vid ett trauma vars energi åtminstone motsvarar ett fall från stående på axeln eller en utsträckt arm.
- En olycka kan också orsaka en ruptur i en tidigare degenererad sena eller leda till att en tidigare ruptur plötsligt blir större, och ge symtom i en tidigare symtomfri axel. Således kan man i stället för olycksrelaterad ruptur även tala om senruptur som konstaterats efter en olycka, eftersom det inte exakt går att fastställa hur stor andel av symtomen som beror på tidigare degeneration och hur mycket som beror på olyckan.
- Partiell ruptur (icke genomgående ruptur):
- bristning som inte går genom hela senans tjocklek, kan omfatta senans ovan- eller undersida
- Genomgående ruptur:
- bristning som omfattar hela senans tjocklek och som förenar ledhålan och det subakromiella utrymmet med varandra
- Total ruptur:
- genomgående bristning som omfattar hela senans fäste (i anteroposterior riktning)
- Massiv ruptur:
- omfattande total ruptur som omfattar senfästena för minst två muskler i rotatorkuffen «Zingg PO, Jost B, Sukthankar A ym. Clinical and st...»5
- Rotatorkuffartropati:
- situation som är förknippad med en massiv ruptur av rotatorkuffen, successiv höjning av överarmsbenet mot undersidan av akromion samt artrosförändringar i axelleden. Se bild «Kiertäjäkalvosinartropatia»5.
- Sjukdomsklassifikationen ICD-10 «ICD-10-diagnoosiluettelo»1motsvarar inte till alla delar den nuvarande uppfattningen om etiologin vid senbesvär, och den innehåller delvis motstridiga och överlappande diagnoser som inte kan särskiljas i det kliniska arbetet.
- För att mäta behandlingsresultaten vid senbesvär i axeln har flera mätare utvecklats som både är specifika för axelbesvär och allmänna mätare som beskriver smärta eller livskvalitet. Mer information «Olkavaivojen mittareita ja yleisiä oirekyselyjä»2. Dessa används främst inom forskning, men i tillämpliga delar är de också användbara i kliniskt arbete.

Kiertäjäkalvosinartropatia. Kiertäjäkalvosinartropatiassa olkaluun pää on noussut ylös lähelle olkalisäkettä (tai siihen kiinni) ja glenohumeraalinivelessä on nivelrikkomuutoksia. Tällä potilaalla on todettavissa myös lapaluun nivelmaljan yläosan ja olkalisäkkeen syöpymistä.
Röntgenkuva: Juha Paloneva
Prevalens
- Siffrorna som beskriver förekomsten av senbesvär i axeln varierar mycket beroende på hur senbesvär har definierats. I befolkningsundersökningar har definitionen i allmänhet gjorts utifrån symtom och kliniska fynd, utan bilddiagnostiska undersökningar.
- I undersökningen Hälsa 2000 hade en sjättedel av männen och nästan en fjärdedel av kvinnorna haft besvär i en axel under föregående månad «Viikari-Juntura E, Nykyri E, Takala EP. Shoulder p...»6, «http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201204193318»1. Cirka 2 procent av befolkningen i arbetsför ålder hade senbesvär «Miranda H, Viikari-Juntura E, Heistaro S ym. A pop...»7, «Rechardt M, Shiri R, Karppinen J ym. Lifestyle and...»8.
- Det finns inga tillförlitliga undersökningar om förändringar på befolkningsnivå i anslutning till förekomsten av senbesvär i axeln.
- Enligt befolkningsundersökningar ökar mängden senbesvär i axeln med åldern så att prevalensen börjar öka tydligt efter cirka 40 års ålder «Sher JS, Uribe JW, Posada A ym. Abnormal findings ...»9, «Tempelhof S, Rupp S, Seil R. Age-related prevalenc...»10, «Yamaguchi K, Ditsios K, Middleton WD ym. The demog...»11. Senbesvär förekommer något oftare hos kvinnor än hos män, och de förekommer mer i höger axel än i vänster «Silverstein BA, Viikari-Juntura E, Fan ZJ ym. Natu...»12. I Holland i början av 1990-talet besökte årligen cirka 15 nya patienter per tusen invånare en allmänläkares mottagning på grund av senbesvär i axeln «van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA ym. Shoulder...»13.
- Med bilddiagnostiska undersökningar har rupturer i rotatorkuffen konstaterats både hos patienter med symtom och hos en tredjedel av de symtomfria «Sher JS, Uribe JW, Posada A ym. Abnormal findings ...»9. Förekomsten av rupturer ökar med åldern. I en icke-selekterad population har genomgående rupturer konstaterats i symtomfria axlar hos cirka en fjärdedel av personerna över 60 år och hos hälften av 80-åringarna «Sher JS, Uribe JW, Posada A ym. Abnormal findings ...»9 «Tempelhof S, Rupp S, Seil R. Age-related prevalenc...»10, «Tashjian RZ. Epidemiology, natural history, and in...»14. Prevalensen för förkalkning av senor i axeln är som störst vid 30–60 års ålder. Oftast förekommer förkalkning i supraspinatus eller subscapularis. Hos patienter med axelsmärta har det konstaterats hos knappt 10 procent. Å andra sidan har förkalkningar även rapporterats allmänt hos den symtomfria populationen «Oliva F, Via AG, Maffulli N. Physiopathology of in...»15.
Etiologi, predisponerande faktorer
- Orsakerna till senbesvär (tendinopati) kan delas in i senans inre (intrinsic) och
yttre (extrinsic) mekanismer «Seitz AL, McClure PW, Finucane S ym. Mechanisms of...»16. Se bild «Tendinopatian patogeneesi»6.
- I de inre mekanismerna är den centrala orsaken degeneration av senan, som leder till att den mekaniska belastningen överskrider de fysiologiska processer som främjar senans återhämtningsförmåga.
- I de yttre mekanismerna är den centrala orsaken en betydande skada eller ett trångt subakromiellt utrymme som har anatomiska eller biomekaniska orsaker.
- Inre och yttre faktorer kan förekomma samtidigt.

Tendinopatian patogeneesi.
PG = proteoglykaanit
GAG = glukosaminoglykaanit
Lähde: Seitz AL, McClure PW, Finucane S, Boardman ND 3rd, Michener LA. Mechanisms of rotator cuff tendinopathy: intrinsic, extrinsic, or both? Clin Biomech (Bristol, Avon) 2011;26:1-12
© Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Senans inre mekanismer
- Senans hållbarhet beror på dess inre struktur, som påverkas av kollagentrådar och andra proteiner samt sencellerna (tenocyterna). Mekaniska faktorer påverkar vävnadens ämnesomsättning och struktur. Vävnaden formas enligt den mekaniska belastning som den utsätts för så att den blir starkare med lämplig belastning och försvagas vid avsaknad av belastning. Genetiska faktorer styr ämnesomsättningen och reparationsprocesserna efter en vävnadsskada. I samband med inflammation kan dessa reparationsprocesser störas och senans struktur förändras «Seitz AL, McClure PW, Finucane S ym. Mechanisms of...»16.
- En ruptur försämrar senans hållfasthet och läkningen av skador blir långsammare.
- Senans stabilitet påverkas av åldersrelaterade förändringar och av blodcirkulationen. I supraspinatussenan finns ett område nära fästpunkten där blodkärlen är mindre än i resten av senan. Den knappa blodcirkulation ökar uppenbarligen risken för att senan ska försvagas och fördröjer läkningen av skador.
- Den exakta orsaken till och uppkomstmekanismen bakom att kalk ackumuleras i senan och utvecklar besvär som orsakar symtom är okända. I bakgrunden anses det finnas vaskulära faktorer, upprepade trauman eller tenocytnekros och ackumulering av kalk inne i cellen «Oliva F, Via AG, Maffulli N. Physiopathology of in...»15 «Kachewar SG, Kulkarni DS. Calcific tendinitis of t...»17, «Speed CA, Hazleman BL. Calcific tendinitis of the ...»18.
Senans yttre mekanismer
- Plötslig stor belastning (fall, luxation i axelleden) eller långvarig upprepad belastning kan leda till vävnadsskada i senan.
- En rakt utsträckt arm blir som en lång hävstångsarm, så även en liten börda som bärs i handen eller enbart den utsträckta övre extremitetens vikt kan orsaka stor belastning på senstrukturerna «Apreleva M, Parsons IM 4th, Warner JJ ym. Experime...»19. En frisk sena skadas endast till följd av stor belastning. En sena kan även skadas av mindre belastning om senans hållbarhet och läkningsbenägenhet är försvagade.
- Senbesvär kan också vara förknippade med överrörlighet i leden (hyperlaxitet), särskilt hos unga.
- Upprepad belastning i extremlägen kan leda till mekanisk kontakt mellan skulderbladets ledskål och rotatorkuffens undersida och skador på senan (internal impingement). Detta är typiskt för vissa idrottsgrenar (t.ex. kastgrenar, racketsporter och simning).
- Anatomiska och biomekaniska faktorer:
- Supraspinatussenan kan komma i kontakt med akromion och korakoakromiala ligamentet när senstrukturerna och deras fästpunkter i överarmsbenet (tuberculum majus och minus) glider i det subakromiella utrymmet när överarmen lyfts.
- Faktorer som stör samtidig rörelse av skulderblad och överarmsben (skulderblad-axel- eller scapulohumerala rytmen) kan leda till funktionell förträngning i det subakromiella utrymmet.
- Bristfällig funktion i musklerna runt skulderbladet, spända bröstmuskler, kyfos i bröstryggen och dålig rörlighet kan förändra den scapulohumerala rytmen och orsaka funktionell förträngning i strukturerna.
- Variation i akromions form och reaktiv benförändring (osteofyt) i anslutning till det korakoakromiala ligamentet kan orsaka en förträngning av det subakromiella utrymmet. Artros i akromioklavikularleden (AC-leden) kan vara förknippad med skelettförändringar som gör utrymmet trångt. Sambandet mellan dessa fynd och symtomen är oklart.
Predisponerande faktorer
- Risken för senbesvär ökar på grund av stora krafter som belastar axeln, upprepade rörelser och av att överarmen långvarigt hålls i högläge. Evidensen för sambandet mellan dessa riskfaktorer och senbesvär (särskilt i anslutning till arbete) är stark «van Rijn RM, Huisstede BM, Koes BW ym. Association...»20. Även arbete som innebär att de övre extremiteterna utsätts för vibrationer samt psykosociala faktorer kan ha ett samband med axelbesvär «van der Molen HF, Foresti C, Daams JG ym. Work-rel...»21.
- Det finns inga entydiga arbetarskyddsmässiga gränsvärden för belastning (kraft, upprepning, varaktighet).
- Utöver arbetet kan fritidsaktiviteter belasta axeln.
- Individuella riskfaktorer som ökar risken för besvär med senorna i axeln är åldrande, kvinnligt kön, fetma, diabetes och metabolt syndrom «Rechardt M, Shiri R, Karppinen J ym. Lifestyle and...»8, «Viikari-Juntura E, Shiri R, Solovieva S ym. Risk f...»22, «Roquelaure Y, Bodin J, Ha C ym. Personal, biomecha...»23, «Lukersmith S, Hopman K, Vine K ym. A new framing a...»24, «Sirén M, Viikari-Juntura E, Arokoski J ym. Occupat...»25, «http://rcs.med.unsw.edu.au/sites/default/files/rcs/page/RotatorCuffSyndromeGuidelines_TechnicalReport.pdf»2. Sjukdomar som försvagar senorna, såsom inflammatoriska reumatiska sjukdomar, ökar sannolikt risken för senbesvär, men det finns få forskningsrön om detta.
- Rökning torde försvaga rotatorkuffen «Baumgarten KM, Gerlach D, Galatz LM ym. Cigarette ...»26, «Carbone S, Gumina S, Arceri V ym. The impact of pr...»27, och diabetes och sjukdomar i sköldkörteln verkar öka risken för ackumulering av kalk i senorna «Oliva F, Via AG, Maffulli N. Physiopathology of in...»15, «Harvie P, Pollard TC, Carr AJ. Calcific tendinitis...»28.
Klinisk bild och naturligt förlopp
- Ungefär hälften av alla nya axelsmärtor läker inom 2–3 månader utan speciell behandling. Symtomen och fynden i anslutning till senbesvär varierar med tiden. Hos upp till 40 procent har axelsmärtorna pågått i mer än ett år. Besvären kan alltså bli kroniska även om symtomen ofta går i vågor. Å andra sidan kan även långvarig smärta lindras antingen genom sjukdomens naturliga förlopp eller behandling «Silverstein BA, Viikari-Juntura E, Fan ZJ ym. Natu...»12, «van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA ym. Shoulder...»13, «Cederqvist S, Flinkkilä T, Sormaala M ym. Non-surg...»29, «Bonde JP, Mikkelsen S, Andersen JH ym. Prognosis o...»30.
- Senförkalkning i axeln kan ibland vara förknippad med en akut, mycket svår situation som till sina symtom påminner om artrit eller ett akut giktanfall, som i allmänhet lindras inom cirka en vecka «Swannell AJ, Underwood FA, Dixon AS. Periarticular...»31.
- En ruptur i rotatorkuffen kan uppstå till följd av en olycka eller en degeneration av senan. Dessa mekanismer kan inte helt skiljas från varandra, eftersom det i samband med en olycka lättare blir en ruptur i en sena som försvagats av degeneration «Fukuda H. Partial-thickness rotator cuff tears: a ...»32.
- Med tanke på valet av vårdlinje är det nödvändigt att skilja på om rupturen beror på ett betydande trauma eller inte.
Olycksrelaterade rupturer
- En rotatorkuffruptur kan konstateras hos en stor del av dem som skadat sin axel i samband med en olycka och inte kan lyfta sin tidigare symtomfria övre extremitet över horisontalplanet efter skadan (när inga olycksrelaterade förändringar syns på röntgenbilden) «Sørensen AK, Bak K, Krarup AL ym. Acute rotator cu...»34. Risken för senruptur ska således alltid beaktas efter en olycka, om inte förmågan att lyfta extremiteten återställs inom några veckor.
- Akuta symtom på en olycksrelaterad ruptur är smärta och svaghet eller oförmåga att lyfta eller vrida extremiteten «Sørensen AK, Bak K, Krarup AL ym. Acute rotator cu...»34.
- Det finns inga ordentliga undersökningar om det naturliga förloppet vid en genomgående, olycksrelaterad ruptur. I en liten patientgrupp har man konstaterat att en del rupturer ökar i storlek under uppföljningen, men å andra sidan kan en del små rupturer läka och symtomen försvinna hos unga patienter «Fucentese SF, von Roll AL, Pfirrmann CW ym. Evolut...»33, «Sørensen AK, Bak K, Krarup AL ym. Acute rotator cu...»34.
Senbesvär orsakade av degeneration
- Degeneration i en sena kan uppfattas som ett kontinuum där degenerationsförändringar i senan (tendinos) kan framskrida till symtomatisk sensmärta (tendinopati) och vidare till en genomgående ruptur «Seitz AL, McClure PW, Finucane S ym. Mechanisms of...»16.
- Olika former av degenerativa senbesvär (tendinopati eller ruptur) kan ofta inte åtskiljas utifrån symtomen. I samband med båda tillstånden kan det dessutom tidvis förekomma subakromiell slemsäcksinflammation (bursit).
- Symtom:
- En degenerativ sjukdom i rotatorkuffen är ofta symtomfri, även vid ruptur i en sena «Sher JS, Uribe JW, Posada A ym. Abnormal findings ...»9, «Yamamoto A, Takagishi K, Kobayashi T ym. Factors i...»35, «Schibany N, Zehetgruber H, Kainberger F ym. Rotato...»36, «Moosmayer S, Smith HJ, Tariq R ym. Prevalence and ...»37, «Yamamoto A, Takagishi K, Osawa T ym. Prevalence an...»38.
- Ett typiskt symtom på degenerativa senbesvär är smärta vid vila eller ansträngning
(särskilt vid rörelser över horisontalplanet). Smärtan är ofta lokaliserad på utsidan
av axeln och i övre delen av överarmen. Symtom på genomgående ruptur är också att
det aktiva rörelseomfånget begränsas och kraften försvagas «Yamamoto A, Takagishi K, Kobayashi T ym. Factors i...»35, «Mall NA, Kim HM, Keener JD ym. Symptomatic progres...»39 Naturligt förlopp vid en degenerativ genomgående ruptur:
- Degenerativa rotatorkuffrupturer repareras uppenbarligen inte vad gäller senstrukturen «Kartus J, Kartus C, Rostgård-Christensen L ym. Lon...»40, «Yamaguchi K, Tetro AM, Blam O ym. Natural history ...»41.
- En del rupturer har en benägenhet att växa och en del symtomfria rupturer blir symtomatiska med tiden «Moosmayer S, Smith HJ, Tariq R ym. Prevalence and ...»37, «Mall NA, Kim HM, Keener JD ym. Symptomatic progres...»39, «Yamaguchi K, Tetro AM, Blam O ym. Natural history ...»41, «Moosmayer S, Gärtner AV, Tariq R. The natural cour...»42, «Jung W, Lee S, Hoon Kim S. The natural course of a...»43, «Kwong CA, Ono Y, Carroll MJ ym. Full-Thickness Rot...»44, «Maman E, Harris C, White L ym. Outcome of nonopera...»45, «Safran O, Schroeder J, Bloom R ym. Natural history...»46, «Fucentese SF, von Roll AL, Pfirrmann CW ym. Evolut...»47, «Moosmayer S, Tariq R, Stiris M ym. The natural his...»48.
- Det finns inget direkt orsakssamband mellan ökningen av rupturens storlek och utvecklingen av symtom «Moosmayer S, Tariq R, Stiris M ym. The natural his...»48. Rupturens storlek korrelerar inte heller i övrigt klart med smärtans intensitet, och flera faktorer påverkar uppenbarligen symtomutvecklingen «Beaudreuil J, Bardin T, Orcel P ym. Natural histor...»49.
- Vid en total ruptur i en sena drabbas muskeln av atrofiering (muskelmassan minskar; förändringen kan vara reversibel) och senare förfettning (icke-reversibel) «Lundgreen K, Lian OB, Engebretsen L ym. Lower musc...»50. Vid ett långt framskridet tillstånd försämras återhämtningsprognosen, även om senan repareras «Goutallier D, Postel JM, Lavau L ym. [Impact of fa...»51.
- Hos en del patienter med ruptur i rotatorkuffen flyttas överarmsbenet uppåt (superior migration), vilket minskar utrymmet mellan överarmsbenet och akromion «Yamaguchi K, Sher JS, Andersen WK ym. Glenohumeral...»52, «Keener JD, Wei AS, Kim HM ym. Proximal humeral mig...»53. Detta sker främst vid stora rupturer och särskilt i fall där rupturen sträcker sig till infraspinatusområdet «Keener JD, Wei AS, Kim HM ym. Proximal humeral mig...»53. Överarmsbenet kan förflytta sig ända till undersidan av akromion och artrosförändringar kan utvecklas i axelleden, vilket kallas rotatorkuffartropati «Neer CS 2nd, Craig EV, Fukuda H. Cuff-tear arthrop...»54. Se bild «Kiertäjäkalvosinartropatia»5.
- Symtomen på degenerativa genomgående rupturer i rotatorkuffen lindras vid konservativ behandling åtminstone tillfredsställande hos 40–80 procent av patienterna «Eljabu W, Klinger HM, von Knoch M. The natural his...»55, «Goldberg BA, Nowinski RJ, Matsen FA 3rd. Outcome o...»56, «Bokor DJ, Hawkins RJ, Huckell GH ym. Results of no...»57, «Hawkins RH, Dunlop R. Nonoperative treatment of ro...»58, «Itoi E, Tabata S. Conservative treatment of rotato...»59. Utmaningen för det kliniska beslutsfattandet är att identifiera fall där patienterna eventuellt har nytta av operation.
- Det finns inget tydligt samband mellan senförkalkningens storlek, form och symtom «Chiou HJ, Chou YH, Wu JJ ym. Evaluation of calcifi...»60, «Le Goff B, Berthelot JM, Guillot P ym. Assessment ...»61.
- Förkalkningen av en sena bryts ned och symtomen lindras vanligtvis med tiden av sig själva utan några behandlingsåtgärder «Merolla G, Singh S, Paladini P ym. Calcific tendin...»62.
- Det långa huvudet på bicepsmuskeln (bicepssenan):
- Symtomen kan till exempel bero på tendinos, en partiell ruptur eller partiell eller fullständig luxation från senans normala väg i fåran (sulcus) i övre delen av överarmsbenet «Szabó I, Boileau P, Walch G. The proximal biceps a...»63.
- Vid diagnostik och behandling av besvär i bicepssenan ska uppmärksamhet alltid fästas även vid de övriga strukturerna i axeln, eftersom patologi i bicepssenan är ett vanligt fynd i samband med en ruptur i rotatorkuffen och det även påträffas till exempel i samband med artros och instabilitet i axelleden «Szabó I, Boileau P, Walch G. The proximal biceps a...»63, «Busconi BB, DeAngelis N, Guerrero PE. The proximal...»64, «Chen CH, Hsu KY, Chen WJ ym. Incidence and severit...»65.
- Om bicepssenan i en axel med rotatorkuffruptur spontant går av, lättar ofta smärtan i axeln «Szabó I, Boileau P, Walch G. The proximal biceps a...»63.
Prevention
- En central faktor som påverkar uppkomsten av senbesvär är mekanisk överbelastning i förhållande till senans hållfasthet. Se punkten Etiologi «A1»2. Uppkomsten av en skada med symtom (tendinopati), försämring av symtomen och de olägenheter de orsakar kan således förebyggas genom att minska den överdrivna mekaniska belastningen och stärka senans hållfasthet.
- Svag muskulatur i rotatorkuffen kan inte stödja axelleden tillräckligt, vilket leder till att den skadliga belastningen ökar. Upprätthållande av god muskelstyrka och koordination förebygger å andra sidan skadlig belastning och stärker strukturerna.
- Prevention kräver ofta mindre åtgärder än behandling av sjukdomar i axeln. Det saknas dock högklassiga forskningsrön om preventionens effektivitet.
Minskning av skadlig mekanisk belastning
- Upprepad stor mekanisk belastning kan leda till skador på senorna. Långvarig hantering av bördor, särskilt med lyfta, utsträckta, raka armar ökar belastningen på axeln. Det finns ergonomiska metoder som kan minska belastningen «Takala E-P, Lehtelä J. Ergonomia. Terveysportti > ...»66.
- Axelskador uppstår särskilt vid fall och i situationer där en utsträckt övre extremitet utsätts för ett ryck. Dessa skador kan förebyggas genom att beakta olycksriskerna i arbetet och på fritiden.
- Senbesvär kan ibland ge symtom endast vid vissa rörelser, till exempel i smärtbågen (abduktion på 60–120°). Det är möjligt att lära sig att utföra många uppgifter som behövs i arbetet och på fritiden så att smärtsamma rörelser undviks. Modifieringar av de verktyg, den teknik och de metoder som används i arbetet samt hjälpmedel kan vara till hjälp. Vid bedömningen kan man anlita en företagsfysioterapeut eller ergoterapeut. Arbetet bör anpassas så att den skadliga belastningen minskar eller försvinner. Mer information «Ehkäiseviä menetelmiä olkapääsairauksien vähentämiseksi»3.
- Allmänt taget främjar arbete hälsan mer än vad frånvaro från arbetet gör (se God praxis inom företagshälsovården «Työhön paluun tuki»1 (kräver åtkomsträtt), «Liira J, Juvonen-Posti P, Viikari-Juntura E ym. Ty...»67).
- Symtomen kan vara borta i början av arbetsskiftet efter vila, men uppträda efter flera timmars belastning. Arbetstiden kan förkortas till exempel med hjälp av partiell sjukdagpenning «Viikari-Juntura E, Kausto J, Shiri R ym. Return to...»68.
- Vissa idrottsgrenar är förknippade med stor belastning av axeln. Skador i anslutning till sport kan förebyggas genom att beakta riskerna i samband med träning och handledning.
Andra saker att beakta i preventionen
- Belastning i lagom stora doser ökar senornas hållfasthet. Mångsidig motion redan när man är barn och medan man växer skapar således en grund för hållfasta strukturer i rörelseorganen. Motion ökar vävnadernas hållfasthet även hos vuxna och fördröjer att de försvagas med åldern.
- Motion som förebygger senbesvär i axeln ska innehålla övningar som förbättrar rörligheten i axelområdet och muskelkontrollen i rotatorkuffen och skulderbladet.
- Diabetes och fetma ökar risken för senbesvär. För att förebygga dessa är det viktigt med hälsosamma kostvanor och att sköta sjukdomen bra.
- Rökning ökar sannolikt risken för senbesvär, så att undvika rökning torde också minska senbesvär i axeln.
- Smärta som stör sömnen och de dagliga sysslorna leder till att axeln inte används och att musklerna försvagas och rörelserna begränsas i samband med detta. Tillräcklig smärtbehandling som inleds tidigt förebygger att smärttillståndet blir kroniskt.
- Psykisk stress förvärrar och förlänger smärttillstånd. De som behandlar axelsjukdomar ska utöver den biologiska skadan även beakta smärtans biopsykosociala karaktär, det vill säga individens upplevelser och kultur som påverkar smärtan. Katastroftänkande eller rädsla för smärta kan leda till att patienten undviker aktivitet som orsakar minsta obehag, såsom rörelser som behövs för rehabiliteringen. Patienten bör uppmuntras att trots lite smärta utföra normala aktiviteter «George SZ, Wallace MR, Wright TW ym. Evidence for ...»69.
Diagnostik
Klinisk undersökning
- Ett typiskt symtom på senbesvär i rotatorkuffen är smärta i vila, vid belastning eller både och, som är lokaliserad på utsidan av axeln eller den övre delen av överarmen. Belastningssmärta framträder särskilt vid rörelser över horisontalplanet. I samband med en genomgående ruptur är symtomen dessutom att det aktiva rörelseomfånget begränsas och kraften försvagas.
- Akut smärta försvårar ofta undersökningen som görs direkt efter en skada, och därför är det ofta bra att upprepa den kliniska undersökningen när den akuta situationen har lugnat ner sig.
- Anamnesen och de kliniska observationerna är hörnstenarna i diagnostiken. Principerna förevisas på bild «Principer för klinisk undersökning och diagnostik»7.
- Anamnes:
- Uppgifter som samlas in är ålder, underliggande sjukdomar, rökning, arbetsbeskrivning, huvudsakligt symtom och när det förekommer, när symtomet börjat (akut eller så småningom), faktorer som förvärrar och lindrar symtomet, funktionsförmåga (under arbetstid och fritid) och genomförda behandlingar.
- Det är viktigt att identifiera allvarliga sjukdomar som kräver brådskande behandling (varningssignaler) och beakta riskfaktorer för långvariga symtom.
- Se flödesschema «Flödesschema / senbesvär i axeln»8 och mer information «Vaaran merkit ja olkavaivan pitkittymisen riskitekijät»4.
- Kliniska observationer:
- Nödvändiga undersökningar är inspektion av axel och skulderblad, palpation, testning av det aktiva och passiva rörelseomfånget samt testning av krafterna och stabiliteten i leden. Patienten undersöks med bar överkropp. Se tabell «Klinisk undersökning av axel...»2, mer information «Jännetestejä»5 och videor «Olkapään kliininen tutkiminen: videot»2 (kräver åtkomsträtt till Lääkärin tietokannat).
- Kliniska tester av senornas funktion:
- Med tester av senornas funktion strävar man efter att verifiera patientens symtom genom att belasta senan i samband med aktiva och passiva rörelser.
- Kliniska tester av axeln varierar i träffsäkerhet beroende på undersökningsmetoder, målgrupper och jämförande studier. Utöver enskilda test rekommenderas kombinationer av olika tester, eftersom de kan ge en bättre träffsäkerhet i diagnostiken. Ett positivt fynd i flera kliniska tester säkerställer diagnosen senbesvär i rotatorkuffen, men det finns inga tydliga vetenskapliga bevis på att någon enskild testkombination är bättre än någon annan «Hegedus EJ, Goode AP, Cook CE ym. Which physical e...»70, «Hermans J, Luime JJ, Meuffels DE ym. Does this pat...»71. I tilläggsmaterialet «Jännetestejä»5 och i videorna «Olkapään kliininen tutkiminen: videot»2 (kräver åtkomsträtt till Lääkärin tietokannat) presenteras de vanligaste och mest tillförlitliga kliniska testerna.
- Diagnostiken kan underlättas av ett bedövningstest «Larson HM, O'Connor FG, Nirschl RP. Shoulder pain:...»72. En situation där bedövningsmedel som injicerats subakromiellt förbättrar axelledens rörelser och styrka tyder mer på tendinopati än på en ruptur i senan. På motsvarande sätt tyder en situation där bedövningsmedlet inte har någon effekt på antingen en ruptur eller något helt annat besvär som inte har någon koppling till senorna.
- Tester av senornas funktion beskrivs närmare i tilläggsmaterialet «Jännetestejä»5. Se även videor «Olkapään kliininen tutkiminen: videot»2 (kräver åtkomsträtt till Lääkärin tietokannat).
- Diagnostiken kompletteras vid behov med bilddiagnostiska undersökningar.
- Om axelbesväret blir långvarigt så att det pågår i månader eller om det finns en olycka i bakgrunden, är röntgenundersökning av axelleden nödvändig som primär bilddiagnostisk undersökning.
- Vid misstanke om smärta som härrör från halskotpelaren kan neurologisk undersökning av övre extremiteten och eventuellt ENMG eller magnetundersökning av halskotpelaren vara nödvändig (se differentialdiagnostik «A2»3).
Bar överkropp | Observation eller test | Tolkning av senbesvär |
---|---|---|
Testerna beskrivs närmare i tilläggsmaterialet «Jännetestejä»5. | ||
Inspektion | Muskelatrofi |
|
Smärtans lokalisering | Patientens uppgift, palpation |
|
Rörelseomfång | Aktivt och passivt | |
Abduktion (grader) |
|
|
Utåtrotation nere (grader över flekterat läge) |
|
|
Inåtrotation (kotnivå som tummen når upp till bakom ryggen), förmåga att lyfta handen från ryggen när armen är bakom ryggen (lift off) |
|
|
Lyft framför (grader) |
|
|
Styrka | Abduktion utan motstånd och med motstånd |
|
Utåtrotation |
|
|
Inåtrotation (testerna "lift off" och "press belly") |
|

Principer för klinisk undersökning och diagnostik.

Flödesschema / senbesvär i axeln. Vid diagnostisering av senbesvär i axeln strävar man till en början efter att konstatera eller utesluta sjukdomar som kräver jourvård eller brådskande vård (varningssignaler).
I avsaknad av varningssignaler inleds konservativ behandling.
Bilddiagnostik
- Behovet av bilddiagnostik bedöms individuellt utifrån anamnesen och observationerna vid undersökningen.
- Ett bilddiagnostiskt fynd ställs alltid i relation till symtomen och de kliniska undersökningsfynden.
- Diagnostisk bilddiagnostik utesluter annan patologi i axelleden (skador i broskring och ledband, artros eller annan broskskada, neoplastiska eller blodcirkulationsmässiga benförändringar och bentrauma) och styr valet av behandling av senbesväret.
- Den primära bilddiagnostiska undersökningen är röntgenundersökning av axeln.
- Rotatorkuffen syns inte i en röntgenundersökning. Se bild «Normaali olkapään röntgenkuva»9.
- Syftet med undersökningen är att visa betydande degenerationsförändringar i axel- och akromioklavikularleden, utesluta annan benpatologi och hitta ett eventuellt avulsionsfragment (t.ex. fraktur på tuberculum majus).
- Röntgenundersökningen avslöjar också mjukdelsförkalkning. Se bild «Kookas jännekalkki»4.
- Dessutom kan det indirekt tyda på rotatorkuffpatologi genom att avslöja reaktiva förändringar i överarmsbenets huvud och akromion eller att överarmsbenets huvud redan höjts i förhållande till sin ledskål (subakromiella utrymmet blir mindre, massiv ruptur). Se bild «Voimakkaasti madaltunut olkalisäkkeen alainen tila»10 och «Kiertäjäkalvosinartropatia»5.
- En ruptur i rotatorkuffen kan påvisas direkt med flera olika bilddiagnostiska metoder.
Lämplig metod kan väljas enligt lokalt överenskommen praxis och tillgängliga resurser
utifrån följande grundprinciper:
- En ultraljudsundersökning (UL) som utförs av en erfaren radiolog ger en känslighet (sensitivitet) och noggrannhet (specificitet) som uppenbarligen är bra för att konstatera rupturer i rotatorkuffen «Smith TO, Back T, Toms AP ym. Diagnostic accuracy ...»73. Undersökningens träffsäkerhet är bra vid genomgående rupturer och är i samma klass som en magnetundersökning (MRT) och magnetartrografi (MR-artrografi). Även vid icke genomgående rupturer är ultraljudets träffsäkerhet av samma klass som MRT. Se bilderna «Normaali supraspinatusjänne»11, «Tendinoottisen supraspinatusjänteen kiinnityskohdalla ulkopinnan repeämä»12 och «Jänteen ulkopinnan repeämä»13.
- Erfarenhet och rutin har stor betydelse vid en ultraljudsundersökning. Inom diagnostiken uppnåddes en bättre träffsäkerhet om undersökningen gjordes av en radiolog som är specialist på stöd- och rörelseorganen och inte av en kliniker eller allmän radiolog «Smith TO, Back T, Toms AP ym. Diagnostic accuracy ...»73.
- En magnetundersökning och ultraljudsundersökning ger bra noggrannhet och känslighet vid undersökning av en ruptur i rotatorkuffen «Magneettikuvauksen ja kaikututkimuksen sekä spesifisyys että sensitiivisyys ovat hyviä kiertäjäkalvosimen repeämän tutkimisessa.»A. Vid MR-artrografi förbättrar kontrastmedlet som injiceras i leden dock undersökningens känslighet och noggrannhet väsentligt endast vid icke genomgående rupturer «Omoumi P, Bafort AC, Dubuc JE ym. Evaluation of ro...»74.
- Både MR och ultraljudsundersökning avslöjar tendinosförändringar i senan även när det ännu inte finns någon ruptur.
- MR-artrografi är dock den mest mångsidiga undersökningsmetoden: den visar patologin i rotatorkuffen men även benavulsion, färsk partiell ruptur i en muskel-senövergång, skador på broskring och ledband (labrum-ligament complex), inflammationsförändringar i leden, tumörer i ben och mjukdelar samt frakturer och benkontusioner till exempel efter en luxation.
- Datortomografi med kontrastmedel (CT-artrografi) för att konstatera ruptur i rotatorkuffen är uppenbarligen nästan lika bra som MR-artrografi «Omoumi P, Bafort AC, Dubuc JE ym. Evaluation of ro...»74, «Fritz J, Fishman EK, Small KM ym. MDCT arthrograph...»75.
- CT-artrografi kan användas vid diagnostik av ruptur i rotatorkuffen i stället för MR-artrografi «Omoumi P, Bafort AC, Dubuc JE ym. Evaluation of ro...»74, «Fritz J, Fishman EK, Small KM ym. MDCT arthrograph...»75, om MR inte lyckas på grund av att patienten har klaustrofobi eller någon annan kontraindikation (inopererad apparat eller främmande föremål i kroppen). Kroniska genomgående rupturer som är helt fyllda av granulationsvävnad kan bli osynliga i en CT-artrografi, likaså rupturer inuti eller på utsidan av en sena, vilket däremot syns i en MR-artrografi på grund av signalförändring «Omoumi P, Bafort AC, Dubuc JE ym. Evaluation of ro...»74.

Normaali olkapään röntgenkuva.
Röntgenkuva: Juha Paloneva

Voimakkaasti madaltunut olkalisäkkeen alainen tila. Olkaluun pää on noussut lähelle olkalisäkkeen alapintaa supraspinatus- ja infraspinatusjänteiden repeämien vuoksi.
Röntgenkuva: Juha Paloneva

Normaali supraspinatusjänne koronaalikuvassa magneettikuvauksessa (nuolet)
© Kimmo Mattila

Tendinoottisen supraspinatusjänteen (nuolet) kiinnityskohdalla ulkopinnan repeämä magneettikuvauksessa (tähti).
© Kimmo Mattila

Jänteen ulkopinnan repeämä aksiaalisessa kaikukuvauksessa (nuolet, sama repeämä kuin kuvassa «Tendinoottisen supraspinatusjänteen kiinnityskohdalla ulkopinnan repeämä»12)
© Kimmo Mattila
Differentialdiagnostik
- Målet med differentialdiagnostiken är att skilja senbesvär i axeln från andra specifika axelsjukdomar och identifiera allvarliga sjukdomar som kräver brådskande undersökning och behandling «Erotusdiagnostiikka (olkapää)»6.
- Axelrelaterade orsaker:
- Löshet och instabilitet i axelleden är vanliga axelsymtom hos unga och kan leda till senbesvär.
- Hos patienter i medelåldern och äldre är vanliga orsaker till axelsmärta förutom senbesvär frusen axel, artros i axelleden och smärttillstånd i akromioklavikularleden «Erotusdiagnostiikka (olkapää)»6. De kan också förekomma tillsammans med senbesvär.
- Frusen axel och artros i axelleden är ofta förknippade med en tydlig rörelsebegränsning i axelleden och smärta i samband med extrema ställningar. Tecken på dessa tillstånd är till exempel tydlig begränsning av passiv rörelse (särskilt vid rotationsrörelser) eller artrosförändringar som syns på röntgenbilden (osteofyter eller sänkt ledspringa).
- Orsaker utanför axeln:
- Smärta från halskotpelaren är ofta förknippad med smärta i skuldran och smärta som strålar längre än överarmens övre del. Då är det skäl att göra en neurologisk undersökning av den övre extremiteten.
- Infektionssymtom, svår vilosmärta som inte lättar eller som förvärras eller en tidigare malign tumör kan tyda på en allvarlig sjukdom. Orsaken till symtomet utreds akut eller jourmässigt.
- Hjärt- eller gallrelaterade smärtor kan också kännas i axeln.
Behandling
Behandlingens mål och principer
- Målet med behandlingen är att lindra smärtan i axeln och återställa eller upprätthålla funktions- och arbetsförmågan.
- Patientens egenskaper beaktas (ålder och funktionella krav).
- Tabell «Principer för val av vårdlinje vid senbesvär i axeln ...»3 och flödesdiagram «Flödesschema / senbesvär i axeln»8 kan användas som hjälp vid bedömningen av vårdlinjen och hur brådskande ärendet är.
Ingen genomgående ruptur i senan | Genomgående ruptur i senan | |
---|---|---|
Konservativ behandling |
|
|
I första hand konservativ behandling |
|
|
Operationsbehandling bör övervägas |
|
Nivåstrukturerad vård
- Symtomfri sensjukdom kräver ingen annan behandling än egenvård.
- Konservativ behandling genomförs i första hand inom primärvården eller företagshälsovården.
- Konservativ behandling kan också ges på en fysioterapeuts direktmottagning utan föregående läkarbesök, om patienten inte har en allvarlig sjukdom som kräver brådskande vård.
- Anamnes och klinisk undersökning räcker oftast för att ställa diagnos och inleda behandling.
- En röntgenbild som har tagits i samband med det nuvarande besväret ska vara tillgänglig innan patienten remitteras till den specialiserade sjukvården.
- Ultraljudsundersökning kan ge användbar tilläggsinformation.
- Magnetundersökning görs endast på remiss av en specialist som är insatt i behandling av axelsjukdomar.
- Fysioterapiremiss ska övervägas vid långvariga smärttillstånd (senast när symtomen varat i 4–6 veckor).
- Den terapeutiska träningen ska vara regelbunden och tillräckligt långvarig (över 3 månader) innan dess resultat kan bedömas.
- Brådskande remiss (brådskandegrad 8–30 dygn) till ortoped görs när det är fråga om
- en färsk, traumatisk ruptur av rotatorkuffen (betydande trauma, passiv rörelse normal men kraftigt begränsad aktiv rörelse).
- arbetsoförmåga som fortsätter trots adekvat långvarig (cirka 3 månader) aktiv konservativ behandling.
- Se punkten Bedömning av arbetsförmågan «A3»4.
- Icke-brådskande remiss (brådskandegrad över 30 dygn) till ortoped eller fysiater görs
- om adekvat genomförd långvarig (3–6 månader) aktiv konservativ behandling
- inte i tillräcklig grad lindrar smärtan och begränsningen av den aktiva rörelsen.
- arbets- och funktionsförmågan är påtagligt nedsatt.
- om adekvat genomförd långvarig (3–6 månader) aktiv konservativ behandling
- Aktiv konservativ behandling (inklusive fysioterapi) ska fortsätta även för patienter som remitterats till den specialiserade sjukvården i väntan på konsultation.
- Remiss till ortoped görs inte om patienten inte är villig att genomgå en operation.
Läkemedelsfri behandling
Handledning för egenvård
- Behandlingen av axelsmärta består i början i huvudsak av egenvård, om inga tecken på fara kan konstateras. Se flödesschema «Flödesschema / senbesvär i axeln»8 och mer information «Vaaran merkit ja olkavaivan pitkittymisen riskitekijät»4.
- Med egenvård strävar man efter att påverka faktorer som upprätthåller och förvärrar senbesväret och symtomen (se Etiologi «A1»2) och på så sätt hjälpa till att bota besväret.
- För att inleda egenvård krävs inga bilddiagnostiska undersökningar, om inte smärtan debuterat i samband med en olycka.
- Handledningen för egenvård påverkar smärtan och funktionsförmågan vid behandling av axelsjukdomar «Krischak G, Gebhard F, Reichel H ym. A prospective...»76.
- Egenvården handleds av en läkare, fysioterapeut eller någon annan yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Syftet med handledningen är att förbättra patientens förståelse för sitt axelbesvär och hitta konkreta metoder för att lindra besväret.
- Metoder som kan ingå är till exempel reglering av belastningen, rörelsebehandlingar, beaktande av arbetsställningen, köld- och värmebehandlingar samt smärtstillande medicinering. Vid kronisk smärta i axeln betonas personliga överlevnadsmetoder och acceptans av symtomen.
- Patienten uppmuntras att använda extremiteten med symtom inom de gränser som smärtan tillåter.
Värme och kyla
- Både värme- och köldbehandling har använts allmänt vid behandling av axelsmärtor.
- Kyla lindrar smärta och minskar svullnad och inflammation i vävnaderna «Hubbard TJ, Denegar CR. Does Cryotherapy Improve O...»77.
- Köldbehandling i perioder på 10 minuter är ett effektivt sätt att behandla akut smärta. Behandlingen ska genomföras flera gånger per dag efter en akut olycka «Mac Auley DC. Ice therapy: how good is the evidenc...»78. Efter en axeloperation lindrar köldbehandlingen smärtan särskilt under de första 2 dygnen, men den kan även senare främja återhämtningen «Bleakley C, McDonough S, MacAuley D. The use of ic...»79.
- Värmebehandling kan testas vid långvarig smärta, eftersom den ökar blodkärlens utvidgning (vasodilatation), lindrar muskelspänningen och höjer smärttröskeln. Det finns dock inga tillförlitliga forskningsrön om dess effekt vid smärttillstånd i axeln.
Akupunktur
- Akupunktur kan ge kortvarig smärtlindring vid senbesvär i axeln «Yang G, Jung B, Kim MR ym. Acromioplasty rates in ...»80, «Rubio A, Mansfield M, Lewis J. Effectiveness of ac...»81, «Manheimer E, Cheng K, Linde K ym. Acupuncture for ...»82.
Läkemedelsbehandling
- Behandling av akut smärta är viktig för att förbättra funktionsförmågan och förebygga kronisk smärta.
- Antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel torde lindra axelsmärta kortvarigt «Tulehduskipulääkkeet lievittänevät olkapääkipua lyhytaikaisesti.»B.
- Smärtstillande salvor lindrar smärtan vid både akuta och kroniska smärtsymtom, men de har inte undersökts nämnvärt i anslutning till axelbesvär. Systemiska biverkningar av smärtstillande läkemedel är sällsynta, men lokal lindrig hudirritation är vanlig «Holtby R, Razmjou H. Impact of work-related compen...»83, «Derry S, Moore RA, Rabbie R. Topical NSAIDs for ch...»84, «Moore RA, Tramèr MR, Carroll D ym. Quantitative sy...»85. Paracetamol är det primära smärtstillande läkemedlet om patienten inte har kraftiga smärtor. Paracetamol ska användas i tillräckligt stora doser.
- Vid valet av smärtstillande antiinflammatoriskt läkemedel ska man beakta risken för biverkningar i mag-tarmkanalen samt för hjärt- och kärlhändelser och läkemedelsallergier.
- Användning av opiater rekommenderas inte för behandling av axelsmärta, eftersom de orsakar toleransutveckling och beroendeproblem.
- En subakromiell injektion med glukokortikoid lindrar uppenbarligen smärta bättre än
bedövningsmedel eller placebobehandling vid kort uppföljning «Olkalisäkkeen alainen glukokortikoidiruiske ilmeisesti lievittää kipua paremmin kuin puudute tai lumehoito lyhyessä seurannassa.»B.
- Under ett års uppföljning har glukortikoidinjektioner ingen inverkan jämfört med att ingen injektion ges «Hopewell S, Keene DJ, Marian IR ym. Progressive ex...»86.
- För varje patient som har nytta av glukokortikoid måste fem patienter behandlas (NNT 5). Upprepade injektioner var inte effektivare än en enstaka injektion «Mohamadi A, Chan JJ, Claessen FM ym. Corticosteroi...»87.
- En glukokortikoidinjektion är uppenbarligen inte effektivare än ett oralt smärtstillande läkemedel eller fysioterapi «Coombes BK, Bisset L, Vicenzino B. Efficacy and sa...»88.
- De vanligaste biverkningarna av injektion vid tendinopati är hudatrofi (9 %) och ökad smärta (8 %). En glukokortikoidinjektion kan försämra rotatorkuffens mekaniska hållfasthet, men senrupturer är sällsynta «Coombes BK, Bisset L, Vicenzino B. Efficacy and sa...»88, «Puzzitiello RN, Patel BH, Forlenza EM ym. Adverse ...»89.
- Hyaluronat är uppenbarligen inte till nytta vid sjukdomstillstånd i rotatorkuffen «Hyaluronaatista ei ilmeisesti ole hyötyä kiertäjäkalvosimen sairaustiloissa.»B.
- Hyaluronat som injicerades i samband med operation av en ruptur i rotatorkuffen var inte heller till någon nytta för att lindra smärtan eller förbättra funktionsförmågan jämfört med placebo «Oh CH, Oh JH, Kim SH ym. Effectiveness of subacrom...»90. Plasma som berikats med blodplättar torde inte vara till nytta vid konservativ behandling av tendinopati i rotatorkuffen «Runsasverihiutaleisesta plasmasta ei liene hyötyä kiertäjäkalvosimen tendinopatian konservatiivisessa hoidossa.»C.
Fysioterapi
Terapeutisk träning
- Träningsterapi lindrar symtomen vid tendinopati i rotatorkuffen «Harjoitteluterapia lievittää oireita kiertäjäkalvosimen tendinopatiassa.»A.
- Målet med den terapeutiska träningen är att främja mjukvävnadernas läkningsprocess, lindra eventuell inflammation och smärta, förbättra muskelstyrkan, ställningen och kontrollen av musklerna i axeln, skulderbladet och bålen samt återställa normal rörlighet i axelleden.
- Skulderbladets kinematik kan förändras vid tendinopati i axeln «Struyf F, Nijs J, Mollekens S ym. Scapular-focused...»91.
- Genom terapeutisk träning strävar man också efter att påverka skulderbladets ställning och kontroll i axelledens rörelser i samband med specifika övningar «Holmgren T, Björnsson Hallgren H, Öberg B ym. Effe...»92. Se även videorna om specifika övningar för stödmusklerna i axelleden och skulderbladet «Olkanivelen ja lapaluun tukilihasten spesifejä harjoitteita: videot»3 (kräver åtkomsträtt till Lääkärin tietokannat).
- Vid terapeutisk träning används aktiva och funktionella metoder under ledning av en fysioterapeut. Till grundprinciperna hör en tillräckligt lång behandlingsperiod och tillräcklig individuell progression i övningarna «Naunton J, Street G, Littlewood C ym. Effectivenes...»93. Terapeutisk träning kan genomföras individuellt eller i små grupper på fysioterapeutens mottagning eller i patientens närmiljö «Terapeuttinen harjoittelu (suositus: Olkapään jännevaivat)»7.
- Patienten uppmuntras att regelbundet träna enligt givna anvisningar under och efter terapiperioden.
- Terapeutisk träning lindrar smärtan på kort sikt (6–12 veckor) och förbättrar funktionsförmågan vid senbesvär i axeln på både kort och lång sikt (över 12 veckor). Dessutom finns det måttlig evidens för positiv effekt av terapeutisk träning på styrkan och livskvaliteten på kort sikt. På lång sikt konstaterades däremot knappa bevis på träningens inverkan på smärtan men inte på livskvaliteten «Hanratty CE, McVeigh JG, Kerr DP ym. The effective...»94.
- Träningsterapi torde främja arbetsförmågan och återgången till arbetet «Pieters L, Lewis J, Kuppens K ym. An Update of Sys...»95.
- Effekten av terapeutisk träning ökar eventuellt på grund av de valda rörelsernas specificitet när det gäller axelns rotatorkuff och skulderbladets stödmuskler «Holmgren T, Björnsson Hallgren H, Öberg B ym. Effe...»92. När övningarna utförs är det bra att beakta den bromsande (excentriska) delen av muskelarbetet.
Manuell terapi
- Man kan få extra nytta av träningsterapin genom olika manuella tekniker, särskilt i början av rehabiliteringen. De syftar till att behandla i synnerhet spänningar i strukturerna i bakre delen av axeln och i den lilla bröstmuskeln (m. pectoralis minor) samt begränsad rörlighet i bröstryggen «Holmgren T, Björnsson Hallgren H, Öberg B ym. Effe...»92.
Kinesiotejpning
- Elastisk kinesiotejp används för att försöka påverka den upplevda smärtan, nerv- och muskelfunktionen och den olägenhet som patienten upplever. Kinesiotejpning kan i kombination med terapeutisk träning ha en positiv, kortvarig tilläggseffekt på kinematiken och smärtan i axelleden och skulderbladet «Simsek HH, Balki S, Keklik SS ym. Does Kinesio tap...»96.
Behandlingar med fysikaliska apparater
- Behandlingar med fysikaliska apparater är inte till nytta vid sjukdomar i rotatorkuffen
«Fysikaalisista laitehoidoista ei ole hyötyä kiertäjäkalvosinsairauksissa.»A.
- Ultraljudsbehandling är inte effektivare än placebobehandling för att lindra smärta eller förbättra funktionsförmågan «Gebremariam L, Hay EM, van der Sande R ym. Subacro...»97.
- Det har publicerats väldigt få randomiserade och kontrollerade undersökningar eller systematiska översikter om effekten av andra fysikaliska behandlingsformer (el, laser) för patienter med inklämning i axeln «Calis HT, Berberoglu N, Calis M. Are ultrasound, l...»98. Det finns inga tydliga bevis på nyttan av dessa behandlingsformer.
- Effekterna av högenergisk stötvågsbehandling (ESWT) är ringa vid tendinopati i rotatorkuffen, oavsett om det finns förkalkning i senan eller inte «Surace SJ, Deitch J, Johnston RV ym. Shock wave th...»99, «Kvalvaag E, Roe C, Engebretsen KB ym. One year res...»100.
- Elektrisk jontofores (transport av joner till vävnaden med hjälp av elström) med ättiksyra är inte till nytta ens vid senbesvär som är förknippade med kalkansamling «Leduc BE, Caya J, Tremblay S ym. Treatment of calc...»101, «Perron M, Malouin F. Acetic acid iontophoresis and...»102. Nålbehandling av en sena (dry needling) avser ett ingrepp där tendinos lokaliseras med hjälp av ultraljudsundersökning för att sedan penetrera det skadade området med nål 40–50 gånger efter lokalbedövning. Det finns inga tillförlitliga bevis på ingreppets effekt vid problem med rotatorkuffen «Rha DW, Park GY, Kim YK ym. Comparison of the ther...»103.
- Vid axelförkalkning torde nålbehandling och nålsköljning, stötvågsbehandling och artroskopisk behandling vara likvärdiga i fråga om smärta och funktionsförmåga vid kalktendinopati i axeln «Olkakalkin neuloittaminen ja neulahuuhtelu, sokkiaaltoterapia sekä artroskooppinen hoito lienevät samanveroisia kivun ja toimintakyvyn suhteen olkapään kalkkitendinopatiassa.»C.
Kirurgisk behandling
- En olycksrelaterad rotatorkuffruptur hos en fysiskt aktiv patient som är förknippad med en akut, betydande försvagad kraft och som inte blir bättre när det akuta smärtskedet har lugnat ner sig, är den tydligaste indikationen för operationsbehandling. I övriga situationer prioriteras konservativ behandling.
- Operation för att vidga akromion ger ingen extra nytta jämfört med träning under ledning av en fysioterapeut vid behandling av subakromiell smärta «Olkalisäkkeen avarrusleikkaus ei tuota lisähyötyä fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluun verrattuna olkalisäkkeen alaisen kivun hoidossa.»A.
- Vidgning av akromion hindrar uppenbarligen inte uppkomsten av en ruptur i rotatorkuffen «Kartus J, Kartus C, Rostgård-Christensen L ym. Lon...»40, «Hyvönen P, Lohi S, Jalovaara P. Open acromioplasty...»104. Inga skillnader har konstaterats i resultaten av en operation för att vidga akromion och enbart en bursektomi «Henkus HE, de Witte PB, Nelissen RG ym. Bursectomy...»105, «Donigan JA, Wolf BR. Arthroscopic subacromial deco...»106.
- Hos patienter som lider av långvariga symtom i samband med ruptur i rotatorkuffen kan operation i kombination med fysioterapi leda till ett bättre resultat än enbart fysioterapi «Kiertäjäkalvosimen läpäisevään repeämään liittyvää pitkäkestoista oiretta potevilla potilailla leikkaushoito yhdistettynä fysioterapiaan saattaa johtaa parempaan tulokseen kuin pelkkä fysioterapia.»C.
- Tidig reparation av en ruptur i rotatorkuffen som beror på en olycka kan leda till ett bättre resultat än en sen reparation «Petersen SA, Murphy TP. The timing of rotator cuff...»107, «Hantes ME, Karidakis GK, Vlychou M ym. A compariso...»108, «Björnsson HC, Norlin R, Johansson K ym. The influe...»109, «Patel V, Thomas C, Fort H ym. Early versus delayed...»110. En ruptur som orsakats av en olycka kan dock inte på ett tillförlitligt sätt särskiljas från en kronisk degenerativ ruptur som är förknippad med plötsligt förvärrade symtom.
- Reparation av rotatorkuffen kan övervägas även i en situation som orsakas av degeneration, om det är fråga om svår smärta eller försämrad funktion och konservativ behandling inte lindrar symtomen tillräckligt mycket inom rimlig tid (3–6 månader).
- En övre åldersgräns kan inte fastställas för reparation av rotatorkuffen, eftersom en operation kan förbättra funktionsförmågan även hos äldre patienter «Fossati C, Stoppani C, Menon A ym. Arthroscopic ro...»111. Tillförlitliga forskningsrön saknas dock.
- De kliniska resultaten av reparation av rotatorkuffen är goda även på lång sikt, även om nya rupturer kan förekomma «Heuberer PR, Smolen D, Pauzenberger L ym. Longitud...»112, «Randelli PS, Menon A, Nocerino E ym. Long-term Res...»113, «Plachel F, Siegert P, Rüttershoff K ym. Long-term ...»114.
- Arbetstagarens olycksfallsförsäkring har uppenbarligen samband med återhämtning som upplevs som sämre än vanligt efter en reparation av rotatorkuffen «Työntekijän työtapaturmavakuutus on ilmeisesti yhteydessä tavallista heikommaksi koettuun toipumiseen kiertäjäkalvosimen korjausleikkauksen jälkeen .»B.
Teknik vid reparation av rotatorkuff
- Vid en operation för att reparera rotatorkuffen frigör man den brustna senan från adhesioner, återför senans fäste till benet och fixerar senan på sin anatomiska plats.
- Det är ingen skillnad mellan resultaten av artroskopisk och öppen teknik «Sakha S, Erdogan S, Shanmugaraj A ym. Update on al...»115, «Liu J, Fan L, Zhu Y ym. Comparison of clinical out...»116.
- Artroskopisk reparation av rotatorkuffen med en rad ankaren avviker inte till sina kliniska resultat från metoden där två rader ankaren används «Ma HL, Chiang ER, Wu HT ym. Clinical outcome and i...»117, «Lapner PL, Sabri E, Rakhra K ym. A multicenter ran...»118, «Carbonel I, Martinez AA, Calvo A ym. Single-row ve...»119.
Adjuvant behandling vid reparation
- Akromioplastik i kombination med ingreppet medför ingen extra nytta i samband med en operation av rotatorkuffen «Työntekijän työtapaturmavakuutus on ilmeisesti yhteydessä tavallista heikommaksi koettuun toipumiseen kiertäjäkalvosimen korjausleikkauksen jälkeen .»B.
- Extern förstärkning av rotatorkuffen i samband med en operation ger uppenbarligen inget bättre kliniskt resultat än en vanlig operation «Kiertäjäkalvosimen ulkoinen vahvistaminen korjausleikkauksen yhteydessä ei ilmeisesti tuota parempaa kliinistä lopputulosta kuin tavanomainen korjausleikkaus.»B.
- Avlägsnande av nyckelbenets laterala ända på grund av artros i akromioklavikularleden är inte till nytta som adjuvant behandling vid en reparation av rotatorkuffen «Wang J, Ma JX, Zhu SW ym. Does Distal Clavicle Res...»120, «Métais P, Gallinet D, Labattut L ym. Increased T2 ...»121.
- Det är inte motiverat att fixera en degenerativ skada på en broskring hos en patient som inte har instabilitet i axelleden.
- Det finns inga tillförlitliga forskningsrön om effekten av plasma berikad med blodplättar (PRP) som getts i samband med operation av rupturer i rotatorkuffen «Moraes VY, Lenza M, Tamaoki MJ ym. Platelet-rich t...»122.
- Det långa huvudet på bicepsmuskeln (bicepssenan):
- Bicepssenan kan vid behov frigöras från sitt fäste (tenotomi) eller fixeras till sin väg på framsidan av överarmsbenet (tenodes).
- Med båda ovan nämnda ingrepp kan man uppnå en förbättring i patientnöjdheten och resultaten från de funktionella mätarna, även i samband med reparation av rotatorkuffen. Tenotomi är oftare förknippad med förändrad form på bicepsmuskeln ("Karl-Alfred muskel"), men det finns ingen tydlig skillnad mellan åtgärdernas funktionella resultat «Watson ST, Robbins CB, Bedi A ym. Comparison of Ou...»123, «Liu H, Song X, Liu P ym. Clinical Outcomes of Arth...»124, «Zhou P, Liu J, Deng X ym. Biceps tenotomy versus t...»125, «Fang JH, Dai XS, Yu XN ym. Lesions of the Long Hea...»126, «Castricini R, Familiari F, De Gori M ym. Tenodesis...»127.
- Vid stora rupturer i rotatorkuffen som inte går att reparera och som är förknippade med patologi i bicepssenan kan både tenotomi och tenodes lindra symtomen «Boileau P, Baqué F, Valerio L ym. Isolated arthros...»128, «Walch G, Edwards TB, Boulahia A ym. Arthroscopic t...»129.
Massiva rupturer i rotatorkuffen
- Det torde inte löna sig att operera för att reparera en ruptur i rotatorkuffen om
- MR visar att änden av den skadade senan har dragit sig tillbaka till skulderbladets ledskål eller att det finns tydlig fettatrofi i muskeln på den sönderrivna senan (> 2 enligt Goutalliers klassificering) «Goutallier D, Le Guilloux P, Postel JM ym. Acromio...»130.
- röntgenbilden visar ett påtagligt reducerat subakromiellt utrymme (överarmsbenets huvud har höjts mot akromion). Se bild «Voimakkaasti madaltunut olkalisäkkeen alainen tila»10. Fyndet tyder på en omfattande ruptur som inte kan repareras «Goutallier D, Le Guilloux P, Postel JM ym. Acromio...»130, «McCreesh KM, Crotty JM, Lewis JS. Acromiohumeral d...»164.
- vid röntgenundersökning konstateras betydande artros i axelleden «Kircher J, Morhard M, Magosch P ym. How much are r...»131, «Kukkonen J, Joukainen A, Lehtinen J ym. The effect...»132.
- Genom långvarig konservativ behandling som omfattar aktiv rehabilitering är det möjligt att förbättra funktionen vid massiva rupturer i rotatorkuffen «Shepet KH, Liechti DJ, Kuhn JE. Nonoperative treat...»133.
- Vid en ruptur i rotatorkuffen som inte går att reparera och som inte har blivit bättre efter långvarig konservativ behandling, kan god smärtlindring och förbättrad funktion uppnås med en omvänd protes «Mulieri P, Dunning P, Klein S ym. Reverse shoulder...»134, «Boileau P, Gonzalez JF, Chuinard C ym. Reverse tot...»135. Hos äldre personer är även långtidsresultaten goda «Bacle G, Nové-Josserand L, Garaud P ym. Long-Term ...»136. Hos personer under 60 år, särskilt män, är komplikationsriskerna betydande och därför ska man förhålla sig kritiskt till omvänd ledprotes när det gäller den yngre befolkningen «Ernstbrunner L, Suter A, Catanzaro S ym. Reverse T...»137, «Viswanath A, Bale S, Trail I. Reverse total should...»138.
- I en situation med svåra symtom kan man också överväga partiell reparation av en ruptur «Berth A, Neumann W, Awiszus F ym. Massive rotator ...»139, «Iagulli ND, Field LD, Hobgood ER ym. Comparison of...»140 eller en sentransplantation i axelområdet, men det finns inga tillförlitliga bevis på deras effekt «Gerber C, Rahm SA, Catanzaro S ym. Latissimus dors...»141, «Kovacevic D, Suriani RJ Jr, Grawe BM ym. Managemen...»142.
Rehabilitering efter operation
- Man måste satsa på rehabilitering redan före operationen, eftersom god muskelkondition och rörlighet före operationen främjar återhämtningen.
- Målet med rehabiliteringen efter operationen är att återställa axelns funktionsförmåga, rörelseomfång och muskelstyrka utan att äventyra läkningen av den reparerade senan.
- Reparation av ruptur i rotatorkuffen:
- Efter en operation för att reparera rotatorkuffen i axeln stöds extremiteten med en mitella i 3–4 veckor.
- Aktiva lyftrörelser inleds vanligtvis efter 6 veckor. Rörelseomfångsövningar är då primära och belastningen ökas stegvis. Aggressiv mobilisering förbättrar uppenbarligen inte rörligheten efter en axeloperation «Longo UG, Risi Ambrogioni L, Berton A ym. Conserva...»143.
- Immobilisering eller handledd mobilisering efter en reparation av rotatorkuffen ger uppenbarligen inte bättre resultat än progressiv fri självträning utan smärta «Kiertäjäkalvosimen korjausleikkauksen jälkeinen ohjattu immobilisaatio tai ohjattu mobilisaatio ei ilmeisesti paranna lopputulosta kivutta tapahtuvaan etenevään vapaaseen itseharjoitteluun verrattuna.»B.
- Förmågan att köra bil på ett säkert sätt försämras tydligt under tiden mitella används. Efter en operation för att reparera rotatorkuffen har körförmågan konstaterats vara nedsatt i åtminstone 6 veckor och situationen har konstaterats vara återställd senast 12 veckor efter operationen «Hasan S, McGee A, Weinberg M ym. Change in Driving...»144, «DiSilvestro KJ, Santoro AJ, Tjoumakaris FP ym. Whe...»145, «Rawal A, Chehata A, Horberry T ym. Defining the up...»146. Läkaren ska berätta om detta och ge patienten instruktioner.
Specialgrupper
Personer med förlamning av nedre extremiteterna
- Personer med förlamning av nedre extremiteterna som behöver de övre extremiteterna för att ta sig fram har sämre funktionsförmåga i axlarna och mer axelsmärtor och rupturer i rotatorkuffen än den ålders- och könsstandardiserade befolkningen som har normal rörelseförmåga «Akbar M, Balean G, Brunner M ym. Prevalence of rot...»147. Detta är sannolikt inte bara en följd av den belastning som rullstolsanvändning orsakar, utan också av att man upprepade gånger sträcker armarna uppåt i det dagliga livet «M. Alm, H. Saraste, C. Norrbrink, Shoulder pain in...»148.
- Vid förebyggande av axelbesvär ska man beakta både rehabilitering av axeln och nödvändiga hjälpmedel och anpassning av livsmiljön för att minska behovet av att sträcka sig uppåt upprepade gånger.
- En reparation av en ruptur i rotatorkuffen kan ge bra resultat, men operationsbeslutet ska fattas av en multiprofessionell behandlingsgrupp «Fattal C, Coulet B, Gelis A ym. Rotator cuff surge...»149 och det är viktigt att patienten förbinder sig till begränsningarna och rehabiliteringen efter operationen «Popowitz RL, Zvijac JE, Uribe JW ym. Rotator cuff ...»150.
Reumatiker
- Reumatiker har en förhöjd risk för senbesvär i axlarna, men inflammationshämmande läkemedel har konstaterats minska risken «Wang W-T, Huang S-W, Liou T-H, Lin H-W. Patients w...»151.
- För reumatiker är rehabilitering primär behandling vid en ruptur i rotatorkuffen, eftersom inflammationsprocessen ofta försämrar vävnadernas kvalitet. Även operation av en ruptur kan ge goda resultat «Lim SJ, Sun JH, Kekatpure AL ym. Rotator cuff surg...»152.
- En omvänd protes är ett behandlingsalternativ för reumatiker med massiva rupturer i rotatorkuffen «Holcomb JO, Hebert DJ, Mighell MA ym. Reverse shou...»153.
Fetma
- Fetma kan öka risken för tendinopati och ruptur i rotatorkuffen «Rechardt M, Shiri R, Karppinen J ym. Lifestyle and...»8, «Gumina S, Candela V, Passaretti D ym. The associat...»154, «Wendelboe AM, Hegmann KT, Gren LH ym. Associations...»155. Det finns motstridiga uppgifter om hur fetma påverkar det funktionella resultatet av en reparation av en ruptur i rotatorkuffen «Warrender WJ, Brown OL, Abboud JA. Outcomes of art...»156, «Namdari S, Baldwin K, Glaser D ym. Does obesity af...»165. Fetma ökar risken för komplikationer efter en reparation av en ruptur i rotatorkuffen «Kashanchi KI, Nazemi AK, Komatsu DE ym. Level of o...»157.
Rökning
- Rökning ökar sannolikt risken för en ruptur i rotatorkuffen för att den minskar blodcirkulationen i senans fäste «Baumgarten KM, Gerlach D, Galatz LM ym. Cigarette ...»26.
- Det har också konstaterats finnas ett samband mellan mängden rökning och storleken på rupturen i rotatorkuffen «Carbone S, Gumina S, Arceri V ym. The impact of pr...»27. Rökning försämrar operationsresultatet för en ruptur i rotatorkuffen «Kukkonen J, Kauko T, Virolainen P ym. Smoking and ...»158, «Santiago-Torres J, Flanigan DC, Butler RB ym. The ...»159.
Funktions- och arbetsförmåga samt rehabilitering
Funktions- och arbetsförmåga
Bedömning av funktionsförmågan
- Den medicinska bedömningen av funktionsförmågan grundar sig på patientens egen bedömning av sin funktionsförmåga, resultaten av en klinisk undersökning och vid behov noggrannare bedömningar och mätningar av funktionsförmågan.
- Vid svåra problem med funktionsförmågan och arbetsförmågan och vid en omfattande bedömning av funktionsförmågan i anslutning till sådana kan man utgå från WHO:s internationella klassificering av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (ICF) «Roe Y, Soberg HL, Bautz-Holter E ym. A systematic ...»160, «https://thl.fi/sv/teman/funktionsformagan/icf-klassifikationen»3. Vid bedömningen av det funktionella hälsotillståndet beaktar klassificeringen kroppsbyggnad och kroppsfunktioner men även prestationer och deltagande samt omgivningsfaktorer och individuella egenskaper.
- Institutet för hälsa och välfärd har i Terveysportti och databasen TOIMIA publicerat en rekommendation om självbedömning av vuxnas funktionsförmåga vid identifiering av rehabiliteringsbehov och uppföljning av rehabilitering «Aikuisten toimintakyvyn itsearviointi kuntoutumistarpeen tunnistamisessa ja kuntoutumisen seurannassa»4 (kräver åtkomsträtt). Rekommendationen innehåller tre alternativa mätare av den allmänna funktionsförmågan (WHODAS 2.0, EuroHIS-8, PROMIS-10). Utöver den allmänna mätaren för funktionsförmågan ska man använda instrument som mäter axelledens funktionsförmåga «Olkavaivojen mittareita ja yleisiä oirekyselyjä»2.
Bedömning av arbetsförmågan
- Besvär med axelns senor är inte nödvändigtvis en orsak till sjukfrånvaro. Vid bedömningen av arbetsförmågan beaktas yrke, arbetets innehåll och möjligheterna att anpassa det samt den återstående arbetsförmågan. Målet är att patienten ska kunna arbeta trots sina axelbesvär «Työkyvyn ja työhön paluun tukitoimet»8. En bedömning behövs om funktionsförmågan inte har återställts efter cirka sex veckor.
- Arbetsförmågan bedöms vid varje mottagningsbesök. Om besväret bedöms pågå i flera veckor ska arbetsförmågan bedömas i samarbete mellan företagshälsovården och den behandlande läkaren. I fall som drar ut på tiden upprättas en rehabiliteringsplan «Stay-at-Work and Return-to-Work Process Improvemen...»161. Se Terveysporttis databas om God praxis inom företagshälsovården, artikeln Stöd för återgång till arbetet «Työhön paluun tuki»1 (Työterveyshuollon hyvät käytännöt, Työhön paluun tuki, kräver åtkomsträtt). Psykosociala faktorer bedöms som en del av arbetsförmågan. Låg utbildningsnivå, dåligt hälsotillstånd och tidigare smärta i axeln förutspår långvarig smärta och att patienten hamnar utanför arbetslivet efter en operation «Svendsen SW, Frost P, Jensen LD. Time trends in su...»162, «Erotusdiagnostiikka (olkapää)»6.
Bedömning av sjukfrånvarons längd
- Det finns en God medicinsk praxis-rekommendation för bedömning av behovet av sjukfrånvaro «Bedömning av behovet av sjukfrånvaro»2. Rekommendationen innehåller allmänna grunder för bedömning av sjukfrånvaro. Målet är att förenhetliga längden på sjukfrånvaron i olika sjukdomsgrupper. Principen är att främja återhämtning och rehabilitering, utnyttja den återstående funktions- och arbetsförmågan och undvika att den sjuka passiveras.
- Sjukfrånvaro på grund av akut tendinopati ska skrivas ut för högst 1–2 veckor, sedan ska situationen bedömas på nytt vid behov. Belastningen på axeln i arbetet beaktas vid bedömningen av sjukledighetens längd.
- Med hjälp av partiell sjukdagpenning kan man uppenbarligen påskynda återgången till arbetet och minska sjukfrånvaron vid sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Se God medicinsk praxis-rekommendationen Belastningssjukdomar i handen och underarmen «Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet»3 och evidensöversikten «Osasairausvapaan avulla voidaan ilmeisesti nopeuttaa työhön paluuta ja vähentää tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyviä sairauspoissaoloja.»B om partiell sjukledighet som stöd för återgång till arbetet vid sjukdomar i rörelseorganen.
- En förutsättning för att få FPA:s sjukdagpenning är att en företagsläkare senast innan den 90:e sjukdagpenningsdagen löper ut gör en bedömning av den återstående arbetsförmågan och möjligheterna att återgå till arbetet. Se FPA:s artikel om när arbetsoförmågan drar ut på tiden «https://www.kela.fi/arbetsgivare-stoda-arbetsformagan»4.
- Återgång till arbetet efter en operation för att reparera en ruptur i rotatorkuffen:
- Återhämtningen av arbetsförmågan för fysiskt tungt arbete (som inkluderar lyft, bärande, sträckande osv.) tar vanligtvis minst 3 månader.
- Den specialiserade sjukvården skriver dock ut sjukfrånvaro för en kortare tid, till exempel 4–6 veckor. Under denna tid bedöms arbetsförmågan inom företagshälsovården så att begränsningar i funktionsförmågan och arbetets krav beaktas. Företagsläkaren känner till modellen för ersättande arbete på arbetsplatsen, möjligheterna till anpassat arbete och omplacering samt alternativen för deltidsarbete.
- För bedömningen av arbetsförmågan ska kirurgen ge anvisningar om när fullständigt rörelseomfång och kraftanvändning tillåts i axeln och om eventuella särskilda begränsningar. Om det till exempel på grund av den teknik som använts vid operationen eller på grund av en betydande ruptur är skäl att begränsa den maximala kraftanvändningen permanent, ska det också antecknas.
- Den opererande kirurgen fastställer alltså villkoren för arbetsoförmåga, och utifrån dessa gör företagshälsovården tillsammans med patienten och vid behov arbetsgivaren upp en individuell plan för återgång till arbetet.
- Det bör observeras att tillståndet i den opererade axeln kan förbättras på lång sikt i och med rehabiliteringen så att det slutliga resultatet för arbetsförmågan osv. märks först cirka ett år efter operationen.
Stöd för återgång till arbetet
- De vanligaste metoderna inom företagshälsovården för att förebygga långvarig sjukfrånvaro och stödja återgången till arbetet är nätverksmöte, en utredning om möjligheterna att anpassa arbetet (arbetsarrangemang, arbetstidsarrangemang och arbetsprövning) och uppföljning av patienten. Om företagshälsovården och arbetsgivaren i ett tidigt skede har kontakt med arbetstagaren kan det öka sannolikheten för att arbetstagaren återvänder till arbetet «Franche RL, Baril R, Shaw W ym. Workplace-based re...»163. Riktad träning med hög intensitet kan påskynda återgången till arbetet jämfört med träning med låg intensitet «Korkean intensiteetin kohdennettu harjoittelu saattaa nopeuttaa töihin paluuta verrattuna matalan intensiteetin harjoitteluun.»C.
- Arbetsgivaren ska meddela företagshälsovården när arbetstagarens sjukfrånvaro har varat sammanlagt en månad antingen utan avbrott eller i kortare perioder. Företagshälsovården ska utreda arbetstagarens arbetsförmåga efter att ha fått anmälan.
- Vid behov utreder arbetsgivaren och företagshälsovården möjligheterna till förändringar i arbetets innehåll och arbetsmiljön, så att patienten kan arbeta trots försämrad funktionsförmåga. Det ska vara möjligt att variera arbetsuppgifterna och vid behov ska man ge extra tid för att utföra dem.
- En företagsfysioterapeut kan göra ett besök på arbetsplatsen och detta kan utnyttjas i planeringen av återgången till arbetet och när arbetet inleds «Työkyvyn ja työhön paluun tukitoimet»8.
- Partiell sjukdagpenning gör det möjligt att återgå till arbetet med 40–60 % arbetstid tidigast efter 1 + 9 dagars sjukledighet.
Yrkessjukdomar och olycksfall i arbetet
- Degenerativa senbesvär i axeln ersätts inte som yrkessjukdomar. Se Finlex, lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar «https://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/2015/20150459»5.
- Försäkringsbolagen kan vara ersättningsskyldiga vid olycksfall i arbetet där en senskada beror på att axelleden går ur led, om personen blivit hängande i samband med ett fall, om personen faller rakt på axeln eller på en utsträckt övre extremitet eller om skador som orsakas av motsvarande styrka och mekanism inträffar.
- En ruptur i rotatorkuffen som uppkommit i samband med en normal arbetsrörelse ersätts inte från olycksfallsförsäkringen, eftersom en ruptur som uppträder i samband med en fysiologisk rörelse allmänt anses orsakas av degeneration.
Rehabilitering
- Principerna för medicinsk och yrkesinriktad rehabilitering av axelbesvär är desamma som för andra besvär i stöd- och rörelseorganen.
- Se punkten Fysioterapi «A4»5.
- Rehabiliteringens mål och rehabiliteringsåtgärderna dokumenteras i rehabiliteringsplanen.
Medicinsk rehabilitering
- Hälso- och sjukvårdslagen (29 §) definierar de tjänster som ingår i medicinsk rehabilitering och som den offentliga hälso- och sjukvården ska ordna. Den offentliga hälso- och sjukvården ska i regel ordna olika typer av terapier inom öppen vård, rehabilitering inom sluten vård, utredningar av arbets- och funktionsförmåga, rehabiliteringsundersökningar och anpassningsträning. I vissa fall ankommer ordnandet av medicinsk rehabilitering på FPA efter den akuta sjukvårdsfasen (behovsprövad och krävande medicinsk rehabilitering som ordnas av FPA).
- Vid besvär i stöd- och rörelseorganen, såsom senbesvär i axeln, är följande medicinska
rehabiliteringsåtgärder aktuella:
- öppen rehabilitering (terapi) via det kommunala systemet eller med betalningsförbindelse från försäkringsbolaget.
- en rehabiliteringskurs som ordnas av FPA inom den öppna eller slutna vården, om man anser att det behövs multiprofessionell aktiverande grupprehabilitering och att försämrad funktionsförmåga försvårar förmågan att klara sig i arbetet, hemma och i andra vardagliga sysslor.
- en individuell rehabiliteringsperiod som ordnas av FPA, om man anser att det behövs multiprofessionell och intensiv rehabilitering och att rehabilitering i grupp inte är tillräcklig till exempel på grund av en omfattande symtomhelhet.
Yrkesinriktad rehabilitering
- Yrkesinriktad rehabilitering behövs om behandlingen och den medicinska rehabiliteringen inte återställer arbetsförmågan för det egna arbetet. Yrkesinriktad rehabilitering kan inledas parallellt med medicinsk rehabilitering, om det är ändamålsenligt.
- Målet med den yrkesinriktade rehabiliteringen är att stödja rehabiliteringsklientens arbets- och förvärvsförmåga samt förhindra arbetsoförmåga. Målet är att hålla sig kvar i arbetslivet, återvända till arbetslivet eller att göra det möjligt att komma in i arbetslivet.
- Yrkesinriktad rehabilitering ordnas av arbetspensionsanstalterna, FPA, olycksfalls- och trafikförsäkringsanstalterna och undervisningsväsendet.
- Arbetspensionsanstalterna har det primära ansvaret för yrkesinriktad rehabilitering för personer i arbetslivet och personer som arbetat länge (cirka 5 år).
- FPA är skyldig att ordna yrkesinriktad rehabilitering om sådan inte ordnas enligt arbetspensionslagarna eller bestämmelserna om specialundervisning. Försäkringsanstalterna ansvarar för den yrkesinriktade rehabiliteringen vid olycksfall och yrkessjukdomar.
- För att stödja arbetsförmågan ordnar FPA ändamålsenlig yrkesinriktad rehabilitering för dem som inte har tillräckligt lång arbetslivserfarenhet för att omfattas av arbetspensionsanstalternas organiseringsansvar eller som inte längre har någon anknytning till arbetslivet. Yrkesinriktad rehabilitering kan beviljas om en sjukdom som konstaterats på behörigt sätt har orsakat eller uppskattas orsaka en väsentlig försämring av arbets- eller studieförmågan under de närmaste åren. I bedömningen beaktas helhetssituationen, till exempel fysisk, psykisk och social funktionsförmåga, livssituation, utbildning, yrke och andra motsvarande faktorer. Som yrkesinriktad rehabilitering kan till exempel en rehabiliteringsundersökning, arbetsprövning eller omskolning komma i fråga.
- Behovet av yrkesinriktad specialundervisning tillgodoses av undervisningsväsendet.
- Den yrkesinriktade rehabiliteringsplanen utarbetas enligt den behandlande instansens rekommendationer med ett B-utlåtande. I utlåtandet beskrivs den återstående arbetsförmågan och de tillfälliga eller bestående begränsningarna i arbetsförmågan. Förhandsbeslut om rehabilitering ska sökas innan primärtiden för sjukdagpenningen löper ut eller när planen för återgång till arbetet är klar. I allmänhet föreslås arbetsprövning för tidigare arbete, utbildning eller arbetsträning för ett nytt yrke.
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim, Suomen Fysiatriayhdistys och Ortopedföreningen i Finland
För mer information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Olkapään jännevaivat»1 (på finska)
Översättare: Lingsoft Language Services Oy
Granskning av översättningen: Tanja Eriksson
Litteratur
Besvär med axelns senor. God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim, Suomen Fysiatriayhdistys och Ortopedföreningen i Finland. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2025 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi
Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»6
Ansvarsbegränsning
God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.
Litteratur
- McFarland EG, Maffulli N, Del Buono A ym. Impingement is not impingement: the case for calling it "Rotator Cuff Disease". Muscles Ligaments Tendons J 2013;3:196-200 «PMID: 24367779»PubMed
- Papadonikolakis A, McKenna M, Warme W ym. Published evidence relevant to the diagnosis of impingement syndrome of the shoulder. J Bone Joint Surg Am 2011;93:1827-32 «PMID: 22005869»PubMed
- Khan KM, Cook JL, Kannus P ym. Time to abandon the "tendinitis" myth. BMJ 2002;324:626-7 «PMID: 11895810»PubMed
- Maffulli N, Khan KM, Puddu G. Overuse tendon conditions: time to change a confusing terminology. Arthroscopy 1998;14:840-3 «PMID: 9848596»PubMed
- Zingg PO, Jost B, Sukthankar A ym. Clinical and structural outcomes of nonoperative management of massive rotator cuff tears. J Bone Joint Surg Am 2007;89:1928-34 «PMID: 17768188»PubMed
- Viikari-Juntura E, Nykyri E, Takala EP. Shoulder pain and chronic shoulder syndrome. Kirjassa: Kaila-Kangas L (toim.) Musculoskeletal disorders and diseases in Finland, Results of the Health 2000 Survey. Publications of the National Public Health Institute, B 25/2007:23-6
- Miranda H, Viikari-Juntura E, Heistaro S ym. A population study on differences in the determinants of a specific shoulder disorder versus nonspecific shoulder pain without clinical findings. Am J Epidemiol 2005;161:847-55 «PMID: 15840617»PubMed
- Rechardt M, Shiri R, Karppinen J ym. Lifestyle and metabolic factors in relation to shoulder pain and rotator cuff tendinitis: a population-based study. BMC Musculoskelet Disord 2010;11:165 «PMID: 20646281»PubMed
- Sher JS, Uribe JW, Posada A ym. Abnormal findings on magnetic resonance images of asymptomatic shoulders. J Bone Joint Surg Am 1995;77:10-5 «PMID: 7822341»PubMed
- Tempelhof S, Rupp S, Seil R. Age-related prevalence of rotator cuff tears in asymptomatic shoulders. J Shoulder Elbow Surg 1999;8:296-9 «PMID: 10471998»PubMed
- Yamaguchi K, Ditsios K, Middleton WD ym. The demographic and morphological features of rotator cuff disease. A comparison of asymptomatic and symptomatic shoulders. J Bone Joint Surg Am 2006;88:1699-704 «PMID: 16882890»PubMed
- Silverstein BA, Viikari-Juntura E, Fan ZJ ym. Natural course of nontraumatic rotator cuff tendinitis and shoulder symptoms in a working population. Scand J Work Environ Health 2006;32:99-108 «PMID: 16680380»PubMed
- van der Windt DA, Koes BW, de Jong BA ym. Shoulder disorders in general practice: incidence, patient characteristics, and management. Ann Rheum Dis 1995;54:959-64 «PMID: 8546527»PubMed
- Tashjian RZ. Epidemiology, natural history, and indications for treatment of rotator cuff tears. Clin Sports Med 2012;31:589-604 «PMID: 23040548»PubMed
- Oliva F, Via AG, Maffulli N. Physiopathology of intratendinous calcific deposition. BMC Med 2012;10:95 «PMID: 22917025»PubMed
- Seitz AL, McClure PW, Finucane S ym. Mechanisms of rotator cuff tendinopathy: intrinsic, extrinsic, or both? Clin Biomech (Bristol, Avon) 2011;26:1-12 «PMID: 20846766»PubMed
- Kachewar SG, Kulkarni DS. Calcific tendinitis of the rotator cuff: a review. J Clin Diagn Res 2013;7:1482-5 «PMID: 23998102»PubMed
- Speed CA, Hazleman BL. Calcific tendinitis of the shoulder. N Engl J Med 1999;340:1582-4 «PMID: 10332023»PubMed
- Apreleva M, Parsons IM 4th, Warner JJ ym. Experimental investigation of reaction forces at the glenohumeral joint during active abduction. J Shoulder Elbow Surg 2000;9:409-17 «PMID: 11075325»PubMed
- van Rijn RM, Huisstede BM, Koes BW ym. Associations between work-related factors and specific disorders of the shoulder--a systematic review of the literature. Scand J Work Environ Health 2010;36:189-201 «PMID: 20094690»PubMed
- van der Molen HF, Foresti C, Daams JG ym. Work-related risk factors for specific shoulder disorders: a systematic review and meta-analysis. Occup Environ Med 2017;74:745-755 «PMID: 28756414»PubMed
- Viikari-Juntura E, Shiri R, Solovieva S ym. Risk factors of atherosclerosis and shoulder pain--is there an association? A systematic review. Eur J Pain 2008;12:412-26 «PMID: 17892959»PubMed
- Roquelaure Y, Bodin J, Ha C ym. Personal, biomechanical, and psychosocial risk factors for rotator cuff syndrome in a working population. Scand J Work Environ Health 2011;37:502-11 «PMID: 21706122»PubMed
- Lukersmith S, Hopman K, Vine K ym. A new framing approach in guideline development to manage different sources of knowledge. J Eval Clin Pract 2017;23:66-72 «PMID: 27198591»PubMed
- Sirén M, Viikari-Juntura E, Arokoski J ym. Occupational and non-occupational risk factors of sickness absence due to a shoulder lesion. Occup Environ Med 2020;77:393-401 «PMID: 32188633»PubMed
- Baumgarten KM, Gerlach D, Galatz LM ym. Cigarette smoking increases the risk for rotator cuff tears. Clin Orthop Relat Res 2010;468:1534-41 «PMID: 19283436»PubMed
- Carbone S, Gumina S, Arceri V ym. The impact of preoperative smoking habit on rotator cuff tear: cigarette smoking influences rotator cuff tear sizes. J Shoulder Elbow Surg 2012;21:56-60 «PMID: 21524922»PubMed
- Harvie P, Pollard TC, Carr AJ. Calcific tendinitis: natural history and association with endocrine disorders. J Shoulder Elbow Surg 2007;16:169-73 «PMID: 17188907»PubMed
- Cederqvist S, Flinkkilä T, Sormaala M ym. Non-surgical and surgical treatments for rotator cuff disease: a pragmatic randomised clinical trial with 2-year follow-up after initial rehabilitation. Ann Rheum Dis 2020;: «PMID: 33272959»PubMed
- Bonde JP, Mikkelsen S, Andersen JH ym. Prognosis of shoulder tendonitis in repetitive work: a follow up study in a cohort of Danish industrial and service workers. Occup Environ Med 2003;60:E8 «PMID: 12937204»PubMed
- Swannell AJ, Underwood FA, Dixon AS. Periarticular calcific deposits mimicking acute arthritis. Ann Rheum Dis 1970;29:380-5 «PMID: 4916767»PubMed
- Fukuda H. Partial-thickness rotator cuff tears: a modern view on Codman's classic. J Shoulder Elbow Surg 2000;9:163-8 «PMID: 10810700»PubMed
- Fucentese SF, von Roll AL, Pfirrmann CW ym. Evolution of nonoperatively treated symptomatic isolated full-thickness supraspinatus tears. J Bone Joint Surg Am 2012;94:801-8 «PMID: 22552669»PubMed
- Sørensen AK, Bak K, Krarup AL ym. Acute rotator cuff tear: do we miss the early diagnosis? A prospective study showing a high incidence of rotator cuff tears after shoulder trauma. J Shoulder Elbow Surg 2007;16:174-80 «PMID: 17169582»PubMed
- Yamamoto A, Takagishi K, Kobayashi T ym. Factors involved in the presence of symptoms associated with rotator cuff tears: a comparison of asymptomatic and symptomatic rotator cuff tears in the general population. J Shoulder Elbow Surg 2011;20:1133-7 «PMID: 21454096»PubMed
- Schibany N, Zehetgruber H, Kainberger F ym. Rotator cuff tears in asymptomatic individuals: a clinical and ultrasonographic screening study. Eur J Radiol 2004;51:263-8 «PMID: 15294335»PubMed
- Moosmayer S, Smith HJ, Tariq R ym. Prevalence and characteristics of asymptomatic tears of the rotator cuff: an ultrasonographic and clinical study. J Bone Joint Surg Br 2009;91:196-200 «PMID: 19190053»PubMed
- Yamamoto A, Takagishi K, Osawa T ym. Prevalence and risk factors of a rotator cuff tear in the general population. J Shoulder Elbow Surg 2010;19:116-20 «PMID: 19540777»PubMed
- Mall NA, Kim HM, Keener JD ym. Symptomatic progression of asymptomatic rotator cuff tears: a prospective study of clinical and sonographic variables. J Bone Joint Surg Am 2010;92:2623-33 «PMID: 21084574»PubMed
- Kartus J, Kartus C, Rostgård-Christensen L ym. Long-term clinical and ultrasound evaluation after arthroscopic acromioplasty in patients with partial rotator cuff tears. Arthroscopy 2006;22:44-9 «PMID: 16399460»PubMed
- Yamaguchi K, Tetro AM, Blam O ym. Natural history of asymptomatic rotator cuff tears: a longitudinal analysis of asymptomatic tears detected sonographically. J Shoulder Elbow Surg 2001;10:199-203 «PMID: 11408898»PubMed
- Moosmayer S, Gärtner AV, Tariq R. The natural course of nonoperatively treated rotator cuff tears: an 8.8-year follow-up of tear anatomy and clinical outcome in 49 patients. J Shoulder Elbow Surg 2017;26:627-634 «PMID: 28089257»PubMed
- Jung W, Lee S, Hoon Kim S. The natural course of and risk factors for tear progression in conservatively treated full-thickness rotator cuff tears. J Shoulder Elbow Surg 2020;29:1168-1176 «PMID: 32044254»PubMed
- Kwong CA, Ono Y, Carroll MJ ym. Full-Thickness Rotator Cuff Tears: What Is the Rate of Tear Progression? A Systematic Review. Arthroscopy 2019;35:228-234 «PMID: 30472019»PubMed
- Maman E, Harris C, White L ym. Outcome of nonoperative treatment of symptomatic rotator cuff tears monitored by magnetic resonance imaging. J Bone Joint Surg Am 2009;91:1898-906 «PMID: 19651947»PubMed
- Safran O, Schroeder J, Bloom R ym. Natural history of nonoperatively treated symptomatic rotator cuff tears in patients 60 years old or younger. Am J Sports Med 2011;39:710-4 «PMID: 21310940»PubMed
- Fucentese SF, von Roll AL, Pfirrmann CW ym. Evolution of nonoperatively treated symptomatic isolated full-thickness supraspinatus tears. J Bone Joint Surg Am 2012;94:801-8 «PMID: 22552669»PubMed
- Moosmayer S, Tariq R, Stiris M ym. The natural history of asymptomatic rotator cuff tears: a three-year follow-up of fifty cases. J Bone Joint Surg Am 2013;95:1249-55 «PMID: 23864172»PubMed
- Beaudreuil J, Bardin T, Orcel P ym. Natural history or outcome with conservative treatment of degenerative rotator cuff tears. Joint Bone Spine 2007;74:527-9 «PMID: 18036863»PubMed
- Lundgreen K, Lian OB, Engebretsen L ym. Lower muscle regenerative potential in full-thickness supraspinatus tears compared to partial-thickness tears. Acta Orthop 2013;84:565-70 «PMID: 24171689»PubMed
- Goutallier D, Postel JM, Lavau L ym. [Impact of fatty degeneration of the suparspinatus and infraspinatus msucles on the prognosis of surgical repair of the rotator cuff]. Rev Chir Orthop Reparatrice Appar Mot 1999;85:668-76 «PMID: 10612130»PubMed
- Yamaguchi K, Sher JS, Andersen WK ym. Glenohumeral motion in patients with rotator cuff tears: a comparison of asymptomatic and symptomatic shoulders. J Shoulder Elbow Surg 2000;9:6-11 «PMID: 10717855»PubMed
- Keener JD, Wei AS, Kim HM ym. Proximal humeral migration in shoulders with symptomatic and asymptomatic rotator cuff tears. J Bone Joint Surg Am 2009;91:1405-13 «PMID: 19487518»PubMed
- Neer CS 2nd, Craig EV, Fukuda H. Cuff-tear arthropathy. J Bone Joint Surg Am 1983;65:1232-44 «PMID: 6654936»PubMed
- Eljabu W, Klinger HM, von Knoch M. The natural history of rotator cuff tears: a systematic review. Arch Orthop Trauma Surg 2015;135:1055-61 «PMID: 25944157»PubMed
- Goldberg BA, Nowinski RJ, Matsen FA 3rd. Outcome of nonoperative management of full-thickness rotator cuff tears. Clin Orthop Relat Res 2001;:99-107 «PMID: 11154011»PubMed
- Bokor DJ, Hawkins RJ, Huckell GH ym. Results of nonoperative management of full-thickness tears of the rotator cuff. Clin Orthop Relat Res 1993;:103-10 «PMID: 8358901»PubMed
- Hawkins RH, Dunlop R. Nonoperative treatment of rotator cuff tears. Clin Orthop Relat Res 1995;:178-88 «PMID: 7497666»PubMed
- Itoi E, Tabata S. Conservative treatment of rotator cuff tears. Clin Orthop Relat Res 1992;:165-73 «PMID: 1735208»PubMed
- Chiou HJ, Chou YH, Wu JJ ym. Evaluation of calcific tendonitis of the rotator cuff: role of color Doppler ultrasonography. J Ultrasound Med 2002;21:289-95; quiz 296-7 «PMID: 11883540»PubMed
- Le Goff B, Berthelot JM, Guillot P ym. Assessment of calcific tendonitis of rotator cuff by ultrasonography: comparison between symptomatic and asymptomatic shoulders. Joint Bone Spine 2010;77:258-63 «PMID: 20434387»PubMed
- Merolla G, Singh S, Paladini P ym. Calcific tendinitis of the rotator cuff: state of the art in diagnosis and treatment. J Orthop Traumatol 2016;17:7-14 «PMID: 26163832»PubMed
- Szabó I, Boileau P, Walch G. The proximal biceps as a pain generator and results of tenotomy. Sports Med Arthrosc Rev 2008;16:180-6 «PMID: 18703979»PubMed
- Busconi BB, DeAngelis N, Guerrero PE. The proximal biceps tendon: tricks and pearls. Sports Med Arthrosc Rev 2008;16:187-94 «PMID: 18703980»PubMed
- Chen CH, Hsu KY, Chen WJ ym. Incidence and severity of biceps long head tendon lesion in patients with complete rotator cuff tears. J Trauma 2005;58:1189-93 «PMID: 15995469»PubMed
- Takala E-P, Lehtelä J. Ergonomia. Terveysportti > Työterveyslääkärin käsikirja > Fysiatria > Fysiatrian perusteet > Ergonomia (fys00004)
- Liira J, Juvonen-Posti P, Viikari-Juntura E ym. Työhön paluun tuki. Terveysportti > Työterveys ja kuntoutus > Työterveyshuollon hyvät käytännöt (ttk00111)
- Viikari-Juntura E, Kausto J, Shiri R ym. Return to work after early part-time sick leave due to musculoskeletal disorders: a randomized controlled trial. Scand J Work Environ Health 2012;38:134-43 «PMID: 22033811»PubMed
- George SZ, Wallace MR, Wright TW ym. Evidence for a biopsychosocial influence on shoulder pain: pain catastrophizing and catechol-O-methyltransferase (COMT) diplotype predict clinical pain ratings. Pain 2008;136:53-61 «PMID: 17686583»PubMed
- Hegedus EJ, Goode AP, Cook CE ym. Which physical examination tests provide clinicians with the most value when examining the shoulder? Update of a systematic review with meta-analysis of individual tests. Br J Sports Med 2012;46:964-78 «PMID: 22773322»PubMed
- Hermans J, Luime JJ, Meuffels DE ym. Does this patient with shoulder pain have rotator cuff disease?: The Rational Clinical Examination systematic review. JAMA 2013;310:837-47 «PMID: 23982370»PubMed
- Larson HM, O'Connor FG, Nirschl RP. Shoulder pain: the role of diagnostic injections. Am Fam Physician 1996;53:1637-47 «PMID: 8623691»PubMed
- Smith TO, Back T, Toms AP ym. Diagnostic accuracy of ultrasound for rotator cuff tears in adults: a systematic review and meta-analysis. Clin Radiol 2011;66:1036-48 «PMID: 21737069»PubMed
- Omoumi P, Bafort AC, Dubuc JE ym. Evaluation of rotator cuff tendon tears: comparison of multidetector CT arthrography and 1.5-T MR arthrography. Radiology 2012;264:812-22 «PMID: 22919041»PubMed
- Fritz J, Fishman EK, Small KM ym. MDCT arthrography of the shoulder with datasets of isotropic resolution: indications, technique, and applications. AJR Am J Roentgenol 2012;198:635-46 «PMID: 22358004»PubMed
- Krischak G, Gebhard F, Reichel H ym. A prospective randomized controlled trial comparing occupational therapy with home-based exercises in conservative treatment of rotator cuff tears. J Shoulder Elbow Surg 2013;22:1173-9 «PMID: 23523073»PubMed
- Hubbard TJ, Denegar CR. Does Cryotherapy Improve Outcomes With Soft Tissue Injury? J Athl Train 2004;39:278-279 «PMID: 15496998»PubMed
- Mac Auley DC. Ice therapy: how good is the evidence? Int J Sports Med 2001;22:379-84 PMID: 11510876
- Bleakley C, McDonough S, MacAuley D. The use of ice in the treatment of acute soft-tissue injury: a systematic review of randomized controlled trials. Am J Sports Med 2004;32:251-61 «PMID: 14754753»PubMed
- Yang G, Jung B, Kim MR ym. Acromioplasty rates in patients with shoulder disorders with and without acupuncture treatment: a retrospective propensity score-matched cohort study. Acupunct Med 2020;38:255-263 «PMID: 32310005»PubMed
- Rubio A, Mansfield M, Lewis J. Effectiveness of acupuncture in the treatment of shoulder pain: A systematic review of published randomised clinical trials. Physiotherapy UK 2017. Birmingham, UK 10 - 11 Nov 2017
- Manheimer E, Cheng K, Linde K ym. Acupuncture for peripheral joint osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev 2010;:CD001977 «PMID: 20091527»PubMed
- Holtby R, Razmjou H. Impact of work-related compensation claims on surgical outcome of patients with rotator cuff related pathologies: a matched case-control study. J Shoulder Elbow Surg 2010;19:452-60 «PMID: 19766021»PubMed
- Derry S, Moore RA, Rabbie R. Topical NSAIDs for chronic musculoskeletal pain in adults. Cochrane Database Syst Rev 2012;:CD007400 «PMID: 22972108»PubMed
- Moore RA, Tramèr MR, Carroll D ym. Quantitative systematic review of topically applied non-steroidal anti-inflammatory drugs. BMJ 1998;316:333-8 «PMID: 9487165»PubMed
- Hopewell S, Keene DJ, Marian IR ym. Progressive exercise compared with best practice advice, with or without corticosteroid injection, for the treatment of patients with rotator cuff disorders (GRASP): a multicentre, pragmatic, 2 × 2 factorial, randomised controlled trial. Lancet 2021;398:416-428 «PMID: 34265255»PubMed
- Mohamadi A, Chan JJ, Claessen FM ym. Corticosteroid Injections Give Small and Transient Pain Relief in Rotator Cuff Tendinosis: A Meta-analysis. Clin Orthop Relat Res 2017;475:232-243 «PMID: 27469590»PubMed
- Coombes BK, Bisset L, Vicenzino B. Efficacy and safety of corticosteroid injections and other injections for management of tendinopathy: a systematic review of randomised controlled trials. Lancet 2010;376:1751-67 «PMID: 20970844»PubMed
- Puzzitiello RN, Patel BH, Forlenza EM ym. Adverse Impact of Corticosteroids on Rotator Cuff Tendon Health and Repair: A Systematic Review of Basic Science Studies. Arthrosc Sports Med Rehabil 2020;2:e161-e169 «PMID: 32368753»PubMed
- Oh CH, Oh JH, Kim SH ym. Effectiveness of subacromial anti-adhesive agent injection after arthroscopic rotator cuff repair: prospective randomized comparison study. Clin Orthop Surg 2011;3:55-61 «PMID: 21369479»PubMed
- Struyf F, Nijs J, Mollekens S ym. Scapular-focused treatment in patients with shoulder impingement syndrome: a randomized clinical trial. Clin Rheumatol 2013;32:73-85 «PMID: 23053685»PubMed
- Holmgren T, Björnsson Hallgren H, Öberg B ym. Effect of specific exercise strategy on need for surgery in patients with subacromial impingement syndrome: randomised controlled study. BMJ 2012;344:e787 «PMID: 22349588»PubMed
- Naunton J, Street G, Littlewood C ym. Effectiveness of progressive and resisted and non-progressive or non-resisted exercise in rotator cuff related shoulder pain: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Rehabil 2020;34:1198-1216 «PMID: 32571081»PubMed
- Hanratty CE, McVeigh JG, Kerr DP ym. The effectiveness of physiotherapy exercises in subacromial impingement syndrome: a systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum 2012;42:297-316 «PMID: 22607807»PubMed
- Pieters L, Lewis J, Kuppens K ym. An Update of Systematic Reviews Examining the Effectiveness of Conservative Physical Therapy Interventions for Subacromial Shoulder Pain. J Orthop Sports Phys Ther 2020;50:131-141 «PMID: 31726927»PubMed
- Simsek HH, Balki S, Keklik SS ym. Does Kinesio taping in addition to exercise therapy improve the outcomes in subacromial impingement syndrome? A randomized, double-blind, controlled clinical trial. Acta Orthop Traumatol Turc 2013;47:104-10 «PMID: 23619543»PubMed
- Gebremariam L, Hay EM, van der Sande R ym. Subacromial impingement syndrome--effectiveness of physiotherapy and manual therapy. Br J Sports Med 2014;48:1202-8 «PMID: 24217037»PubMed
- Calis HT, Berberoglu N, Calis M. Are ultrasound, laser and exercise superior to each other in the treatment of subacromial impingement syndrome? A randomized clinical trial. Eur J Phys Rehabil Med 2011;47:375-80 «PMID: 21946399»PubMed
- Surace SJ, Deitch J, Johnston RV ym. Shock wave therapy for rotator cuff disease with or without calcification. Cochrane Database Syst Rev 2020;3:CD008962 «PMID: 32128761»PubMed
- Kvalvaag E, Roe C, Engebretsen KB ym. One year results of a randomized controlled trial on radial Extracorporeal Shock Wave Treatment, with predictors of pain, disability and return to work in patients with subacromial pain syndrome. Eur J Phys Rehabil Med 2018;54:341-350 «PMID: 28655271»PubMed
- Leduc BE, Caya J, Tremblay S ym. Treatment of calcifying tendinitis of the shoulder by acetic acid iontophoresis: a double-blind randomized controlled trial. Arch Phys Med Rehabil 2003;84:1523-7 «PMID: 14586921»PubMed
- Perron M, Malouin F. Acetic acid iontophoresis and ultrasound for the treatment of calcifying tendinitis of the shoulder: a randomized control trial. Arch Phys Med Rehabil 1997;78:379-84 «PMID: 9111457»PubMed
- Rha DW, Park GY, Kim YK ym. Comparison of the therapeutic effects of ultrasound-guided platelet-rich plasma injection and dry needling in rotator cuff disease: a randomized controlled trial. Clin Rehabil 2013;27:113-22 «PMID: 23035005»PubMed
- Hyvönen P, Lohi S, Jalovaara P. Open acromioplasty does not prevent the progression of an impingement syndrome to a tear. Nine-year follow-up of 96 cases. J Bone Joint Surg Br 1998;80:813-6 «PMID: 9768891»PubMed
- Henkus HE, de Witte PB, Nelissen RG ym. Bursectomy compared with acromioplasty in the management of subacromial impingement syndrome: a prospective randomised study. J Bone Joint Surg Br 2009;91:504-10 «PMID: 19336812»PubMed
- Donigan JA, Wolf BR. Arthroscopic subacromial decompression: acromioplasty versus bursectomy alone--does it really matter? A systematic review. Iowa Orthop J 2011;31:121-6 «PMID: 22096430»PubMed
- Petersen SA, Murphy TP. The timing of rotator cuff repair for the restoration of function. J Shoulder Elbow Surg 2011;20:62-8 «PMID: 20675154»PubMed
- Hantes ME, Karidakis GK, Vlychou M ym. A comparison of early versus delayed repair of traumatic rotator cuff tears. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2011;19:1766-70 «PMID: 21258779»PubMed
- Björnsson HC, Norlin R, Johansson K ym. The influence of age, delay of repair, and tendon involvement in acute rotator cuff tears: structural and clinical outcomes after repair of 42 shoulders. Acta Orthop 2011;82:187-92 «PMID: 21434791»PubMed
- Patel V, Thomas C, Fort H ym. Early versus delayed repair of traumatic rotator cuff tears. Does timing matter on outcomes? Eur J Orthop Surg Traumatol 2022;32:269-277 «PMID: 33811525»PubMed
- Fossati C, Stoppani C, Menon A ym. Arthroscopic rotator cuff repair in patients over 70 years of age: a systematic review. J Orthop Traumatol 2021;22:3 «PMID: 33599856»PubMed
- Heuberer PR, Smolen D, Pauzenberger L ym. Longitudinal Long-term Magnetic Resonance Imaging and Clinical Follow-up After Single-Row Arthroscopic Rotator Cuff Repair: Clinical Superiority of Structural Tendon Integrity. Am J Sports Med 2017;45:1283-1288 «PMID: 28272899»PubMed
- Randelli PS, Menon A, Nocerino E ym. Long-term Results of Arthroscopic Rotator Cuff Repair: Initial Tear Size Matters: A Prospective Study on Clinical and Radiological Results at a Minimum Follow-up of 10 Years. Am J Sports Med 2019;47:2659-2669 «PMID: 31411899»PubMed
- Plachel F, Siegert P, Rüttershoff K ym. Long-term Results of Arthroscopic Rotator Cuff Repair: A Follow-up Study Comparing Single-Row Versus Double-Row Fixation Techniques. Am J Sports Med 2020;48:1568-1574 «PMID: 32391732»PubMed
- Sakha S, Erdogan S, Shanmugaraj A ym. Update on all-arthroscopic vs. mini-open rotator cuff repair: A systematic review and meta-analysis. J Orthop 2021;24:254-263 «PMID: 33867750»PubMed
- Liu J, Fan L, Zhu Y ym. Comparison of clinical outcomes in all-arthroscopic versus mini-open repair of rotator cuff tears: A randomized clinical trial. Medicine (Baltimore) 2017;96:e6322 «PMID: 28296750»PubMed
- Ma HL, Chiang ER, Wu HT ym. Clinical outcome and imaging of arthroscopic single-row and double-row rotator cuff repair: a prospective randomized trial. Arthroscopy 2012;28:16-24 «PMID: 21982391»PubMed
- Lapner PL, Sabri E, Rakhra K ym. A multicenter randomized controlled trial comparing single-row with double-row fixation in arthroscopic rotator cuff repair. J Bone Joint Surg Am 2012;94:1249-57 «PMID: 22810395»PubMed
- Carbonel I, Martinez AA, Calvo A ym. Single-row versus double-row arthroscopic repair in the treatment of rotator cuff tears: a prospective randomized clinical study. Int Orthop 2012;36:1877-83 «PMID: 22584619»PubMed
- Wang J, Ma JX, Zhu SW ym. Does Distal Clavicle Resection Decrease Pain or Improve Shoulder Function in Patients With Acromioclavicular Joint Arthritis and Rotator Cuff Tears? A Meta-analysis. Clin Orthop Relat Res 2018;476:2402-2414 «PMID: 30334833»PubMed
- Métais P, Gallinet D, Labattut L ym. Increased T2 signal intensity in the distal clavicle does not justify acromioclavicular resection arthroplasty during rotator cuff repair. Orthop Traumatol Surg Res 2020;106:S217-S222 «PMID: 32943381»PubMed
- Moraes VY, Lenza M, Tamaoki MJ ym. Platelet-rich therapies for musculoskeletal soft tissue injuries. Cochrane Database Syst Rev 2013;:CD010071 «PMID: 24363098»PubMed
- Watson ST, Robbins CB, Bedi A ym. Comparison of Outcomes 1 Year After Rotator Cuff Repair With and Without Concomitant Biceps Surgery. Arthroscopy 2017;33:1928-1936 «PMID: 28822640»PubMed
- Liu H, Song X, Liu P ym. Clinical Outcomes of Arthroscopic Tenodesis Versus Tenotomy for Long Head of the Biceps Tendon Lesions: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials and Cohort Studies. Orthop J Sports Med 2021;9:2325967121993805 «PMID: 33997057»PubMed
- Zhou P, Liu J, Deng X ym. Biceps tenotomy versus tenodesis for lesions of the long head of the biceps tendon: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore) 2021;100:e23993 «PMID: 33545991»PubMed
- Fang JH, Dai XS, Yu XN ym. Lesions of the Long Head of the Biceps Tendon Concomitant with Rotator Cuff Tears: Tenotomy or Subpectoral Mini-open Tenodesis? A Comparative Short to Mid-term Follow-up Study. Orthop Surg 2019;11:857-863 «PMID: 31532924»PubMed
- Castricini R, Familiari F, De Gori M ym. Tenodesis is not superior to tenotomy in the treatment of the long head of biceps tendon lesions. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2018;26:169-175 «PMID: 28623414»PubMed
- Boileau P, Baqué F, Valerio L ym. Isolated arthroscopic biceps tenotomy or tenodesis improves symptoms in patients with massive irreparable rotator cuff tears. J Bone Joint Surg Am 2007;89:747-57 «PMID: 17403796»PubMed
- Walch G, Edwards TB, Boulahia A ym. Arthroscopic tenotomy of the long head of the biceps in the treatment of rotator cuff tears: clinical and radiographic results of 307 cases. J Shoulder Elbow Surg 2005;14:238-46 «PMID: 15889020»PubMed
- Goutallier D, Le Guilloux P, Postel JM ym. Acromio humeral distance less than six millimeter: its meaning in full-thickness rotator cuff tear. Orthop Traumatol Surg Res 2011;97:246-51 «PMID: 21459063»PubMed
- Kircher J, Morhard M, Magosch P ym. How much are radiological parameters related to clinical symptoms and function in osteoarthritis of the shoulder? Int Orthop 2010;34:677-81 «PMID: 19652970»PubMed
- Kukkonen J, Joukainen A, Lehtinen J ym. The effect of glenohumeral osteoarthritis on the outcome of isolated operatively treated supraspinatus tears. J Orthop Sci 2013;18:405-9 «PMID: 23512014»PubMed
- Shepet KH, Liechti DJ, Kuhn JE. Nonoperative treatment of chronic, massive irreparable rotator cuff tears: a systematic review with synthesis of a standardized rehabilitation protocol. J Shoulder Elbow Surg 2021;30:1431-1444 «PMID: 33276163»PubMed
- Mulieri P, Dunning P, Klein S ym. Reverse shoulder arthroplasty for the treatment of irreparable rotator cuff tear without glenohumeral arthritis. J Bone Joint Surg Am 2010;92:2544-56 «PMID: 21048173»PubMed
- Boileau P, Gonzalez JF, Chuinard C ym. Reverse total shoulder arthroplasty after failed rotator cuff surgery. J Shoulder Elbow Surg 2009;18:600-6 «PMID: 19481959»PubMed
- Bacle G, Nové-Josserand L, Garaud P ym. Long-Term Outcomes of Reverse Total Shoulder Arthroplasty: A Follow-up of a Previous Study. J Bone Joint Surg Am 2017;99:454-461 «PMID: 28291177»PubMed
- Ernstbrunner L, Suter A, Catanzaro S ym. Reverse Total Shoulder Arthroplasty for Massive, Irreparable Rotator Cuff Tears Before the Age of 60 Years: Long-Term Results. J Bone Joint Surg Am 2017;99:1721-1729 «PMID: 29040126»PubMed
- Viswanath A, Bale S, Trail I. Reverse total shoulder arthroplasty for irreparable rotator cuff tears without arthritis: A systematic review. J Clin Orthop Trauma 2021;17:267-272 «PMID: 33936948»PubMed
- Berth A, Neumann W, Awiszus F ym. Massive rotator cuff tears: functional outcome after debridement or arthroscopic partial repair. J Orthop Traumatol 2010;11:13-20 «PMID: 20198404»PubMed
- Iagulli ND, Field LD, Hobgood ER ym. Comparison of partial versus complete arthroscopic repair of massive rotator cuff tears. Am J Sports Med 2012;40:1022-6 «PMID: 22415210»PubMed
- Gerber C, Rahm SA, Catanzaro S ym. Latissimus dorsi tendon transfer for treatment of irreparable posterosuperior rotator cuff tears: long-term results at a minimum follow-up of ten years. J Bone Joint Surg Am 2013;95:1920-6 «PMID: 24196461»PubMed
- Kovacevic D, Suriani RJ Jr, Grawe BM ym. Management of irreparable massive rotator cuff tears: a systematic review and meta-analysis of patient-reported outcomes, reoperation rates, and treatment response. J Shoulder Elbow Surg 2020;29:2459-2475 «PMID: 32763381»PubMed
- Longo UG, Risi Ambrogioni L, Berton A ym. Conservative versus accelerated rehabilitation after rotator cuff repair: a systematic review and meta-analysis. BMC Musculoskelet Disord 2021;22:637 «PMID: 34303366»PubMed
- Hasan S, McGee A, Weinberg M ym. Change in Driving Performance following Arthroscopic Shoulder Surgery. Int J Sports Med 2016;37:748-53 «PMID: 27487432»PubMed
- DiSilvestro KJ, Santoro AJ, Tjoumakaris FP ym. When Can I Drive After Orthopaedic Surgery? A Systematic Review. Clin Orthop Relat Res 2016;474:2557-2570 «PMID: 27492688»PubMed
- Rawal A, Chehata A, Horberry T ym. Defining the upper extremity range of motion for safe automobile driving. Clin Biomech (Bristol, Avon) 2018;54:78-85 «PMID: 29571031»PubMed
- Akbar M, Balean G, Brunner M ym. Prevalence of rotator cuff tear in paraplegic patients compared with controls. J Bone Joint Surg Am 2010;92:23-30 «PMID: 20048092»PubMed
- M. Alm, H. Saraste, C. Norrbrink, Shoulder pain in persons with thoracic spinal cord injury: prevalence and characteristics, J Re×habil Med, 40 (2008), pp. 277-283
- Fattal C, Coulet B, Gelis A ym. Rotator cuff surgery in persons with spinal cord injury: relevance of a multidisciplinary approach. J Shoulder Elbow Surg 2014;23:1263-71 «PMID: 24739795»PubMed
- Popowitz RL, Zvijac JE, Uribe JW ym. Rotator cuff repair in spinal cord injury patients. J Shoulder Elbow Surg 2003;12:327-32 «PMID: 12934024»PubMed
- Wang W-T, Huang S-W, Liou T-H, Lin H-W. Patients with Rheumatoid Arthritis Were Associated with a Risk of Rotator Cuff Diseases. J Clin Med. 2019 Feb; 8(2): 129.
- Lim SJ, Sun JH, Kekatpure AL ym. Rotator cuff surgery in patients with rheumatoid arthritis: clinical outcome comparable to age, sex and tear size matched non-rheumatoid patients. Ann R Coll Surg Engl 2017;99:579-583 «PMID: 28853601»PubMed
- Holcomb JO, Hebert DJ, Mighell MA ym. Reverse shoulder arthroplasty in patients with rheumatoid arthritis. J Shoulder Elbow Surg 2010;19:1076-84 «PMID: 20363159»PubMed
- Gumina S, Candela V, Passaretti D ym. The association between body fat and rotator cuff tear: the influence on rotator cuff tear sizes. J Shoulder Elbow Surg 2014;23:1669-74 «PMID: 24906904»PubMed
- Wendelboe AM, Hegmann KT, Gren LH ym. Associations between body-mass index and surgery for rotator cuff tendinitis. J Bone Joint Surg Am 2004;86:743-7 «PMID: 15069138»PubMed
- Warrender WJ, Brown OL, Abboud JA. Outcomes of arthroscopic rotator cuff repairs in obese patients. J Shoulder Elbow Surg 2011;20:961-7 «PMID: 21324416»PubMed
- Kashanchi KI, Nazemi AK, Komatsu DE ym. Level of obesity is directly associated with complications following arthroscopic rotator cuff repair. J Shoulder Elbow Surg 2021;30:1581-1587 «PMID: 33536124»PubMed
- Kukkonen J, Kauko T, Virolainen P ym. Smoking and operative treatment of rotator cuff tear. Scand J Med Sci Sports 2014;24:400-3 «PMID: 23206267»PubMed
- Santiago-Torres J, Flanigan DC, Butler RB ym. The effect of smoking on rotator cuff and glenoid labrum surgery: a systematic review. Am J Sports Med 2015;43:745-51 «PMID: 24859982»PubMed
- Roe Y, Soberg HL, Bautz-Holter E ym. A systematic review of measures of shoulder pain and functioning using the International classification of functioning, disability and health (ICF). BMC Musculoskelet Disord 2013;14:73 «PMID: 23445557»PubMed
- Stay-at-Work and Return-to-Work Process Improvement Committee.. Preventing needless work disability by helping people stay employed. J Occup Environ Med 2006;48:972-87 «PMID: 16966965»PubMed
- Svendsen SW, Frost P, Jensen LD. Time trends in surgery for non-traumatic shoulder disorders and postoperative risk of permanent work disability: a nationwide cohort study. Scand J Rheumatol 2012;41:59-65 «PMID: 22103333»PubMed
- Franche RL, Baril R, Shaw W ym. Workplace-based return-to-work interventions: optimizing the role of stakeholders in implementation and research. J Occup Rehabil 2005;15:525-42 «PMID: 16254753»PubMed
- McCreesh KM, Crotty JM, Lewis JS. Acromiohumeral distance measurement in rotator cuff tendinopathy: is there a reliable, clinically applicable method? A systematic review. Br J Sports Med 2015;49:298-305 «PMID: 25690908»PubMed
- Namdari S, Baldwin K, Glaser D ym. Does obesity affect early outcome of rotator cuff repair? J Shoulder Elbow Surg 2010;19:1250-5 «PMID: 20609600»PubMed