Diabetesviikko kohdistaa valokeilan hyvään hoitoon

UUTISET 14.11.2022

Maailman diabetespäivä kiinnittää teemallaan tänä vuonna huomion hoidon saatavuuteen ja laatuun. Diabeteksen lukuisat Käypä hoito -suositukset viitoittavat sen hoitoa.

Vuosittain 14. marraskuuta vietettävä Maailman diabetespäivä kiinnittää tämän vuoden teemallaan Hyvä hoito kantaa huomiseen huomion hoidon saatavuuteen ja laatuun. Päivä käynnistää myös Diabetesviikon, jonka tiimoilta kysytään, saavatko kaikki diabetesta sairastavat omahoitoon tarvitsemansa välineet, ohjauksen ja tuen.

Diabeteksen Käypä hoito -perheeseen kuuluu lukuisia suosituksia. Insuliininpuutosdiabeteksen Käypä hoito -suositus ajanmukaistettiin tänä syksynä. Kohdennettuun päivitykseen on lisätty kannanottoja kudosglukoosin seurannasta ja siihen liittyvien arvojen tulkinnasta, älypumpuista ja SGLT2-estäjistä.

Insuliininpuutosdiabeteksen osuus lisättiin diabeteksen Käypä hoito -suositukseen vuoden 2018 päivityksessä, ja samalla suositus jaettiin kahdeksi eri suositukseksi. Tyypin 2 diabeteksen ja diabeettisen retinopatian suositukset ovat paraikaa päivitettävinä. Ne julkaistaan ensi vuoden aikana.

Toukokuussa julkaistiin päivitetty raskausdiabeteksen Käypä hoito -suositus, joka korostaa terveyttä edistävien elintapojen tukemista. Raskausdiabeteksen riskiä voidaan pienentää mahdollisimman varhain aloitetulla terveyttä edistävällä ruokavaliolla ja liikunnalla.

Diabeetikon jalkaongelmia voidaan puolestaan tehokkaasti välttää ennakoinnilla ja varhaisella puuttumisella, viime vuonna päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa todetaan. Löydät täältä suosituksen potilasversion.

Vuonna 2020 julkaistu diabeteksen munuaistauti -suositus muistuttaa, että diabetes lisää riskiä sairastua krooniseen munuaistautiin. Siksi verenglukoosiin, verenpaineeseen, tupakointiin ja veren rasva-arvoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota ja tehostaa niiden hoitoa. Suosituksen potilasversioon voit tutustua täällä.

Nopeimmin yleistyviä sairauksia

Diabetes on nopeimmin yleistyviä sairauksia Suomessa ja maailmassa. Sitä sairastaa arviolta yli 500 000 suomalaista, ja sen hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 %.

Diabetesviikkoa voi viettää esimerkiksi osallistumalla eduskunnassa Helsingissä tiistaina 15.11. järjestettävään seminaariin joko paikan päällä tai etänä. Keskiviikkona 16.11. julkaistavan Diabetes arjessa -kyselyn tulokset perustuvat noin 4 500 vastaajan näkemyksiin ja kokemuksiin. Lisää tietoa Maailman diabetespäivän ja Diabetesviikon tapahtumista tarjoaa sivuillaan Diabeteslitto.

Sosiaalisesta mediasta teemapäivä ja -viikko löytyvät aihetunnisteilla #maailmandiabetespäivä ja #diabetesfi. Maailman diabetespäivänä ranteeseen voi sujauttaa jotain sinistä ja jakaa kuva aihetunnisteella #siniranne. Myös moni julkinen rakennus hehkuu sinisenä päivän kunniaksi esimerkiksi Lahdessa, Helsingissä, Tampereella ja Lappeenrannassa.