Samhällsförvärvad bakteriell lunginflammation hos vuxna

God medicinsk praxis rekommendationer
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim, Finlands Lungläkarförening, Finlands Infektionsläkare rf, Kliniska Mikrobiologer rf och Allmänmedicinska föreningen i Finland rf
8.5.2024

Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1

Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Aikuisten kotisyntyinen bakteerikeuhkokuume «Aikuisten kotisyntyinen bakteerikeuhkokuume»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.

Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.

Centralt innehåll

  • Med lunginflammation, dvs. pneumoni, avses en infektion i lungvävnaden.
  • Lunginflammation bör misstänkas om patienten har feber samt symtom på infektion i nedre luftvägarna (hosta och andnöd, feber eller bröstsmärta) och sjukdomen har påverkat allmäntillståndet, sjukdomen har utvecklats snabbt eller symtomen har försämrats på nytt, eller om patienten har ytterligare riskfaktorer, såsom hög ålder eller andra sjukdomar. Hos äldre personer kan det enda tecknet på lunginflammation vara konfusion.
  • Det centrala är att identifiera patienter med lunginflammation bland patienter med symtom på en nedre luftvägsinfektion.
  • Den behandlande läkaren kan identifiera patienter med lunginflammation på basen av sjukdomsbilden och en lungauskultation.
  • Den behandlande läkarens kliniska bedömning i kombination med CRP-värdet är mycket ofta tillräcklig för att ställa diagnosen lunginflammation. Diagnostiska gränsvärden för CRP-halten vid lunginflammation kan dock inte fastställas.
  • När man i lunginflammationsdiagnostiken använder lungröntgen ska man sträva efter att ta en vertikal bild om patientens tillstånd tillåter det.
  • Antibiotikabehandling fokuseras på fastställd lunginflammation och fall där det finns en stark misstanke om lunginflammation.
  • Den primära antibiotikan vid lunginflammation är amoxicillin.
  • Antibiotika ges i minst 5 dygn och innan behandlingen avslutas ska patienten vara feberfri i 2–3 dygn.
  • De flesta fall av lunginflammation kan behandlas tryggt hemma. I rekommendationen ges riktgivande anvisningar om behovet av avdelningsvård.
  • Antibiotika behöver inte alltid ges intravenöst även om patienten är intagen för avdelningsvård.
  • Sjukdomens svårighetsgrad påverkar valet av vårdenhet för lunginflammation. Svårighetsgraden kan bedömas med verktyget DS-CRB-65, där man beaktar patientens associerade sjukdomar, syremättnad, medvetandegrad, andningsfrekvens, blodtryck och ålder.
  • Rutinmässig uppföljningsröntgen av lungorna behövs inte om patienten är under 50 år, i grunden frisk, rökfri och återhämtar sig väl.
  • För patienter över 50 år och rökare i alla åldrar rekommenderas uppföljningslungröntgen 6–12 veckor efter en lunginflammation.

Definitioner och avgränsning av ämnet

Målsättning

  • Målsättningen med rekommendationen är att underlätta
    • identifieringen av patienter med lunginflammation bland vuxna med symtom på nedre luftvägsinfektion
    • avgränsningen av behandling med antimikrobiella läkemedel till personer med lunginflammation eller sannolik lunginflammation och att styra valet av antimikrobiell läkemedelsbehandling och dess varaktighet
    • identifieringen av lunginflammationens svårighetsgrad och val av rätt vårdenhet
    • identifieringen av eventuella komplikationer av lunginflammation.

Målgrupper

  • Målgruppen för rekommendationen är yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.

Patientperspektiv

  • Åsikterna hos patienter som haft andra luftvägsinfektioner än bakteriell lunginflammation har undersökts i vetenskapliga studier. Studierna har visat att
    • patienterna upplever att det är viktigt att vårdbeslutet och motiveringarna till det diskuteras med patienten vid behandlingen av luftvägsinfektioner. På så sätt kan man bäst undvika onödiga antimikrobiella läkemedelsbehandlingar vid luftvägsinfektioner orsakade av virus «Hazard A, Debin M, Hervé C, ym. Implementation of ...»6.
    • det har betydelse vilken term läkaren använder för en infektion i de nedre luftvägarna som orsakas av virus. Läkarens term "bronkit" (bronchitis) kan stärka patientens uppfattning om att hans eller hennes tillstånd kräver (onödig) antimikrobiell läkemedelsbehandling jämfört med en situation där läkaren använder termen "förkylning" eller "luftvägsinfektion" (chest cold) «Hickner J. 6 steps to take when a patient insists ...»7.
  • Ett arbetssätt som uppmärksammar patientens oro och förväntningar samt ett delat beslutsfattande är således till nytta även i vården av patienter med nedre luftvägsinfektioner.

Incidens

Dödlighet

  • Dödligheten bland personer som insjuknat i lunginflammation hemma ökar kraftigt med åldern. Enligt en finländsk studie var dödligheten bland 15–59-åringar 0,6 %, bland 60–74-åringar 6 % och bland personer som fyllt 75 år 17 % «Jokinen C, Heiskanen L, Juvonen H, ym. Incidence o...»16.
  • Dödligheten ökar förutom med åldern även till följd av underliggande sjukdomar, såsom cancer, hjärtsvikt, hjärninfarkt och -blödning, njursjukdomar, diabetes och psykiska störningar «Luna CM, Palma I, Niederman MS, ym. The Impact of ...»17.
  • Dödligheten påverkas också av lunginflammationens svårighetsgrad och vilken delgrupp av personer som insjuknat i lunginflammation som granskas (lunginflammation som behandlats i öppenvård eller lunginflammation som krävt avdelningsvård eller intensivvård).

Riskfaktorer

Etiologi

Vaccin mot lunginflammation

Diagnostik

Symtom, fynd och klinisk bedömning

Radiologisk diagnostik

Mikrobiologisk diagnostik

  • Mikrobiologiska prover är sällan till nytta vid diagnosticering eller planering av vård av patienter med lunginflammation inom öppenvården. Eftersom den empiriska behandlingen omfattar mycket vanliga patogener rekommenderas mikrobiologisk diagnostik endast för patienter med allvarliga symtom.
  • I en del lunginflammationer kan orsaken identifieras med hjälp av blododling: uppskattningsvis 25 % av pneumokockpneumonierna är blododlingspositiva «Veri- ja yskösviljely keuhkokuumeen aiheuttajan tunnistamisessa»3. Blododling rekommenderas för alla patienter som har kraftiga symtom och vars allmäntillstånd har försämrats betydligt eller som har riskfaktorer för allvarlig sjukdom (t.ex. diabetes, rusmedelsbruk, immunbrist).
  • I ett prov från de nedre luftvägarna som tagits omsorgsfullt och undersökts snabbt kan man genom odling upptäcka vanliga patogena bakterier och undersöka deras känslighet för antibiotika, om patienten inte har fått antitiotikabehandling före provtagningen. Det är dock ofta tekniskt svårt att få ett ordentligt sputumprov, vilket begränsar den kliniska användbarheten av bakterieodlingen ur sputum «Veri- ja yskösviljely keuhkokuumeen aiheuttajan tunnistamisessa»3.
  • Ibland kan man fastställa att lunginflammationen orsakats av pneumokocker genom att göra en pneumokockantigenundersökning av urinen. Ett positivt resultat hos vuxna är mycket tillförlitligt «Pneumokokin pikatesti»4. Känsligheten torde vara högst 75 %, så ett negativt resultat utesluter inte pneumokockinfektion «Sinclair A, Xie X, Teltscher M, ym. Systematic rev...»30.
  • Eventuell legionellainfektion bör beaktas särskilt efter en utlandsresa och vid en samhällsförvärvad lunginflammation som kräver intensivvård eller om man känner till en exponering för vattensystem eller kompostmylla som gynnar legionellatillväxt. Fynd som ökar sannolikheten för legionellainfektion är hyponatremi, feber och diarré. För diagnostiken kan man använda legionella-antigenundersökning av urinen. Denna undersökning identifierar endast Legionella pneumophila serogrupp 1, som är den vanligaste lunginflammationsförorsakande legionellan. Andra arter av legionella kan konstateras genom nukleinsyra-(PCR)-tester i prov från nedre luftvägarna samt i vissa situationer genom legionellaodling «Ricketts KD, Yadav R, Joseph CA, ym. Travel-associ...»31, «Legionellakeuhkokuumeen laboratoriodiagnostiikka»5. Vid prov från de övre luftvägarna är även nukleinsyratesternas känslighet dålig.
  • Mycoplasma pneumoniae och Chlamydophila pneumoniae kan konstateras med nukleinsyrateknik i ett prov från luftvägarna. På grund av den långsamma diagnosticeringen lämpar sig serologin dåligt för att styra behandlingen, men resultatet kan ha epidemiologisk betydelse «Sharma L, Losier A, Tolbert T, ym. Atypical Pneumo...»32.
  • Nukleinsyratester är också primära för att påvisa virus. Under covid-19-pandemin blev det vanligare att testa patienter som tas in på sjukhus på grund av symtom i luftvägarna med ett snabbt nukleinsyratest som omfattar SARS-2-coronaviruset, influensa A- och B-viruset samt eventuellt RS-viruset. Målet är i synnerhet att förhindra att virus sprids på vårdenheterna, men resultatet kan också påverka patientens vård. Detektering av virus i luftvägsprovet utesluter dock inte bakterieetiologi för lunginflammation.
  • För att utreda lunginflammationens mikrobetiologi finns det numera omfattande metoder som grundar sig på påvisning av nukleinsyra, med vilka man i prov från de nedre luftvägarna på mindre än två timmar kan påvisa flera (> 20) bakterier och virus som orsakar luftvägsinfektioner. Känsligheten för prov från de övre luftvägarna är sämre, men i fråga om S. pneumoniae eller H. influenzae är ett positivt resultat tillförlitligt. Tills vidare finns det dock ingen forskningsevidens om att man genom att använda nukleinsyratestpaneler kan minska, förkorta eller styra den antimikrobiella läkemedelsbehandling som patienten får eller påverka sjukhusvårdens längd eller kostnader. Användningen av nukleinsyratestpaneler bör koncentreras till sådana allvarliga lunginflammationer som kräver sjukhusvård och för vilka behandlingen även ska omfatta atypiska patogener «Nopeat multiplex-PCR-paneelit keuhkokuumeen diagnostiikassa ja hoidon ohjauksessa»6.
  • HIV-test (HIV-AgAb) rekommenderas åtminstone för lunginflammationspatienter som tagits in på sjukhus, eftersom HIV-infektion ökar risken för lunginflammation «Sogaard OS, Lohse N, Gerstoft J, ym. Hospitalizati...»33.

Differentialdiagnostik

Tabell 1. Sjukdomar eller fynd som ska beaktas vid radiologisk differentialdiagnostik av lunginflammation och vid lunginflammation som läker dåligt*
Tidigare lungförändringar
Allergisk alveolit
* Atelektas
* Diffus alveolär skada
Eosinofil lunginflammation
* Interstitiella lungsjukdomar och idiopatisk lungfibros (IPF) samt akuta exacerbationer av dessa
Tumör
Lunginfarkt
Lungtuberkulos
* Organiserande lunginflammation
Hjärtsvikt
Vaskulit

Bedömning av lunginflammationens svårighetsgrad och val av vårdplats för patienten

Vård

Symtomatisk behandling

Antimikrobiell läkemedelsbehandling

Tabell 2. Orala antibiotika mot samhällsförvärvad pneumoni
Läkemedel Dos Evidensgrad Att observera
Primärt
Amoxicillin 750 mg – 1 g x 3 «Amoksisilliini on tehokas pneumokokin aiheuttaman keuhkokuumeen hoitona.»A Inkluderar inte lungklamydia eller mykoplasma. Lägg vid behov till en makrolid eller doxycyklin.1)
Sekundärt för penicillinallergiker och som alternativ vid lindrig eller medelsvår lunginflammation när man vill täcka också lungklamydia och mykoplasma
Doxycyklin 100 mg x 2 «Doksisykliinin teho keuhkokuumeen hoidossa lienee kohtalainen.»C Inte som monoterapi vid lunginflammation med svåra symtom.
Användningen begränsas av ökad resistens hos pneumokocker.
Patienter i ständigt sängläge är mottagliga för att få skador på matstrupen av doxycyklin.
Övervägs om patienten har fått annan antimikrobiell läkemedelsbehandling under de senaste tre månaderna eller vistats utomlands eller har en svår underliggande sjukdom.
Moxifloxacin 400 mg x 1 «Moksifloksasiini on tehokas kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa.»A Ökar resistensen mot flera bakteriearter.
Levofloxacin 500 mg x (1–2) eller 750 mg x 1 «Levofloksasiini on tehokas kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa kotona ja sairaalassa hoidettavilla potilailla.»A Ökar resistensen mot flera bakteriearter.
1) Amoxicillin kan dessutom kombineras med en makrolid eller doxycyklin. Patienten bör få tillräcklig information för att säkerställa att båda mikrobläkemedlen används samtidigt.

Behandling av samhällsförvärvad lunginflammation på avdelning

Tabell 3. Alternativ för inledande av intravenös antimikrobiell läkemedelsbehandling av samhällsförvärvad lunginflammation på avdelning
Läkemedel Dos Evidensgrad Att observera
Primära
Cefuroxim1) 1,5 g x 3–4 i.v. «Kefuroksiimi näyttää olevan tehokas suonensisäisesti annosteltuna.»B Effektivt förutom mot lunginflammation även mot många andra allvarliga infektioner.
G-penicillin1) 2–4 MU x 6 «Riittävän tiuhaan, vähintään neljästi vuorokaudessa annostellulla G-penisilliinillä voidaan edelleen hoitaa pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta.»D För personer i arbetsför ålder i god kondition som har en lobulär lunginflammation och inga andra svåra sjukdomar.
Cefuroxim kan bytas ut mot G-penicillin när det bekräftats att lunginflammationen orsakas av pneumokocker.
Sekundära om allergi förhindrar användning av cefuroxim eller G-penicillin.
Moxifloxacin 400 mg x 1 i.v. «Moksifloksasiini on tehokas kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa.»A Absorberas väl oralt. Övergången till oral medicinering bör ske genast när det är möjligt.
Levofloxacin 500 mg x 2 eller 750 mg x 1 i.v. «Levofloksasiini on tehokas kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa kotona ja sairaalassa hoidettavilla potilailla.»A Absorberas väl oralt. Övergången till oral medicinering bör ske genast när det är möjligt.
1) Kan ges tillsammans med en oral makrolid eller doxycyklin för att inkludera lungklamydia och mykoplasma.

Antimikrobiella läkemedelsbehandlingens längd

Komplikationer och uppföljning

Ansamling av vätska och var i lungsäcken

Uppföljningsröntgen av lungorna

Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim, Finlands Lungläkarförening, Finlands Infektionsläkare rf, Kliniska Mikrobiologer rf och Allmänmedicinska föreningen i Finland rf

För mer information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Aikuisten kotisyntyinen bakteerikeuhkokuume»1 (på finska)

Översättare: Lingsoft Language Services Oy

Granskning av översättningen: Peter Nyberg

Litteratur

Samhällsförvärvad bakteriell lunginflammation hos vuxna. God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim, Finlands Lungläkarförening, Finlands Infektionsläkare rf, Kliniska Mikrobiologer rf och Allmänmedicinska föreningen i Finland rf. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2024 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi

Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»7

Ansvarsbegränsning

God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.

Litteratur

  1. Alahengitystieinfektiot (lapset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 21.9.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  2. Keuhkoahtaumatauti. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Keuhkolääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 21.9.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  3. Sivuontelotulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Korva-, nenä- ja kurkkutaudit – Pään ja kaulan kirurgia ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2018 (viitattu 21.9.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  4. Nielutulehdus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen, Suomen Otolaryngologiyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Kliiniset mikrobiologit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 21.9.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  5. Astma. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Keuhkolääkäriyhdistys ry:n, Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n ja Suomen Kliinisen Fysiologian Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 21.9.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  6. Hazard A, Debin M, Hervé C, ym. Implementation of a top five list to identify medical overuse in general practice according to patients' viewpoint in 2019 in France. BMC Fam Pract 2021;22(1):134 «PMID: 34172006»PubMed
  7. Hickner J. 6 steps to take when a patient insists on that antibiotic. J Fam Pract 2016;65(12):862 «PMID: 28149969»PubMed
  8. Holma P, Pesonen P, Mustonen O, ym. 52-year follow-up of a birth cohort reveals a high pneumonia incidence among young men. ERJ Open Res 2022;8(2): «PMID: 35769422»PubMed
  9. van der Meer V, Neven AK, van den Broek PJ, ym. Diagnostic value of C reactive protein in infections of the lower respiratory tract: systematic review. BMJ 2005;331(7507):26 «PMID: 15979984»PubMed
  10. Melbye H, Straume B, Brox J. Laboratory tests for pneumonia in general practice: the diagnostic values depend on the duration of illness. Scand J Prim Health Care 1992;10(3):234-40 «PMID: 1410956»PubMed
  11. Hopstaken RM, Muris JW, Knottnerus JA, ym. Contributions of symptoms, signs, erythrocyte sedimentation rate, and C-reactive protein to a diagnosis of pneumonia in acute lower respiratory tract infection. Br J Gen Pract 2003;53(490):358-64 «PMID: 12830562»PubMed
  12. Flanders SA, Stein J, Shochat G, ym. Performance of a bedside C-reactive protein test in the diagnosis of community-acquired pneumonia in adults with acute cough. Am J Med 2004;116(8):529-35 «PMID: 15063814»PubMed
  13. Halme M. Alahengitystieinfektiot. Kirjassa: Keuhkosairaudet. Diagnostiikka ja hoito. Kaarteenaho R, Brander P, Halme M, Kinnula V (toim.) Kustannus Oy Duodecim, 1. painos, Helsinki 2013:155
  14. Jokinen C. Incidence and microbial aetiology of pneumonia in the population of four municipalities in Eastern Finland. Alkuperäistutkimukset 2/1991, Kuopion Yliopisto 1991
  15. van Vugt SF, Broekhuizen BD, Lammens C, ym. Use of serum C reactive protein and procalcitonin concentrations in addition to symptoms and signs to predict pneumonia in patients presenting to primary care with acute cough: diagnostic study. BMJ 2013;346():f2450 «PMID: 23633005»PubMed
  16. Jokinen C, Heiskanen L, Juvonen H, ym. Incidence of community-acquired pneumonia in the population of four municipalities in eastern Finland. Am J Epidemiol 1993;137(9):977-88 «PMID: 8317455»PubMed
  17. Luna CM, Palma I, Niederman MS, ym. The Impact of Age and Comorbidities on the Mortality of Patients of Different Age Groups Admitted with Community-acquired Pneumonia. Ann Am Thorac Soc 2016;13(9):1519-26 «PMID: 27398827»PubMed
  18. Torres A, Peetermans WE, Viegi G, ym. Risk factors for community-acquired pneumonia in adults in Europe: a literature review. Thorax 2013;68(11):1057-65 «PMID: 24130229»PubMed
  19. Meijvis SC, Cornips MC, Voorn GP, ym. Microbial evaluation of proton-pump inhibitors and the risk of pneumonia. Eur Respir J 2011;38(5):1165-72 «PMID: 21478217»PubMed
  20. Nguyen PA, Islam M, Galvin CJ, ym. Meta-analysis of proton pump inhibitors induced risk of community-acquired pneumonia. Int J Qual Health Care 2020;32(5):292-299 «PMID: 32436582»PubMed
  21. Suissa S, Patenaude V, Lapi F, ym. Inhaled corticosteroids in COPD and the risk of serious pneumonia. Thorax 2013;68(11):1029-36 «PMID: 24130228»PubMed
  22. Shoar S, Musher DM. Etiology of community-acquired pneumonia in adults: a systematic review. Pneumonia (Nathan) 2020;12():11 «PMID: 33024653»PubMed
  23. Kauppinen MT, Saikku P, Kujala P, ym. Clinical picture of community-acquired Chlamydia pneumoniae pneumonia requiring hospital treatment: a comparison between chlamydial and pneumococcal pneumonia. Thorax 1996;51(2):185-9 «PMID: 8711653»PubMed
  24. Virkki R, Juven T, Rikalainen H, ym. Differentiation of bacterial and viral pneumonia in children. Thorax 2002;57(5):438-41 «PMID: 11978922»PubMed
  25. Ruuskanen O, Lahti E, Jennings LC, ym. Viral pneumonia. Lancet 2011;377(9773):1264-75 «PMID: 21435708»PubMed
  26. Cunha BA. The atypical pneumonias: clinical diagnosis and importance. Clin Microbiol Infect 2006;12 Suppl 3():12-24 «PMID: 16669925»PubMed
  27. Hedlund JU, Ortqvist AB, Kalin M, ym. Risk of pneumonia in patients previously treated in hospital for pneumonia. Lancet 1992;340(8816):396-7 «PMID: 1353558»PubMed
  28. Koivula I, Sten M, Mäkelä PH. Risk factors for pneumonia in the elderly. Am J Med 1994;96(4):313-20 «PMID: 8166149»PubMed
  29. Perusterveydenhuollon avovastaanottotoiminnan mallit sote-järjestelmässä, Hyvä käytäntö -konsensussuositus - Duodecim (terveysportti.fi) «https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/ltk/article/hsu00024/search/Perusterveydenhuollon%20avovastaanottotoiminnan»8
  30. Sinclair A, Xie X, Teltscher M, ym. Systematic review and meta-analysis of a urine-based pneumococcal antigen test for diagnosis of community-acquired pneumonia caused by Streptococcus pneumoniae. J Clin Microbiol 2013;51(7):2303-10 «PMID: 23678060»PubMed
  31. Ricketts KD, Yadav R, Joseph CA, ym. Travel-associated Legionnaires disease in Europe: 2006. Euro Surveill 2008;13(29): «PMID: 18761922»PubMed
  32. Sharma L, Losier A, Tolbert T, ym. Atypical Pneumonia: Updates on Legionella, Chlamydophila, and Mycoplasma Pneumonia. Clin Chest Med 2017;38(1):45-58 «PMID: 28159161»PubMed
  33. Sogaard OS, Lohse N, Gerstoft J, ym. Hospitalization for pneumonia among individuals with and without HIV infection, 1995-2007: a Danish population-based, nationwide cohort study. Clin Infect Dis 2008;47(10):1345-53 «PMID: 18834317»PubMed
  34. Lim WS, van der Eerden MM, Laing R, ym. Defining community acquired pneumonia severity on presentation to hospital: an international derivation and validation study. Thorax 2003;58(5):377-82 «PMID: 12728155»PubMed
  35. Capelastegui A, España PP, Quintana JM, ym. Validation of a predictive rule for the management of community-acquired pneumonia. Eur Respir J 2006;27(1):151-7 «PMID: 16387948»PubMed
  36. Buising KL, Thursky KA, Black JF, ym. Identifying severe community-acquired pneumonia in the emergency department: a simple clinical prediction tool. Emerg Med Australas 2007;19(5):418-26 «PMID: 17919214»PubMed
  37. Marrie TJ, Shariatzadeh MR. Community-acquired pneumonia requiring admission to an intensive care unit: a descriptive study. Medicine (Baltimore) 2007;86(2):103-111 «PMID: 17435590»PubMed
  38. Charles PG, Wolfe R, Whitby M, ym. SMART-COP: a tool for predicting the need for intensive respiratory or vasopressor support in community-acquired pneumonia. Clin Infect Dis 2008;47(3):375-84 «PMID: 18558884»PubMed
  39. Paul IM, Beiler J, McMonagle A, ym. Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Arch Pediatr Adolesc Med 2007;161(12):1140-6 «PMID: 18056558»PubMed
  40. Braman SS. Chronic cough due to acute bronchitis: ACCP evidence-based clinical practice guidelines. Chest 2006;129(1 Suppl):95S-103S «PMID: 16428698»PubMed
  41. Fischer J, Dethlefsen U. Efficacy of cineole in patients suffering from acute bronchitis: a placebo-controlled double-blind trial. Cough 2013;9(1):25 «PMID: 24261680»PubMed
  42. Oduwole O, Meremikwu MM, Oyo-Ita A, ym. Honey for acute cough in children. Cochrane Database Syst Rev 2012;(3):CD007094 «PMID: 22419319»PubMed
  43. Becker LA, Hom J, Villasis-Keever M, ym. Beta2-agonists for acute cough or a clinical diagnosis of acute bronchitis. Cochrane Database Syst Rev 2015;2015(9):CD001726 «PMID: 26333656»PubMed
  44. Smith SM, Schroeder K, Fahey T. Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in ambulatory settings. Cochrane Database Syst Rev 2012;(8):CD001831 «PMID: 22895922»PubMed
  45. Johnstone KJ, Chang AB, Fong KM, ym. Inhaled corticosteroids for subacute and chronic cough in adults. Cochrane Database Syst Rev 2013;2013(3):CD009305 «PMID: 23543575»PubMed
  46. Fang GD, Fine M, Orloff J, ym. New and emerging etiologies for community-acquired pneumonia with implications for therapy. A prospective multicenter study of 359 cases. Medicine (Baltimore) 1990;69(5):307-16 «PMID: 2205784»PubMed
  47. Farr BM, Kaiser DL, Harrison BD, ym. Prediction of microbial aetiology at admission to hospital for pneumonia from the presenting clinical features. British Thoracic Society Pneumonia Research Subcommittee. Thorax 1989;44(12):1031-5 «PMID: 2515602»PubMed
  48. Marrie TJ, Peeling RW, Fine MJ, ym. Ambulatory patients with community-acquired pneumonia: the frequency of atypical agents and clinical course. Am J Med 1996;101(5):508-15 «PMID: 8948274»PubMed
  49. Van Kerkhoven D, Peetermans WE, Verbist L, ym. Breakthrough pneumococcal bacteraemia in patients treated with clarithromycin or oral beta-lactams. J Antimicrob Chemother 2003;51(3):691-6 «PMID: 12615872»PubMed
  50. Metlay JP, Waterer GW, Long AC, ym. Diagnosis and Treatment of Adults with Community-acquired Pneumonia. An Official Clinical Practice Guideline of the American Thoracic Society and Infectious Diseases Society of America. Am J Respir Crit Care Med 2019;200(7):e45-e67 «PMID: 31573350»PubMed
  51. Rantala, M, Hakanen A, Jalava J ym. Pneumokokkien makrolidiresistenssi lisääntyy nopeasti. Suom Lääkäril 2004;59:2265-7
  52. Koivula I, Korppi M, Kärkkäinen U ym. Vakavat pneumokokki-infektiot ja epäonnistunut makrolidihoito. Suom Lääkäril 2004;21-22:2262-4
  53. Kelley MA, Weber DJ, Gilligan P, ym. Breakthrough pneumococcal bacteremia in patients being treated with azithromycin and clarithromycin. Clin Infect Dis 2000;31(4):1008-11 «PMID: 11049784»PubMed
  54. Lonks JR, Garau J, Gomez L, ym. Failure of macrolide antibiotic treatment in patients with bacteremia due to erythromycin-resistant Streptococcus pneumoniae. Clin Infect Dis 2002;35(5):556-64 «PMID: 12173129»PubMed
  55. Sader HS, Jacobs MR, Fritsche TR. Review of the spectrum and potency of orally administered cephalosporins and amoxicillin/clavulanate. Diagn Microbiol Infect Dis 2007;57(3 Suppl):5S-12S «PMID: 17292577»PubMed
  56. Elliott B, Chang BJ, Golledge CL, ym. Clostridium difficile-associated diarrhoea. Intern Med J 2007;37(8):561-8 «PMID: 17640189»PubMed
  57. Gasink LB, Fishman NO, Weiner MG, ym. Fluoroquinolone-resistant Pseudomonas aeruginosa: assessment of risk factors and clinical impact. Am J Med 2006;119(6):526.e19-25 «PMID: 16750968»PubMed
  58. Rodríguez-Baño J, Navarro MD, Romero L, ym. Epidemiology and clinical features of infections caused by extended-spectrum beta-lactamase-producing Escherichia coli in nonhospitalized patients. J Clin Microbiol 2004;42(3):1089-94 «PMID: 15004058»PubMed
  59. MacDougall C, Powell JP, Johnson CK, ym. Hospital and community fluoroquinolone use and resistance in Staphylococcus aureus and Escherichia coli in 17 US hospitals. Clin Infect Dis 2005;41(4):435-40 «PMID: 16028149»PubMed
  60. British Thoracic Society Standards of Care Committee. BTS Guidelines for the Management of Community Acquired Pneumonia in Adults. Thorax 2001;56 Suppl 4(Suppl 4):IV1-64 «PMID: 11713364»PubMed
  61. Ramirez J, Aliberti S, Mirsaeidi M, ym. Acute myocardial infarction in hospitalized patients with community-acquired pneumonia. Clin Infect Dis 2008;47(2):182-7 «PMID: 18533841»PubMed
  62. Jasti H, Mortensen EM, Obrosky DS, ym. Causes and risk factors for rehospitalization of patients hospitalized with community-acquired pneumonia. Clin Infect Dis 2008;46(4):550-6 «PMID: 18194099»PubMed
  63. Addala DN, Bedawi EO, Rahman NM. Parapneumonic Effusion and Empyema. Clin Chest Med 2021;42(4):637-647 «PMID: 34774171»PubMed
  64. Bedawi EO, Ricciardi S, Hassan M, ym. ERS/ESTS statement on the management of pleural infection in adults. Eur Respir J 2023;61(2): «PMID: 36229045»PubMed
  65. Rosón B, Carratalà J, Fernández-Sabé N, ym. Causes and factors associated with early failure in hospitalized patients with community-acquired pneumonia. Arch Intern Med 2004;164(5):502-8 «PMID: 15006826»PubMed
  66. Tang KL, Eurich DT, Minhas-Sandhu JK, ym. Incidence, correlates, and chest radiographic yield of new lung cancer diagnosis in 3398 patients with pneumonia. Arch Intern Med 2011;171(13):1193-8 «PMID: 21518934»PubMed
  67. Bruns AH, Oosterheert JJ, El Moussaoui R, ym. Pneumonia recovery: discrepancies in perspectives of the radiologist, physician and patient. J Gen Intern Med 2010;25(3):203-6 «PMID: 19967464»PubMed
  68. Bruns AH, Oosterheert JJ, Prokop M, ym. Patterns of resolution of chest radiograph abnormalities in adults hospitalized with severe community-acquired pneumonia. Clin Infect Dis 2007;45(8):983-91 «PMID: 17879912»PubMed
  69. El Solh AA, Aquilina AT, Gunen H, ym. Radiographic resolution of community-acquired bacterial pneumonia in the elderly. J Am Geriatr Soc 2004;52(2):224-9 «PMID: 14728631»PubMed

A

Amoksisilliini keuhkokuumeen hoidossa

Amoksisilliini on tehokas pneumokokin aiheuttaman keuhkokuumeen hoitona.

A

Keuhkojen röntgenkuvan tulkinnan luotettavuus keuhkokuumeen diagnosoinnissa

Keuhkojen röntgenkuvan tulkitsijoiden yksimielisyys löydöksestä vaihtelee.

A

Keuhkokuumeen oireet suhteessa keuhkokuumediagnoosiin

Kuumeettomuus, normaali hengitystaajuus, normaali pulssi ja normaali keuhkojen auskultaatiolöydös sulkevat pois hyvin keuhkokuumeen mahdollisuuden. Hoitava lääkäri voi tunnistaa keuhkokuumetta sairastavat potilaat hyvin taudinkuvan ja keuhkoauskultaation perusteella.

A

Keuhkokuumeen vaikeusasteen arvioiminen ja hoitopaikan valinta

Keuhkokuumeeseen sairastunut voidaan hoitaa kotona, jos hänellä ei ole vaikeaan taudinkuvaan viittaavia löydöksiä.

A

Keuhkokuvan osuvuus keuhkokuumeen diagnosoinnissa, referenssinä keuhkojen TT-tutkimus

Normaali keuhkokuva ei sulje keuhkokuumetta täysin varmasti pois. Toisaalta osa keuhkokuumeeksi tulkittavista varjostumista johtuu muista sairauksista kuin keuhkokuumeesta.

A

Komplisoitunut parapneumoninen effuusio ja empyeema kotisyntyisen keuhkokuumeen komplikaationa

Komplisoituneen parapneumonisen effuusion ja empyeeman riskitekijöitä ovat krooninen alkoholinkäyttö ja suonensisäisten huumeiden käyttö. Laboratoriokokeissa riskitekijöitä ovat seerumin albumiinipitoisuus < 30 g/l, CRP > 100 mg/l, trombosyyttipitoisuus > 400 x 109/l ja seerumin natriumpitoisuus < 130 mmol/l.

A

Levofloksasiini kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa

Levofloksasiini on tehokas kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa kotona ja sairaalassa hoidettavilla potilailla.

A

Levofloksasiini sairaalassa hoidettavan keuhkokuumeen hoidossa

Levofloksasilliini on tehokas sairaalahoitoisen keuhkokuumeen hoidossa.

A

Mikrobilääkehoito ja alahengitystieinfektion oireet

Kun alahengitystieoireisella potilaalla ei ole keuhkokuumeeseen viittaavia oireita tai löydöksiä, mikrobilääkehoidolla ei ole vaikutusta toipumiseen ja sillä on vain vähäinen vaikutus oireiden kestoon. Mikrobilääkehoitoon liittyy haittavaikutuksia.

A

Moksifloksasiini kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa

Moksifloksasiini on tehokas kotisyntyisen keuhkokuumeen hoidossa.

A

Suurentunut CRP-pitoisuus ja keuhkokuumeen todennäköisyys

CRP-pitoisuuden määrittäminen potilaan taustatietojen, taudinkuvan ja lääkärin kliinisen tutkimuksen lisänä auttaa keuhkokuumeen tunnistamisessa.

B

Antibioottihoidon kesto aikuisten avohoitoperäisessä keuhkokuumeessa

Vähintään viiden vuorokauden mittainen antibioottihoito on ilmeisesti tehokas ja turvallinen aikuisten kotisyntyisessä keuhkokuumeessa edellyttäen, että hoitovaste on saatu nopeasti.

B

Keuhkosyöpä keuhkokuumeen taustalla

Yli 50-vuotiaille ja tupakoiville potilaille suositellaan keuhkojen seurantaröntgenkuvausta 6–12 viikon kuluttua.

B

Kotisyntyisen keuhkokuumeen hoitovasteen arviointi

Kotisyntyisen osastohoitoisen keuhkokuumeen hoidossa on arvioitava hoitovaste viimeistään 3 vuorokauden kuluttua hoidon aloituksesta ja huomioitava varhaisen hoidon epäonnistumisen mahdollisuus.

B

Mikrobilääkitys keuhkokuumeessa

Lääkkeen riittävästä tehosta ja annostelusta pneumokokkia vastaan tulee varmistua lääkkeen empiirisessä valinnassa.

B

Pleuraeffuusion näkyminen keuhkojen röntgenkuvassa

Pleuraeffuusio ei aina näy keuhkojen röntgenkuvassa. Keuhkokuumeen komplikaatioepäilyissä onkin aihetta herkästi tehdä jatkotutkimuksia (pleurojen ultraäänitutkimus, keuhkojen TT-tutkimus).

B

Suonensisäinen kefuroksiimi keuhkokuumeen hoidossa

Kefuroksiimi näyttää olevan tehokas suonensisäisesti annosteltuna.

C

Doksisykliini keuhkokuumeen hoidossa

Doksisykliinin teho keuhkokuumeen hoidossa lienee kohtalainen.

C

Makuuasennossa otetun keuhkojen röntgenkuvan luotettavuus keuhkokuumeen diagnostiikassa

Makuuasennossa otettu keuhkojen röntgenkuva on ilmeisesti varsin epäherkkä menetelmä sekä keuhkokuumeen havaitsemisessa että sulkemisessa pois.

C

Mykoplasman ja keuhkoklamydian kattamisen tarve avohoidossa syntyneen keuhkokuumeen empiirisessä antibioottihoidossa

Mykoplasmaa ja keuhkoklamydiaa ei tarvitse alkuvaiheessa huomioida lääkkeen valinnassa, kun kyse on kotona hoidettavasta lievästä aikuisen keuhkokuumeesta, sillä tutkimusnäyttö niihin tehoavan lääkityksen tarpeellisuudesta on ristiriitaista.

D

Suonensisäinen G-penisilliini keuhkokuumeen hoidossa

Riittävän tiuhaan, vähintään neljästi vuorokaudessa annostellulla G-penisilliinillä voidaan edelleen hoitaa pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta.

Suosituksen yhteyteen ei ole liitetty yhtään kuvaa tai kaaviota.