Multisjuk patient
Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1
Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Monisairas potilas «Monisairas potilas»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.
Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.
Centrala rekommendationer
- Termen "multisjuk patient" omfattar en heterogen grupp patienter, som enligt en internationell
definition har minst två långvariga sjukdomar eller faktorer som påverkar hälsotillståndet.
- Det är mycket viktigt att identifiera patienter med multisjuklighet, som har nedsatt livskvalitet eller funktionsförmåga eller ökad risk för tidig död eller behov av sjukhusvård eller serviceboende. I denna rekommendation används termen multisjuk patient i riskzonen. Se avsnittet Definition av multisjuk patient.
- I vården av patienter med multisjuklighet är kontinuitet i vården av största vikt.
- När det gäller vård av multisjuka patienter finns det forskningsevidens som visar
att följande vårdmodeller och interventioner medför nytta och lämpar sig för finländska
förhållanden:
- geriatrisk helhetsbedömning av äldre
- psykosociala interventioner
- patientorienterade vårdmodeller
- individuell vårdplan.
- Ett förhållningssätt där patientens helhetssituation beaktas är viktigare än att fokusera på enskilda sjukdomar i vården av multisjuka patienter för alla yrkesutbildade personer som deltar i det kliniska arbetet.
- Målet är en ändamålsenlig läkemedelsbehandling på så sätt att funktionsförmågan och livskvaliteten hos patienter med multisjuklighet beaktas.
- Med tanke på hur vanligt tillståndet är finns det ännu väldigt lite forskningsinformation om högklassig och effektiv vård av multisjuka patienter.
- Se videon om det centrala innehållet i rekommendationen (ca 4:49 minuter) «Monisairaan potilaan hoito (video)»1
Bakgrund till vårdrekommendationen
- Allmänmedicinska föreningen i Finland gav ett förslag till Nätverksutskottet vid Finska Läkarföreningen Duodecim om att utarbeta en God medicinsk praxis-rekommendation för multisjuka patienter.
- Förslaget om rekommendationen gavs på grund av att multisjukligheten ökar och att patienter med hur enskilda sjukdomar behandlas och då multisjuklighet är en central patientgrupp i hela hälso- och sjukvårdssystemet.
- I de sjukdomsspecifika God medicinsk praxis-rekommendationerna beskrivs vanligen hur enskilda sjukdomar behandlas och då har multisjuka och patienter med polyfarmaci exkluderats.
- Utgångspunkten i denna rekommendation är The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) Multimorbidity vårdrekommendation från år 2016 «NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical as...»1.
Utarbetande av vårdrekommendation
- En arbetsgrupp för God medicinsk praxis-rekommendationen bildades med experter inom allmänmedicin, geriatri, psykiatri, internmedicin samt vårdvetenskap och farmaci.
- Skrivarbetet utfördes parvis av hela arbetsgruppen. Hela arbetsgruppen behandlade och godkände texterna gemensamt.
- God medicinsk praxis-rekommendation baserar sig på forskningslitteratur och den expertkonsensus som har uppnåtts utifrån denna. Konsensus uppnåddes genom ett flertal diskussioner, och alla medlemmar i arbetsgruppen för God medicinsk praxis-rekommendationen godkände innehållet i rekommendationen.
- Utgångspunkten i God medicinsk praxis-rekommendationen är NICE vårdrekommendationen
Multimorbidity «NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical as...»1.
- När arbetet inleddes fastställde arbetsgruppen som ram för God medicinsk praxis-rekommendationen utifrån NICE:s rekommendation 22 centrala kärnfrågor «Monisairas potilas Käypä hoito -suosituksen ydinkysymykset, aiheen rajaus ja väliotsikoinnin muotoutuminen»2, på vilka arbetsgruppen skulle söka svar baserade på forskningsinformation.
- Kompletterande litteratursökningar gjordes för tidsperioden efter NICE rekommendationen (från och med 1.1.2015).
- Under arbetet utarbetade man utifrån kärnfrågorna teman, vars antal komprimerades
och utformades till 12 stycken.
- I rekommendationen presenteras svaren på kärnfrågorna kortfattat och de rekommendationer som utarbetats utifrån dem.
- Det fakta som är mest centralt motiveras i evidensöversikterna och i rekommendationens tilläggsmaterial, som läsaren har tillgång till direkt i rekommendationen.
- Rekommendationen genomgick en omfattande remissbehandling.
Avgränsning av ämnet
- Rekommendationen gäller vården av patienter över 18 år som bor hemma och som har två eller fler långvariga sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar och som på grund av de risk- och belastningsfaktorer som dessa är förknippade med är i behov av bedömning och planering av patientorienterad vård (multisjuk patient i riskzonen). Se också avsnittet Definition av multisjuk patient.
- För patienter med palliativ vård och vård i livets slutskede finns det en separat God medicinsk praxis-rekommendation Palliatiivinen hoito ja saattohoito «Palliatiivinen hoito ja saattohoito»2 (på finska), «Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -...»2; Palliativ vård och vård i livets slutskede «Palliativ vård och vård i livets slutskede»3 (på svenska). God medicinsk praxis-rekommendationerna Liikunta «Liikunta (ylläpito lopetettu)»4 (på finska); Motion «»5 (på svenska), «Liikunta. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkä...»3 och Unettomuus «Unettomuus»6 (på finska), «Unettomuus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lää...»4; Sömnlöshet «Sömnlöshet»7 (på svenska) innehåller också motion och behandling av sömnlöshet för patienter med långvariga sjukdomar och äldre patienter. Arbetsförmågan hos personer med långvariga sjukdomar i arbetsför ålder tas inte upp i denna rekommendation (se God medicinsk praxis-rekommendationen Sairauspoissaolon tarpeen arviointi «Sairauspoissaolon tarpeen arviointi»8 (på finska), «Sairauspoissaolon tarpeen arviointi. Käypä hoito -...»5; Bedömning av sjukfrånvaro «Bedömning av behovet av sjukfrånvaro»9 (på svenska)).
- Litteratursökningarna för evidensöversikter har gjorts enligt en internationell definition av multisjuk patient (minst två långvariga sjukdomar eller hälsoproblem).
Mål och huvudbudskap
- Syftet med rekommendationen är att
- främja hälsan, välbefinnandet, funktionsförmågan och livskvaliteten hos patienter med multisjuklighet
- betona patientens roll i beslut om vården
- öka medvetenheten om särdragen i multisjuklighet och vad den innebär för läkarkåren och övrig hälso- och sjukvårdspersonal samt patienterna
- utvidga perspektivet från behandling av enskilda sjukdomar till god vård av patientens helhetssituation
- uppmuntra till strukturerat omhändertagande och multiprofessionellt samarbete i vården av multisjuka.
- Se videon om det centrala innehållet i rekommendationen (ca 4:49 minuter) «Monisairaan potilaan hoito (video)»1.
Målgrupper
- Målgrupper för rekommendationen är läkare som arbetar bland multisjuka patienter samt alla andra yrkesutbildade personer som arbetar bland patienter och klienter inom social- och hälsovården.
- Andra målgrupper för rekommendationen är patienter, patientorganisationer, beslutsfattare, utvecklare och ledare inom hälso- och sjukvården.
1) Definition av multisjuklighet och bakgrundsfaktorer
Sammanfattning: I internationell litteratur avses med multisjuk patient en person, som har minst två långvariga sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar. Det är mycket viktigt att ta hänsyn till multisjukligheten då patienten har utmaningar eller risk- och belastningsfaktorer förknippade med möjligheterna att klara sig i vardagen (t.ex. multimedicinering eller riklig användning av tjänster), som förutsätter en individuell vårdplanering.
Definition av multisjuk patient
- I internationell litteratur avses med multisjuk patient en person, som har minst två långvariga sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar «Monisairauden ja monilääkityksen määritelmä»3.
Multisjuk patient i riskzonen
- I NICE:s rekommendation för multisjuka patienter fastställs följande situationer där
det är särskilt viktigt att identifiera multisjuklighet och upprätta en individuell
vårdplan:
- Riklig användning av tjänster.
- Patienten har både fysiska sjukdomar och psykiska problem.
- Gerasteni konstateras.
- Patienten använder många olika läkemedel.
- Patienten har svårt redan att klara av vardagen.
- Se också följande avsnitt i rekommendationen:
- Centrala rekommendationer
- Avgränsning av ämnet
- Avsnitt 4) Bedömning av vårdbörda och dess sammanfattning
- Avsnitt 5) Verktyg för identifiering av riskpatienter.
Begrepp förknippade med multisjuklighet
- Med komorbiditet (comorbidity) avses att patienten har en långvarig sjukdom (t.ex. diabetes eller kranskärlssjukdom) och att patientens övriga sjukdomar granskas med hänsyn till denna sjukdom.
- Vid multisjuklighet (multimorbidity) kan olika sjukdomar eller tillstånd däremot vara oberoende av varandra, och de granskas inte med hänsyn till en enskild sjukdom «Valderas JM, Starfield B, Sibbald B ym. Defining c...»6.
- När vi talar om att patienten har ett komplext hälsotillstånd (patient's complexity) avser vi faktorer, som utöver sjukdomsbelastningen gör vården mer komplicerad, till exempel kulturella, socioekonomiska, kognitiva eller interaktiva faktorer «Valderas JM, Starfield B, Sibbald B ym. Defining c...»6.
- Definitionen av patienter som använder rikligt med tjänster varierar. I internationell litteratur är definitionen på en patient som använder rikligt med tjänster en patient som hör till den tiondedel i sin ålders- och könsgrupp som använder mest tjänster «Vedsted P, Christensen MB. Frequent attenders in g...»7, «Smits FT, Mohrs JJ, Beem EE ym. Defining frequent ...»8.
- En patient som använder många tjänster är inte nödvändigtvis multisjuk, men det har konstaterats att multisjuklighet har samband med särskilt långvarig riklig användning av hälso- och sjukvårdstjänster «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9, «Smits FT, Brouwer HJ, ter Riet G ym. Epidemiology ...»10.
Prevalens för multisjuklighet
- I Finland är andelen personer med multisjuklighet «Calderón-Larrañaga A, Vetrano DL, Onder G ym. Asse...»11 i åldern 18–64 år bland männen cirka 31 % och bland kvinnorna 44 % och i åldern 65–85 år bland männen 77 % och bland kvinnorna 79 % «Laatikainen T, IMPRO-tutkimushanke, julkaisematon ...»12.
- I Storbritannien var andelen multisjuka patienter inom primärvården i två omfattande material med 1,7 miljoner respektive 400 000 patienter 23–27 %, när definitionen på multisjuklighet var två eller flera långvariga sjukdomar eller tillstånd «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9, «Barnett K, Mercer SW, Norbury M ym. Epidemiology o...»13..
- Multisjuklighet är vanligare bland den äldre befolkningen samt i yngre åldersklasser bland de som hör till de lägre socialgrupperna «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9, «Barnett K, Mercer SW, Norbury M ym. Epidemiology o...»13. Bland personer över 65 år har prevalensen för multisjuklighet varierat mellan 55 % och 65 % «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9, «Barnett K, Mercer SW, Norbury M ym. Epidemiology o...»13.
- I Storbritannien görs över hälften av besöken på allmänläkarmottagningarna av patienter med multisjuklighet. Multisjuklighet har också ett starkt samband med multimedicinering och behov av sjukhusvård «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9.
- I den systematiska metaanalysen av översikten «Nunes BP, Flores TR, Mielke GI ym. Multimorbidity ...»14 påvisades att multisjuklighet hos äldre är förknippad med ökad dödlighetsrisk.
Multisjuklighet, upplevd hälsa och användning av hälso- och sjukvårdstjänster
- Multisjuklighet försämrar den upplevda hälsan och nöjdheten med livet «Marques A, Peralta M, Gouveia ÉR ym. Physical acti...»15.
- Faktorer som har stor inverkan på den upplevda hälsan hos personer med multisjuklighet är symtom och följder av sjukdomen, såsom smärta, depression och nedsatt funktionsförmåga «Nützel A, Dahlhaus A, Fuchs A ym. Self-rated healt...»16.
- Nedsatt funktionsförmåga förklarar användning av hälso- och sjukvårdstjänster bättre än långvariga sjukdomar «Schiltz NK, Warner DF, Sun J ym. Identifying Speci...»17.
- Multisjuka patienter har ofta sämre livskvalitet än normalt «Fortin M, Bravo G, Hudon C ym. Relationship betwee...»18. Följderna för dem kan vara omfattande vårdbörda, och mer läkemedel ordineras till dem «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9. Dessutom har de större benägenhet för biverkningar av läkemedel «Calderón-Larrañaga A, Poblador-Plou B, González-Ru...»19 och använder mer tjänster inom primärvården «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9och när de blir äldre är dödligheten högre bland dem «Nunes BP, Flores TR, Mielke GI ym. Multimorbidity ...»14.
- Det är viktigt att identifiera patienter med multisjuklighet för att kunna förbättra vården av dem, optimera användningen av hälso- och sjukvårdens resurser och dämpa kostnaderna.
2) Sjukdomskluster och deras betydelse hos multisjuka patienter
Sammanfattning: Sjukdomskluster försämrar livskvaliteten. När antalet sjukdomar ökar, ökar sannolikheten för depression. Vi rekommenderar aktiv identifiering och behandling av psykiska störningar hos patienter med multisjuklighet. Även kartläggning och behandling av symtom i rörelseorganen rekommenderas för patienter med multisjuklighet.
- Det finns två metoder för att beskriva förekomsten: faktoranalys och klusteranalys «Violán C, Roso-Llorach A, Foguet-Boreu Q ym. Multi...»20.
- Med faktoranalys testar man hur olika sjukdomar korrelerar med varandra.
- Med klusteranalys granskar man hur olika sjukdomar är och sjukdomar av samma typer (relaterat till euklidiskt avstånd) i olika kluster. En diagnos kan finnas i endast ett kluster.
- I sjukdomsklustren kan sjukdomar ha en gemensam etiologi och patogenes eller vara oberoende av varandra.
- Sjukdomsklustren är inte enhetliga, grupperingarna varierar.
- De vanligaste enskilda sjukdomarna bland patienter med multisjuklighet är enligt en
brittisk undersökning högt blodtryck, kronisk smärta samt depression och ångestsyndrom «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9. De fyra kluster som vanligen beskrivs «Déruaz-Luyet A, N'Goran AA, Senn N ym. Multimorbid...»21 är
- kardiovaskulära riskfaktorer och -sjukdomar
- sjukdomar, för vilka prevalensen ökar med åldern
- metabola syndrom, tobaks- och alkoholberoende samt lungsjukdomar
- sjukdomar i rörelseorganen, sjukdomar som orsakar smärta samt psykiska symtom.
- Kardiovaskulära sjukdomar verkar bilda ett eget sjukdomskluster, och det kan finnas orsak att behandla dem som en helhet «Déruaz-Luyet A, N'Goran AA, Senn N ym. Multimorbid...»21.
- Metabolt syndrom är ofta förknippat med sjukdomar (t.ex. artros och perifer neuropati), vars förekomst ökar bland den äldre befolkningen «Déruaz-Luyet A, N'Goran AA, Senn N ym. Multimorbid...»21.
- Drogberoende (tobak och alkohol) finns i samma kluster tillsammans med kroniskt obstruktiv sjukdom «Déruaz-Luyet A, N'Goran AA, Senn N ym. Multimorbid...»21.
- I samma kluster som sjukdomar i rörelseorganen finns bland annat colon irritabile (IBS), kronisk smärta och depression «Déruaz-Luyet A, N'Goran AA, Senn N ym. Multimorbid...»21. För dessa har man också framfört en gemensam etiologi, vars centrala mekanism är ökad känslighet i centrala nervsystemet «Yunus MB. Fibromyalgia and overlapping disorders: ...»22.
- Hos äldre personer har man dessutom konstaterat ett kluster förknippat med åldersförändringar i centrala nervsystemet (t.ex. nedsatt syn, störningar i de kognitiva funktionerna och Parkinsons sjukdom). När prevalensen för olika sjukdomar hos äldre patienter granskas med klusteranalys, finns artros och nedsatt hörsel på grund av deras allmänna förekomst ofta med i alla sjukdomshelheter «Held FP, Blyth F, Gnjidic D ym. Association Rules ...»23.
- Hjärtsvikt, ångestsyndrom och gerasteni förekommer hos äldre patienter endast i sällsynta fall som självständiga sjukdomar eller syndrom. Däremot är de ofta förknippade med mer komplicerade sjukdomshelheter «Held FP, Blyth F, Gnjidic D ym. Association Rules ...»23. I sådana situationer kan det vara bra att utreda de bakomliggande faktorerna och så långt det är möjligt inrikta vården och behandlingen även på dessa.
- När antalet sjukdomar ökar, ökar även sannolikheten för depressiva symtom och psykiska störningar, och de är för sin del förknippade med sämre livskvalitet «Barnett K, Mercer SW, Norbury M ym. Epidemiology o...»13, «Sasseville M, Smith SM, Freyne L ym. Predicting po...»24, «Pruchno RA, Wilson-Genderson M, Heid AR. Multiple ...»25, «Read JR, Sharpe L, Modini M ym. Multimorbidity and...»26.
- I NICE:s rekommendation för multisjuka patienter «National Guideline Centre (UK). Multimorbidity: As...»27 rekommenderar man att man ska beakta både multisjuka patienter med somatiska sjukdomar och multisjuka patienter med psykiska sjukdomar.
- Sjukdomar i rörelseorganen försämrar klart den fysiska funktionsförmågan hos patienter med multisjuklighet «González-Chica DA, Hill CL, Gill TK ym. Individual...»28. Därmed kan kartläggning och behandling av symtomen vara till stor nytta för multisjuka patienter.
3) Identifiering av gerasteni
Rekommendation: Vi rekommenderar screening för gerasteni i det kliniska arbetet med test av gånghastigheten eller med TUG-test. Om screeningresultatet tyder på gerasteni, rekommenderar vi en övergripande geriatrisk bedömning för patienten.
- Gerasteni är ett tillstånd eller syndrom som ofta är förknippat med åldrande, och som beror på att kroppens fysiologiska reserver har minskat och förmågan att tolerera belastande faktorer har försämrats.
- Gerasteni medför ökad risk för fallolyckor och komplikationer i samband med vård och behandling samt leder till ökat behov av serviceboende eller sjukhus- och institutionsvård samt ökad dödsrisk «Hoogendijk EO, Afilalo J, Ensrud KE ym. Frailty: i...»29, «Dent E, Morley JE, Cruz-Jentoft AJ ym. Physical Fr...»30, «Hanlon P, Nicholl BI, Jani BD ym. Frailty and pre-...»31.
- Även om gerasteni och multisjuklighet inte alltid förekommer samtidigt, ökar sannolikheten för gerasteni när antalet sjukdomar ökar «Hanlon P, Nicholl BI, Jani BD ym. Frailty and pre-...»31. Man bör beakta eventuell gerasteni och opportunistiskt vid behov göra screeningar inom primärvården i samband med mottagningsbesök för multisjuka patienter över 65 år «Dent E, Morley JE, Cruz-Jentoft AJ ym. Physical Fr...»30.
- Genom att identifiera gerasteni kan man identifiera patienter med multisjuklighet som skulle ha nytta av en övergripande geriatrisk bedömning.
- Gerasteni ses som ett dynamiskt tillstånd. Det är viktigt att identifiera gerasteni och patienter som är i riskzonen för gerasteni, så att man kan hitta de riskfaktorer som orsakar eller förvärrar tillståndet, eventuellt förhindra eller bromsa upp tillståndet så att det inte utvecklas till en svår funktionsnedsättning, och till och med korrigera det.
- Man har försökt definiera gerasteni med flera olika mätare, men någon konsensus om
rekommenderad mätare finns inte «Apóstolo J, Cooke R, Bobrowicz-Campos E ym. Predic...»32.
- De mätare som oftast har använts i undersökningar är en definition som baserar sig på individens fenotyp (Frailty Phenotype) och Frailty Index som baserar sig på kumulering av olika avvikelser (t.ex. sjukdomar, symtom, riskfaktorer) «Dent E, Morley JE, Cruz-Jentoft AJ ym. Physical Fr...»30.
- Man har undersökt många olika metoder för screening av gerasteni. För screening av gerasteni rekommenderar vi när patientens tillstånd är stabilt test av gånghastigheten och Timed "up and go" -testet (TUG), som uppenbarliga är känsliga men endast måttligt noggranna mätare för gerasteni hos patienter över 60 år «Kävelynopeustesti ja Timed “up and go”-testi (TUG) ovat ilmeisesti herkkiä mutta vain kohtuullisen tarkkoja gerastenian mittareita yli 60-vuotiailla potilailla.»B.
- Cumulative deficit model, Canadian Study of Health and Ageing (CSHA FI) identifierar gerasteni och dess prognosvärde är bra, men den lämpar sig för klinisk användning först då det är möjligt att fastställa index automatiskt direkt från uppgifter i patientjournalen (t.ex. electronic Frailty Index, eFI) «Hoogendijk EO, Afilalo J, Ensrud KE ym. Frailty: i...»29, «Clegg A, Bates C, Young J ym. Development and vali...»33.
- Den kliniska gerasteni-skalan kan bedömas med Clinical Frailty Scale, som baserar sig på bedömningar som görs i stabilt tillstånd «Alakare J, Strandberg T. Gerastenia – kuink...»34, «Church S, Rogers E, Rockwood K ym. A scoping revie...»35, «Wuorela M, Viikari L. Vanhuksen toimintakyvyn arvi...»36.
- Hur testen utförs i praktiken beskrivs i tilläggsmaterialet i artikeln om test som
lämpar sig för screening av gerasteni «Gerastenian seulontaan sopivat testit: kävelynopeus- ja TUG-testi»4. Se också följande:
- Toimia-tietokanta «https://www.terveysportti.fi/dtk/tmi/koti»1, «Toimia-tietokanta. https://www.terveysportti.fi/dt...»37
- THL:s handbok för förebyggande av fallolyckor bland äldre (på finska) «https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/79998/THL_Opas_16_verkko.pdf?sequence=1&isAllowed=y»2, «Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy. THL. https://www.ju...»38
- Genomförande av test för gånghastighet i praktiken «Gerastenian seulontaan sopivat testit: kävelynopeus- ja TUG-testi»4.
- Om screeningresultatet tyder på gerasteni, rekommenderas en övergripande geriatrisk bedömning för identifiering av riskerna «Dent E, Morley JE, Cruz-Jentoft AJ ym. Physical Fr...»30, «Ward KT, Reuben DB. Comprehensive geriatric assess...»39.
- Genomförande av en övergripande geriatrisk bedömning beskrivs i en artikel i tilläggsmaterialet «Geriatrisen kokonaisvaltaisen arvioinnin suoritus»5.
4) Bedömning av vårdbörda
Sammanfattning: Det är möjligt att bedöma vårdbördan och för detta finns mätare. Vi rekommenderar användning av MTQB-mätaren när man vill bedöma vad som orsakar vårdbörda i patientens vardag och hur man kan påverka den. Vi rekommenderar att den används särskilt vid bedömning av situationen för multisjuka patienter som är i riskzonen. Se också avsnittet Definition av multisjuk patient.
- Många sjukdomar och behandlingen av dem kan orsaka belastning i patientens vardag.
- Med vårdbörda avses den belastning som åtgärder förknippade med behandlingen av sjukdomen medför för patienten «Duncan P, Murphy M, Man MS ym. Development and val...»40.
- Det har inte publicerats någon prospektiv jämförande studie om mätare av vårdbörda «Duncan P, Murphy M, Man MS ym. Development and val...»40.
- Olika mätare har utvecklats, till exempel Treatment Burden Questionnaire (TBQ), Patient Experience with Treatment and Self managementia (PETS), Multimorbidity Illness Perceptions Scale (MULTIPLes) och Healthcare Task Difficulty (HCTD). Det har visats att testerna går bra att reproducera och att de mäter samma sak. Problemet med enkäterna är dock att de är långa eller systemberoende, eller att de mäter endast en del av dimensionerna i vårdbördan.
- För bedömning av vårdbördan har man utifrån tidigare forskningsinformation och patientintervjuer utvecklat mätaren Multimorbidity Treatment Burden Questionnaire (MTBQ) som innehåller 10 korta frågor. Den engelskspråkiga versionen har validerats, och dessutom finns det en tydlig poängsättning för tolkning av resultaten «Duncan P, Murphy M, Man MS ym. Development and val...»40. MTBQ-mätaren har översatts till finska (se patientenkät i PDF format: Miten paljon joudut näkemään vaivaa terveytesi eteen? «hoi50126a.pdf»1)
5) Verktyg för identifiering av riskpatienter
Sammanfattning: I Finland finns det tillsvidare inga validerade riskverktyg för identifiering av riskpatienter. Inom vår hälso- och sjukvård finns det ett klart behov av riskverktyg som automatiskt utnyttjar uppgifter i patientjournalerna.
- För identifiering av multisjuka patienter i riskzonen kan man använda sig av bland annat uppgifter om fallolyckor, oförutsedda jourbesök och antal läkemedel som patienten använder. Se också avsnittet Definition av multisjuk patient.
- Det har utvecklats tiotals olika riskverktyg med vars hjälp det är möjligt att identifiera
dessa patienter antingen i samband med enskilda vårdhändelser eller genom att söka
uppgifter systematiskt i elektroniska patientdatasystem.
- Med riskverktyg avses en algoritm, med vilken man med hjälp av personens bakgrundsuppgifter, levnadsvanor, sjukdomar, laboratorievärden, läkemedel och jourbesök försöker förutse risken för olika utfall (bl.a. oplanerad sjukhusvård, försämrad livskvalitet eller förkortad livslängd).
- I NICE rekommendationen för multisjuka patienter «NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical as...»1 bedömdes riskverktyg som användes för att identifiera riskpatienter. Forskningsinformation
finns endast om validerade riskverktyg som fungerar i patientdatasystem, med vars
hjälp man identifierade multisjuka patienter med risk för oförutsedd sjukhusvård «NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical as...»1; för mer information i ämnet se «Riskityökalujen käyttö monisairaiden tunnistamisessa»6. Sådana riskverktyg är
- den skotska Predicting Emergency Admissions Over Next Year (PEONY) «Donnan PT, Dorward DW, Mutch B ym. Development and...»41; för mer information i ämnet se «PEONY-riskityökalun (Model for Predicting Emergency Admissions Over the Next Year) kehittäminen ja validointi»7
- den engelska QAdmissions «Hippisley-Cox J, Coupland C. Predicting risk of em...»42; för mer information i ämnet se «QAdmissions-riskityökalun kehittäminen ja validointi»8
- den engelska electronic Frailty Index (eFI) «Clegg A, Bates C, Young J ym. Development and vali...»33.
- Inget av dessa riskverktyg har validerats i den finländska befolkningen eller implementerats i de patientdatasystem som används i Finland.
6) Centrala principer i vården av multisjuka patienter
Sammanfattning (avsnitten 6 och 7): Följande centrala principer rekommenderas i vården av multisjuka patienter:
- Diskutera med patienten vårdalternativ där multisjukligheten beaktas och förhållningssätt.
- Beakta vårdbördan.
- Ta hänsyn till patientens målsättningar, värderingar och prioritetsordning.
- Gå igenom läkemedelsbehandlingen och övrig vård och behandling på så sätt att du beaktar den individuella nyttan och olägenheterna för patienten samt tar hänsyn till de frågor som är viktigast för patienten.
- Kom överens om den individuella vårdplanen tillsammans med patienten.
- NICE fastställde i rekommendationen för multisjuka patienter sju teman, som ska beaktas i vården av multisjuka patienter «Mitkä periaatteet ovat tärkeitä monisairaiden potilaiden hoidossa?»9. Vi anser att dessa teman är bra även i Finland. Vi kompletterade dem med kontinuitet i vården.
- Kontinuitet i vården:
- Multisjuka patienter i riskzonen har sannolikt särskilt stor nytta av kontinuitet i vården.
- Patientorientering:
- Vi beaktar patientens egna målsättningar och prioritetsordning.
- Vi diskuterar och fattar vårdbeslut tillsammans med patienten.
- De sjukdomsspecifika God medicinsk praxis-rekommendationerna anpassas individuellt:
- Enligt en kanadensisk «Mutasingwa DR, Ge H, Upshur RE. How applicable are...»43 och australiensk «Vitry AI, Zhang Y. Quality of Australian clinical ...»44 översiktsartikel har äldre patienter med multisjuklighet beaktats dåligt i sjukdomsspecifika behandlingsrekommendationer för vanliga sjukdomar.
- Om man följer sjukdomsspecifika rekommendationer, där multisjuklighet inte har beaktats, för äldre multisjuka patienter kan det leda till en orimlig vårdbörda samt motstridigheter och skaldlig samverkan mellan behandlingsrekommendationer och behandlingar «Boyd CM, Darer J, Boult C ym. Clinical practice gu...»45.
- I behandlingsrekommendationerna har multisjuklighet beaktats dåligt särskilt då sjukdomarna är olika till etiologin eller när det finns fler än en annan sjukdom som ska beaktas «Vitry AI, Zhang Y. Quality of Australian clinical ...»44, «Boyd CM, Darer J, Boult C ym. Clinical practice gu...»45, «Lugtenberg M, Burgers JS, Clancy C ym. Current gui...»46.
- Övergripande läkemedelsbehandling:
- Vi påbörjar eller fortsätter med läkemedel som gör nytta.
- Vi avslutar oändamålsenliga läkemedel.
- Vi ser till att patienten förstår syftet med läkemedelsbehandlingen.
- Vi stöder patienten i genomförandet av läkemedelsbehandlingen och uppföljningen av svaret på behandlingen
- Individuell vårdplan:
- Genom att använda en individuell vårdplan beaktas patientens helhetssituation i högre grad än om man använder enstaka behandlingsrekommendationer.
- Informationsutbyte mellan yrkesutbildade personer och organisationer
- Utveckling av behandlingsrekommendationerna:
- Man beaktar den belastning som behandlingar av olika sjukdomar och eventuella biverkningar och interaktioner som patienten orsakas.
- Produktion av forskningsinformation:
- Trots att tillståndet är mycket vanligt finns det ännu rätt lite forskningsinformation om vård av patienter med multisjuklighet.
7) Centrala faktorer, som hindrar god vård av multisjuka patienter
Sammanfattning (avsnitten 6 och 7): Följande centrala principer rekommenderas i vården av multisjuka patienter:
- Diskutera med patienten vårdalternativ där multisjukligheten beaktas och förhållningssätt.
- Beakta vårdbördan.
- Ta hänsyn till patientens målsättningar, värderingar och prioritetsordning.
- Gå igenom läkemedelsbehandlingen och övrig vård och behandling på så sätt att du beaktar den individuella nyttan och olägenheterna för patienten samt tar hänsyn till de frågor som är viktigast för patienten.
- Kom överens om den individuella vårdplanen tillsammans med patienten.
- I NICE:s rekommendation har man fastställt sex teman, som i praktiken kan utgöra hinder
för optimal vård av multisjuka patienter «Mitkä tekijät estävät terveydenhuollon ammattihenkilöitä monisairaiden potilaiden hoidon optimoinnissa?»10:
- bristande förståelse för komplexiteten i och betydelsen av multisjuklighet
- utmaningar gällande användningen av hälso- och sjukvårdstjänster:
- patientrelaterade hinder för tillgång till service (t.ex. ekonomiska orsaker)
- hinder relaterade till servicesystemet: svårt att få tillgång till vård, för korta mottagningstider och brister i vårdens kontinuitet
- problem i informationsutbytet mellan yrkesutbildade personer, till exempel bristfälliga anteckningar i patientjournalen eller vårdrespons
- relationen mellan patienten och yrkesutbildade personer:
- brister i vårdens kontinuitet
- problem i kommunikationen mellan patienten och vårdpersonalen
- patientens önskan om att bli sedd som individ och inte enbart kopplad till sina sjukdomar
- patientens emotionella och psykologiska problem
- bristande stöd av familjen och andra närstående.
8) Betydelsen av kontinuitet i vården av multisjuka patienter
Rekommendation: Vi rekommenderar att vårdrelationen och kontinuiteten i vården för multisjuka patienter stärks både inom primärvården och den specialiserade sjukvården, vid behov genom att utöka multiprofessionaliteten.
- Kontinuitet i vården har tre dimensioner:
- kontinuitet i vårdrelationen och växelverkan
- kontinuitet i informationsutbytet i vården
- kontinuitet i planeringen och genomförandet av vården (till exempel fungerande vårdkedjor).
- Bra kontinuitet i vårdrelationen har samband med lägre dödlighet «Higher levels of continuity of doctor care, in any setting, with any patient group, is associated with reduced mortality.»A, «Baker R, Freeman GK, Haggerty JL ym. Primary medic...»47, och kan minska besöken inom den specialiserade sjukvården «Continuity of care may decrease ambulatory hospital admissions and prevent unplanned emergency hospital admissions in older general practice patients.»C.
- Vissa patientgrupper har sannolikt större nytta av kontinuitet i vården än andra. Det behövs mera forskningsinformation om med vilka mekanismer kontinuitet i vården påverkar dödligheten och vilka som har störst nytta av den «Baker R, Freeman GK, Haggerty JL ym. Primary medic...»47.
- I litteraturöversikten i en finländsk doktorsavhandling «Raivio R. Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa...»48 konstateras också att det finns samband mellan kontinuitet i vården och
- ökad patientnöjdhet
- ökad trygghet och tillit i vårdrelationen
- bättre arbetsnöjdhet och lärande i arbetet för läkarna
- bättre diagnostiska färdigheter samt tro på den egna kliniska kompetensen och empatiförmågan hos läkarna
- lägre hälso- och sjukvårdskostnader bland annat i fråga om läkemedelsordinationer, diagnostiska test, akutvård och remittering av patienter till sjukhus.
- I samma litteraturöversikt «Raivio R. Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa...»48 konstaterades också att
- kontinuiteten i vården kan lyckas bättre när vården handhas av ett multiprofessionellt team och inte av en enskild arbetstagare
- särskilt patienter som har långvariga eller allvarliga sjukdomar värdesätter kontinuitet i vården, och den främjar vårdkvaliteten särskilt då patienten har långvariga sjukdomar.
- Kontinuiteten i vården har försämrats i Finland «Raivio R, Jääskeläinen J, Holmberg-Marttila D ym. ...»49, «Voutilainen S, Raivio R, Arvonen T, Mattila KJ. Ho...»50.
- I Finland har kontinuiteten i vården mätts med hjälp av Continuity of Care-indexet (COCI) «Suomela T, Linnosmaa I. Rekisteritietoa seurantaan...»51.
9) Multisjuk patient och polyfarmaci
Sammanfattning: Det finns ett betydande samband mellan antalet läkemedel och dödsrisken, men orsakssambandet är oklart. De negativa händelserna (incidenterna) ökar när antalet läkemedel ökar. Målet är ändamålsenlig läkemedelsbehandling med en kontinuerlig utvärdering av behandlingen där man utnyttjar olika metoder.
Polyfarmaci, multisjuk patient
- I internationell litteratur förekommer olika definitioner på polyfarmaci, men vanligen avses en situation där patienten använder fem eller flera läkemedel långvarigt «Masnoon N, Shakib S, Kalisch-Ellett L ym. What is ...»52.
- Inom primärvården görs de flesta läkemedelsförskrivningarna (79 %) till patienter med multisjuklighet «Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemi...»9.
- När patientens sjukdomar ökar och försvåras ökar också läkemedelsbehandlingen och negativa händelser förknippade med behandlingen «Calderón-Larrañaga A, Poblador-Plou B, González-Ru...»19.
- I stället för att fokusera på antalet läkemedel är det dock viktigare att bedöma läkemedelsbehandlingens ändamålsenlighet och lämplighet, dess eventuella biverkningar och riskfaktorerna för dessa «Masnoon N, Shakib S, Kalisch-Ellett L ym. What is ...»52.
- Det är osäkert om man kan generalisera resultat av undersökningar som gjorts på äldre patienter till att gälla även yngre multisjuka patienter. Förmodligen kvarstår riskerna vid polyfarmaci även när det gäller yngre patienter «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
- Andelen personer över 75 år som har skaffat läkemedel som bör undvikas har i Finland minskat från 25 % till 20 % under den fyra år långa granskningsperioden 2015–2018 «Jauhonen HM, Jyrkkä J, Koski-Pirilä A. Vältettävie...»53. Ju fler läkemedel och sjukdomar och ju sämre funktions- och rörelseförmåga de äldre har, desto fler sådana läkemedel som de borde undvika använder de «Ahonen J. Iäkkäiden lääkehoito, vältettävät lääkke...»54.
- Enligt en finländsk undersökning «Laatikainen O, Sneck S, Bloigu R ym. Hospitalizati...»55 var en fjärdedel (23 %) av de geriatriska patienternas jourbesök inom den specialiserade sjukvården sannolikt eller eventuellt förknippade med biverkningar av läkemedelsbehandling. Bedömningen gjordes i efterhand utifrån patientjournaler. De vanligaste läkemedelsbiverkningarna är yrsel, fallolyckor och frakturer. Läkemedelsbiverkningarna är oftast (53 %) förknippade med läkemedelsgrupp N (ATC-kod) dvs. läkemedel som huvudsakligen påverkar centrala nervsystemet. Bland dessa läkemedel är de mest använda opioider, antipsykotika och antidepressiva läkemedel. Multimedicinering ökar riske n för att hamna på sjukhus på grund av läkemedelsbiverkning, vilket däremot kön eller ålder inte gör.
- I patientarbetet ska varje läkemedelsordination grunda sig på en individuell bedömning av läkemedlets eventuella nackdelar och fördelar «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11. I studier har utvärderingar av läkemedelsbehandling på olika nivåer visat sig ha ringa, liten eller oklar effekt på oändamålsenligt läkemedelsbehandling, antalet läkemedel eller kliniskt signifikanta utfallsmått (till exempel minskade sjukhusbesök eller förbättrad livskvalitet) «Potter K, Flicker L, Page A ym. Deprescribing in F...»56, «Rankin A, Cadogan CA, Patterson SM ym. Interventio...»57, «van der Meer HG, Wouters H, Pont LG ym. Reducing t...»58, «Willeboordse F, Schellevis FG, Chau SH ym. The eff...»59och till sin betydelse osäkra «Rankin A, Cadogan CA, Patterson SM ym. Interventio...»57. Den ändamålsenliga läkemedelsbehandlingen ökar eventuellt i viss mån «Rankin A, Cadogan CA, Patterson SM ym. Interventio...»57.
Samband mellan polyfarmaci och livskvalitet relaterad till hälsan (nedan "livskvalitet")
- Det har inte publicerats några undersökningar där man har studerat effekten av polyfarmaci på livskvaliteten i allmänhet eller i någon patient- eller sjukdomsgrupp «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11, «Huonontaako monisairaan potilaan runsas lääkitys terveyteen liittyvää elämänlaatua?»12.
- Hos patienter med en långt framskriden sjukdom som förkortar livslängden, hade polyfarmaci och varje tilläggsläkemedel samband med försämrad livskvalitet «Schenker Y, Park SY, Jeong K ym. Associations Betw...»60.
- Det finns motstridig forskningsinformation om effekterna på livskvaliteten av utvärdering av läkemedelsbehandlingen hos äldre patienter med polyfarmaci «Potter K, Flicker L, Page A ym. Deprescribing in F...»56, «Rankin A, Cadogan CA, Patterson SM ym. Interventio...»57, «Van der Linden L, Decoutere L, Walgraeve K ym. Com...»61.
Samband mellan polyfarmaci och användning av oplanerade (jourmässiga) hälso- och sjukvårdstjänster
- Patienter som använder 15 läkemedel eller fler tas oftare in jourmässigt för sjukhusvård jämfört med patienter som använder färre läkemedel «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
- Utvärdering av läkemedelsbehandling som utförs på apotek för patienter över 65 år med polyfarmaci minskar eventuellt risken för sjukhusvård på grund av läkemedelsbiverkningar och minskar kostnaderna för sjukhusvård jämfört med sedvanlig läkemedelshandledning «Apteekissa tehty lääkehoidon arviointi monilääkityillä 65 vuotta täyttäneillä henkilöillä saattaa pienentää riskiä päätyä sairaalahoitoon lääkehaitan vuoksi sekä vähentää sairaalahoidon kustannuksia verrattuna tavanomaiseen lääkeinformaatioon.»C.
- Om en farmaceut utvärderar läkemedelsbehandlingen under patientens sjukhusvistelse verkar antalet senare jourbesök minska hos patienter över 65 år «Sairaalahoidon aikana farmasistin tekemä potilaan lääkehoidon arviointi saattaa vähentää päivystyskäyntien määrää 65 vuotta täyttäneillä henkilöillä verrattuna tavanomaiseen hoitoon.»C, men uppenbarligen minskar inte nya vårdperioder på sjukhus «Sairaalahoidon aikana tehty potilaan lääkehoidon arviointi ei pienentäne kuolleisuutta eikä vähentäne uusia sairaalahoitoja 65 vuotta täyttäneillä potilailla verrattuna tavanomaiseen lääkehoidon ohjaukseen.»C.
Samband mellan polyfarmaci och serviceboende
- Det finns inga publicerade undersökningar där man skulle ha utrett om polyfarmaci är en prognostisk faktor för serviceboende (även långtidsvård eller vårdhem) «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
- Risken för äldre som använder minst 13 läkemedel att hamna på serviceboenden är trefaldig jämfört med äldre personer som inte använder några läkemedel alls «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
Samband mellan polyfarmaci och ökad dödsrisk
- Högt antal läkemedel leder inte nödvändigtvis till fler läkemedelsinteraktioner eller negativa händelser «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11. Det finns ett betydande samband mellan antalet läkemedel och dödsrisken, men orsakssambandet är oklart «Lisääkö polyfarmasia monisairaiden potilaiden kuolemanriskiä?»13, «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
- När antalet läkemedel ökar också dödsrisken, och den är särskilt hög hos personer som använder minst 15 läkemedel.
- Risken för negativa händelser ökar när antalet läkemedel ökar, och risken är särskilt hög hos patienter som använder minst 15 läkemedel «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
- Forskningsbevisen beträffande den ökande dödligheten är svaga, och undersökningarna gäller främst äldre befolkning och inte till exempel personer i arbetsför ålder «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
- Om en farmaceut utvärderar läkemedelsbehandlingen under patientens sjukhusvistelse, förefaller dödligheten inte minska jämfört med en sedvanlig handledning för läkemedelsbehandling «Sairaalahoidon aikana tehty potilaan lääkehoidon arviointi ei pienentäne kuolleisuutta eikä vähentäne uusia sairaalahoitoja 65 vuotta täyttäneillä potilailla verrattuna tavanomaiseen lääkehoidon ohjaukseen.»C.
- Graden av polyfarmaci och dödsrisk varierar betydligt bland annat beroende på åldern i undersökningens målgrupp, antalet sjukdomar och deras svårighetsgrad «Monilääkitys, kuolleisuus, suunnittelemattomat sairaalahoidot ja päätyminen hoivakotiin»11.
Utvärdering av läkemedelsbehandling i praktiken
- Enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården «https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940559»3, «Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994....»62 fattar läkaren beslut om medicinska undersökningar, fastställer diagnosen och den tillhörande behandlingen.
- Grunden för utvärderingen av läkemedelsbehandlingen är den helhetsmässiga kliniska bedömningen av patientens tillstånd. Utvärderingen av läkemedelsbehandlingen är en kontinuerlig process, som vid behov kan genomföras multiprofessionellt.
- Patienten och de yrkesutbildade personer som vårdar patienten ska ha tillgång till patientens aktuella och kontrollerade läkemedelslista.
- Termer som är förknippade med utvärdering av läkemedelsbehandling finns i artikeln «https://www.fimea.fi/documents/160140/3255031/Tietopaketti+2_L%C3%A4%C3%A4kehoidon+arviointien+m%C3%A4%C3%A4ritelm%C3%A4t.pdf/d0a5fda6-0ba9-9ff6-7bba-766558dc0e5a?t=1587975973710»4.
- Utvärdering av läkemedelsbehandling kan genomföras i olika omfattning och med många
olika metoder.
- Den snabbaste och enklaste utvärderingsmetoden är att använda läkemedelsdatabaserna i bedömningen av läkemedelsinteraktioner, biverkningsprofil, njurfunktion och lämpligheten för äldre patienter. En expertgrupp vid Fimea upprätthåller den webbaserade databasen Medicin75+, som alla har gratis tillgång till på «https://www.fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/laake75-»5, och med hjälp av denna kan man bedöma om läkemedlet är lämpligt för äldre personer. Det finns också många internationella rekommendationer till stöd i bedömningen om ett läkemedel är lämpligt för äldre personer «Hill-Taylor B, Walsh KA, Stewart S ym. Effectivene...»64, «By the 2019 American Geriatrics Society Beers Crit...»65.
- Ett elektroniskt beslutsstöd kombinerar uppgifterna i de ovan nämnda läkemedelsdatabaserna med uppgifter om patientens individuella läkemedelsbehandling, laboratoriemätningar och diagnoser, lyfter fram eventuella problem och risker i läkemedelsbehandlingen och gör ett sammandrag.
- Det beslutsstöd som ingår i den helhetsbedömning av läkemedelsbehandlingen som används i Finland «https://www.prima-eds.eu/»6, «PRIMA-EDS-päätöksentuki. https://www.prima-eds.eu/...»66 minskade enligt en undersökning antalet läkemedel (i testgruppen 0,42 läkemedel mindre jämfört med 0,06 läkemedel mer i kontrollgruppen) utan olägenheter, men den minskade inte dödligheten och minskade inte antalet oplanerade vårdperioder på sjukhus «Rieckert A, Reeves D, Altiner A ym. Use of an elec...»67. Man observerade inte heller några skillnader mellan undersökningsgrupperna beträffande sekundära utfall (livskvalitet, återstående livstid, sjukhusvård eller fallolyckor).
- De elektroniska beslutsstöden identifierar inte ett flertal viktiga kliniska problem i läkemedelsbehandlingen, främst sådana som är förknippade med genomförandet av läkemedelsbehandlingen och uppföljningen av effekterna «Kari H, Kortejärvi H, Airaksinen M ym. Patient inv...»68.
- Vid en helhetsbedömning av läkemedelsbehandlingen som utförs multiprofessionellt «Leikola S, Tuomainen L, Peura S ym. Comprehensive ...»69 utreder farmaceuten först genom att intervjua patienten vilka läkemedel patienten använder, genomförandet av läkemedelsbehandlingen och användningen av egenvårdsläkemedel och bedömer tillsammans med patienten effekterna och eventuella olägenheter av läkemedelsbehandlingen. Läkaren utnyttjar i sitt beslutsfattande de observationer som farmaceuten har gjort, gör behövliga ändringar i läkemedelsbehandlingen och upprättar en plan för uppföljning av läkemedelsbehandlingen «Schepel L, Lehtonen L, Airaksinen M ym. Medication...»70.
10) Avslutning av multisjuka patienters blodtrycks-, osteoporos- och statinläkemedel – vad vet vi om detta?
- I allmänhet rekommenderar vi behandling av högt blodtryck (se «Kohonnut verenpaine»10 (på finska), «Kohonnut verenpaine. Käypä hoito -suositus. Suomal...»71; «Högt blodtryck»11 (på svenska)), osteoporos (se «Osteoporoosi»12 på finska), «Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen L...»72; «Osteoporos»13 (på svenska)) och dyslipidemier (se «Dyslipidemiat»14 (på finska), «Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen ...»73; «Dyslipidemier»15 (på svenska)) enligt God medicinsk praxis-rekommendationerna även för multisjuka patienter.
- I detta avsnitt granskar vi vilken forskningsinformation det finns om avslutning av tre vanliga och allmänt använda preventiva läkemedelsbehandlingar hos multisjuka patienter «NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical as...»1 och om det finns identifierbara situationer då det är förnuftigt att avsluta eller lätta på dessa läkemedelsbehandlingar.
Läkemedelsbehandling av högt blodtryck
Sammanfattning: Det finns inte tillgång till randomiserade undersökningar om totaleffekten och säkerheten vid avslutning av läkemedelsbehandling för högt blodtryck hos multisjuka patienter.
- Vi rekommenderar att högt blodtryck hos multisjuka patienter behandlas enligt God medicinsk praxis-rekommendationen Kohonnut verenpaine «Kohonnut verenpaine»10 (på finska), «Kohonnut verenpaine. Käypä hoito -suositus. Suomal...»71; Högt blodtryck «Högt blodtryck»11 (på svenska). På allmän nivå är högt blodtryck ett underbehandlat folkhälsoproblem i Finland.
- I det kliniska arbetet beslutar läkaren ibland att försöka lätta på blodtrycksbehandlingen hos multisjuka patienter för att lindra till exempel ortostatiska eller kognitiva symtom.
- Det finns inte tillgång till randomiserade undersökningar om totaleffekten och säkerheten vid avslutning av läkemedelsbehandling för högt blodtryck «Kohonnut verenpaine. Käypä hoito -suositus. Suomal...»71. En minskning eller avslutning av läkemedel mot högt blodtryck kan minska ortostatism hos äldre patienter med lindrig minnessjukdom «Discontinuation of antihypertensive medication may increase the probability of recovery from orthostatic hypotension.»C, men på grund av att ortostatism ofta är symtomfri, förblir fyndets betydelse oklart.
- En minskning eller avslutning av läkemedel mot högt blodtryck förbättrar uppenbarligen inte kognitionen märkbart «Withdrawal of antihypertensives may not significantly prevent the cognitive decline, but there is a lack of reliable evidence.»D.
- Vi rekommenderar att minskning eller avslutning av läkemedelsbehandling för högt blodtryck
kan övervägas «Milloin monisairaan potilaan verenpainelääkitystä on järkevä keventää tai lopettaa NICEn mukaan?»14, om
- blodtrycket hos patienter med låg risk för hjärt- och kärlsjukdomar har varit på terapeutisk nivå under lång tid
- patientens blodtryck har sjunkit till följd av betydande livsstilsförändringar (t.ex. bantning)
- olägenheterna av behandlingen och läkemedlen är stora särskilt om patientens förväntade livslängd är kort
- patienten har ortostatisk hypotension som orsakar symtom.
- Det är viktigt att följa tillståndet och vid behov påbörja läkemedelsbehandlingen på nytt, om inte patientens livskvalitet förbättras under uppföljningen.
Läkemedelsbehandling av osteoporos
Sammanfattning: Minskningen i bentätheten och ökningen i frakturrisken efter avslutad läkemedelsbehandling för osteoporos varierar för olika osteoporosläkemedel. När man överväger om läkemedelsbehandlingen av osteoporos ska fortsätta eller avslutas ska man beakta vilket läkemedel som har använts, patientens egna önskemål, frakturrisken och den förväntade livslängden.
- Vi rekommenderar att osteoporos hos multisjuka patienter behandlas enligt God medicinsk praxis-rekommendationen Osteoporoosi «Osteoporoosi»12 (på finska), «Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen L...»72; Osteoporos «Osteoporos»13 (på svenska).
- Enligt NICE:s vårdrekommendation ska man beakta «NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical as...»1 patientens egna önskemål, frakturrisken och den förväntade livslängden när man överväger om läkemedelsbehandling med bisfosfonater ska fortsätta eller avslutas «Monisairaan potilaan osteoporoosilääkityksen lopettaminen»15.
- Enligt en metaanalys av en kohortundersökning «Nayak S, Greenspan SL. A systematic review and met...»74 verkar det som om avslutning av bisfosfonatbehandling inte har någon betydande effekt på risken för höftfrakturer eller andra kliniska frakturer 3–5 år efter att läkemedlet har avslutats. När läkemedelsbehandlingen har avslutats minskar bentätheten, men den förblir högre än före behandlingen. Enligt en fall-kontrollstudie finns det dock tecken på att risken för kliniska och morfometriska kotfrakturer kan öka särskilt hos patienter som hade osteoporotisk bentäthet innan läkemedelsbehandlingen inleddes 5 år efter avslutning av behandling med alendronat och 3 år efter avslutning av zoledronat «Osteoporoottisen murtuman riski ei lisääntyne eikä luuntiheys merkittävästi alentune 3 vuoden bisfosfonaattilääkityksen käytön lopettamisen jälkeen.»C.
- Det finns inte tillräcklig forskningsinformation om effekterna av avslutning av risedronat eller ibandronat på bentätheten eller frakturrisken.
- Längden för behandling med denosumab har inte fastställts. Efter att läkemedelsbehandlingen har avslutats ökar frakturrisken när bentätheten minskar. Den ökade frakturrisken ska beaktas särskilt hos patienter som har haft kotfrakturer tidigare «Tsourdi E, Langdahl B, Cohen-Solal M ym. Discontin...»75, «Denosumabilääkityksen lopettamisen vaikutus luuntiheyteen ja osteoporoottisen murtuman riskiin postmenopausaalisilla naisilla»16.
- Teriparatidbehandlingens längd är 24 månader. Enligt litteraturöversikten minskar bentätheten och ökar frakturrisken efter avslutad behandling med teriparatid «Murphy PZ, Iranikhah M, Deas CM ym. Fracture Risk ...»76, «Teriparatidilääkityksen lopettamisen vaikutus murtumariskiin»17.
Läkemedelsbehandling med statiner
Sammanfattning: Forskningsinformationen om avslutning av behandling med statiner är bristfällig. Om man misstänker att behandling med statiner hos multisjuka patienter orsakar olägenheter, kan man pröva med att sätta läkemedlet på paus eller avsluta det. Hos patienter som har en sjukdom som förkortar livstiden betydligt kan man avsluta användningen av statiner.
- För patienter med artärsjukdom är statinläkemedel viktiga för att minska risken för nya sjukdomshändelser och även för patienter med hög risk som primärprevention.
- I God medicinsk praxis-rekommendationen Dyslipidemiat «Dyslipidemiat»14 (på finska), «Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen ...»73; Dyslipidemier «Dyslipidemier»15 (på svenska) konstateras följande om avslutning av statiner:
- I livets slutskede avslutar man statinläkemedel i enlighet med samma principer som man avslutar annan preventiv läkemedelsbehandling.
- I randomiserade undersökningar där patienternas förväntade livslängd var högst ett år, konstaterades inga negativa följder av att statinläkemedel avslutats.
- Vid avslutning av statinläkemedel i livets slutskede är läkarens bedömning av helhetssituationen central, och läkemedlen avslutas i samförstånd med patienten och vid behov med patientens närstående.
- Det finns inga undersökningar om avslutning av statinläkemedel hos patienter med multisjuklighet «Milloin statiinilääkityksen voi lopettaa?»18.
- Hos patienter med en sjukdom som förkortar livslängden höjde avslutning av statinläkemedel dock livskvaliteten betydligt. Det här observerades i en liten undersökning «Huonontaako monisairaan potilaan runsas lääkitys terveyteen liittyvää elämänlaatua?»12, där uppföljningstiden var kort.
11) Effekter av vård- och behandlingsmodeller samt interventioner på vårdresultaten hos multisjuka patienter
Rekommendation: Vi rekommenderar att man i vården av multisjuka patienter utnyttjar individuellt anpassade psykosociala interventioner, patientorienterade vårdmodeller och övergripande geriatrisk bedömning för äldre patienter. Vården av multisjuka patienter i riskzonen ska basera sig på en individuell vårdplan, där man för att koordinera vården och främja kontinuiteten i vården utnämner en klientansvarig eller egenläkare.
Geriatrisk helhetsbedömning
- Genomförande av en geriatrisk helhetsbedömning beskrivs i en artikel i tilläggsmaterialet «Geriatrisen kokonaisvaltaisen arvioinnin suoritus»5.
- Geriatrisk helhetsbedömning lämpar sig som en systematisk uppgift inom både primärvården
och den specialiserade sjukvården, och den innefattar följande delområden:
- somatiskt och psykiskt tillstånd (inklusive bedömning av kognitiva funktioner)
- socioekonomisk situation
- näringstillstånd
- rörelseförmåga och fallbenägenhet
- läkemedelsbehandling
- mål
- vård och rehabilitering
- uppföljning
- Vid behov görs den övergripande geriatriska bedömningen multiprofessionellt.
- Målet med bedömningen är att ingripa i missförhållanden som kan åtgärdas. Dessa missförhållanden kan vara kliniska, sociala eller förknippade med levnadsvanorna. Målet med bedömningen är också att bedöma behovet av hjälp, omsorg och uppföljning. Vi behöver också inom hälso- och sjukvården planerade program och vårdstigar som är inriktade på patienter med gerasteni «Hoogendijk EO, Afilalo J, Ensrud KE ym. Frailty: i...»29.
- Genomförande av övergripande geriatrisk bedömning i praktiken inom primärvården beskrivs utförligare i databasen Dynamed i artikeln Comprehensive Geriatric Assessment «https://www.dynamed.com/prevention/comprehensive-geriatric-assessment»7(kräver åtkomsträttigheter), «Dynamed-tietokanta (tietokanta vaatii kirjautumise...»77.
- NICE ger en rekommendation «National Guideline Centre (UK). Multimorbidity: As...»27, där man uppmanar till att göra en övergripande geriatrisk bedömning för äldre, som har hamnat på sjukhus och som har många behov. Den enhet som utför den övergripande geriatriska bedömningen ska vara specialiserad på vård av äldre patienter.
- Övergripande geriatrisk bedömning som utförs på en rehabiliteringsavdelning kan ha en positiv effekt på livskvalitet relaterad till funktionsförmågan och hälsan hos patienter över 65 år, utan att kostnaderna ökar «Inpatient geriatric evaluation and management appears to have a positive effect on health-related quality of life and functional status at the time of discharge for patients 65 years or older compared to usual inpatient care with no increase in costs.»C.
- Hos patienter över 65 år som hamnat på sjukhus kan en övergripande geriatrisk bedömning öka sannolikheten för att kunna bo hemma och minska sannolikheten för att hamna på vårdhem under ett års uppföljning «65 years old or older people who receive Comprehensive geriatric assessment (GCA) rather than routine medical care after admission to hospital are more likely to be living at home and are less likely to be admitted to a nursing home up to a year after hospital admission.»A.
- En övergripande geriatrisk bedömning förbättrar uppenbarligen vissa dimensioner i livskvaliteten «Comprehensive geriatric assessment of the older adults appers to improve some dimensions of quality of life, appears to delay the progression of frailty, reduce hospital admissions, and length of hospital stay.»B, fördröjer utvecklingen av gerasteni, minskar vårdperioderna på sjukhus, förkortar vårdperiodernas längd och minskar dödligheten bland 65- eller 75-åringar och äldre som bor hemma «Ekdahl AW, Wirehn AB, Alwin J ym. Costs and Effect...»78, «Mazya AL, Garvin P, Ekdahl AW. Outpatient comprehe...»79.
Psykosociala interventioner för patienter med långvarig sjukdom eller depression
- Långvariga sjukdomar och multisjuklighet är förknippade med mycket stress «Stubbs B, Vancampfort D, Veronese N ym. Multimorbi...»80, «Vancampfort D, Koyanagi A, Ward PB ym. Perceived S...»81.
- Att en psykolog eller psykiater är med i det multiprofessionella teamet kan i viss mån minska depression hos multisjuka patienter «Psychosocial interventions appear to reduce depressive symptoms in multimorbid depressive patients.»B.
Patientorienterade vårdmodeller
- Vårdmodellen Care plus för patienter med multisjuklighet kan med en dimension förbättra
välbefinnandet och livskvaliteten «A complex whole-system intervention (Care plus) in primary care may improve one domain of well-being (negative well-being) and may improve quality of life in patients with multimorbidity in deprived areas at 12 months.»C.
- De centrala elementen i vårdmodellen Care plus är längre mottagningstider, kontinuitet i vårdrelationen, vårdpersonalens stöd och stöd i egenvården. Utvecklingen och strukturen i modellen är patientorienterad.
- En 3D-patientorienterad vårdmodell kan förbättra multisjuka patienters upplevelse
av patientorientering inom primärvården «3D-potilaslähtöinen hoitomalli saattaa parantaa monisairaiden potilaiden kokemusta hoidon potilaslähtöisyydestä perusterveydenhuollossa verrattuna tavanomaiseen hoitoon.»C.
- I en 3D-patientorienterad vårdmodell genomförs uppföljningen av sjukdomar och hälsoproblem med multiprofessionella bedömningar var sjätte månad.
- En sjukskötare eller hälsovårdare intervjuar patienten, gör mätningar, ger hälsorådgivning och upprättar en sammanfattning till läkaren.
- En farmaceut gör utifrån patientuppgifterna en skriftlig bedömning om läkemedelsbehandlingens ändamålsenlighet till läkaren.
- Läkaren bekantar sig med sammanfattningarna tillsammans med patienten och upprättar en vårdplan, där man kommer överens om vårdmål, stöd, patientens uppgifter och tidtabellen för uppföljning.
Vårdmodell med klientansvarig (case/care manager)
- En klientansvarig (eller egenvårdare) fungerar som stöd för multisjuka patienter och koordinerar den helhetsmässiga vården «Hudon C, Chouinard MC, Aubrey-Bassler K ym. Case M...»82 vilket stärker patientens förtroende och inre styrka.
- Som egenvårdare fungerar vanligen en sjukskötare eller hälsovårdare.
- Den klientansaviga arbetar i ett multiprofessionellt team. Man samarbetar vid behov även med aktörer utanför teamet, såsom socialväsendet, den specialiserade sjukvården, apotek och tredje sektorn «Muurinen S, Mäntyranta T. Asiakasvastaava-toiminta...»83.
- Positiva effekter av vårdmodellen med klientansvariga har observerats hos klienter som använder många tjänster beträffande hälsan och funktionsförmågan, patientnöjdheten, egenvården, användning av hälso- och sjukvårdstjänster och kostnader «Hudon C, Chouinard MC, Pluye P ym. Characteristics...»84 samt klinisk endpoint «Bleich SN, Sherrod C, Chiang A ym. Systematic Revi...»85.
- Man har observerat att vårdmodeller där man har använder klientansvariga även minskar oplanerad sjukhusvård och polikliniska remisser för sådana multisjuka patienter som har hög risk för att dö under det följande året (Charlson Comorbidity Index över 5). Även bland patienter i kardiovaskulär-metabolgruppen och rörelseorgangruppen minskade vården på sjukhus i viss mån «Stokes J, Kristensen SR, Checkland K ym. Does the ...»86.
Individuell vårdplan
- Syftet med en individuell vårdplan är att hjälpa multisjuka patienter på ett övergripande sätt, proaktivt och koordinerat samt stödja dem i att ta hand om den egna hälsan.
- I Finland består vårdplanen av sju huvudkomponenter: basuppgifter, vårdbehov, vårdmål, genomförande och metoder för den planerade vården, planerat stöd, uppföljning och utvärdering samt tilläggsuppgifter och uppgifter om den yrkesutbildade personen (koordinerande aktör) «Komulainen J, Vuokko R, Mäkelä M. Rakenteinen terv...»87.
- Utgångspunkten i den individuella vårdplanen är samförstånd om vårdmålen, genomförandet
och kontinuiteten mellan patienten och det multiprofessionella team som vårdar patienten «Coulter A, Entwistle VA, Eccles A ym. Personalised...»88.
- Vårdplanen upprättas på ett patientorienterat sätt som stöd för planeringen och koordineringen av vården, och den är en del av patientjournalen.
- Den behandlande läkaren ansvarar för upprättandet av vårdplanen, och i den optimala situationen upprätthåller och uppdaterar alla aktörer som deltar i vården av patienten vårdplanen med den vård som de medverkar i «Korhonen M. Terveys- ja hoitosuunnitelman toiminna...»89.
- En individuell vårdplan kan ha samband med «Hoitosuunnitelma saattaa parantaa pitkäaikaissairaiden aikuisten omahoitovalmiutta ja tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainoa sekä vähentää depressio-oireita.»C
- bättre terapeutisk balans hos patienter med typ 2-diabetes
- minskade depressionssymtom
- bättre beredskap för egenvård hos patienter med långvariga sjukdomar.
- Effekterna av den individuella vårdplanen är större, om den genomförs övergripande, intensivt och integrerat i den sedvanliga vården «Coulter A, Entwistle VA, Eccles A ym. Personalised...»88.
Elektroniska hälsotjänster (eHealth/eHälsa)
- Med elektroniska applikationer för hälsotjänster kan man erbjuda integrerade hälsotjänster för multisjuka patienter «Melchiorre MG, Papa R, Quattrini S ym. Integrated ...»90.
- Med hjälp av dem kan man underlätta kontakten mellan patienten och olika aktörer som ordnar hälso- och sjukvårdstjänster, följa hälsotillståndet och sjukdomens utveckling på distans, analysera hälsouppgifter, konsultera olika yrkespersoner och öka patientens kunnande i egenvård «Melchiorre MG, Papa R, Quattrini S ym. Integrated ...»90.
- Forskningsinformationen om fördelarna och utmaningarna med applikationer för hälsotjänster i vården av patienter med multisjuklighet är ännu bristfällig «Hernandes-Quiles C, Garacia-Serrano R, Bernabeu-Wi...»91.
Modellen för hälsonytta (chronic care model) i vården av multisjuka patienter
- Modellen för hälsonytta är en internationell referensram för vård av patienter med
långvariga sjukdomar «Wagner EH, Austin BT, Von Korff M. Organizing care...»92, «Wagner EH, Austin BT, Davis C ym. Improving chroni...»93.
- Modellen innehåller sex element: social gemenskap, hälsotjänster, utveckling av serviceproduktionen, stöd i egenvård, serviceutbud, stöd i beslutsfattande och elektroniska informationssystem.
- Modellen för hälsonytta har undersökts i vården av vissa patientgrupper med långtidssjukdom
(t.ex. diabetes, astma eller njursjukdom) men endast i liten utsträckning bland multisjuka
patienter «Boehmer KR, Abu Dabrh AM, Gionfriddo MR ym. Does t...»94.
- Patienter med multisjuklighet har flera långvariga sjukdomar, varvid vård enligt modellen för hälsonytta kan vara för tung för dessa patienter.
12) Identifiering av andra sjukdomar och särdrag vid screening på multisjuka patienter
Sammanfattning: Bland multisjuka patienter görs inte tillräckligt med screeningar för cancer, undernäring och depression.
- Screening är en undersökning som riktas till en viss befolkningsgrupp där syftet är att hitta symtomfria personer som har insjuknat i den sjukdom som är föremål för screeningen «Seulontaohjelmat. Opas kunnille kansanterveystyöhö...»95.
- Screeningen kan vara nationell, planerad förebyggande hälsovård eller utföras i samband med mottagningsbesök för att identifiera patientspecifika sjukdomar.
- Patientspecifik screening genomförs situationsspecifikt enligt läkarens övervägande och god medicinsk praxis på så sätt att man diskuterar med patienten om fördelarna och nackdelarna med screeningen.
- Man ska inte göra screeningar för sjukdomar om man inte vet vilken betydelse screeningresultatet har, och om det inte finns en effektiv, godtagbar behandling som i den symtomfria fasen påverkar sjukdomens naturliga förlopp och förbättrar dess prognos «Seulontaohjelmat. Opas kunnille kansanterveystyöhö...»95.
- Screeningens betydelse och sjukdomsrisk ska diskuteras med patienten. När det gäller multisjuka patienter har diskussionen stor betydelse «Mangin D, Stephen G, Bismah V ym. Making patient v...»96.
- I de flesta God medicinsk praxis-rekommendationerna nämns inte i vilka fall screening inte bör utföras.
Särdrag vid screening på multisjuka patienter
- Det finns inga systematiska översikter om effekterna av screeningar för sjukdomar hos multisjuka patienter.
- Undernäring hos patienten ökar risken för många skadliga följder, såsom infektioner och fallolyckor. Därför bör tillstånd med undernäring screenas vid behov hos multisjuka patienter, och den har ännu större betydelse hos äldre patienter «Agarwal E, Marshall S, Miller M ym. Optimising nut...»97.
- Enligt internationella undersökningar deltar inte multisjuka patienter i screeningar för cancer i samma utsträckning som den övriga befolkningen «Seulontojen toteutuminen monisairailla potilailla»19.
- Inom hälso- och sjukvården görs screeningar för depression inte i tillräcklig utsträckning på patienter med multisjuklighet «Seulontojen toteutuminen monisairailla potilailla»19, «Depressio. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääk...»98.
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Allmänmedicinska föreningen i Finland r.y.
För mera information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Monisairas potilas»1 (på finska)
Översättare: Lingsoft Language Services Oy
Granskning av översättningen: Hans Blomberg
Litteratur
Multisjuk patient. God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Allmänmedicinska föreningen i Finland r.y. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2021 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi
Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»8
Ansvarsbegränsning
God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.
Litteratur
- NICE guideline (NG56): Multimorbidity: clinical assessment and management, 2016. https://www.nice.org.uk/guidance/ng56/resources/multimorbidity-clinical-assessment-and-management-pdf-1837516654789
- Palliatiivinen hoito ja saattohoito. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Liikunta. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Käypä hoito -johtoryhmän asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2016. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Unettomuus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Unitutkimusseura ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Sairauspoissaolon tarpeen arviointi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Verkostovaliokunnan asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Valderas JM, Starfield B, Sibbald B ym. Defining comorbidity: implications for understanding health and health services. Ann Fam Med 2009;7:357-63 «PMID: 19597174»PubMed
- Vedsted P, Christensen MB. Frequent attenders in general practice care: a literature review with special reference to methodological considerations. Public Health 2005;119:118-37 «PMID: 15694959»PubMed
- Smits FT, Mohrs JJ, Beem EE ym. Defining frequent attendance in general practice. BMC Fam Pract 2008;9:21 «PMID: 18412954»PubMed
- Cassell A, Edwards D, Harshfield A ym. The epidemiology of multimorbidity in primary care: a retrospective cohort study. Br J Gen Pract 2018;68:e245-51 «PMID: 29530918»PubMed
- Smits FT, Brouwer HJ, ter Riet G ym. Epidemiology of frequent attenders: a 3-year historic cohort study comparing attendance, morbidity and prescriptions of one-year and persistent frequent attenders. BMC Public Health 2009;9:36 «PMID: 19166622»PubMed
- Calderón-Larrañaga A, Vetrano DL, Onder G ym. Assessing and Measuring Chronic Multimorbidity in the Older Population: A Proposal for Its Operationalization. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2017;72:1417-23 «PMID: 28003375»PubMed
- Laatikainen T, IMPRO-tutkimushanke, julkaisematon tieto
- Barnett K, Mercer SW, Norbury M ym. Epidemiology of multimorbidity and implications for health care, research, and medical education: a cross-sectional study. Lancet 2012;380:37-43 «PMID: 22579043»PubMed
- Nunes BP, Flores TR, Mielke GI ym. Multimorbidity and mortality in older adults: A systematic review and meta-analysis. Arch Gerontol Geriatr 2016;67:130-8 «PMID: 27500661»PubMed
- Marques A, Peralta M, Gouveia ÉR ym. Physical activity buffers the negative relationship between multimorbidity, self-rated health and life satisfaction. J Public Health (Oxf) 2018;40:e328-35 «PMID: 29385511»PubMed
- Nützel A, Dahlhaus A, Fuchs A ym. Self-rated health in multimorbid older general practice patients: a cross-sectional study in Germany. BMC Fam Pract 2014;15:1 «PMID: 24387712»PubMed
- Schiltz NK, Warner DF, Sun J ym. Identifying Specific Combinations of Multimorbidity that Contribute to Health Care Resource Utilization: An Analytic Approach. Med Care 2017;55:276-84 «PMID: 27753745»PubMed
- Fortin M, Bravo G, Hudon C ym. Relationship between multimorbidity and health-related quality of life of patients in primary care. Qual Life Res 2006;15:83-91 «PMID: 16411033»PubMed
- Calderón-Larrañaga A, Poblador-Plou B, González-Rubio F ym. Multimorbidity, polypharmacy, referrals, and adverse drug events: are we doing things well? Br J Gen Pract 2012;62:e821-6 «PMID: 23211262»PubMed
- Violán C, Roso-Llorach A, Foguet-Boreu Q ym. Multimorbidity patterns with K-means nonhierarchical cluster analysis. BMC Fam Pract 2018;19:108 «PMID: 29969997»PubMed
- Déruaz-Luyet A, N'Goran AA, Senn N ym. Multimorbidity and patterns of chronic conditions in a primary care population in Switzerland: a cross-sectional study. BMJ Open 2017;7:e013664 «PMID: 28674127»PubMed
- Yunus MB. Fibromyalgia and overlapping disorders: the unifying concept of central sensitivity syndromes. Semin Arthritis Rheum 2007;36:339-56 «PMID: 17350675»PubMed
- Held FP, Blyth F, Gnjidic D ym. Association Rules Analysis of Comorbidity and Multimorbidity: The Concord Health and Aging in Men Project. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2016;71:625-31 «PMID: 26508296»PubMed
- Sasseville M, Smith SM, Freyne L ym. Predicting poorer health outcomes in older community-dwelling patients with multimorbidity: prospective cohort study assessing the accuracy of different multimorbidity definitions. BMJ Open 2019;9:e023919 «PMID: 30612111»PubMed
- Pruchno RA, Wilson-Genderson M, Heid AR. Multiple Chronic Condition Combinations and Depression in Community-Dwelling Older Adults. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2016;71:910-5 «PMID: 26933159»PubMed
- Read JR, Sharpe L, Modini M ym. Multimorbidity and depression: A systematic review and meta-analysis. J Affect Disord 2017;221:36-46 «PMID: 28628766»PubMed
- National Guideline Centre (UK). Multimorbidity: Assessment, Prioritisation and Management of Care for People with Commonly Occurring Multimorbidity. London: National Institute for Health and Care Excellence (UK) 2016
- González-Chica DA, Hill CL, Gill TK ym. Individual diseases or clustering of health conditions? Association between multiple chronic diseases and health-related quality of life in adults. Health Qual Life Outcomes 2017;15:244 «PMID: 29268792»PubMed
- Hoogendijk EO, Afilalo J, Ensrud KE ym. Frailty: implications for clinical practice and public health. Lancet 2019;394:1365-75 «PMID: 31609228»PubMed
- Dent E, Morley JE, Cruz-Jentoft AJ ym. Physical Frailty: ICFSR International Clinical Practice Guidelines for Identification and Management. J Nutr Health Aging 2019;23:771-87 «PMID: 31641726»PubMed
- Hanlon P, Nicholl BI, Jani BD ym. Frailty and pre-frailty in middle-aged and older adults and its association with multimorbidity and mortality: a prospective analysis of 493?737 UK Biobank participants. Lancet Public Health 2018;3:e323-32 «PMID: 29908859»PubMed
- Apóstolo J, Cooke R, Bobrowicz-Campos E ym. Predicting risk and outcomes for frail older adults: an umbrella review of frailty screening tools. JBI Database System Rev Implement Rep 2017;15:1154-208 «PMID: 28398987»PubMed
- Clegg A, Bates C, Young J ym. Development and validation of an electronic frailty index using routine primary care electronic health record data. Age Ageing 2016;45:353-60 «PMID: 26944937»PubMed
- Alakare J, Strandberg T. Gerastenia – kuinka tunnistan ja miksi? Suom Lääkäril 2020;75:1369-72
- Church S, Rogers E, Rockwood K ym. A scoping review of the Clinical Frailty Scale. BMC Geriatr 2020;20:393 «PMID: 33028215»PubMed
- Wuorela M, Viikari L. Vanhuksen toimintakyvyn arviointi akuuttisairaanhoidossa. Duodecim 2019;135:1579-85
- Toimia-tietokanta. https://www.terveysportti.fi/dtk/tmi/koti
- Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy. THL. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/79998/THL_Opas_16_verkko.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Ward KT, Reuben DB. Comprehensive geriatric assessment. https://www.uptodate.com/contents/comprehensive-geriatric-assessment?csi=31ec7 453-ddf7-43aa-a1e6-f9d0b11e9471&source=content Share
- Duncan P, Murphy M, Man MS ym. Development and validation of the Multimorbidity Treatment Burden Questionnaire (MTBQ). BMJ Open 2018;8:e019413 «PMID: 29654011»PubMed
- Donnan PT, Dorward DW, Mutch B ym. Development and validation of a model for predicting emergency admissions over the next year (PEONY): a UK historical cohort study. Arch Intern Med 2008;168:1416-22 «PMID: 18625922»PubMed
- Hippisley-Cox J, Coupland C. Predicting risk of emergency admission to hospital using primary care data: derivation and validation of QAdmissions score. BMJ Open 2013;3:e003482 «PMID: 23959760»PubMed
- Mutasingwa DR, Ge H, Upshur RE. How applicable are clinical practice guidelines to elderly patients with comorbidities? Can Fam Physician 2011;57:e253-62 «PMID: 21753084»PubMed
- Vitry AI, Zhang Y. Quality of Australian clinical guidelines and relevance to the care of older people with multiple comorbid conditions. Med J Aust 2008;189:360-5 «PMID: 18837677»PubMed
- Boyd CM, Darer J, Boult C ym. Clinical practice guidelines and quality of care for older patients with multiple comorbid diseases: implications for pay for performance. JAMA 2005;294:716-24 «PMID: 16091574»PubMed
- Lugtenberg M, Burgers JS, Clancy C ym. Current guidelines have limited applicability to patients with comorbid conditions: a systematic analysis of evidence-based guidelines. PLoS One 2011;6:e25987 «PMID: 22028802»PubMed
- Baker R, Freeman GK, Haggerty JL ym. Primary medical care continuity and patient mortality: a systematic review. Br J Gen Pract 2020;70:e600-11 «PMID: 32784220»PubMed
- Raivio R. Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa. tutkimus Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen ja Oulun kaupungin terveyskeskuksissa. Tampere University Press 2016
- Raivio R, Jääskeläinen J, Holmberg-Marttila D ym. Decreasing trends in patient satisfaction, accessibility and continuity of care in Finnish primary health care - a 14-year follow-up questionnaire study. BMC Fam Pract 2014;15:98 «PMID: 24885700»PubMed
- Voutilainen S, Raivio R, Arvonen T, Mattila KJ. Hoidon jatkuvuus väheni tuntuvasti Oulun kaupungin perusterveydenhuollossa 1997-2012. Suom Lääkäril 2014;39:2529-33
- Suomela T, Linnosmaa I. Rekisteritietoa seurantaan: 65 vuotta täyttäneiden hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa. SLL 2020;75:1691-6
- Masnoon N, Shakib S, Kalisch-Ellett L ym. What is polypharmacy? A systematic review of definitions. BMC Geriatr 2017;17:230 «PMID: 29017448»PubMed
- Jauhonen HM, Jyrkkä J, Koski-Pirilä A. Vältettävien lääkkeiden käyttö on vähentynyt iäkkäillä. Sic! 2019:1-2
- Ahonen J. Iäkkäiden lääkehoito, vältettävät lääkkeet ja yhteisvaikutukset. Itä-Suomen yliopisto 2011
- Laatikainen O, Sneck S, Bloigu R ym. Hospitalizations Due to Adverse Drug Events in the Elderly-A Retrospective Register Study. Front Pharmacol 2016;7:358 «PMID: 27761112»PubMed
- Potter K, Flicker L, Page A ym. Deprescribing in Frail Older People: A Randomised Controlled Trial. PLoS One 2016;11:e0149984 «PMID: 26942907»PubMed
- Rankin A, Cadogan CA, Patterson SM ym. Interventions to improve the appropriate use of polypharmacy for older people. Cochrane Database Syst Rev 2018;(9):CD008165 «PMID: 30175841»PubMed
- van der Meer HG, Wouters H, Pont LG ym. Reducing the anticholinergic and sedative load in older patients on polypharmacy by pharmacist-led medication review: a randomised controlled trial. BMJ Open 2018;8:e019042 «PMID: 30030308»PubMed
- Willeboordse F, Schellevis FG, Chau SH ym. The effectiveness of optimised clinical medication reviews for geriatric patients: Opti-Med a cluster randomised controlled trial. Fam Pract 2017;34:437-45 «PMID: 28334979»PubMed
- Schenker Y, Park SY, Jeong K ym. Associations Between Polypharmacy, Symptom Burden, and Quality of Life in Patients with Advanced, Life-Limiting Illness. J Gen Intern Med 2019;34:559-66 «PMID: 30719645»PubMed
- Van der Linden L, Decoutere L, Walgraeve K ym. Combined Use of the Rationalization of Home Medication by an Adjusted STOPP in Older Patients (RASP) List and a Pharmacist-Led Medication Review in Very Old Inpatients: Impact on Quality of Prescribing and Clinical Outcome. Drugs Aging 2017;34:123-33 «PMID: 27915457»PubMed
- Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 559/1994. Finlex-tietokanta. https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19940559
- Fimea. Tietokanta Lääke 75+. https://www.fimea.fi/laakehaut_ja_luettelot/laake75
- Hill-Taylor B, Walsh KA, Stewart S ym. Effectiveness of the STOPP/START (Screening Tool of Older Persons' potentially inappropriate Prescriptions/Screening Tool to Alert doctors to the Right Treatment) criteria: systematic review and meta-analysis of randomized controlled studies. J Clin Pharm Ther 2016;41:158-69 «PMID: 26990017»PubMed
- By the 2019 American Geriatrics Society Beers Criteria® Update Expert Panel.. American Geriatrics Society 2019 Updated AGS Beers Criteria® for Potentially Inappropriate Medication Use in Older Adults. J Am Geriatr Soc 2019;67:674-94 «PMID: 30693946»PubMed
- PRIMA-EDS-päätöksentuki. https://www.prima-eds.eu/
- Rieckert A, Reeves D, Altiner A ym. Use of an electronic decision support tool to reduce polypharmacy in elderly people with chronic diseases: cluster randomised controlled trial. BMJ 2020;369:m1822 «PMID: 32554566»PubMed
- Kari H, Kortejärvi H, Airaksinen M ym. Patient involvement is essential in identifying drug-related problems. Br J Clin Pharmacol 2018;84:2048-58 «PMID: 29774588»PubMed
- Leikola S, Tuomainen L, Peura S ym. Comprehensive medication review: development of a collaborative procedure. Int J Clin Pharm 2012;34:510-4 «PMID: 22711383»PubMed
- Schepel L, Lehtonen L, Airaksinen M ym. Medication reconciliation and review for older emergency patients requires improvement in Finland. Int J Risk Saf Med 2019;30:19-31 «PMID: 30103352»PubMed
- Kohonnut verenpaine. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Verenpaineyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Endokrinologiyhdistyksen, Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen Geriatrit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Nayak S, Greenspan SL. A systematic review and meta-analysis of the effect of bisphosphonate drug holidays on bone mineral density and osteoporotic fracture risk. Osteoporos Int 2019;30:705-20 «PMID: 30623214»PubMed
- Tsourdi E, Langdahl B, Cohen-Solal M ym. Discontinuation of Denosumab therapy for osteoporosis: A systematic review and position statement by ECTS. Bone 2017;105:11-7 «PMID: 28789921»PubMed
- Murphy PZ, Iranikhah M, Deas CM ym. Fracture Risk Following Discontinuation of Teriparatide: A Review of the Literature. Consult Pharm 2018;33:365-75 «PMID: 29996965»PubMed
- Dynamed-tietokanta (tietokanta vaatii kirjautumisen). Comprehensive Geriatric Assessment. https://www.dynamed.com/prevention/comprehensive-geriatric-assessment
- Ekdahl AW, Wirehn AB, Alwin J ym. Costs and Effects of an Ambulatory Geriatric Unit (the AGe-FIT Study): A Randomized Controlled Trial. J Am Med Dir Assoc 2015;16:497-503 «PMID: 25703450»PubMed
- Mazya AL, Garvin P, Ekdahl AW. Outpatient comprehensive geriatric assessment: effects on frailty and mortality in old people with multimorbidity and high health care utilization. Aging Clin Exp Res 2019;31:519-25 «PMID: 30039453»PubMed
- Stubbs B, Vancampfort D, Veronese N ym. Multimorbidity and perceived stress: a population-based cross-sectional study among older adults across six low- and middle-income countries. Maturitas 2018;107:84-91 «PMID: 29169587»PubMed
- Vancampfort D, Koyanagi A, Ward PB ym. Perceived Stress and Its Relationship With Chronic Medical Conditions and Multimorbidity Among 229,293 Community-Dwelling Adults in 44 Low- and Middle-Income Countries. Am J Epidemiol 2017;186:979-89 «PMID: 28637230»PubMed
- Hudon C, Chouinard MC, Aubrey-Bassler K ym. Case Management in Primary Care for Frequent Users of Health Care Services: A Realist Synthesis. Ann Fam Med 2020;18:218-26 «PMID: 32393557»PubMed
- Muurinen S, Mäntyranta T. Asiakasvastaava-toiminta pitkäaikaissairauksien terveyshyötymallissa. Asiakasvastaava-koulutuksen yhtenäiset perusteet, työryhmän raportti 28.2.2011. https://stm.fi/documents/1271139/1427058/get_file.pdf/2a2a9f1a-8751-42b6-a0f5-ad92ff87e6a2
- Hudon C, Chouinard MC, Pluye P ym. Characteristics of Case Management in Primary Care Associated With Positive Outcomes for Frequent Users of Health Care: A Systematic Review. Ann Fam Med 2019;17:448-58 «PMID: 31501208»PubMed
- Bleich SN, Sherrod C, Chiang A ym. Systematic Review of Programs Treating High-Need and High-Cost People With Multiple Chronic Diseases or Disabilities in the United States, 2008-2014. Prev Chronic Dis 2015;12:E197 «PMID: 26564013»PubMed
- Stokes J, Kristensen SR, Checkland K ym. Does the impact of case management vary in different subgroups of multimorbidity? Secondary analysis of a quasi-experiment. BMC Health Serv Res 2017;17:521 «PMID: 28774296»PubMed
- Komulainen J, Vuokko R, Mäkelä M. Rakenteinen terveys- ja hoitosuunnitelma. THL 2011. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/80180/890688ae-578c-4ab0-aada-1d16c3a7f79f.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Coulter A, Entwistle VA, Eccles A ym. Personalised care planning for adults with chronic or long-term health conditions. Cochrane Database Syst Rev 2015;(3):CD010523 «PMID: 25733495»PubMed
- Korhonen M. Terveys- ja hoitosuunnitelman toiminnalliset vaatimukset liittyville järjestelmille. THL 2017. https://thl.fi/documents/920442/3850406/THS_toiminnalliset+vaatimukset_V1.2.pdf/84da605d-dcc5-43bb-8de1-c95388a60576
- Melchiorre MG, Papa R, Quattrini S ym. Integrated Care Programs for People with Multimorbidity in European Countries: eHealth Adoption in Health Systems. Biomed Res Int 2020;2020:9025326 «PMID: 32337283»PubMed
- Hernandes-Quiles C, Garacia-Serrano R, Bernabeu-Wittel M, Ruiz-Cantero A, Colmenero-Camacho MA, Ollero-Baturone M. A randomized clinical trial for remote telemonitoring into an integrated care program for high complexity patients. Atlan-TIC project. Int J Integrated Care 2016;16:154
- Wagner EH, Austin BT, Von Korff M. Organizing care for patients with chronic illness. Milbank Q 1996;74:511-44 «PMID: 8941260»PubMed
- Wagner EH, Austin BT, Davis C ym. Improving chronic illness care: translating evidence into action. Health Aff (Millwood) 2001;20:64-78 «PMID: 11816692»PubMed
- Boehmer KR, Abu Dabrh AM, Gionfriddo MR ym. Does the chronic care model meet the emerging needs of people living with multimorbidity? A systematic review and thematic synthesis. PLoS One 2018;13:e0190852 «PMID: 29420543»PubMed
- Seulontaohjelmat. Opas kunnille kansanterveystyöhön kuuluvien seulontojen järjestämisestä. Helsinki Sosiaali ja terveysministeriön julkaisuja 2007:5
- Mangin D, Stephen G, Bismah V ym. Making patient values visible in healthcare: a systematic review of tools to assess patient treatment priorities and preferences in the context of multimorbidity. BMJ Open 2016;6:e010903 «PMID: 27288377»PubMed
- Agarwal E, Marshall S, Miller M ym. Optimising nutrition in residential aged care: A narrative review. Maturitas 2016;92:70-8 «PMID: 27621242»PubMed
- Depressio. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020. Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi