Motorisk koordinationsstörning hos barn och ungdomar (DCD)

God medicinsk praxis rekommendationer
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Barnneurologiska Föreningen i Finland r.y.
27.2.2025

Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1

Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.

Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.

Centrala rekommendationer

  • Motorisk koordinationsstörning (developmental coordination disorder, DCD) är en utvecklingsstörning i centrala nervsystemet som avsevärt begränsar funktionsförmågan. Kärnsymtomen är betydande svårigheter i förhållande till ålder och utvecklingsnivå att lära sig nya motoriska färdigheter och att utföra smidigt och exakt koordinerade grov- och/eller finmotoriska rörelser. De motoriska färdigheterna stannar också på en betydligt svagare nivå än hos jämnåriga. Se videon Mitä DCD on? «Mitä on DCD? (video)»1.
  • DCD är en motorisk störning som är underdiagnostiserad i Finland. Diagnosen DCD grundar sig på en bedömning av de kvalitativa svårigheterna i barnets eller den ungas sensomotorik och motoriska förmåga, en bedömning av funktionsförmågan i vardagliga aktiviteter samt medicinska undersökningar. Se videon Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2.
  • DCD är till sin kliniska symtombild en heterogen störning med avseende på sensomotoriska svårigheter och samtidiga störningar samt förknippad med en ökad risk för långvariga problem.
  • Det är viktigt att sträva efter att beakta risken för DCD även vid bedömningen av ett barn eller en ung person som har någon annan motorisk störning, såsom utvecklingsrelaterad språkstörning, aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD), autismspektrumtillstånd eller specifik inlärningssvårighet.
  • Tidig identifiering och tidigt inledda stödåtgärder är viktiga för att stödja barnets eller den ungas funktionsförmåga, delaktighet och positiva självbild. Se videon Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
  • Bedömningen, diagnostiken, stödåtgärderna och den medicinska rehabiliteringen av DCD genomförs i första hand inom primärvården. Till den specialiserade sjukvården hänvisas de barn och unga som konstateras ha svår DCD eller vars symtom på grund av samtidiga störningar är omfattande. (Se tabell «Klassificering av DCD:s svårighetsgrad...»3.)
  • Stödåtgärderna och den medicinska rehabiliteringen för barn och unga som fått en DCD-diagnos ska planeras, genomföras och följas upp i multiprofessionellt samarbete.
  • I rehabiliteringen är det viktigt att bedöma barnets funktionsförmåga på ett övergripande sätt samt vid behov omedelbart planera stödåtgärder och en eventuell rehabiliteringsintervention under handledning av rehabiliteringsexperter med beaktande av de individuella behoven.
  • Informationshandledning och rådgivning (psykoedukation) är alltid en central del av barnets eller den ungas rehabiliteringsprocess.

Avgränsning av ämnet

  • Vårdrekommendationen gäller diagnostisering, stödåtgärder och medicinsk rehabilitering av motorisk koordinationsstörning DCD (ICD-10-diagnos F82) hos barn och unga (under 18 år).
  • I rekommendationen beaktas förändringar enligt sjukdomsklassifikationen ICD-11 i diagnoskriterierna för DCD.
  • Om alla diagnoskriterier för DCD inte uppfylls och andra orsaker till de sensomotoriska svårigheterna utesluts, kan följande diagnoser i ICD-10-sjukdomsklassifikationen ställas som diagnos enligt symtombilden:
    • R26 (gångrubbningar och rörelserubbningar)
    • R27 (annan koordinationsrubbning)
    • R29 (andra symtom och sjukdomstecken från nervsystemet och muskuloskeletala systemet)
    • R20.2 (parestesi).
  • Dessa R-diagnoser behandlas inte i denna rekommendation.
  • I rekommendationen behandlas inte heller diagnosen F83 (blandade specifika utvecklingsstörningar), som utöver motoriska svårigheter beskrivs av omfattande svårigheter inom flera delområden av utvecklingen och en lindrig försämring av den kognitiva förmågan, till skillnad från DCD, där den kognitiva förmågan är normal (intelligenskvot (IQ) över 85).

Målsättning

  • Syftet med vårdrekommendationen är att främja identifieringen av DCD och samtidiga störningar hos barn och unga, förbättra diagnostiken och rehabiliteringen, förebygga under- och överdiagnostik och tillhandahålla evidensbaserad information om stödåtgärder och rehabilitering samt förtydliga nivåstruktureringen av vården och arbetsfördelningen mellan hälso- och sjukvårdspersonalen och intressentgrupperna.
  • Ur individens och familjens synvinkel är målet att främja funktionsförmågan i vardagen och möjligheten till deltagande och delaktighet, minska de olägenheter som störningen orsakar och förbättra livskvaliteten samt förebygga långvariga problem.

Målgrupp

  • Rekommendationen är i första hand avsedd för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.
  • Rekommendationen ger dessutom information till anställda inom småbarnspedagogiken och skolan, barn och unga som fått en DCD-diagnos och deras familjer samt till andra som arbetar med personer med DCD.

Definitioner

  • Motorisk koordinationsstörning (developmental coordination disorder, DCD) är i fråga om sensomotoriska svårigheter och samtidiga störningar till sin symtombild en heterogen utvecklingsstörning i centrala nervsystemet som sträcker sig till vuxenlivet. Den innebär betydande svårigheter i förhållande till ålder och utvecklingsnivå att lära sig nya motoriska färdigheter från och med de första levnadsåren och att utföra smidigt och exakt koordinerade grov- och/eller finmotoriska rörelser. De motoriska färdigheterna stannar också på en betydligt svagare nivå än hos jämnåriga.
  • Sensomotoriska svårigheter begränsar avsevärt och långvarigt förmågan att klara av de dagliga funktionerna samt deltagandet i hobbyer och fritidsaktiviteter (som kräver motoriska färdigheter) med barn i samma ålder (se punkten Konsekvenser och långtidsprognos «A1»2).
  • I denna rekommendation används diagnosbeteckningen motorisk koordinationsstörning, som för att underlätta läsbarheten förkortas med bokstäverna DCD (developmental coordination disorder) «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Den ingår i diagnosen F82 motorisk utvecklingsstörning enligt sjukdomsklassifikationen ICD-10 (F82 specifik motorisk utvecklingsstörning, utvecklingsbetingad störning av koordination, DCD) «Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautilu...»3. I diagnoskriterierna har man med förutseende beaktat ICD-11-kriterierna, som bättre motsvarar de kriterier som används i internationell litteratur och som grundar sig på DSM-5-klassificeringen «International Classification of Diseases, Eleventh...»4, «American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5:...»5.
  • DCD har också kallats utvecklingsbetingad dyspraxi och motorisk inlärningssvårighet «Historiallinen näkökulma kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) terminologiaan»4.
  • Med samtidig störning avses i denna rekommendation en annan självständig utvecklingsbetingad eller annan specifik störning som förekommer samtidigt med DCD.
  • Med stödåtgärder avses i denna rekommendation individuella åtgärder som anknyter till familjens vardag, småbarnspedagogiken, förskolan, grundskolan eller utbildningen på andra stadiet, som främjar barnets eller den ungas färdigheter att klara sig i vardagen (såsom små hjälpmedel, anpassning av omgivningen och ökad stimulans).
  • För att stärka stödåtgärdernas effektivitet är det nödvändigt att också fästa uppmärksamhet vid barnets eller den ungas omgivning.
  • Planeringen och handledningen av stödåtgärderna kan genomföras tillsammans med barnet eller den unga och familjen inom småbarnspedagogiken, förskolan, grundskolan och utbildningen på andra stadiet. Om begränsningarna i barnets funktionsförmåga är på en betydligt svagare nivå än hos jämnåriga, deltar en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården vid den instans som ansvarar för rehabiliteringen, ofta en fysio- eller ergoterapeut, i planeringen och handledningen av stödåtgärderna.
  • Medicinsk rehabilitering är individuell terapi eller gruppterapi, handledning och service som tillhandahålls av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården inom den offentliga eller privata sektorn. Den medicinska rehabiliteringen för barn som fått en DCD-diagnos är oftast fysio- och/eller ergoterapi. Till medicinsk rehabilitering räknas också rehabiliteringsrådgivning och -handledning, bedömning av funktions- och arbetsförmågan, bedömning av rehabiliteringsbehovet, rehabiliteringsundersökning, åtgärder som främjar arbets- eller funktionsförmågan, hjälpmedel samt anpassningsträning.
  • De mer ovanliga termerna som används i rekommendationen presenteras i tilläggsmaterialet «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) -suosituksen terminologiaa»5.
  • Den övriga terminologin som används i rekommendationen, ordlistan för undersökningar och begreppen i medicinska texter finns i patientrepresentanternas handbok Oudot sanat ja terminologiaa «https://www.terveysportti.fi/dtk/khk/khk00044»1.

Prevalens

Etiologi och riskfaktorer

Klinisk symtombild

Klinisk symtombild i olika åldrar

Samtidiga störningar

Diagnoskriterier

Tabell 1. Diagnoskriterier för DCD i sjukdomsklassifikationerna ICD-10, ICD-11 och DSM-5
* DCD-diagnosen förutsätter uppnående av alla diagnoskriterier enligt sjukdomsklassifikationen ICD-10/F82 eller ICD-11/6A04 (F82: A–D eller 6A04: 1–5).
** ICD-10/F82 beaktar inte kvalitativa svårigheter i sensomotoriken eller att svårigheterna börjar i tidig barndom.
Diagnoskriterier för DCD*
ICD-10; F82 ICD-11; 6A04 DSM-5; 315.4
Specifik motorisk utvecklingsstörning, utvecklingsbetingad störning av koordination, DCD Utvecklingsbetingad motorisk koordinationsstörning Utvecklingsbetingad störning av koordination
** 1. Betydande fördröjning i uppnåendet av grov- och finmotoriska färdigheter och svårigheter att producera koordinerade motoriska färdigheter. Svårigheterna framträder som klumpiga, långsamma eller inexakta rörelser. A. Motorikens koordinationsfärdigheter och uppnåendet av dem ligger betydligt under åldersförväntningarna med beaktande av möjligheterna att lära sig och öva färdigheterna. Svårigheterna framträder som klumpiga rörelser (tappar föremål, snubblar, stöter mot föremål) eller långsamma och/eller inexakta rörelser (användning av penna, sax, bestick, fasttagning av boll, cykling, motionslekar).
A. Poängtalet för fin- eller grovmotorisk koordination i ett standardiserat test med beaktande av barnets kronologiska ålder är minst 2 SD under förväntat värde. 2. De motoriska färdigheterna ligger betydligt under åldersförväntningarna.
B. Stör studierna eller det dagliga livet avsevärt. 3. Motoriska koordinationssvårigheter begränsar avsevärt och permanent förmågan att klara av dagliga funktioner, skolgång, yrkesverksamhet och fritidsaktiviteter, och begränsar funktionsförmågan även inom andra viktiga aktiviteter. B. Svaghet i motoriska koordinationsfärdigheter (långsamhet och/eller inexakthet) försvårar avsevärt och permanent förmågan att klara av dagliga funktioner enligt åldersnivån (initiativförmåga, rörlighet) och återspeglas i den akademiska/skolprestationen, yrkesutövningen, fritidsverksamheten.
** 4. Motoriska koordinationssvårigheter börjar under den tidiga utvecklingen och framträder vanligtvis från och med den tidiga barndomen. C. Symtomen börjar i tidig barndom (även om symtomen inte alltid har identifierats före ungdoms- eller vuxenåldern).
C. Ingen diagnostiserbar neurologisk sjukdom konstateras.
D. Intelligenskvoten är inte under 70 i standardiserade tester.
5. Motoriska koordinationssvårigheter förklaras inte bättre av sjukdom i centrala nervsystemet, muskelsjukdom, bindvävssjukdom, sensorisk skada eller psykisk utvecklingsstörning. D. Motoriska svårigheter förklaras inte av någon annan medicinsk, utvecklingsrelaterad eller psykologisk orsak, social situation eller kulturell bakgrund (motionsskada, muskelsjukdom, degenerativ sjukdom, synskada, psykisk utvecklingsstörning).

Diagnostik

Tabell 2. Innehållet i den diagnostiska bedömningen av DCD
  • Förhandsuppgifter om sensomotorikens utveckling och motoriska färdigheter samt om barnets eller den ungas funktionsförmåga i vardagliga funktioner
    • Intervju med vårdnadshavarna och förhandsifyllda enkäter
    • Intervju med barnet eller den unga
    • Respons/enkäter från småbarnspedagogiken, skolan, terapeuterna
  • Fysio- och/eller ergoterapeutisk undersökning och bedömning
  • Medicinsk undersökning
    • Neurologisk och somatisk undersökning
    • Differentialdiagnostisk bedömning
    • Bedömning av samtidiga störningar
  • Andra individuella undersökningar enligt behov
    • Talterapeutisk undersökning
    • Psykologisk eller neuropsykologisk undersökning
Bild 1.

Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi

Observation av kvalitativa svårigheter i sensomotoriken och testning av motoriska färdigheter (kriterierna A/1, 2)

Tabell 3. Klassificering av DCD:s svårighetsgrad
DCD:s svårighetsgrad* Percentilklasser (MABC-2/MABC-3) Totalt poängantal,
SD (BOT-2/BOT-3)
* Samtidiga störningar kan öka DCD:s svårighetsgrad
Svår DCD Alla ICD10- eller ICD11-diagnoskriterier uppfylls,
resultatet i det motoriska testet
≤ 5 percentilen
Totalt poängantal i det motoriska testet under -2 SD
Lindrig–medelsvår DCD Alla ICD10- eller ICD11-diagnoskriterier uppfylls,
resultatet i det motoriska testet
> 5 percentilen, men ≤ 15 percentilen
Totalt poängantal
i det motoriska testet är på nivån -2 SD–(-1 SD)
Misstanke om DCD Informationen är inte tillgänglig för alla ICD10- eller ICD11-kriterier (en del av uppgifterna saknas).
I det motoriska testet
≤ 15 percentilen
Totalt poängantal
i det motoriska testet under -1 SD
DCD-risk Alla ICD10- eller ICD11-diagnoskriterier uppfylls, och resultatet i det motoriska testet
≤ 15 percentilen, men barnet är under 5 år
Totalt poängantal
i det motoriska testet under -1 SD

Bedömning av barnets eller den ungas funktionsförmåga i vardagen (kriterium B/3)

Bild 2.

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet

Medicinsk undersökning (kriterierna C, D / 1, 4, 5)

Differentialdiagnostik

  • De vanligaste differentialdiagnostiska sjukdomarna eller skadorna är sensoriska skador, idrottsskador, neuromuskulära sjukdomar, neurokutana och genetiska syndrom samt sjukdomar i stöd- och rörelseorganen «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»32.
  • Rekommendation 9: Vid misstanke om en neurologisk eller somatisk sjukdom hänvisas barnet eller den unga vid behov till den specialiserade sjukvården där nödvändiga medicinska undersökningar utförs enligt individuell prövning.
  • Bilddiagnostik av hjärnan är inte nödvändig för att ställa en DCD-diagnos.

Medicinsk rehabilitering, psykoedukation och andra stödåtgärder

Allmänna principer för medicinsk rehabilitering

Fysioterapi

Ergoterapi

Rehabilitering av samtidiga störningar

Talterapi

Neuropsykologisk rehabilitering

  • DCD kan vara förknippad med samtidiga kognitiva svårigheter. De förekommer särskilt inom exekutiva funktioner, uppmärksamhet, visuospatiala funktioner och inlärning «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»9.
  • Om kognitiva svårigheter trots lämpliga stödåtgärder i skolan avsevärt stör barnets vardag och inlärning, kan dessutom neuropsykologisk rehabilitering rekommenderas.
  • Barnets neuropsykologiska rehabilitering grundar sig alltid på en neuropsykologisk undersökning, utifrån vilken man planerar individuella rehabiliteringsmål och innehåll.
  • I den neuropsykologiska rehabiliteringen av barn och unga är det viktigt att förutom att arbeta med barnet eller den unga även ge handledning och stöd till de närmaste vuxna.
  • Det finns inga studier om effekten av neuropsykologisk rehabilitering vid DCD. Vid rehabilitering av uppmärksamhet och exekutiva funktioner kan man tillämpa kognitiv-behaviorala metoder och beteendeterapeutiska tillvägagångssätt som planerats och konstaterats vara effektiva för barn med ADHD-symtom (se God medicinsk praxis-rekommendationen ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning) «ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning)»2, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43).

Övriga terapiformer

Stödåtgärder inom småbarnspedagogiken, förskolan och grundskolan samt på andra stadiet

Övriga behandlingar

Läkemedelsbehandling: metylfenidat och andra läkemedel

Nutritionsbehandling: fettsyror och vitamin E

Egenvård

Konsekvenser och långtidsprognos

Barns och ungas samt deras vårdnadshavares synpunkter

Arbetsgruppens rekommendation för vårdens nivåstrukturering och uppföljning

  • Rekommendation 17: När man upptäcker svårigheter i den sensomotoriska utvecklingen hos barnet eller den unga rekommenderas att stödåtgärder genast inleds inom småbarnspedagogiken eller i skolan och vid behov hänvisas barnet eller den unga till en fysioterapeut och/eller ergoterapeut för bedömning. Stödåtgärderna avbryts inte under den tid bedömningen pågår.
  • Rekommendation 18: Undersökning av sensomotoriska problem samt ordnande och uppföljning av medicinsk rehabilitering och andra stödåtgärder hör till primärvården. I oklara fall kan primärvården konsultera den specialiserade sjukvården.
  • Rekommendation 19: Undersökningar och differentialdiagnostik av svår DCD samt ordnande och uppföljning av medicinsk rehabilitering och stödåtgärder hör till den specialiserade sjukvården.
  • Den diagnostiska bedömningen av barn och unga samt rehabiliteringsplanen görs i första hand upp inom primärvården, om det inte finns särskilda grunder för mer krävande tjänster till exempel av differentialdiagnostiska skäl.
    • Diagnostiken av DCD förutsätter en bedömning av en fysioterapeut och/eller ergoterapeut, en läkarundersökning samt förtrogenhet med DCD:s uttrycksformer, rehabilitering och stödåtgärder samt med eventuella samtidiga störningar. Dessutom kan det behövas bedömningar av talterapeut och/eller psykolog.
    • Efter diagnosen preciseras vård- och rehabiliteringsplanen som innehåller rehabilitering och stödåtgärder i en multiprofessionell arbetsgrupp. Det rekommenderas att den multiprofessionella arbetsgruppen utöver vårdnadshavarna åtminstone inkluderar en läkare som är insatt i diagnostik och medicinsk rehabilitering av DCD, en fysio- eller ergoterapeut, en yrkesperson som är insatt i stödåtgärder inom småbarnspedagogiken och skolan, psykoedukation och stöd för familjer samt en representant för småbarnspedagogiken eller skolan. Det är viktigt att höra barnets eller den ungas egen åsikt.
    • Utifrån rehabiliteringsplanen från primärvården eller den specialiserade sjukvården bedömer FPA om kriterierna för krävande medicinsk rehabilitering uppfylls. Om kriterierna inte uppfylls ansvarar hälso- och sjukvården för att ordna rehabilitering.
  • Rekommendation 20: Det rekommenderas att den instans som ansvarar för rehabiliteringen (primärvården eller specialiserade sjukvården) följer upp barnets utveckling och håller rehabiliteringsplanen uppdaterad så länge som det behövs. Det är bra att bifoga rehabiliteringsplanen till handlingarna om stöd för barnets eller den ungas inlärning inom småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och skolan.
    • När man bedömer hur funktionsförmågan utvecklas är det viktigt att man har tillgång till föräldrarnas, småbarnspedagogikens och skolans observationer om situationer i vardagen samt terapeuternas vårdrespons.
    • Särskild uppmärksamhet ska fästas vid övergångsskeden (småbarnspedagogik -> grundskola, årskurserna 1–6 -> årskurserna 7–9, grundskola -> utbildning på andra stadiet). Till exempel om barnet har behövt särskilt stöd inom småbarnspedagogiken ska informationen överföras till den grundläggande utbildningen. Likaså om särskilt stöd har getts i grundskolan fortsätter behovet av stöd oftast i studierna på andra stadiet.
    • Den unga kan ha rätt att söka till studier på andra stadiet genom antagning enligt prövning.
    • Om en plan för fortsatta studier som utarbetats i samarbete mellan den unga och elevvården kräver det, utfärdas ett läkarutlåtande för den unga inom skolhälsovården. Dessutom ska det utredas om kriterierna för rehabiliteringspenning för den unga uppfylls eller om den ungas utbildning kan ansökas som yrkesinriktad rehabilitering.
  • Rekommendation 21: Målet är att varje välfärdsområde eller social- och hälsovårdsenhet som ansvarar för primärvården ska ha tydliga riktlinjer för diagnostik och rehabilitering av DCD och en beskrivning av den lokala vårdkedjan.
    • När man kommer överens om arbetsfördelningen och samarbetet mellan primärvården och den specialiserade sjukvården beaktas de lokala expertresurserna och den ändamålsenliga arbetsfördelningen som dessa möjliggör.
  • Arbetsgruppen rekommenderar att
    • man i resursfördelningen på basnivå beaktar ett tillräckligt antal sådana fysio- och ergoterapeuter vars arbetsbeskrivning omfattar handledning av barn eller unga, individuell bedömning av funktionsförmågan och handledning av närstående (vårdnadshavare, anställda inom småbarnspedagogiken och skolan) och att den läkare som ställer DCD-diagnosen och planerar en eventuell rehabilitering har möjlighet att konsultera en specialistläkare i barnneurologi
    • barnet och den unga och hans eller hennes familj kan delta i dagar för primär information, grupprehabilitering och stödgrupper inom sitt område oberoende av var vårdansvaret ligger.

Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Barnneurologiska Föreningen i Finland r.y.

För mer information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»1 (på finska)

Översättare: Lingsoft Language Services Oy

Granskning av översättningen: Susanna Melkas

Litteratur

Motorisk koordinationsstörning hos barn och ungdomar (DCD). God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Barnneurologiska Föreningen i Finland r.y. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2024 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi

Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»15

Ansvarsbegränsning

God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.

Litteratur

  1. American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force. 2013. Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5™ (5th ed.). American Psychiatric Publishing, Inc. https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
  2. Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International clinical practice recommendations on the definition, diagnosis, assessment, intervention, and psychosocial aspects of developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(3):242-285 «PMID: 30671947»PubMed
  3. Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautiluokitus ICD-10:n psykiatriaan liittyvät diagnoosit. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet 1/2012
  4. International Classification of Diseases, Eleventh Revision (ICD-11), World Health Organization (WHO) 2019/2021 https://icd.who.int/browse11. Licensed under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 3.0 IGO licence (CC BY-ND 3.0 IGO). https://icd.who.int/browse/2024-01/mms/en#148247104
  5. American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5: Diagnostiset kriteerit: desk reference. Psykiatrian tutkimussäätiö 2019
  6. Lingam R, Hunt L, Golding J, ym. Prevalence of developmental coordination disorder using the DSM-IV at 7 years of age: a UK population-based study. Pediatrics 2009;123(4):e693-700 «PMID: 19336359»PubMed
  7. Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, neonatal, and family environmental risk factors for Developmental Coordination Disorder: A study with a national representative sample. Res Dev Disabil 2020;104():103699 «PMID: 32623045»PubMed
  8. Panceri C, Sbruzzi G, Zanella LW, ym. Developmental coordination disorder in preterm children: A systematic review and meta-analysis. Eur J Neurosci 2024;(): «PMID: 38558157»PubMed
  9. Bolk J, Farooqi A, Hafström M, ym. Developmental Coordination Disorder and Its Association With Developmental Comorbidities at 6.5 Years in Apparently Healthy Children Born Extremely Preterm. JAMA Pediatr 2018;172(8):765-774 «PMID: 29868837»PubMed
  10. Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neuromotor trajectories in very preterm born children up to 11 years of age. Väitöskirja. Turun yliopisto 2016. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/123239/AnnalesD1226Set%c3%a4nen.pdf?sequence=2&isAllowed=y
  11. Uusitalo K, Haataja L, Nyman A, ym. Preterm children's developmental coordination disorder, cognition and quality of life: a prospective cohort study. BMJ Paediatr Open 2020;4(1):e000633 «PMID: 32518843»PubMed
  12. Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of neurodevelopmental outcomes of preadolescents born with extremely low weight revealed impairments in multiple developmental domains despite absence of cognitive impairment. Health Sci Rep 2020;3(3):e180 «PMID: 32832703»PubMed
  13. Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination disorder in Swedish 7-year-old children. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1999;38(7):820-8 «PMID: 10405499»PubMed
  14. Cermak S, Gubbay SS, Larkin D. What is developmental coordination disorder? Kirjassa: Developmental Coordination Disorder. Cermak SA, Larkin D (toim.) 2002 (s. 2-22). NY: Delmar.
  15. Gomez A, Sirigu A. Developmental coordination disorder: core sensori-motor deficits, neurobiology and etiology. Neuropsychologia 2015;79(Pt B):272-87 «PMID: 26423663»PubMed
  16. Mosca SJ, Langevin LM, Dewey D, ym. Copy-number variations are enriched for neurodevelopmental genes in children with developmental coordination disorder. J Med Genet 2016;53(12):812-819 «PMID: 27489308»PubMed
  17. Adams IL, Lust JM, Wilson PH, ym. Compromised motor control in children with DCD: a deficit in the internal model?—A systematic review. Neurosci Biobehav Rev 2014;47():225-44 «PMID: 25193246»PubMed
  18. Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavioral and Neuroimaging Research on Developmental Coordination Disorder (DCD): A Combined Systematic Review and Meta-Analysis of Recent Findings. Front Psychol 2022;13():809455 «PMID: 35153960»PubMed
  19. Reynolds JE, Thornton AL, Elliott C, ym. A systematic review of mirror neuron system function in developmental coordination disorder: Imitation, motor imagery, and neuroimaging evidence. Res Dev Disabil 2015;47():234-83 «PMID: 26458259»PubMed
  20. Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Proprioceptive perception of the ankle joint is impaired in developmental coordination disorder. Gait & Posture 2021;90:188–189
  21. Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense of lower extremities is impaired and correlated with balance function in children with developmental coordination disorder. J Rehabil Med 2020;52(8):jrm00088 «PMID: 32778900»PubMed
  22. Yildirim C, Acar G, Pola M ym. Neuroimaging in Developmental Coordination Disorder. Turk J Neurol 2021;27:5-16
  23. Wilson PH, Smits-Engelsman B, Caeyenberghs K, ym. Cognitive and neuroimaging findings in developmental coordination disorder: new insights from a systematic review of recent research. Dev Med Child Neurol 2017;59(11):1117-1129 «PMID: 28872667»PubMed
  24. van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk factors in early life for developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(5):511-519 «PMID: 33345317»PubMed
  25. Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The association between developmental coordination disorder and other developmental traits. Pediatrics 2010;126(5):e1109-18 «PMID: 20956425»PubMed
  26. Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, ym. Determinants of developmental coordination disorder in 7-year-old children: a study of children in the Danish National Birth Cohort. Dev Med Child Neurol 2013;55(11):1016-22 «PMID: 23909795»PubMed
  27. Zhu JL, Olsen J, Olesen AW. Risk for developmental coordination disorder correlates with gestational age at birth. Paediatr Perinat Epidemiol 2012;26(6):572-7 «PMID: 23061693»PubMed
  28. Edwards J, Berube M, Erlandson K, ym. Developmental coordination disorder in school-aged children born very preterm and/or at very low birth weight: a systematic review. J Dev Behav Pediatr 2011;32(9):678-87 «PMID: 21900828»PubMed
  29. World Health Organization. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision. Geneva: World Health Organization, 2016 (viitattu 5.10.2017). Saatavilla internetistä: http://apps.who.int/classif ications/icd10/browse/2016/en#/F82
  30. Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct pathways for developmental coordination disorder: persistence and resolution. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):413-31 «PMID: 14624826»PubMed
  31. Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination impairments in adulthood. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):433-59 «PMID: 14624827»PubMed
  32. Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cognitive and motor function in developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2020;62(11):1317-1323 «PMID: 32770756»PubMed
  33. Kaplan BJ, Wilson BN, Dewey DM ym. DCD may not not be a discrete disorder. Hum Mov Sci 1998;17:471-490
  34. Visser J. Developmental coordination disorder: a review of research on subtypes and comorbidities. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):479-93 «PMID: 14624829»PubMed
  35. Pieters S, De Block K, Scheiris J, ym. How common are motor problems in children with a developmental disorder: rule or exception? Child Care Health Dev 2012;38(1):139-45 «PMID: 21434966»PubMed
  36. Pranjić M, Rahman N, Kamenetskiy A, ym. A systematic review of behavioral and neurobiological profiles associated with coexisting attention-deficit/hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Neurosci Biobehav Rev 2023;153():105389 «PMID: 37704094»PubMed
  37. Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Internalising symptoms in developmental coordination disorder: a systematic review and meta-analysis. J Child Psychol Psychiatry 2019;60(6):606-621 «PMID: 30485419»PubMed
  38. Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Symptoms of anxiety and depression in children with developmental coordination disorder: a systematic review. J Pediatr (Rio J) 2020;96(1):8-19 «PMID: 31029680»PubMed
  39. Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for children with developmental coordination disorder, can we do better? Biomed J 2022;45(2):250-264 «PMID: 34482014»PubMed
  40. Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD with developmental coordination disorder at age 22 years: a controlled, longitudinal, community-based study. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2000;39(11):1424-31 «PMID: 11068898»PubMed
  41. Farran EK, Bowler A, D'Souza H ym. Is the Motor Impairment in Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) a Co-Occurring Deficit or a Phenotypic Characteristic? Advances in Neurodevelopmental Disorders 2020;4:253–270
  42. Watemberg N, Waiserberg N, Zuk L, ym. Developmental coordination disorder in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and physical therapy intervention. Dev Med Child Neurol 2007;49(12):920-5 «PMID: 18039239»PubMed
  43. ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologisen yhdistys ry:n, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  44. Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profile of children with developmental speech and language disorders. Pediatrics 2007;120(1):e158-63 «PMID: 17576781»PubMed
  45. Flapper BC, Schoemaker MM. Developmental coordination disorder in children with specific language impairment: co-morbidity and impact on quality of life. Res Dev Disabil 2013;34(2):756-63 «PMID: 23220052»PubMed
  46. Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häiriö, lapset ja nuoret). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Foniatrit ry:n ja Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  47. Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental coordination disorder: associated problems in attention, learning, and psychosocial adjustment. Hum Mov Sci 2002;21(5-6):905-18 «PMID: 12620725»PubMed
  48. Green D, Charman T, Pickles A, ym. Impairment in movement skills of children with autistic spectrum disorders. Dev Med Child Neurol 2009;51(4):311-6 «PMID: 19207298»PubMed
  49. Kangarani-Farahani M, Malik MA, Zwicker JG. Motor Impairments in Children with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review and Meta-analysis. J Autism Dev Disord 2023;(): «PMID: 36949273»PubMed
  50. Bhat AN. Is Motor Impairment in Autism Spectrum Disorder Distinct From Developmental Coordination Disorder? A Report From the SPARK Study. Phys Ther 2020;100(4):633-644 «PMID: 32154876»PubMed
  51. Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen Yhdistyksen, Suomen Kehitysvammalääkäreiden, Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  52. Tran HT, Li YC, Lin HY, ym. Sensory Processing Impairments in Children with Developmental Coordination Disorder. Children (Basel) 2022;9(10): «PMID: 36291382»PubMed
  53. Allen S, Casey J. Developmental coordination disorders and sensory processing and integration: Incidence, associations and co-morbidities. Br J Occup Ther 2017;80(9):549-557 «PMID: 28919664»PubMed
  54. Creavin AL, Lingam R, Northstone K, ym. Ophthalmic abnormalities in children with developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2014;56(2):164-70 «PMID: 24116926»PubMed
  55. Rafique SA, Northway N. Relationship of ocular accommodation and motor skills performance in developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2015;42():1-14 «PMID: 25912514»PubMed
  56. Pinero-Pinto E, Romero-Galisteo RP, Sánchez-González MC, ym. Motor Skills and Visual Deficits in Developmental Coordination Disorder: A Narrative Review. J Clin Med 2022;11(24): «PMID: 36556062»PubMed
  57. Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathematical problems in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2012;33(4):1128-35 «PMID: 22502838»PubMed
  58. Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical difficulties in developmental coordination disorder: Symbolic and nonsymbolic number processing. Res Dev Disabil 2015;43-44():167-78 «PMID: 26188690»PubMed
  59. Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. Subtypes of developmental coordination disorder: research on their nature and etiology. Dev Neuropsychol 2011;36(5):614-43 «PMID: 21667364»PubMed
  60. Lachambre C, Proteau-Lemieux M, Lepage JF, ym. Attentional and executive functions in children and adolescents with developmental coordination disorder and the influence of comorbid disorders: A systematic review of the literature. PLoS One 2021;16(6):e0252043 «PMID: 34086687»PubMed
  61. Alloway TP. A comparison of working memory profiles in children with ADHD and DCD. Child Neuropsychol 2011;17(5):483-94 «PMID: 21424949»PubMed
  62. Wilson PH, McKenzie BE. Information processing deficits associated with developmental coordination disorder: a meta-analysis of research findings. J Child Psychol Psychiatry 1998;39(6):829-40 «PMID: 9758192»PubMed
  63. Schoemaker MM, van der Wees M, Flapper B, ym. Perceptual skills of children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2001;20(1-2):111-33 «PMID: 11471393»PubMed
  64. Prunty M, Barnett AL, Wilmut K, ym. Visual perceptual and handwriting skills in children with Developmental Coordination Disorder. Hum Mov Sci 2016;49():54-65 «PMID: 27327259»PubMed
  65. Tsai CL, Wilson PH, Wu SK. Role of visual-perceptual skills (non-motor) in children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2008;27(4):649-64 «PMID: 18374437»PubMed
  66. Cheng CH, Ju YY, Chang HW, ym. Motor impairments screened by the movement assessment battery for children-2 are related to the visual-perceptual deficits in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(9):2172-9 «PMID: 24915646»PubMed
  67. Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perceptual, and motor profiles of school-aged children with developmental coordination disorder. Front Psychol 2022;13():860766 «PMID: 35992485»PubMed
  68. Best JR, Miller PH, Naglieri JA. Relations between Executive Function and Academic Achievement from Ages 5 to 17 in a Large, Representative National Sample. Learn Individ Differ 2011;21(4):327-336 «PMID: 21845021»PubMed
  69. van Lier PA, Deater-Deckard K. Children's Elementary School Social Experience and Executive Functions Development: Introduction to a Special Section. J Abnorm Child Psychol 2016;44(1):1-6 «PMID: 26687502»PubMed
  70. Ardila A, Bernal B, Rosselli M. Executive Functions Brain System: An Activation Likelihood Estimation Meta-analytic Study. Arch Clin Neuropsychol 2018;33(4):379-405 «PMID: 28961762»PubMed
  71. Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):649-658 «PMID: 33469912»PubMed
  72. Zwicker JG, Lee EJ. Early intervention for children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):659-667 «PMID: 33426644»PubMed
  73. Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participation in children with DCD. Curr Dev Disord Rep 2014;1:109–117 DOI 10.1007/s40474-014-0014-6
  74. Valtonen R. Kehityksen ja oppimisen ongelmien varhainen tunnistaminen Lene-arvioinnin avulla. Kehityksen ongelmien päällekkäisyys ja jatkuvuus 4–6-vuotiailla sekä ongelmien yhteys koulusuoriutumiseen. Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 357. University of Jyväskylä 2009.
  75. Smits-Engelsman B, Schoemaker M, Delabastita T, ym. Diagnostic criteria for DCD: Past and future. Hum Mov Sci 2015;42():293-306 «PMID: 25843305»PubMed
  76. Touwen BCL. Examination of the child with minor neurological dysfunction. 2nd Edn. 1979. Lavenham, Suffolk: The Lavenham Press LTD
  77. Hadders-Algra M. in The Neurological Examination of the Child with Minor Neurological Dysfunction. Hart HM (toim.). 3rd ed. 2010. London, UK: Mac Keith Press
  78. Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arviointi. Suom Lääkäril 2013;34:2047-55
  79. Asunta P, Viholainen H, Westerholm J ym. Motoriikan havainnointilomake (MOQ-T) suomalaisille opettajille-Motor Observation Questionnaire for Teachers-lomakkeen kulttuurinen kääntäminen. Liikunta ja tiede 2015;52(1)
  80. Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagnosis, and management of developmental coordination disorder. Paediatr Child Health 2021;26(6):375-378 «PMID: 34552678»PubMed
  81. Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluating the evidence for motor-based interventions in developmental coordination disorder: A systematic review and meta-analysis. Res Dev Disabil 2018;74():72-102 «PMID: 29413431»PubMed
  82. CanChild. Recognizing and Referring Children with Developmental Coordination Disorder: The role of the Physiotherapist. https://www.canchild.ca/en/resources/131-recognizing-and-referring-children-with-developmental-coordination-disorder-the-role-of-the-physiotherapist
  83. Kauranen K. Motoriikan säätely ja motorinen oppiminen. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 167. 2011. Helsinki: Tammerprint Oy
  84. Smits-Engelsman BC, Jelsma LD, Ferguson GD, ym. Motor Learning: An Analysis of 100 Trials of a Ski Slalom Game in Children with and without Developmental Coordination Disorder. PLoS One 2015;10(10):e0140470 «PMID: 26466324»PubMed
  85. Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventions in Children With Developmental Coordination Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil 2018;99(10):2076-2099 «PMID: 29329670»PubMed
  86. Wocadlo C, Rieger I. Motor impairment and low achievement in very preterm children at eight years of age. Early Hum Dev 2008;84(11):769-76 «PMID: 18639396»PubMed
  87. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määräykset ja ohjeet 2022: 2a. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet_2022_0.pdf
  88. Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2016: 1. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/esiopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
  89. Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2014: 96. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
  90. Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 2021. 1183/16.12.2021 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20211183
  91. Perusopetuslaki 1998. 628/21.8.1998 https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628
  92. Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180714
  93. Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.2017 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531
  94. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet, 2021. Määräykset ja ohjeet: 1488-2021
  95. Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Ensimmäisellä luokalla motorista lisätukea saaneiden oppilaiden menestys koululiikunnassa sekä kokemuksia oppimisesta ja liikunnasta. Liikunta & Tiede 2014;51(6):41-48
  96. Sääkslahti A, Cantell M. MOTO-kerho: Motoristen perustaitojen harjaannuttaminen koulun kerhossa. Jyväskylän yliopisto, liikuntakasvatuksen laitos 2001
  97. Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Motorista kehitystä tukevaan kerhoon osallistuneiden oppilaiden oppimistuloksia ja opiskelustrategioita matematiikassa ja äidinkielessä. Kielikukko 2015;34(3)
  98. Bart O, Podoly T, Bar-Haim Y. A preliminary study on the effect of methylphenidate on motor performance in children with comorbid DCD and ADHD. Res Dev Disabil 2010;31(6):1443-7 «PMID: 20650602»PubMed
  99. Bart O, Daniel L, Dan O, ym. Influence of methylphenidate on motor performance and attention in children with developmental coordination disorder and attention deficit hyperactive disorder. Res Dev Disabil 2013;34(6):1922-7 «PMID: 23584172»PubMed
  100. Soleimani R, Kousha M, Zarrabi H, ym. The Impact of Methylphenidate on Motor Performance in Children with both Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Developmental Coordination Disorder: A Randomized Double-Blind Crossover Clinical Trial. Iran J Med Sci 2017;42(4):354-361 «PMID: 28761201»PubMed
  101. Flapper BC, Houwen S, Schoemaker MM. Fine motor skills and effects of methylphenidate in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2006;48(3):165-9 «PMID: 16483390»PubMed
  102. Flapper BC, Schoemaker MM. Effects of methylphenidate on quality of life in children with both developmental coordination disorder and ADHD. Dev Med Child Neurol 2008;50(4):294-9 «PMID: 18352997»PubMed
  103. Doyle LW, Schmidt B, Anderson PJ, ym. Reduction in developmental coordination disorder with neonatal caffeine therapy. J Pediatr 2014;165(2):356-359.e2 «PMID: 24840756»PubMed
  104. Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics 2005;115(5):1360-6 «PMID: 15867048»PubMed
  105. Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and age differences in the presentation of at-risk or probable Developmental Coordination Disorder in adults. Res Dev Disabil 2021;115():104010 «PMID: 34139601»PubMed
  106. Cantell M, Smyth MM, Ahonen T. Clumsiness in adolescence: Educational, motor, and social outcomes of motor delay detected at 5 years. Adapted Physical Activity Quarterly 1994;11(2): 115-129
  107. Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood in developmental co-ordination disorder: parent and young adult perspectives. Res Dev Disabil 2011;32(4):1351-60 «PMID: 21334175»PubMed
  108. Missiuna C, Moll S, King G, ym. Life experiences of young adults who have coordination difficulties. Can J Occup Ther 2008;75(3):157-66 «PMID: 18615927»PubMed
  109. Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Physical and Social Play of Preschool Children with and without Coordination Difficulties: Preliminary Findings. The British journal of occupational therapy 2011;74(7):348-354
  110. Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. A comparison of the play skills of preschool children with and without developmental coordination disorder. OTJR (Thorofare N J) 2013;33(4):198-208 «PMID: 24652028»PubMed
  111. Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Aggressive interactions during free-play at preschool of children with and without developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2013;34(9):2831-7 «PMID: 23796458»PubMed
  112. Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities and participation in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(4):1309-16 «PMID: 21330100»PubMed
  113. Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children with DCD participate and enjoy daily activities? Res Dev Disabil 2011;32(4):1317-22 «PMID: 21397458»PubMed
  114. Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coordination Disorder, Self-Efficacy Toward Physical Activity, and Play: Does Gender Matter? Adapted Physical Activity Quarterly 2005;22(1):67-82
  115. Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder, generalized self-efficacy toward physical activity, and participation in organized and free play activities. J Pediatr 2005;147(4):515-20 «PMID: 16227039»PubMed
  116. Barnett AL, Dawes H, Wilmut K Constraints and facilitators to participation in physical activity in teenagers with Developmental Co-ordination Disorder: An exploratory interview study. Child: Care, Health and Development 2013;39(3):393-403
  117. Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying play characteristics of pre-school children with developmental coordination disorder via parental questionnaires. Hum Mov Sci 2017;53():5-15 «PMID: 27871772»PubMed
  118. Van der Linde BW, van Netten JJ, Otten B, ym. Activities of Daily Living in Children With Developmental Coordination Disorder: Performance, Learning, and Participation. Phys Ther 2015;95(11):1496-506 «PMID: 26045605»PubMed
  119. O'Dea, Connell. Performance difficulties, activity limitations and participation restrictions of adolescents with developmental coordination disorder (DCD). (n.d.). 2016;79(9): https://doi.org/10.1177/0308022616643100
  120. Redondo-Tébar A, Ruiz-Hermosa A, Martínez-Vizcaíno V, ym. Health-related quality of life in developmental coordination disorder and typical developing children. Res Dev Disabil 2021;119():104087 «PMID: 34598015»PubMed
  121. Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children aged 9-14 y. Int J Obes (Lond) 2005;29(4):369-72 «PMID: 15768042»PubMed
  122. Cairney J, Veldhuizen S. Is developmental coordination disorder a fundamental cause of inactivity and poor health-related fitness in children? Dev Med Child Neurol 2013;55 Suppl 4():55-8 «PMID: 24237281»PubMed
  123. Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity and fitness in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(3):894-910 «PMID: 21310588»PubMed
  124. Hendrix CG, Prins MR, Dekkers H. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children: a systematic review. Obes Rev 2014;15(5):408-23 «PMID: 24387283»PubMed
  125. Zhu YC, Cairney J, Li YC, ym. High risk for obesity in children with a subtype of developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(7):1727-33 «PMID: 24685095»PubMed
  126. Farhat F, Masmoudi K, Hsairi I, ym. The effects of 8 weeks of motor skill training on cardiorespiratory fitness and endurance performance in children with developmental coordination disorder. Appl Physiol Nutr Metab 2015;40(12):1269-78 «PMID: 26579947»PubMed
  127. Schott N, Alof V, Hultsch D, ym. Physical fitness in children with developmental coordination disorder. Res Q Exerc Sport 2007;78(5):438-50 «PMID: 18274216»PubMed
  128. Cairney J, Veldhuizen S, King-Dowling S, ym. Tracking cardiorespiratory fitness and physical activity in children with and without motor coordination problems. J Sci Med Sport 2017;20(4):380-385 «PMID: 27760715»PubMed
  129. King-Dowling S, Rodriguez C, Missiuna C, ym. Health-related Fitness in Preschool Children with and without Motor Delays. Med Sci Sports Exerc 2018;50(7):1442-1448 «PMID: 29474207»PubMed
  130. King-Dowling S, Kwan MYW, Rodriguez C, ym. Physical activity in young children at risk for developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(11):1302-1308 «PMID: 30963540»PubMed
  131. Green D, Lingam R, Mattocks C, ym. The risk of reduced physical activity in children with probable Developmental Coordination Disorder: a prospective longitudinal study. Res Dev Disabil 2011;32(4):1332-42 «PMID: 21334850»PubMed
  132. Kantomaa MT, Stamatakis E, Kankaanpää A, ym. Physical activity and obesity mediate the association between childhood motor function and adolescents' academic achievement. Proc Natl Acad Sci U S A 2013;110(5):1917-22 «PMID: 23277558»PubMed
  133. Tan JLK, Ylä-Kojola AM, Eriksson JG, ym. Effect of childhood developmental coordination disorder on adulthood physical activity; Arvo Ylppö longitudinal study. Scand J Med Sci Sports 2022;32(6):1050-1063 «PMID: 35178792»PubMed
  134. Poulsen AA, Ziviani JM, Cuskelly M. General self-concept and life satisfaction for boys with differing levels of physical coordination: the role of goal orientations and leisure participation. Hum Mov Sci 2006;25(6):839-60 «PMID: 16859792»PubMed
  135. Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental coordination disorder is more than a motor problem: Children describe the impact of daily struggles on their quality of life. British Journal of Occupational Therapy 2018;81(2):65-73
  136. Caçola P, Killian M. Health-related quality of life in children with Developmental Coordination Disorder: Association between the PedsQL and KIDSCREEN instruments and comparison with their normative samples. Res Dev Disabil 2018;75():32-39 «PMID: 29482034»PubMed
  137. Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationship between motor skills, participation in leisure activities and quality of life of children with Developmental Coordination Disorder: temporal aspects. Res Dev Disabil 2015;38():171-80 «PMID: 25589477»PubMed
  138. Poulsen AA, Ziviani JM, Johnson H, ym. Loneliness and life satisfaction of boys with developmental coordination disorder: the impact of leisure participation and perceived freedom in leisure. Hum Mov Sci 2008;27(2):325-43 «PMID: 18353475»PubMed
  139. Zwicker JG, Harris SR, Klassen AF. Quality of life domains affected in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Child Care Health Dev 2013;39(4):562-80 «PMID: 22515477»PubMed
  140. Karras HC, Morin DN, Gill K, ym. Health-related quality of life of children with Developmental Coordination Disorder. Res Dev Disabil 2019;84():85-95 «PMID: 29907374»PubMed
  141. Dewey D, Volkovinskaia A. Health-related quality of life and peer relationships in adolescents with developmental coordination disorder and attention-deficit-hyperactivity disorder. Dev Med Child Neurol 2018;60(7):711-717 «PMID: 29611868»PubMed
  142. Stephenson EA, Chesson RA. 'Always the guiding hand': parents' accounts of the long-term implications of developmental co-ordination disorder for their children and families. Child Care Health Dev 2008;34(3):335-43 «PMID: 18410640»PubMed
  143. O'Dea Á, Stanley M, Coote S, ym. Children and young people's experiences of living with developmental coordination disorder/dyspraxia: A systematic review and meta-ethnography of qualitative research. PLoS One 2021;16(3):e0245738 «PMID: 33661934»PubMed
  144. Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for children with developmental co-ordination disorder: the experiences of parents. Child Care Health Dev 2011;37(3):422-9 «PMID: 21276034»PubMed
  145. Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying parental experiences of receiving a diagnosis of developmental coordination disorder (DCD). Res Dev Disabil 2015;43-44():11-20 «PMID: 26151439»PubMed
  146. Coussens M, Van Driessen E, De Baets S, ym. Parents' perspectives on participation of young children with attention deficit hyperactivity disorder, developmental coordination disorder, and/ or autism spectrum disorder: A systematic scoping review. Child Care Health Dev 2020;46(2):232-243 «PMID: 31867727»PubMed
  147. Lust JM, Adams ILJ, Reinders-Messelink HA ym. The diagnostic trajectory of developmental coordination disorder in the Netherlands: Experiences of mothers. Child Care Health & Development 2021;Sep 16
  148. Coussens M, Vitse F, Desoete A, ym. Participation of young children with developmental disabilities: parental needs and strategies, a qualitative thematic analysis. BMJ Open 2021;11(4):e042732 «PMID: 33795296»PubMed

B

Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) esiintyvyys 5-vuotiaana niillä pienipainoisina gestaatioiältään alle 32 vk syntyneillä lapsilla, jotka neonataalivaiheessa ovat saaneet joko kofeiinihoitoa tai lumetta

Neonataalivaiheessa annettu kofeiinihoito ilmeisesti pienentää pienipainoisena gestaatioiältään alle 32 vk syntyneiden lasten kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) esiintyvyyttä 5 vuoden iässä verrattuna lumehoitoa saaneisiin lapsiin.

B

School based motor skill interventions delivered in children with developmental coordination disorder (DCD) and risk for DCD

Targeted motor skill interventions implemented in school settings may improve motor skills among 5-12 years children with DCD or at-risk for DCD compared to conventional physical education lessons or to therapeutically oriented interventions.

C

Activity-oriented and body function oriented interventions in children with DCD

Activity-oriented intervention and body function oriented intervention combined with activities may have positive effect on motor function and skills in children with DCD.

C

CO-OP-intervention vaikuttavuus osallistumisen lisääntymiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

CO-OP-interventio (The cognitive orientation for daily occupational performance) saattaa edistää osallistumista 5–12-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).

C

Metyylifenidaatin vaikutus motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti saattaa parantaa motorista suoriutumista lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD).

C

Mielikuvaharjoittelun vaikutus motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Mielikuvaharjoittelu saattaa vahvistaa motorista suoriutumista harjoittelemattomuuteen verrattuna lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun.

C

Omega-rasvahappojen vaikutus motoriikkaan lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Lumelääkkeeseen verrattuna omega-rasvahappojen antaminen ei ilmeisesti paranna motoriikkaa lapsilla, joilla on todettu kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).

C

Tehtäväsuuntautuneen harjoittelun tehokkuus verrattuna lihasvoimaharjoittelun tehokkuuteen asennon hallinnan vahvistamisessa lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa asennon hallintaa lihasvoimaharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus verrattuna lihasvoimaharjoitteluun näyttäisi olevan vähintään kohtalainen.

C

Tehtäväsuuntautuneiden interventioiden vaikuttavuus motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Tehtäväsuuntautuneilla interventioilla saattaa olla vaikuttavuutta motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).

D

Autoiluun liittyvät liikenneturvallisuusriskit nuorilla ja nuorilla aikuisilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Keskivartaloharjoittelun vaikutus tasapainon hallintaan verrattuna tehtäväsuuntautuneeseen harjoitteluun lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa tasapainon hallintaa keskivartaloharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Lihasvoimaharjoittelun vaikutus tasapainoon lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)

Lihasvoimaharjoittelu saattaa parantaa staattista tasapainoa lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), verrattuna lapsiin, jotka eivät ole saaneet interventiota, mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Metyylifenidaatin vaikutus elämänlaatuun lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti saattaa parantaa elämänlaatua lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Metyylifenidaatin vaikutus hienomotoriikkaan ja käsin kirjoittamiseen lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD)

Metyylifenidaatti saattaa parantaa hienomotoriikkaa ja käsin kirjoittamisen tarkkuutta lumelääkkeeseen verrattuna lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Neuromotor task training (NTT) for children with developmental coordination disorder

Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet
Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi