Motorisk koordinationsstörning hos barn och ungdomar (DCD)
Hur kan man hänvisa till God medicinsk praxis-rekommendationen? «K1»1
Den här svenskspråkiga God medicinsk praxis-rekommendationen har översatts från den finska God medicinsk praxis-rekommendationen (Käypä hoito -suositus Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»1). Om det finns skillnader i texterna gäller den uppdaterade finskspråkiga versionen.
Huvudsakligen finns evidenssammandragen och bakgrundsmaterialen samt internetlänkarna på finska.
Centrala rekommendationer
- Motorisk koordinationsstörning (developmental coordination disorder, DCD) är en utvecklingsstörning i centrala nervsystemet som avsevärt begränsar funktionsförmågan. Kärnsymtomen är betydande svårigheter i förhållande till ålder och utvecklingsnivå att lära sig nya motoriska färdigheter och att utföra smidigt och exakt koordinerade grov- och/eller finmotoriska rörelser. De motoriska färdigheterna stannar också på en betydligt svagare nivå än hos jämnåriga. Se videon Mitä DCD on? «Mitä on DCD? (video)»1.
- DCD är en motorisk störning som är underdiagnostiserad i Finland. Diagnosen DCD grundar sig på en bedömning av de kvalitativa svårigheterna i barnets eller den ungas sensomotorik och motoriska förmåga, en bedömning av funktionsförmågan i vardagliga aktiviteter samt medicinska undersökningar. Se videon Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2.
- DCD är till sin kliniska symtombild en heterogen störning med avseende på sensomotoriska svårigheter och samtidiga störningar samt förknippad med en ökad risk för långvariga problem.
- Det är viktigt att sträva efter att beakta risken för DCD även vid bedömningen av ett barn eller en ung person som har någon annan motorisk störning, såsom utvecklingsrelaterad språkstörning, aktivitets- och uppmärksamhetsstörning (ADHD), autismspektrumtillstånd eller specifik inlärningssvårighet.
- Tidig identifiering och tidigt inledda stödåtgärder är viktiga för att stödja barnets eller den ungas funktionsförmåga, delaktighet och positiva självbild. Se videon Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
- Bedömningen, diagnostiken, stödåtgärderna och den medicinska rehabiliteringen av DCD genomförs i första hand inom primärvården. Till den specialiserade sjukvården hänvisas de barn och unga som konstateras ha svår DCD eller vars symtom på grund av samtidiga störningar är omfattande. (Se tabell «Klassificering av DCD:s svårighetsgrad...»3.)
- Stödåtgärderna och den medicinska rehabiliteringen för barn och unga som fått en DCD-diagnos ska planeras, genomföras och följas upp i multiprofessionellt samarbete.
- I rehabiliteringen är det viktigt att bedöma barnets funktionsförmåga på ett övergripande sätt samt vid behov omedelbart planera stödåtgärder och en eventuell rehabiliteringsintervention under handledning av rehabiliteringsexperter med beaktande av de individuella behoven.
- Informationshandledning och rådgivning (psykoedukation) är alltid en central del av barnets eller den ungas rehabiliteringsprocess.
Avgränsning av ämnet
- Vårdrekommendationen gäller diagnostisering, stödåtgärder och medicinsk rehabilitering av motorisk koordinationsstörning DCD (ICD-10-diagnos F82) hos barn och unga (under 18 år).
- I rekommendationen beaktas förändringar enligt sjukdomsklassifikationen ICD-11 i diagnoskriterierna för DCD.
- Om alla diagnoskriterier för DCD inte uppfylls och andra orsaker till de sensomotoriska
svårigheterna utesluts, kan följande diagnoser i ICD-10-sjukdomsklassifikationen ställas
som diagnos enligt symtombilden:
- R26 (gångrubbningar och rörelserubbningar)
- R27 (annan koordinationsrubbning)
- R29 (andra symtom och sjukdomstecken från nervsystemet och muskuloskeletala systemet)
- R20.2 (parestesi).
- Dessa R-diagnoser behandlas inte i denna rekommendation.
- I rekommendationen behandlas inte heller diagnosen F83 (blandade specifika utvecklingsstörningar), som utöver motoriska svårigheter beskrivs av omfattande svårigheter inom flera delområden av utvecklingen och en lindrig försämring av den kognitiva förmågan, till skillnad från DCD, där den kognitiva förmågan är normal (intelligenskvot (IQ) över 85).
Målsättning
- Syftet med vårdrekommendationen är att främja identifieringen av DCD och samtidiga störningar hos barn och unga, förbättra diagnostiken och rehabiliteringen, förebygga under- och överdiagnostik och tillhandahålla evidensbaserad information om stödåtgärder och rehabilitering samt förtydliga nivåstruktureringen av vården och arbetsfördelningen mellan hälso- och sjukvårdspersonalen och intressentgrupperna.
- Ur individens och familjens synvinkel är målet att främja funktionsförmågan i vardagen och möjligheten till deltagande och delaktighet, minska de olägenheter som störningen orsakar och förbättra livskvaliteten samt förebygga långvariga problem.
Målgrupp
- Rekommendationen är i första hand avsedd för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.
- Rekommendationen ger dessutom information till anställda inom småbarnspedagogiken och skolan, barn och unga som fått en DCD-diagnos och deras familjer samt till andra som arbetar med personer med DCD.
Definitioner
- Motorisk koordinationsstörning (developmental coordination disorder, DCD) är i fråga om sensomotoriska svårigheter och samtidiga störningar till sin symtombild en heterogen utvecklingsstörning i centrala nervsystemet som sträcker sig till vuxenlivet. Den innebär betydande svårigheter i förhållande till ålder och utvecklingsnivå att lära sig nya motoriska färdigheter från och med de första levnadsåren och att utföra smidigt och exakt koordinerade grov- och/eller finmotoriska rörelser. De motoriska färdigheterna stannar också på en betydligt svagare nivå än hos jämnåriga.
- Sensomotoriska svårigheter begränsar avsevärt och långvarigt förmågan att klara av de dagliga funktionerna samt deltagandet i hobbyer och fritidsaktiviteter (som kräver motoriska färdigheter) med barn i samma ålder (se punkten Konsekvenser och långtidsprognos «A1»2).
- I denna rekommendation används diagnosbeteckningen motorisk koordinationsstörning, som för att underlätta läsbarheten förkortas med bokstäverna DCD (developmental coordination disorder) «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Den ingår i diagnosen F82 motorisk utvecklingsstörning enligt sjukdomsklassifikationen ICD-10 (F82 specifik motorisk utvecklingsstörning, utvecklingsbetingad störning av koordination, DCD) «Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautilu...»3. I diagnoskriterierna har man med förutseende beaktat ICD-11-kriterierna, som bättre motsvarar de kriterier som används i internationell litteratur och som grundar sig på DSM-5-klassificeringen «International Classification of Diseases, Eleventh...»4, «American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5:...»5.
- DCD har också kallats utvecklingsbetingad dyspraxi och motorisk inlärningssvårighet «Historiallinen näkökulma kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) terminologiaan»4.
- Med samtidig störning avses i denna rekommendation en annan självständig utvecklingsbetingad eller annan specifik störning som förekommer samtidigt med DCD.
- Med stödåtgärder avses i denna rekommendation individuella åtgärder som anknyter till familjens vardag, småbarnspedagogiken, förskolan, grundskolan eller utbildningen på andra stadiet, som främjar barnets eller den ungas färdigheter att klara sig i vardagen (såsom små hjälpmedel, anpassning av omgivningen och ökad stimulans).
- För att stärka stödåtgärdernas effektivitet är det nödvändigt att också fästa uppmärksamhet vid barnets eller den ungas omgivning.
- Planeringen och handledningen av stödåtgärderna kan genomföras tillsammans med barnet eller den unga och familjen inom småbarnspedagogiken, förskolan, grundskolan och utbildningen på andra stadiet. Om begränsningarna i barnets funktionsförmåga är på en betydligt svagare nivå än hos jämnåriga, deltar en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården vid den instans som ansvarar för rehabiliteringen, ofta en fysio- eller ergoterapeut, i planeringen och handledningen av stödåtgärderna.
- Medicinsk rehabilitering är individuell terapi eller gruppterapi, handledning och service som tillhandahålls av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården inom den offentliga eller privata sektorn. Den medicinska rehabiliteringen för barn som fått en DCD-diagnos är oftast fysio- och/eller ergoterapi. Till medicinsk rehabilitering räknas också rehabiliteringsrådgivning och -handledning, bedömning av funktions- och arbetsförmågan, bedömning av rehabiliteringsbehovet, rehabiliteringsundersökning, åtgärder som främjar arbets- eller funktionsförmågan, hjälpmedel samt anpassningsträning.
- De mer ovanliga termerna som används i rekommendationen presenteras i tilläggsmaterialet «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) -suosituksen terminologiaa»5.
- Den övriga terminologin som används i rekommendationen, ordlistan för undersökningar och begreppen i medicinska texter finns i patientrepresentanternas handbok Oudot sanat ja terminologiaa «https://www.terveysportti.fi/dtk/khk/khk00044»1.
Prevalens
- I internationell litteratur bedöms förekomsten av DCD vara vanligtvis 5–6 procent
«American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. De metoder som används inom diagnostiken och deras gränsvärdeskriterier, diagnoskriterier
och kulturella faktorer påverkar prevalenstalen.
- I en engelsk omfattande befolkningsbaserad studie (N = 6 990) «Lingam R, Hunt L, Golding J, ym. Prevalence of dev...»6 bland 7-åriga skolelever var prevalensen av DCD enligt DSM-IV-kriterierna 1,8 procent (resultat < 5:e percentilen) och 4,9 procent (resultat ≤ 15:e percentilen), när den motoriska testningen kopplades till en föräldraenkät om barnens funktionsförmåga i vardagen och till skrivtester som genomfördes i skolan. I en kinesisk befolkningsbaserad studie (N = 2 185) var förekomsten av DCD hos 3–10-åringar enligt DSM-5-kriterierna (MABC ≤ 5:e percentilen) 7,5 procent. «Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, n...»7
- DCD är vanligare bland prematurer jämfört med fullgångna barn. Enligt en systematisk översikt och metaanalys «Panceri C, Sbruzzi G, Zanella LW, ym. Developmenta...»8 varierade förekomsten av DCD hos prematurfödda barn i åldern 3–13 år mellan 9–37 procent (MABC ≤ 5:e percentilen) och 17–48 procent (MABC ≤ 15:e percentilen) i olika studier. Prevalensen för kontrollpersoner som fötts fullgångna varierade på motsvarande sätt mellan 2–7 procent och 4,5–16 procent.
- I en svensk nationell uppföljningsstudie konstaterades DCD (MABC ≤ 5:e percentilen) hos 37 procent av mycket prematurfödda barn (före graviditetsvecka 27) (N = 229) och hos 5,5 procent av fullgångna kontrollbarn i en ålder av 6,5 år «Bolk J, Farooqi A, Hafström M, ym. Developmental C...»9.
- I finländska uppföljningsstudier av små prematurer (födda före graviditetsvecka 32) (N = 90) konstaterades 9 procent «Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neur...»10 av mycket prematurfödda (före graviditetsvecka 28) och 18 procent (N = 66) «Uusitalo K, Haataja L, Nyman A, ym. Preterm childr...»11 –30 procent (N = 60) av prematurfödda med låg vikt (under 1 000 g) «Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of ne...»12 ha DCD (MABC < 5:e percentilen) i en ålder av 11 år då andelen hos fullgångna kontrollbarn var 7 procent [R9].
- DCD konstateras oftare hos pojkar. I internationella studier har förhållandet mellan pojkar och flickor varierat mellan 2:1 och 7:1 «Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination ...»13, «Cermak S, Gubbay SS, Larkin D. What is development...»14.
Etiologi och riskfaktorer
- DCD:s etiologi är multifaktoriell: genetiska faktorer och miljöfaktorer anses bidra till utvecklingen av DCD «Gomez A, Sirigu A. Developmental coordination diso...»15. Ärftligheten har hittills undersökts i liten utsträckning. DCD och andra utvecklingsstörningar kan ha gemensamma predispositionsgener «Mosca SJ, Langevin LM, Dewey D, ym. Copy-number va...»16.
- Flera hypoteser som baserar sig på behaviorala experimentella studier har presenterats om DCD:s bakgrundsmekanismer «Hypoteesejä kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) taustamekanismeista»6, «Behavioral research on developmental coordination disorder (DCD)»7. Det centrala problemet anses vara störningen i den interna simuleringen av rörelser «Adams IL, Lust JM, Wilson PH, ym. Compromised moto...»17, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18.
- Hypotesen om en funktionsstörning i spegelneuronsystemet stöds av de brister i DCD som anknyter till motorisk visualisering och inlärning genom observation «Reynolds JE, Thornton AL, Elliott C, ym. A systema...»19, «Hypoteesejä kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) taustamekanismeista»6, «Mielikuvaharjoittelu kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»8.
- Att problemen sträcker sig från reglering av motoriken till kognitiv reglering (exekutiva funktioner) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»9 har lett till tolkningen av DCD som en kognitiv-motorisk störning «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Hypoteesejä kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) taustamekanismeista»6, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»9.
- Hos en del barn och unga med DCD kan nedsatt rörelsesinne och somatosensorik vara en viktig mekanism bakom motoriska problem «Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Propriocept...»20, «Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense ...»21.
- I de bilddiagnostiska undersökningarna av hjärnan i samband med DCD har man konstaterat strukturella och funktionella förändringar i flera hjärnområden samt i finstrukturen av den vita substansen i sensomotoriska områden «Yildirim C, Acar G, Pola M ym. Neuroimaging in Dev...»22, «Wilson PH, Smits-Engelsman B, Caeyenberghs K, ym. ...»23, «Aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»10, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset»11.
- Enligt magnetundersökningar av hjärnan har hjärnans vita substans i DCD minskat i det neurala nätverket mellan frontal- och parietalloben. Dessutom har en funktionell magnetundersökning visat att aktiveringen har försämrats i nervsystemets kopplingar mellan frontal- och parietalloben samt parietalloben och lillhjärnan «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»10, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset»11.
- Resultaten från magnetundersökning av hjärnan och neurofysiologiska undersökningar tyder också på att de neurala nätverk som upprätthåller den visuella styrningen av rörelserna och uppmärksamheten (särskilt den dorsala synbanan) är störda i DCD «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) aivokuvantamis- ja neurofysiologiset tutkimukset»11.
- Den starkaste evidensen av riskfaktorerna för DCD har i studier som grundar sig på befolkningsmaterial påvisats ha samband med manligt kön «van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk fa...»24, «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25, «Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, y...»26, «Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, n...»7, «Zhu JL, Olsen J, Olesen AW. Risk for developmental...»27 och prematuritet «van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk fa...»24, «Edwards J, Berube M, Erlandson K, ym. Developmenta...»28, «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»12.
- Flera faktorer i anslutning till graviditeten, förlossningen och neonatalperioden, såsom mammans rökning under graviditeten, tillväxtstörning hos fostret, för tidig lossning av moderkakan och anhopning av kännetecken som tyder på fosternödläge under förlossningen, har konstaterats vara förknippade med en förhöjd risk för DCD «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»12.
- Att barnet kan gå självständigt tidigast vid 15 månaders ålder eller därefter ökar risken för DCD «Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, y...»26, «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»12.
- Resultaten är motstridiga i fråga om ett samband mellan föräldrarnas utbildning eller socioekonomiska ställning och DCD «van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk fa...»24, «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25, «Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, y...»26.
Klinisk symtombild
- Kärnsymtomen i DCD är svårigheter att lära sig grov- och/eller finmotoriska färdigheter och kvalitativa problem i koordinerade motoriska rörelser och rörelseserier «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1. Se videon Mitä DCD on? «Mitä on DCD? (video)»1.
- DCD är också förknippad med svårighet att använda, tillämpa eller överföra redan inlärda färdigheter i förändrade eller nya situationer «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18.
- Sensomotoriska svårigheter kan observeras från och med den tidiga utvecklingen och de fortsätter hos cirka hälften av barnen till ungdomen och vuxenlivet «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct path...»30, «Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination im...»31, «Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cogn...»32.
- Samtidigt med DCD förekommer ofta andra utvecklingsrelaterade störningar i beteendet och känslolivet «Kaplan BJ, Wilson BN, Dewey DM ym. DCD may not not...»33, «Visser J. Developmental coordination disorder: a r...»34, «Pieters S, De Block K, Scheiris J, ym. How common ...»35, «Pranjić M, Rahman N, Kamenetskiy A, ym. A s...»36, «Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Int...»37, «Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Sympt...»38.
- Den kliniska symtombilden varierar i fråga om ålder, betoningen av svårigheter i sensomotoriken (finmotorik/grovmotorik/balans) och svårighetsgraden samt samtidiga störningar «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- För att förstå heterogeniteten i DCD:s kliniska symtombild har man strävat efter att klassificera DCD i undergrupper «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja alaryhmäluokittelu»13.
Klinisk symtombild i olika åldrar
- Spädbarn kan långsamt lära sig att vända sig, sitta, krypa, gå och småbarn att springa, hoppa, klättra och gå i trappor, vilket fördröjer uppnåendet av utvecklingsmässiga sensomotoriska färdigheter enligt åldersförväntningarna «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29.
- DCD kan också vara förknippad med motoriksvårigheter i munområdet (produktion av ljud) «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29.
- Hos barn i lek- och förskoleåldern kan svårigheterna ta sig uttryck i balanskontrollen och i fin- eller grovmotoriska funktioner och återspeglas i färdigheterna att fungera i vardagen. Barn kan tappa saker, snubbla, stöta mot föremål eller falla oftare än sina jämnåriga. Det är utmanande för många att använda bestick, knäppa knappar och dra upp blixtlås samt knyta skosnören. Svårigheterna kan också synas i användningen av sax och i bygguppgifter, såsom att lägga pussel och bygga klossar. Tidspress och brådska framhäver svårigheterna «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18.
- Funktioner som kräver finmotoriska eller grovmotoriska färdigheter hos barn i årskurserna 1–6 kan ske långsamt och inexakt och barnen kan ha svårigheter att reglera kraften. Långsamt skrivande och en otydlig handstil återspeglas i arbetet på lektionerna. Brister i de fysiska färdigheterna kan öka det sociala trycket och orsaka diskriminering «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for...»39.
- Funktioner som kräver balans, smidighet och bollhantering kan vara svåra och leda till uteslutning eller uteblivande från laggrenar eller att man undviker motionshobbyer, varvid bristen på träning ytterligare försämrar stärkandet av färdigheterna. Alla lär sig inte att cykla och cyklingsförmågan kan förbli osäker «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «World Health Organization. International Statistic...»29, «Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for...»39.
- I ungdomen och tidig vuxenålder kan DCD ta sig uttryck i inlärningen av nya komplicerade motoriska färdigheter, såsom att använda arbetsredskap, göra anteckningar, tillägna sig mer krävande motionsformer (t.ex. dans, skridskoåkning, cykling) eller att köra bil «American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force...»1, «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Oberoende av ålder är inlärningen av nya motoriska färdigheter långsammare och mer utmanande, de inlärda sensomotoriska funktionerna är mer inexakta och av bristfällig kvalitet och utförandet av rörelserna varierar mer vid olika tillfällen jämfört med jämnåriga.
Samtidiga störningar
- DCD konstateras hos upp till 50 procent av barn med ADHD «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination ...»13, «Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD w...»40, «Farran EK, Bowler A, D'Souza H ym. Is the Motor Im...»41, «Watemberg N, Waiserberg N, Zuk L, ym. Developmenta...»42 (se God medicinsk praxis-rekommendationen ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning) «ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning)»2, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43).
- DCD har konstaterats hos 32–51 procent av barn med utvecklingsrelaterad språkstörning «Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profi...»44, «Flapper BC, Schoemaker MM. Developmental coordinat...»45. De mest betydande sensomotoriska svårigheterna är förknippade med språkstörning med betoning på talproduktion «Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profi...»44(se God medicinsk praxis-rekommendationen Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga) «Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga)»3, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46.
- DCD kan vara förknippat med svårigheter med psykosocial anpassning «Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental...»47. DCD som verifierats med motoriska tester har rapporterats hos 50–88 procent «Green D, Charman T, Pickles A, ym. Impairment in m...»48, «Kangarani-Farahani M, Malik MA, Zwicker JG. Motor ...»49 och DCD-misstanke genom en föräldraenkät hos 87 procent «Bhat AN. Is Motor Impairment in Autism Spectrum Di...»50 av personer inom autismspektrumet (se God medicinsk praxis-rekommendationen Autismikirjon häiriö «Autismikirjon häiriö»4, «Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suoma...»51).
- DCD har konstaterats omfatta svårigheter att hantera sensorisk information i fråga om flera sinnen (syn, hörsel, känsel, proprioceptik, balans) «Tran HT, Li YC, Lin HY, ym. Sensory Processing Imp...»52, «Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Propriocept...»20, «Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense ...»21, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja aistitiedon prosessoinnin vaikeudet»14. Tydliga svårigheter har rapporterats hos 32 procent av barn i åldern 5–12 år med DCD «Allen S, Casey J. Developmental coordination disor...»53.
- Barn med DCD har mer brytningsfel i ögonen än jämnåriga samt ackommodationsstörningar och svårigheter med samverkan med ögonen (stereosyn) och att följa med blicken «Creavin AL, Lingam R, Northstone K, ym. Ophthalmic...»54, «Rafique SA, Northway N. Relationship of ocular acc...»55, «Pinero-Pinto E, Romero-Galisteo RP, Sánchez-Gonzál...»56.
- I skolåldern är inlärningssvårigheter «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25, «Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental...»47, «Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathema...»57, «Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical diff...»58, «Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. S...»59 vanliga och försämrar skolframgången.
- Svårigheter med matematik är vanligast. Förekomsten av dessa svårigheter hos barn i skolåldern är till och med 88 procent «Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathema...»57, «Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical diff...»58, «Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. S...»59.
- Risken för läs- och skrivsvårigheter är 2–3 gånger större jämfört med jämnåriga som utvecklas motoriskt normalt «Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The associat...»25.
- I neuropsykologiska undersökningar har barn och unga med DCD konstaterats ha svagheter i de exekutiva funktionerna «Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cogn...»32, «Lachambre C, Proteau-Lemieux M, Lepage JF, ym. Att...»60, «Alloway TP. A comparison of working memory profile...»61, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»9, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja alaryhmäluokittelu»13 och i den visuella perceptionen «Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. S...»59, «Wilson PH, McKenzie BE. Information processing def...»62, «Schoemaker MM, van der Wees M, Flapper B, ym. Perc...»63, «Prunty M, Barnett AL, Wilmut K, ym. Visual percept...»64, «Tsai CL, Wilson PH, Wu SK. Role of visual-perceptu...»65, «Cheng CH, Ju YY, Chang HW, ym. Motor impairments s...»66, «Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perce...»67, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja visuaalinen hahmottaminen»15, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja alaryhmäluokittelu»13.
- Det är viktigt att identifiera dessa svårigheter, eftersom de återspeglas i den akademiska
prestationen «Best JR, Miller PH, Naglieri JA. Relations between...»68, sociala utvecklingen «van Lier PA, Deater-Deckard K. Children's Elementa...»69 och beteenderegleringen «Ardila A, Bernal B, Rosselli M. Executive Function...»70.
- De största neurokognitiva svårigheterna hos barn och unga med DCD framhävs inom exekutiva funktioner, särskilt inhibitionskontroll, arbetsminne, planering och icke-verbal smidighet «Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavio...»18, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»9.
- 92 procent av belgiska barn i åldern 7–11 år som hade DCD konstaterades ha svårigheter med exekutiva funktioner, 52 procent med uppmärksamhet, 46 procent med visuell perception och 36 procent med visuomotoriken och 68 procent hade svårigheter att imitera händernas ställning och rörelser (praxi) «Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perce...»67.
- DCD har konstaterats öka affektiva symtom [R35] samt internaliserade emotionella symtom «Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Int...»37, när förekomsten av symtom har jämförts med symtom hos normalt utvecklade barn.
- Hos barn i skolåldern med DCD förekom kliniskt betydande ångestsymtom hos 17–34 procent och kliniskt betydande depressionssymtom hos 9–15 procent. Motsvarande andelar bland personer i samma ålder som utvecklats normalt var 0–23 procent och 2–5 procent «Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Sympt...»38.
- Som samtidig störning har DCD konstaterats försämra långtidsprognosen för andra utvecklingsrelaterade störningar, såsom ADHD «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD w...»40.
Diagnoskriterier
- Rekommendation 1: Arbetsgruppen rekommenderar att diagnostiska kriterier beaktas enligt sjukdomsklassifikationen ICD-11 i diagnostiken av DCD, men att F82-koden används enligt sjukdomsklassifikationen ICD-10 tills sjukdomsklassifikationen ICD-11 tas i bruk. DCD-diagnosen dokumenteras på följande sätt: F82 Specifik motorisk utvecklingsstörning, utvecklingsbetingad störning av koordination, DCD.
- I tabell «Diagnoskriterier för DCD i sjukdomsklassifikationerna ICD-10, ICD-11 och DSM-5...»1 beskrivs diagnoskriterierna för DCD i sjukdomsklassificeringarna ICD-10 (F82), ICD-11 (6A04) och DSM-5 (315.4) för att åskådliggöra skillnaderna och likheterna «Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautilu...»3, «International Classification of Diseases, Eleventh...»4, «American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5:...»5.
- Diagnosen 6A04 enligt sjukdomsklassifikationen ICD-11 (utvecklingsbetingad motorisk koordinationsstörning) beskriver förutom fördröjningen i uppnåendet och produktionen av grov- och finmotoriska färdigheter också kvalitativa problem i färdigheterna, men definierar inte lika exakt skillnaden i den motoriska färdighetsnivån i förhållande till åldersförväntningarna jämfört med definitionen i diagnos F82 (specifik motorisk utvecklingsstörning) enligt ICD-10-sjukdomsklassificeringen (avsevärt under vs. under -2 SD). Begränsningar i vardagen och differentialdiagnostiska sjukdomar beskrivs närmare i ICD-11 (tabell «Diagnoskriterier för DCD i sjukdomsklassifikationerna ICD-10, ICD-11 och DSM-5...»1).
- Enligt den internationella DCD-expertgruppens rekommendationer har diagnoskriterierna för DCD (315.4) som fastställts i sjukdomsklassifikationen DSM-5 etablerats i litteraturen och i forskarbruk (tabell «Diagnoskriterier för DCD i sjukdomsklassifikationerna ICD-10, ICD-11 och DSM-5...»1).
* DCD-diagnosen förutsätter uppnående av alla diagnoskriterier enligt sjukdomsklassifikationen
ICD-10/F82 eller ICD-11/6A04 (F82: A–D eller 6A04: 1–5). ** ICD-10/F82 beaktar inte kvalitativa svårigheter i sensomotoriken eller att svårigheterna börjar i tidig barndom. |
||
Diagnoskriterier för DCD* | ||
---|---|---|
ICD-10; F82 | ICD-11; 6A04 | DSM-5; 315.4 |
Specifik motorisk utvecklingsstörning, utvecklingsbetingad störning av koordination, DCD | Utvecklingsbetingad motorisk koordinationsstörning | Utvecklingsbetingad störning av koordination |
** | 1. Betydande fördröjning i uppnåendet av grov- och finmotoriska färdigheter och svårigheter att producera koordinerade motoriska färdigheter. Svårigheterna framträder som klumpiga, långsamma eller inexakta rörelser. | A. Motorikens koordinationsfärdigheter och uppnåendet av dem ligger betydligt under åldersförväntningarna med beaktande av möjligheterna att lära sig och öva färdigheterna. Svårigheterna framträder som klumpiga rörelser (tappar föremål, snubblar, stöter mot föremål) eller långsamma och/eller inexakta rörelser (användning av penna, sax, bestick, fasttagning av boll, cykling, motionslekar). |
A. Poängtalet för fin- eller grovmotorisk koordination i ett standardiserat test med beaktande av barnets kronologiska ålder är minst 2 SD under förväntat värde. | 2. De motoriska färdigheterna ligger betydligt under åldersförväntningarna. | |
B. Stör studierna eller det dagliga livet avsevärt. | 3. Motoriska koordinationssvårigheter begränsar avsevärt och permanent förmågan att klara av dagliga funktioner, skolgång, yrkesverksamhet och fritidsaktiviteter, och begränsar funktionsförmågan även inom andra viktiga aktiviteter. | B. Svaghet i motoriska koordinationsfärdigheter (långsamhet och/eller inexakthet) försvårar avsevärt och permanent förmågan att klara av dagliga funktioner enligt åldersnivån (initiativförmåga, rörlighet) och återspeglas i den akademiska/skolprestationen, yrkesutövningen, fritidsverksamheten. |
** | 4. Motoriska koordinationssvårigheter börjar under den tidiga utvecklingen och framträder vanligtvis från och med den tidiga barndomen. | C. Symtomen börjar i tidig barndom (även om symtomen inte alltid har identifierats före ungdoms- eller vuxenåldern). |
C. Ingen diagnostiserbar neurologisk sjukdom konstateras. D. Intelligenskvoten är inte under 70 i standardiserade tester. |
5. Motoriska koordinationssvårigheter förklaras inte bättre av sjukdom i centrala nervsystemet, muskelsjukdom, bindvävssjukdom, sensorisk skada eller psykisk utvecklingsstörning. | D. Motoriska svårigheter förklaras inte av någon annan medicinsk, utvecklingsrelaterad eller psykologisk orsak, social situation eller kulturell bakgrund (motionsskada, muskelsjukdom, degenerativ sjukdom, synskada, psykisk utvecklingsstörning). |
Diagnostik
- DCD-diagnosen grundar sig enligt diagnostiska kriterier (kriterierna ICD-10/F82: A–D eller ICD11/6A04: 1–5), se diagram «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi»1
- Rekommendation 2: Vid diagnostisering av DCD bedöms enligt diagnoskriterierna barnets eller den ungas motoriska färdigheter och kvalitativa svårigheter i de sensomotoriska färdigheterna, begränsningar i funktionsförmågan hemma, i småbarnspedagogiken och skolmiljön och man strävar efter att utesluta andra sjukdomar och skador som försämrar motoriska färdigheter (tabell «Innehållet i den diagnostiska bedömningen av DCD ...»2).
- Rekommendation 3: DCD-diagnosen kan ställas från och med 5 års ålder.
- Med beaktande av den omfattande biologiska normalvariationen i den motoriska tidiga utvecklingen och uppnåendet av motoriska färdigheter samt den opålitlighet som är förknippad med bedömningen av ett barn i lekåldern är det inte alltid tillförlitligt möjligt att skilja symtom och fynd som tyder på DCD från den typiska utvecklingen. Dessutom uppnår en del barn som utvecklas med fördröjning åldersenliga färdigheter senare (långsamt mognande) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Det är dock viktigt att identifiera de 3–4-åriga barn som har betydande svårigheter i att koordinera motoriken «Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of childr...»71 (rådgivningens blankett för observation av barnets funktionsförmåga «https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/5d1681c3-06a1-4d52-b031-2decf140f040/content»2) eller har utmaningar i att ta hand om sig själv åldersenligt eller klara sig tillsammans med andra i grupp på grund av motoriska svårigheter «Leikki ja kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski. Vaarantuuko tasavertainen osallistuminen?»16 (blankett för småbarnspedagogikens observationer om barnets funktionsförmåga «https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/ddbfbb0c-8ab1-43ad-81f4-cb1cd65cbe6f/content»3), eftersom de kan ha nytta av handledning, övning och stöd som inleds tidigt «Zwicker JG, Lee EJ. Early intervention for childre...»72, «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»17. Då bör DCD-diagnos dock inte ställas, men så långt möjligt rekommenderas information och handledning av en fysioterapeut eller ergoterapeut till barnets vårdnadshavare samt stöd och rehabilitering för att stöda utvecklingen och stärkandet av barnets färdigheter «Perusmotorisiin taitoihin kohdennettu harjoittelu varhaiskasvatuksessa tukee motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski»18, «Omahoito kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»19 samt för att främja deltagande «Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participati...»73.
- Rekommendation 4: Fysio- och/eller ergoterapeutens bedömning rekommenderas för de barn som vid 4 års ålder i rådgivningsundersökningen upprepade gånger inte klarar av delområdena i LENE-testet «Valtonen R. Kehityksen ja oppimisen ongelmien varh...»74 som mäter grovmotoriken och/eller samarbetet mellan öga och hand (värde 2 = tydlig fördröjning/avvikelse). (Se Terveysportti, databasen NEUKO; 4-vuotiaan laaja terveystarkastus «https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/nko/article/nla00050»4).
|

Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) diagnostinen prosessi
Observation av kvalitativa svårigheter i sensomotoriken och testning av motoriska färdigheter (kriterierna A/1, 2)
- Diagnosen DCD förutsätter läkarundersökning och observation och bedömning av sensomotoriska kvalitativa svårigheter som utförs av en fysioterapeut och/eller ergoterapeut samt testning av motoriska färdigheter med hjälp av ett standardiserat test.
- Barnets eller den ungas funktionsförmåga försämras av sensomotoriska kvalitativa svårigheter i vardagen, såsom långsamma och inexakta rörelser, svårigheter att imitera rörelser, förutse och planera rörelser (praxi) eller överskrida kroppens mittlinje, bristande flexibilitet i hopp och löpning eller svårigheter i finmotoriken samt neurologiska fynd, såsom avvikande kroppsställning, muskeltonus, koordination eller balanskontroll, brister i kraftregleringen, sidoskillnader eller associativa rörelser och spegelrörelser (kriterium 1) «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»20, «Kooste alle 5-vuotiaille soveltuvista motoriikkaa arvioivista testeistä»21, «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»22, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Sensory Integration and Praxis tests (SIPT)»23, Se videon Miten DCD diagnosoidaan? «Miten DCD diagnosoidaan? (video)»2.
- Ett standardiserat test ska användas för att testa motoriska färdigheter enligt kriteriet A/2. Arbetsgruppen rekommenderar att så långt möjligt använda de internationellt mest använda testerna MABC-2 eller MABC-3 (The Movement Assessment Battery for Children) eller BOT-2- eller BOT-3-tester (Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja MABC-2- ja BOT-2-testit»24.
- Som gränsvärde för DCD-diagnos rekommenderas i MABC-2- och MABC-3-testet ett resultat i högst 15:e percentilen och i BOT-2- och BOT-3-testet ett resultat på -1 SD eller under -1 SD «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Rekommendation 5: För att ställa DCD-diagnosen ska man konstatera minst två ovan nämnda kvalitativa avvikelser och testresultatet av de motoriska färdigheterna ska i det standardiserade testet ligga avsevärt efter åldersnormerna utöver uppfyllandet av de övriga diagnostiska kriterierna (kriterierna B/3 och C, D/4, 5).
- DCD:s svårighetsgrad kan fastställas utifrån ett standardiserat test (tabell «Klassificering av DCD:s svårighetsgrad...»3) «Smits-Engelsman B, Schoemaker M, Delabastita T, ym...»75.
- I Finland används i bedömningen av barnens sensomotoriska funktion även andra test «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»22, till exempel M-FUN (Miller Function and Participation Scales) «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»22 och SIPT (Sensory Integration and Praxis Test) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Sensory Integration and Praxis tests (SIPT)»23 samt VMI Beery (Beery-Buktenica Developmental Test of Visual-Motor Integration with Supplemental Developmental Tests of Visual Perception and Motor Coordination) som bedömer visuomotoriken «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»22. Det finns inga forskningsdata om de ovan nämnda testerna när det gäller DCD-diagnostik för barn. Testerna kan användas för att bedöma de sensomotoriska kvalitativa svårigheterna enligt kriterium 1, för att precisera grov-, fin- och visuomotoriken samt svårigheterna med att hantera sensorisk information och praxifärdigheter och för att planera rehabiliteringens innehåll.
- Touwens och Hadders-Algras standardiserade, åldersspecifika neurologiska undersökningsmetod (The Neurological Examination of the Child with Minor Neurological Dysfunction) «Touwen BCL. Examination of the child with minor ne...»76, «Hadders-Algra M. in The Neurological Examination o...»77, «Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arvioi...»78 fokuserar på observation av lindriga neurologiska avvikelser och kan användas för att upptäcka kvalitativa sensomotoriska avvikelser samt för bedömning av differentialdiagnostiken av DCD.
- Hos barn under 5 år med risk för DCD kan man i bedömningen av motoriken utöver de tester som nämnts ovan använda följande tester: AIMS (Alberta Infant Motor Scale), MFED (Münchener Funktionelle Entwicklungsdiagnostik), PDMS-2 (Peabody Developmental Motor Scales), Bayley-III (The Bayley Scales of Infant Development), Griffiths-III (Griffiths Mental Development Scales) och TGMD-2 eller TGMD-3 (Test of Gross Motor Development) «Kooste alle 5-vuotiaille soveltuvista motoriikkaa arvioivista testeistä»21, «Kooste yli 5-vuotiaille soveltuvista motoriikan testeistä, joita voidaan käyttää epäiltäessä kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD)»22.
DCD:s svårighetsgrad* | Percentilklasser (MABC-2/MABC-3) | Totalt poängantal, SD (BOT-2/BOT-3) |
---|---|---|
* Samtidiga störningar kan öka DCD:s svårighetsgrad | ||
Svår DCD | Alla ICD10- eller ICD11-diagnoskriterier uppfylls, resultatet i det motoriska testet ≤ 5 percentilen |
Totalt poängantal i det motoriska testet under -2 SD |
Lindrig–medelsvår DCD | Alla ICD10- eller ICD11-diagnoskriterier uppfylls, resultatet i det motoriska testet > 5 percentilen, men ≤ 15 percentilen |
Totalt poängantal i det motoriska testet är på nivån -2 SD–(-1 SD) |
Misstanke om DCD | Informationen är inte tillgänglig för alla ICD10- eller ICD11-kriterier (en del av
uppgifterna saknas). I det motoriska testet ≤ 15 percentilen |
Totalt poängantal i det motoriska testet under -1 SD |
DCD-risk | Alla ICD10- eller ICD11-diagnoskriterier uppfylls, och resultatet i det motoriska
testet ≤ 15 percentilen, men barnet är under 5 år |
Totalt poängantal i det motoriska testet under -1 SD |
Bedömning av barnets eller den ungas funktionsförmåga i vardagen (kriterium B/3)
- Rekommendation 6: Barnets eller den ungas funktionsförmåga och betydande begränsningar i deltagande och förmågan att ta hand om sig själv samt i sensomotoriska funktioner, inlärning och fritidsaktiviteter bör bedömas enligt ICF-klassificeringen av funktionsförmågan «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, se diagram «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet»2.
- Vid bedömningen av funktionsförmågan är det viktigt att utreda vilka vardagliga funktioner påverkas av svårigheter i sensomotoriken (hemma, inom småbarnspedagogiken, i skolan) och i vilken mån svårigheterna hindrar barnet eller den unga från att delta i åldersenliga funktioner hemma och utanför hemmet (lekar, motion, hobbyer, aktiviteter tillsammans med kompisar). Se videon Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
- Det är möjligt att få information om barnets eller den ungas färdigheter och framsteg jämfört med jämnåriga samt om hur de arbetar i grupp från responsen från småbarnspedagogiken eller skolan «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»25.
- Det rekommenderas att man använder strukturerade enkäter och vid behov observationer utförda av en yrkesutbildad person vid sidan om intervjuerna och responsen från vårdnadshavarna och barnet eller den unga «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»25.
- Enkäter som kartlägger funktionsförmågan:
- Enkäten Developmental Coordination Disorder Questionnaire Revised (DCDQ-R/DCDQ'07) är en enkät för bedömning av motoriska färdigheter riktad till vårdnadshavare till barn och unga i åldern 5–15 år «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja DCDQ-kyselylomake»26.
- En version av DCDQ-enkäten har också utvecklats för mindre barn, Little DCDQ «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Little DCDQ-FI -kyselylomake vanhemmille ja varhaiskasvattajille»27, för att kartlägga de sensomotoriska svårigheterna hos barn i åldern 3–4 år.
- Motor Observation Questionnaire for Teachers (MOQ-T-FI) «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Motor Observation Questionnaire for Teachers (MOQ-T) -havainnointilomake»28 är en webbaserad enkät som utvecklats för lärare för en utvärdering och observation av motoriska DCD-symtom i skolmiljön. Den är standardiserad för finländska barn i åldern 6–9 år «Asunta P, Viholainen H, Westerholm J ym. Motoriika...»79. Enkätblanketten med finländska referensvärden finns på webbplatsen Ekapeli.fi «http://ekapeli.fi/moq-t»5.
- Enkäterna Sensory Processing Measure (SPM) och Sensory Processing Measure – Preschool är standardiserade mätare som utvecklats för vårdnadshavare och lärare och som ger information om barnets praxifärdigheter, hantering av sensorisk information och vardagens funktionsförmåga. SPM lämpar sig för bedömning av barn i åldern 5–12 år och SPM-P för barn i åldern 2–5 år «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja Sensory Processing Measure- ja Sensory Processing Measure Preschool -kyselylomakkeet»29.
- Enkäten Viivi (5–15) lämpar sig för kartläggning av barnets motorik, exekutiva funktioner, uppmärksamhet, minne, språk, sociala färdigheter och inlärningsproblem hos barn i åldern 5–17 år i det kliniska arbetet. Enkätens motorikdel innehåller 7 grovmotoriska och 10 finmotoriska påståenden i tre steg «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja Viivi-kyselylomake»30.
- Enkäten Styrkor och svårigheter (Strengths and Difficulties Questionnaire, SDQ) kan användas för att kartlägga det psykiska tillståndet hos barn i åldern 3–16 år, se Terveysportti, databasen NEUKO «https://www.terveysportti.fi/apps/dtk/nko/article/nla00054»6.

Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja ICF-toimintakykyluokituksen osa-alueet
Medicinsk undersökning (kriterierna C, D / 1, 4, 5)
- Rekommendation 7: Målet med läkarens kliniska undersökning är att utreda sensomotoriska svårigheter och utesluta andra neurologiska och somatiska sjukdomar som reflekteras i motoriken, vilket oftast kan göras genom en noggrann intervju och klinisk undersökning, samt en bedömning av behovet av ytterligare undersökningar och identifiering av eventuella samtidiga störningar «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Utifrån förhandsuppgifterna «Esitiedot kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»31 strävar man efter att utreda eventuella etiologiska och/eller riskfaktorer «Kehitykselliseen koordinaatiohäiriöön (DCD) liitettyjä riskitekijöitä»12 och tidtabellen för uppnåendet av utvecklingsmässiga färdigheter, beskriva de sensomotoriska svårigheternas kvalitet och varaktighet, överväga differentialdiagnostiken «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»32 och identifiera samtidiga störningar (se punkten Samtidiga störningar «A2»6) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Utöver intervjuer med vårdnadshavarna skaffas information från barnets omgivning (småbarnspedagogik, skola), psykologer och terapeuter samt från barnet eller den unga själv. Förhandsuppgifterna kompletteras med strukturerade frågeformulär «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»25 (se ovan).
- I den neurologiska undersökningen «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»20, «Hadders-Algra M. in The Neurological Examination o...»77, «Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arvioi...»78, «Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagn...»80 beaktas särskilt de grov- och finmotoriska rörelsernas smidighet, exakthet och kraftanvändningen, etableringen av hänthet, koordination och balanskontroll, ställning och muskeltonus, sidoskillnader samt associativa rörelser och spegelrörelser.
- I den somatiska undersökningen «Somaattinen ja neurologinen tutkimus kehityksellistä koordinaatiohäiriötä (DCD) epäiltäessä»20, «Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagn...»80 beaktas barnets eller den ungas tillväxt, eventuella dysmorfa drag och hudförändringar. Det är också viktigt att undersöka tillståndet i stöd- och rörelseorganen, eftersom avvikelser i stöd- och rörelseorganen kan återspeglas i de motoriska färdigheterna.
- I utredningen av samtidiga störningar (se punkten Samtidiga störningar «A2»6) behövs undersökningar av en multiprofessionell arbetsgrupp.
- Talterapeutens undersökning är nödvändig om fördröjning konstateras i barnets tal- och språkutveckling eller om talproduktionen är oklar «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46.
- Psykolog- eller neuropsykologundersökning rekommenderas för alla barn och unga som misstänks ha omfattande utvecklingsfördröjning eller specifika kognitiva svårigheter, såsom svårigheter med exekutiva funktioner eller visuell perception, eller som har inlärningssvårigheter.
- Rekommendation 8: För att diagnostisera samtidiga störningar krävs undersökningar som baserar sig på diagnoskriterierna för respektive störning och om kriterierna uppfylls ställs en separat diagnos. (Se God medicinsk praxis-rekommendationerna: ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning) «ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning)»2, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43, Autismikirjon häiriö «Autismikirjon häiriö»4, «Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suoma...»51 och Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga) «Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga)»3, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
Differentialdiagnostik
- De vanligaste differentialdiagnostiska sjukdomarna eller skadorna är sensoriska skador, idrottsskador, neuromuskulära sjukdomar, neurokutana och genetiska syndrom samt sjukdomar i stöd- och rörelseorganen «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) erotusdiagnostiikka»32.
- Rekommendation 9: Vid misstanke om en neurologisk eller somatisk sjukdom hänvisas barnet eller den unga vid behov till den specialiserade sjukvården där nödvändiga medicinska undersökningar utförs enligt individuell prövning.
- Bilddiagnostik av hjärnan är inte nödvändig för att ställa en DCD-diagnos.
Medicinsk rehabilitering, psykoedukation och andra stödåtgärder
Allmänna principer för medicinsk rehabilitering
- Rekommendation 10: Planeringen, genomförandet och uppföljningen av tidiga stödåtgärder och rehabilitering av barn och unga som misstänks ha DCD eller som har diagnostiserats med DCD bör ske i multiprofessionellt samarbete med barnet eller den unga och dennes familj, hälso- och sjukvården samt småbarnspedagogiken eller skolan.
- Det är viktigt att identifiera risken för DCD redan i den tidiga barndomen «Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of childr...»71, «Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participati...»73, «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»17 för att stödåtgärderna, anpassningen av omgivningen och den nödvändiga rehabiliteringen ska kunna inledas i tillräckligt god tid.
- I bedömningen är det utöver de kvantitativa standardiserade mätarna nödvändigt att beakta betydelsen av barnets eller den ungas rörelser, rörelsefrihet och aktivitetens art med tanke på delaktighet.
- Det krävs ingen diagnos för att inleda tidiga stödåtgärder och rehabilitering. Försenad motorisk utveckling hos spädbarn och barn i lekåldern, utmaningar i språkutvecklingen och i deltagandet i vardagen kan vara tidiga tecken på DCD «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»17.
- Genom systematisk och riktad träning av motoriska färdigheter inom småbarnspedagogiken kan man främja utvecklingen av dessa färdigheter och barnets deltagande «Perusmotorisiin taitoihin kohdennettu harjoittelu varhaiskasvatuksessa tukee motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski»18.
- Om barnets funktionsförmåga avviker från åldersförväntningarna, deltar en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården vid den instans som ansvarar för rehabiliteringen, ofta en fysio- eller ergoterapeut, i planeringen och handledningen av stödåtgärderna. Dessa stödåtgärder antecknas alltid i barnets plan för småbarnspedagogik.
- Rekommendation 11: Utgångspunkten för rehabiliteringen och stödåtgärderna är barnets eller den ungas och familjens individuella behov och resurser.
- Rekommendation 12: Bedömningen av funktionsförmågan ska grunda sig på ICF-klassificeringen av funktionsförmågan, enligt vilken även målen i rehabiliteringsplanen bör inriktas till barnets eller den ungas deltagande i vardagen. Se ICF för rehabilitering av barn «http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022022520787»7.
- Rehabiliteringsinterventionerna indelas enligt ICF-klassifikationen av funktionstillstånd i processorienterade (kroppsfunktioner), uppgiftsorienterade (färdigheter) och interventioner som stöder delaktighet (deltagande) «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluati...»81.
- Grunderna för att inleda rehabilitering uppfylls om deltagandet i vardagliga funktioner enligt åldersförväntningarna har försämrats på grund av brister i de sensomotoriska färdigheterna, även om ingen DCD-diagnos har ställts.
- Fysio- och ergoterapi kan genomföras som individuell terapi eller gruppterapi.
- Rekommendation 13: Informationshandledning och rådgivning (psykoedukation) är alltid en central del av rehabiliteringsprocessen. Målet är att öka barnets eller den ungas, föräldrarnas och andra viktiga närstående vuxnas kunskap och förståelse om barnets sensomotoriska svårigheter, stödbehov samt eventuella samtidiga störningar. Syftet är att genom att ge information och stöd stärka barnets och familjens beredskap att hantera motoriska svårigheter samt hitta sätt att öva på nya färdigheter och klara av vardagen.
- Hittills finns det få internationella högkvalitativa studier om DCD-rehabiliteringens effekter. Innehållet i och genomförandet av studieinterventioner avviker från den finländska rehabiliteringspraxisen och -tänkandet, men de kan ge idéer och riktlinjer för bedömning, planering och genomförande av rehabiliteringen.
- Det är alltid nödvändigt att individuellt överväga rehabilitering genom multiprofessionellt samarbete.
- Rehabiliteringsforskning har publicerats mest om effekten av uppgiftsorienterade interventioner
hos barn i skolåldern.
- CO-OP (Cognitive Orientation to daily Occupational Performance) n «Tehtäväsuuntautuneilla interventioilla saattaa olla vaikuttavuutta motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C, «Cognitive Orientation to Daily Occupational Performance (CO-OP) -interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»33
- NTT (Neuromotor Task Training) «Neuromotor Task Training (NTT) interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»34, «Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.»D
- Visualiseringsträning «Mielikuvaharjoittelu saattaa vahvistaa motorista suoriutumista harjoittelemattomuuteen verrattuna lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun.»C i kombination med aktivitetsobservation «Combined action observation and motor imagery (AO+MI) in children with developmental coordination disorder (DCD)»35
- Tills vidare finns det endast få bevis på processorienterade (kroppsfunktioner) interventionsmetoder inom DCD-rehabiliteringen. Processorienterade metoder är dock viktiga för rehabiliteringen av små barn «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»17.
- Det finns tills vidare lite forskning om interventioner som ökar barns och ungas deltagande. Stödets inverkan på deltagandet har mätts sällan «CO-OP-interventio (The cognitive orientation for daily occupational performance) saattaa edistää osallistumista 5–12-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
- I bedömningen, planeringen och genomförandet av rehabiliteringen ska det valda rehabiliteringsinnehållet motsvara stödet för utvecklingen på åldersnivå.
- Rehabiliteringen av ett barn eller en ung person som fått en DCD-diagnos planeras och antecknas alltid i den individuella rehabiliteringsplanen «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164488/STM_2022_17_J.pdf?sequence=1&isAllowed=y»8.
- Rehabiliteringsprocessen ska följas upp regelbundet så att de valda rehabiliteringsformerna motsvarar barnets eller den ungas behov i rätt tid.
- Rekommendation 14: Det rekommenderas att fysioterapeutens eller ergoterapeutens bedömning och planeringen av barnets eller den ungas stödåtgärder i vardagen, handledningen av föräldrarna och vid behov rehabiliteringsinterventionen inleds så snart som möjligt efter att man hos barnet eller den unga konstaterar en fördröjning i den sensomotoriska utvecklingen som försämrar funktionsförmågan i vardagen.
Fysioterapi
- Det är viktigt att fysioterapeuten känner till barnets utvecklingshistoria, om det i den tidigare sensomotoriska utvecklingen har förekommit tecken på svårigheter med koordinering eller motorisk reglering, såsom långsam sensomotorisk utveckling, ovilja att klättra, undvikande av att röra på sig eller motionera, svårigheter att hoppa och kombinera rörelser, återkommande fall, långsamhet i att lära sig cykla, svårigheter i att lära sig skrinna eller skida och oproportionerlig kraftproduktion i förhållande till uppgiften «CanChild. Recognizing and Referring Children with ...»82.
- Målet med rehabiliteringen är att lära sig nya motoriska färdigheter eller förbättra bristfälliga färdigheter samt att mångsidigt överföra färdigheterna till barnets vardagsmiljö.
- Under rehabiliteringen tränar barnet nya färdigheter med beaktande av olika mål som är betydelsefulla och lämpliga för barnets ålder. Inlärningen av motoriska färdigheter har alltid ett samband med målen för barnets deltagande (ICF-klassificering av funktionstillståndet).
- I träningen är det viktigt att inkludera barnets närstående och vardagsmiljön i enlighet med målen för verksamheten. Det är viktigt att fysioterapeuten sätter sig in i barnets vardagsmiljö när övningarna planeras.
- För att stödja det motoriska lärandet beaktas i fysioterapin förutom uppgiften och miljön även individuellt barnets svårigheter i fråga om stöd- och rörelseorganen samt kroppsmedvetenhet och perceptuell motorik. I träningen beaktas bland annat balans, koordination, finmotorik, kraftproduktion och -reglering, muskelstyrka och -kondition samt kombinerandet av motoriska grundläggande färdigheter till smidiga rörelsehelheter med beaktande av motorisk planering, tidsinställning och exakthet (t.ex. kombination av löpning och hopp) «Kauranen K. Motoriikan säätely ja motorinen oppimi...»83.
- Mest forskningsrön finns det om fysioterapins uppgiftsorienterade metoder, där rehabiliteringsmålen beaktar individuella prestationer.
- Interventioner med inriktning på uppgifter eller processer i kombination med verksamheten kan ha positiva effekter på de motoriska funktionerna och färdigheterna hos barn med DCD «Activity-oriented intervention and body function oriented intervention combined with activities may have positive effect on motor function and skills in children with DCD.»C.
- Uppgiftsorienterad träning kan vara effektivare än mellankroppsträning för att stärka balanskontrollen, men tillförlitlig evidens saknas «Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa tasapainon hallintaa keskivartaloharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Uppgiftsorienterad träning kan stärka kontrollen av kroppsställningen effektivare
än muskelstyrketräning. Effektens storlek jämfört med muskelstyrketräning verkar vara
minst måttlig «Tehtäväsuuntautunut harjoittelu saattaa vahvistaa asennon hallintaa lihasvoimaharjoittelua tehokkaammin lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus verrattuna lihasvoimaharjoitteluun näyttäisi olevan vähintään kohtalainen.»C.
- NTT (Neuromotor Task Training) kan främja motoriska färdigheter hos barn med DCD jämfört
med barn som inte fått rehabilitering eller som tränat med Wii-Fit-videospel, men
tillförlitlig evidens saknas «Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.»D, «Neuromotor Task Training (NTT) interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»34.
- Studier som gjorts med knappt material tyder på att motionsbaserade videospel kan vara till nytta som tillägg till den traditionella rehabiliteringen av barn och unga med DCD «Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluati...»81.
- Muskelstyrketräning kan förbättra den statiska balansen hos barn med DCD, men tillförlitlig evidens saknas «Lihasvoimaharjoittelu saattaa parantaa staattista tasapainoa lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD), verrattuna lapsiin, jotka eivät ole saaneet interventiota, mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Fysisk kondition (muskelstyrka och aerobisk uthållighet) bör tränas som en del av rehabiliteringen, eftersom barn i DCD-målgruppen har mer övervikt och svagare krafter och kondition än barn som utvecklats normalt «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2. Med hjälp av interventioner är det möjligt att förutom utveckla de motoriska färdigheterna också påverka utvecklingen av muskelstyrkan och den aerobiska konditionen «Voiman ja kestävyyskunnon harjoittaminen lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»36.
- Visualiseringsövningar jämfört med ingen träning alls kan stärka motoriska färdigheter hos barn med medelsvår eller svår DCD. Effektens storlek torde vara likadan som vid träning av perceptuell motorik «Mielikuvaharjoittelu saattaa vahvistaa motorista suoriutumista harjoittelemattomuuteen verrattuna lapsilla, joilla on keskivaikea tai vaikea kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD). Vaikutuksen suuruus lienee samankaltainen kuin havaintomotorisen harjoittelun.»C.
- Preliminär information från huvudsakligen experimentella studier tyder på att en kombination av aktivitetsobservation och visualiseringsträning kan stärka de motoriska färdigheterna effektivare än enbart aktivitetsobservation eller visualiseringsträning «Combined action observation and motor imagery (AO+MI) in children with developmental coordination disorder (DCD)»35.
- Fysiska videospel har upptäckts förbättra färdigheterna i uppgifter som kräver balans «Smits-Engelsman BC, Jelsma LD, Ferguson GD, ym. Mo...»84.
- NTT (Neuromotor Task Training) kan främja motoriska färdigheter hos barn med DCD jämfört
med barn som inte fått rehabilitering eller som tränat med Wii-Fit-videospel, men
tillförlitlig evidens saknas «Neuromotor Task Training (NTT) may improve motor performance of children with developmental coordination disorder when compared to no-intervention or Wii-Fit training but trustworthy evidence is missing.»D, «Neuromotor Task Training (NTT) interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»34.
- Handledd träning i skolan har konstaterats stärka de motoriska färdigheterna hos barn och unga med medelsvår eller svår DCD «Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventio...»85. I vissa skolor i Finland finns skolfysioterapeuter «https://www.suomenfysioterapeutit.fi/fysioterapia/ammatin-kehittaminen/fysioterapeutit-kouluilla/»9 och man rekommenderar att utnyttja deras yrkeskompetens.
- Det är viktigt att ge anvisningar om hobbyer och självständig motion för att öka de motoriska färdigheterna och den fysiska aktiviteten «Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neur...»10, «Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventio...»85, «Wocadlo C, Rieger I. Motor impairment and low achi...»86.
Ergoterapi
- Hos barn eller unga som misstänks ha eller har diagnostiserats med DCD förekommer ofta svårigheter i vardagliga funktioner, lekar, inlärning eller fritidsaktiviteter på grund av problem med sensomotoriken. Målet med ergoterapin är att möjliggöra delaktighet i den egna omgivningen genom att stödja barnets eller den ungas utveckling som aktör.
- Ergoterapin kan genomföras med olika referensramar enligt varje barns eller ung persons behov och utvecklingsnivå. Den kognitiva referensramen (t.ex. CO-OP-metoden «Cognitive Orientation to Daily Occupational Performance (CO-OP) -interventio kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»33) används ofta med barn i skolåldern. Med mindre barn används däremot utvecklingsrelaterade referensramar (t.ex. sensorisk integrationsterapi).
- Det rekommenderas att ergoterapi inleds så snart som möjligt efter att symtom som tyder på DCD har identifierats. Rehabilitering som inletts före 5 års ålder (barn med risk för DCD) anses ha positiva effekter på de motoriska färdigheterna och därigenom på uppnåendet av färdigheterna och deltagandet i vardagen «Varhaislapsuus ja kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) tai kehityksellisen koordinaatiohäiriön riski»17.
- DCD kan vara förknippat med problem med hanteringen av sensorisk information «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö ja aistitiedon prosessoinnin vaikeudet»14. Barn som har problem med hanteringen av sensorisk information och/eller dyspraxi hänvisas i Finland ofta till sensorisk integrationsterapi (ASI®) «https://www.ice-asi.org/about-ayres-si/»10.
- Om det finns utmaningar med handstilen eller skrivandet kan uppgiftsorienterad finmotorisk träning (t.ex. som mål för CO-OP-metoden) inkluderas i rehabiliteringen, om barnet eller den unga upplever att de finmotoriska utmaningarna är betydelsefulla och begränsar deltagandet.
- Åtgärder som gäller miljöfaktorer, såsom styrning av näromgivningen, förändringar i den fysiska omgivningen och hjälpmedel, är en väsentlig del av de uppgifts- och processorienterade metoderna.
- Mest forskningsrön finns det om ergoterapins uppgiftsorienterade metoder, där målen för rehabiliteringen beaktar individuella prestationer. Särskilt CO-OP-interventionen kan ha effekt på de motoriska färdigheterna hos barn i åldern 6 år och äldre «Tehtäväsuuntautuneilla interventioilla saattaa olla vaikuttavuutta motoriseen suoriutumiseen lapsilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
- CO-OP-interventionen kan leda till förändringar i hjärnområden och nervsystemets kopplingar som gäller motorik, uppmärksamhet och känsloreglering «Havaitut aivojen rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset CO-OP-intervention jälkeen kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»37.
- CO-OP:s inverkan på förändringar i barnets eller den ungas deltagande har utretts endast i få studier «CO-OP-interventio (The cognitive orientation for daily occupational performance) saattaa edistää osallistumista 5–12-vuotiailla lapsilla ja nuorilla, joilla on kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
Rehabilitering av samtidiga störningar
Talterapi
- DCD är ofta förknippad med en utvecklingsrelaterad språkstörning som samtidig störning (se God medicinsk praxis-rekommendationen Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga) «Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga)»3, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
- Språk- och talproblem tillsammans med DCD som avsevärt stör vardagen kan rehabiliteras med talterapi, vars behov bedöms i barnets individuella talterapeutiska undersökning och målen fastställs i rehabiliteringsplanen.
Neuropsykologisk rehabilitering
- DCD kan vara förknippad med samtidiga kognitiva svårigheter. De förekommer särskilt inom exekutiva funktioner, uppmärksamhet, visuospatiala funktioner och inlärning «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) ja toiminnanohjaus»9.
- Om kognitiva svårigheter trots lämpliga stödåtgärder i skolan avsevärt stör barnets vardag och inlärning, kan dessutom neuropsykologisk rehabilitering rekommenderas.
- Barnets neuropsykologiska rehabilitering grundar sig alltid på en neuropsykologisk undersökning, utifrån vilken man planerar individuella rehabiliteringsmål och innehåll.
- I den neuropsykologiska rehabiliteringen av barn och unga är det viktigt att förutom att arbeta med barnet eller den unga även ge handledning och stöd till de närmaste vuxna.
- Det finns inga studier om effekten av neuropsykologisk rehabilitering vid DCD. Vid rehabilitering av uppmärksamhet och exekutiva funktioner kan man tillämpa kognitiv-behaviorala metoder och beteendeterapeutiska tillvägagångssätt som planerats och konstaterats vara effektiva för barn med ADHD-symtom (se God medicinsk praxis-rekommendationen ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning) «ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning)»2, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43).
Övriga terapiformer
- Barnet kan också ha andra terapier som fastställts i den individuella rehabiliteringsplanen, såsom musik-, bassäng- eller ridterapi, men det finns inga studier om effekterna av dessa terapiformer som rehabiliteringsform för DCD hos barn.
- En studie om dansterapins inverkan på DCD har publicerats «Musiikin, kehon liikkeiden ja tanssin interventio-ohjelma kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»38.
- Eventuella affektiva störningar behandlas enligt normal lokal praxis för störningar. Familjerådgivningen kan kontaktas vid psykiska problem med anknytning till DCD, såsom problem med sinnesstämning, ångest, uppmärksamhet eller beteende (se God medicinsk praxis-rekommendationerna: ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning) «ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning)»2, «ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käyp...»43 och Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga) «Utvecklingsrelaterad språkstörning (särskild språksvårighet, barn och unga)»3, «Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häi...»46).
Stödåtgärder inom småbarnspedagogiken, förskolan och grundskolan samt på andra stadiet
- Småbarnspedagogikens, förskolans och skolans (grundläggande utbildning, utbildning
som förbereder examensutbildning, andra stadiet) uppgift är att identifiera barnets
eller den ungas sensomotoriska utveckling och svårigheter i den motoriska inlärningen
(inklusive DCD) och ge stöd omedelbart när stödbehovet uppstår «Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määrä...»87, «Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. M...»88, «Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Mää...»89, «Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 2021. 1183/...»90, «Perusopetuslaki 1998. 628/21.8.1998 https://finlex...»91, «Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.f...»92, «Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.201...»93, «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»25, «Leikki ja kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski. Vaarantuuko tasavertainen osallistuminen?»16, se videon Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai
nuorta, jolla on DCD «Varhaiskasvatuksen ja koulun mahdollisuudet tunnistaa ja tukea lasta tai nuorta, jolla on DCD (video)»3.
- I enlighet med grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen är det viktigt att i årskurserna 1–2 identifiera sådana svårigheter med motorisk inlärning som kan ha ett samband med andra inlärningsproblem «Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Mää...»89.
- Stödets individualitet och intensitet ska anpassas till stödbehovet. Stödplaneringen
sker genom att bedöma de motoriska färdigheterna och inlärningen i samarbete med barnet
eller den unga och vårdnadshavarna.
- Om stödet inom småbarnspedagogiken och förskolan eller grundskolan inte räcker till, hänvisas barnet eller den unga till en bedömning inom hälso- och sjukvården (fysio- eller ergoterapeut) «Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määrä...»87, «Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. M...»88, «Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Mää...»89.
- Stöd för inlärning av motoriska färdigheter som omfattar betydelsefulla mål som den multiprofessionella gruppen och familjen har beslutat om i samarbete, antecknas som en del av den individuella planen för barnets eller den ungas uppväxt eller inlärning. I planen antecknas hurdant stöd som tillhandahålls, var det tillhandahålls och av vem. Stödets effektivitet utvärderas regelbundet tillsammans med ett multiprofessionellt team.
- Innehållet i det specifika stödet antecknas
- i gymnasiet och i utbildning som handleder för examensutbildning (Hux) i den studerandes individuella studieplan «Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perus...»94, «Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.f...»92
- inom yrkesutbildningen i den personliga utvecklingsplanen för kunnandet «Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.201...»93.
- Tillsvidare finns det endast få studier om rehabiliteringens effekter inom småbarnspedagogiken
eller i skolan. Det finns dock bevis för att riktad träning av balansen och de grundläggande
motoriska färdigheterna har en positiv inverkan i synnerhet på de barns motoriska
färdigheter som har brister inom detta område.
- Systematisk träning för grundläggande motoriska färdigheter (6–10 veckor) inom småbarnspedagogiken har konstaterats främja inlärningen av motoriska färdigheter hos barn i åldern 3,5–6 år som löper risk för DCD «Perusmotorisiin taitoihin kohdennettu harjoittelu varhaiskasvatuksessa tukee motoristen taitojen oppimista 3,5–6-vuotiailla lapsilla, joilla on kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) riski»18.
- En intervention som genomförs i skolan är uppenbarligen effektivare för de motoriska färdigheterna än vanlig gymnastikundervisning och terapistöd «Targeted motor skill interventions implemented in school settings may improve motor skills among 5-12 years children with DCD or at-risk for DCD compared to conventional physical education lessons or to therapeutically oriented interventions.»B.
- Skolornas motoriska stödklubbar ("Moto-klubben") är en verksamhetsmodell med vilken man i årskurserna 1–6 framgångsrikt har stött motorisk inlärning hos barn som misstänks ha DCD «Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Ensimmäisel...»95, «Sääkslahti A, Cantell M. MOTO-kerho: Motoristen pe...»96, «Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Motorista k...»97.
- I samarbetsmodellen Partnering for Change (P4C-modellen) stöder ergoterapeuten tillsammans med undervisningspersonalen barnets verksamhetsförutsättningar i skolmiljön «Yhteisöllisen kuntoutuksen periaatteita noudatteleva Partnering for Change -malli (P4C)»39, «https://canchild.ca/en/research-in-practice/current-studies/partnering-for-change»11.
Övriga behandlingar
Läkemedelsbehandling: metylfenidat och andra läkemedel
- Hos barn med både DCD och ADHD har man undersökt effekten av metylfenidat som används
i vanliga doser förutom på ADHD-symtom (ouppmärksamhet, rörelseorientering och impulsivitet)
också på grov- och finmotoriska färdigheter, precisionen i skrivandet för hand samt
livskvaliteten.
- Metylfenidat kan förbättra de motoriska färdigheterna hos barn som har både DCD och ADHD «Bart O, Podoly T, Bar-Haim Y. A preliminary study ...»98, «Bart O, Daniel L, Dan O, ym. Influence of methylph...»99, «Soleimani R, Kousha M, Zarrabi H, ym. The Impact o...»100, «Metyylifenidaatti saattaa parantaa motorista suoriutumista lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD).»C.
- Jämfört med placebo kan metylfenidat förbättra finmotoriken och precisionen i skrivandet för hand hos barn med både DCD och ADHD, men tillförlitlig evidens saknas «Flapper BC, Houwen S, Schoemaker MM. Fine motor sk...»101, «Metyylifenidaatti saattaa parantaa hienomotoriikkaa ja käsin kirjoittamisen tarkkuutta lumelääkkeeseen verrattuna lapsilla, joilla on sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Metylfenidat kan förbättra livskvaliteten hos barn som har både DCD och ADHD, men tillförlitlig evidens saknas «Flapper BC, Schoemaker MM. Effects of methylphenid...»102, «Metyylifenidaatti saattaa parantaa elämänlaatua lapsilla, joilla on todettu sekä kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) että aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD), mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- Metylfenidatets främjande effekt på de motoriska färdigheterna antas ske genom att uppmärksamheten stärks, men eftersom läkemedelseffekten inte har undersökts hos barn som endast har DCD, är den eventuella direkta effekten på motoriken ännu inte känd.
- Rekommendation 15: Stimulansbehandling ska inte ges barn eller unga som har DCD, om de inte utöver detta har ADHD som kräver läkemedelsbehandling.
- Koffein som getts för behandling av apné under neonatalperioden har undersökts hos
prematurer födda före graviditetsvecka 32. Förekomsten av DCD var efter en 5 års uppföljning
mindre i gruppen som fick koffeinbehandling jämfört med placebogruppen. Koffeinbehandlingen
orsakade inga biverkningar.
- Koffeinbehandling i neonatalskedet minskar uppenbarligen förekomsten av DCD hos prematurfödda barn vid 5 års ålder jämfört med barn som fått placebobehandling «Doyle LW, Schmidt B, Anderson PJ, ym. Reduction in...»103, «Neonataalivaiheessa annettu kofeiinihoito ilmeisesti pienentää pienipainoisena gestaatioiältään alle 32 vk syntyneiden lasten kehityksellisen koordinaatiohäiriön (DCD) esiintyvyyttä 5 vuoden iässä verrattuna lumehoitoa saaneisiin lapsiin.»B.
Nutritionsbehandling: fettsyror och vitamin E
- Av nutritionsbehandlingar har man placebokontrollerat studerat en kombination av fleromättade
fettsyror och E-vitamin som läggs till i kosten.
- Jämfört med placebo torde omega-fettsyror inte förbättra motoriken hos barn som har konstaterats ha DCD «Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham stu...»104, «Lumelääkkeeseen verrattuna omega-rasvahappojen antaminen ei ilmeisesti paranna motoriikkaa lapsilla, joilla on todettu kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD).»C.
Egenvård
- Ju mer barnets deltagande i hobbyverksamhet eller fritidsmotion minskar jämfört med jämnåriga, desto större är betydelsen av egenvård «Seulontalomakkeita ja -kyselyitä motoristen vaikeuksien ja toimintakyvyn kartoittamiseen»25.
- Det kan vara tryggare och mer meningsfullt för barnet att börja röra på sig och bekanta sig med hobbyverksamhet tillsammans med en närstående, vilket minskar prestationstrycket.
- Målet med egenvården är att öka de närståendes förståelse för barnens motionsbehov och stöda dem i att uppmuntra barnet till motion och olika hobbyer.
- Ett exempel från en närstående som uppmuntrar till motion stöder barnets motivation till att tillägna sig en motionsinriktad livsstil.
- Barn under 8 år behöver minst tre timmar fysisk aktivitet under dagen som stöd för en sund utveckling och uppväxt: fartfylld fysisk aktivitet i en timme samt rask utevistelse och lätt motion i två timmar (se Varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset 2016 «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75405/OKM21.pdf?sequence=1&isAllowed=y»12)
- Ett barn (7–17 år) behöver rask och ansträngande motion minst en timme om dagen. Rikligt och långvarigt stillasittande bör undvikas. (Se Rekommendation om fysisk aktivitet för barn och unga i åldern 7–17 år «https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163673»13.)
- Avgiftsfritt material för vårdnadshavare om svårigheter med motorisk inlärning «https://cp-liitto.fi/wp-content/uploads/2022/02/Mita-vanhemman-on-hyva-tietaa-motorisen-oppimisen-vaikeuksista.pdf»14.
Konsekvenser och långtidsprognos
- Symtomen på DCD kvarstår fram till vuxen ålder «Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination im...»31, «Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and ...»105.
- Enligt en finländsk longitudinell studie försämrar svårigheterna med motorisk inlärning livet ännu i vuxen ålder hos cirka 50 procent av barnen «Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct path...»30, «Cantell M, Smyth MM, Ahonen T. Clumsiness in adole...»106. Symtombilden förändras när barnet växer «Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct path...»30, «Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood i...»107, och en del vuxna berättar att de lärt sig strategier för att klara sig i vardagen trots motoriska utmaningar «Missiuna C, Moll S, King G, ym. Life experiences o...»108.
- Svårigheter förekommer i vuxen ålder hos kvinnor och män på olika sätt «Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and ...»105.
- DCD kan försämra förmågan att lära sig köra bil och öka trafiksäkerhetsrisken, men tillförlitliga bevis saknas «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) saattaa heikentää kykyä oppia ajamaan autolla ja lisätä liikenneturvallisuusriskiä, mutta luotettava näyttö puuttuu.»D.
- DCD har samband med lågt och inskränkt deltagande. Problemen med deltagandet är relativt
likadana oberoende av ålder. Att inte delta är en risk för såväl den psykiska som
den fysiska hälsan.
- Deltagande i lek för barn i småbarnspedagogikåldern «Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Physical and S...»109, «Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. A comparison o...»110, «Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Aggressive int...»111: bland annat lekfärdigheterna är mer outvecklade, tiden som används för lek och njutningen av lek är mindre och oönskat lekbeteende är vanligare.
- Barnet kan undvika uppgifter som kräver motorik i anslutning till inlärning, såsom användning av penna eller sax «Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities a...»112. Att inleda en aktivitet på eget initiativ och tycka om aktiviteten «Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children...»113sker mer sällan, vilket utgör en risk för att färdigheterna inte övas.
- Deltagandet i motionshobbyer, frivillig och ordnad motion «Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities a...»112, «Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coord...»114, «Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental co...»115, särskilt i lagsporter «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Barnett AL, Dawes H, Wilmut K Constraints and faci...»116, är mindre.
- Barnet deltar mindre i fritidshobbyer, har ett snävare hobbyspektrum «Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying p...»117 och njuter mindre av fritidsintressen «Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coord...»114, «Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying p...»117.
- Att delta i dagliga aktiviteter, särskilt att ta hand om sig själv och i funktioner som kräver finmotorik är svårare «Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities a...»112, «Van der Linde BW, van Netten JJ, Otten B, ym. Acti...»118.
- Deltagande i aktiviteter som kräver sociala situationer «O'Dea, Connell. Performance difficulties, activity...»119, «Redondo-Tébar A, Ruiz-Hermosa A, Martínez-Vizcaíno...»120 är mindre och barnet tycker om dem mer sällan «Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children...»113.
- DCD har ett samband med svagare fysisk hälsa och kan ses som en av de största hälsoriskerna
för barn i skolåldern «Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental co...»121, «Cairney J, Veldhuizen S. Is developmental coordina...»122.
- Barn med DCD har ett högre viktindex (BMI), midjemått och kroppsfettprocent «Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity...»123. Risken är större hos pojkar och ökar med åldern «Hendrix CG, Prins MR, Dekkers H. Developmental coo...»124.
- Barn i skolåldern med DCD och balanssvårigheter var dubbelt så sannolikt överviktiga jämfört med barn med en normal motorisk utveckling «Zhu YC, Cairney J, Li YC, ym. High risk for obesit...»125.
- Muskelkonditionen och uthålligheten är sämre «Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity...»123, «Farhat F, Masmoudi K, Hsairi I, ym. The effects of...»126, «Schott N, Alof V, Hultsch D, ym. Physical fitness ...»127, «Cairney J, Veldhuizen S, King-Dowling S, ym. Track...»128.
- Barn i åldern 4–5 år med DCD har redan sämre uthållighetskondition än jämnåriga «King-Dowling S, Rodriguez C, Missiuna C, ym. Healt...»129.
- Den fysiska aktiviteten är mindre «Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental co...»115, «King-Dowling S, Kwan MYW, Rodriguez C, ym. Physica...»130.
- Särskilt pojkar som misstänks ha DCD och som har svag förmåga att hantera redskap löper senare större risk för knapp fysisk aktivitet «Green D, Lingam R, Mattocks C, ym. The risk of red...»131.
- Finländska barn som misstänks ha DCD rör sig också mindre än andra i vuxen ålder «Kantomaa MT, Stamatakis E, Kankaanpää A, ym. Physi...»132, «Tan JLK, Ylä-Kojola AM, Eriksson JG, ym. Effect of...»133.
- DCD har samband med sämre livskvalitet hos barn inom småbarnspedagogiken och i skolåldern
«Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2, «Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children...»113, «Poulsen AA, Ziviani JM, Cuskelly M. General self-c...»134.
- Livskvaliteten i anslutning till de dagliga funktionerna är sämre än hos jämnåriga «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135.
- I skolåldern är den svaga livskvaliteten förknippad med motoriska funktioner som krävs i skolan «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135, «Caçola P, Killian M. Health-related quality of lif...»136, «Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationsh...»137 och tar sig uttryck i negativa känslor «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135.
- En sämre social och emotionell livskvalitet anknyter till kamratrelationer både i skolan och i fritidsaktiviteter «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135, «Caçola P, Killian M. Health-related quality of lif...»136, «Poulsen AA, Ziviani JM, Johnson H, ym. Loneliness ...»138, «Zwicker JG, Harris SR, Klassen AF. Quality of life...»139.
- Den fysiska livskvaliteten försämras när DCD begränsar deltagandet i fysiska aktiviteter hemma och utanför hemmet «Caçola P, Killian M. Health-related quality of lif...»136, «Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationsh...»137, «Karras HC, Morin DN, Gill K, ym. Health-related qu...»140.
- DCD är ofta förknippad med mobbning eller att bli utsatt för mobbning «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
- Samtidig ADHD ökar risken för sämre livskvalitet «Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental co...»135, «Dewey D, Volkovinskaia A. Health-related quality o...»141.
- DCD hos barn i småbarnspedagogikåldern har också samband med föräldrarnas livskvalitet «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) – Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kokemuksia ja näkemyksiä»40, «Stephenson EA, Chesson RA. 'Always the guiding han...»142. Föräldrarna är oroliga för barnets ställning i samhället «Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International ...»2.
Barns och ungas samt deras vårdnadshavares synpunkter
- Rekommendation 16: I planeringen av stödåtgärder för och rehabilitering av DCD samt beslutsfattandet i anslutning till dem är det viktigt att beakta barnens och de ungas samt deras vårdnadshavares synpunkter.
- Barn och unga som fått en DCD-diagnos upplever en tydlig skillnad mellan sin egen förmåga och omgivningens krav. Därför har de en svag självkänsla och blir mobbade och uteslutna. Barn och unga beskriver dock också lyckade strategier som hjälper dem att klara av svårigheterna i vardagen (t.ex. att koncentrera sig på sina egna färdigheter och styrkor, ställa upp egna mål, acceptera olikheter, humor) «Omahoito kehityksellisessä koordinaatiohäiriössä (DCD)»19, «O'Dea Á, Stanley M, Coote S, ym. Children and youn...»143.
- Över hälften av de unga vuxna som hade DCD berättade att de i barndomen alltid hade svårt att ta hand om sig själva, lära sig att cykla, spela lagspel och skriva prydligt samt i att vara snabba och systematiska jämfört med kompisar som utvecklades normalt «Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood i...»107.
- Föräldrarnas ork har en väsentlig inverkan på det stöd och den upplevelse som barnet får av störningen.
- I föräldraenkäterna framkom ett behov av att öka vårdpersonalens kunskap om DCD «Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for ch...»144, «Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying pare...»145, «Coussens M, Van Driessen E, De Baets S, ym. Parent...»146, «Lust JM, Adams ILJ, Reinders-Messelink HA ym. The ...»147 samt behovet av tydliga vårdvägar för att underlätta tillgången till vård «Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying pare...»145.
- Föräldrarnas viktigaste behov bestod av att öka kunskapen om DCD, minska föräldrarnas börda, tillhandahålla individuella interventioner och att stödja föräldrarna att hitta skräddarsydda fritidsaktiviteter för barnen «Coussens M, Vitse F, Desoete A, ym. Participation ...»148.
- Föräldrarna ansåg också att det är viktigt att samla in erfarenhetsbaserad information från barnen och de unga själva och deras vårdnadshavare «Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood i...»107.
- Föräldrarna upplevde att en tidig diagnos och rehabilitering var viktiga. Tillgången till rehabilitering minskade också föräldrarnas stress «Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for ch...»144.
- De viktigaste målen för stödåtgärderna och rehabiliteringen är enligt föräldrarna
«Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) – Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kokemuksia ja näkemyksiä»40
- en förbättring i barnets självförtroende när de motoriska färdigheterna stärks
- en utveckling av funktionerna i vardagen
- ökat deltagande
- förbättring i barnets livskvalitet
- en minskning av samtidiga störningar och långvariga problem
- en förbättring i föräldrarnas livskvalitet och bättre ork.
- Önskemål om ordnande av stödåtgärder och rehabilitering inkluderade «Kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD) – Lasten ja nuorten sekä heidän huoltajiensa kokemuksia ja näkemyksiä»40
- individuell bedömning av stödbehovet på grund av den mångsidiga symtombilden och olika förekomster av samtidiga störningar
- skräddarsydda individuella tjänster
- individuellt genomförande av stödåtgärder och rehabilitering
- ordnande av stödåtgärder och rehabilitering nära hemmet
- utnyttjande av barnets eller den ungas styrkor i rehabiliteringen
- träning av färdigheter i vardagen (dagliga funktioner, cykling osv.)
- ordnande av stöd för föräldrarna
- ordnande av kamratstöd.
- Ovan nämnda synpunkter har samlats in från internationella studier, men man kan anta att barns och ungas samt vårdnadshavares synpunkter och erfarenheter i Finland är mycket likartade.
Arbetsgruppens rekommendation för vårdens nivåstrukturering och uppföljning
- Rekommendation 17: När man upptäcker svårigheter i den sensomotoriska utvecklingen hos barnet eller den unga rekommenderas att stödåtgärder genast inleds inom småbarnspedagogiken eller i skolan och vid behov hänvisas barnet eller den unga till en fysioterapeut och/eller ergoterapeut för bedömning. Stödåtgärderna avbryts inte under den tid bedömningen pågår.
- Rekommendation 18: Undersökning av sensomotoriska problem samt ordnande och uppföljning av medicinsk rehabilitering och andra stödåtgärder hör till primärvården. I oklara fall kan primärvården konsultera den specialiserade sjukvården.
- Rekommendation 19: Undersökningar och differentialdiagnostik av svår DCD samt ordnande och uppföljning av medicinsk rehabilitering och stödåtgärder hör till den specialiserade sjukvården.
- Den diagnostiska bedömningen av barn och unga samt rehabiliteringsplanen görs i första
hand upp inom primärvården, om det inte finns särskilda grunder för mer krävande tjänster
till exempel av differentialdiagnostiska skäl.
- Diagnostiken av DCD förutsätter en bedömning av en fysioterapeut och/eller ergoterapeut, en läkarundersökning samt förtrogenhet med DCD:s uttrycksformer, rehabilitering och stödåtgärder samt med eventuella samtidiga störningar. Dessutom kan det behövas bedömningar av talterapeut och/eller psykolog.
- Efter diagnosen preciseras vård- och rehabiliteringsplanen som innehåller rehabilitering och stödåtgärder i en multiprofessionell arbetsgrupp. Det rekommenderas att den multiprofessionella arbetsgruppen utöver vårdnadshavarna åtminstone inkluderar en läkare som är insatt i diagnostik och medicinsk rehabilitering av DCD, en fysio- eller ergoterapeut, en yrkesperson som är insatt i stödåtgärder inom småbarnspedagogiken och skolan, psykoedukation och stöd för familjer samt en representant för småbarnspedagogiken eller skolan. Det är viktigt att höra barnets eller den ungas egen åsikt.
- Utifrån rehabiliteringsplanen från primärvården eller den specialiserade sjukvården bedömer FPA om kriterierna för krävande medicinsk rehabilitering uppfylls. Om kriterierna inte uppfylls ansvarar hälso- och sjukvården för att ordna rehabilitering.
- Rekommendation 20: Det rekommenderas att den instans som ansvarar för rehabiliteringen
(primärvården eller specialiserade sjukvården) följer upp barnets utveckling och håller
rehabiliteringsplanen uppdaterad så länge som det behövs. Det är bra att bifoga rehabiliteringsplanen
till handlingarna om stöd för barnets eller den ungas inlärning inom småbarnspedagogiken,
förskoleundervisningen och skolan.
- När man bedömer hur funktionsförmågan utvecklas är det viktigt att man har tillgång till föräldrarnas, småbarnspedagogikens och skolans observationer om situationer i vardagen samt terapeuternas vårdrespons.
- Särskild uppmärksamhet ska fästas vid övergångsskeden (småbarnspedagogik -> grundskola, årskurserna 1–6 -> årskurserna 7–9, grundskola -> utbildning på andra stadiet). Till exempel om barnet har behövt särskilt stöd inom småbarnspedagogiken ska informationen överföras till den grundläggande utbildningen. Likaså om särskilt stöd har getts i grundskolan fortsätter behovet av stöd oftast i studierna på andra stadiet.
- Den unga kan ha rätt att söka till studier på andra stadiet genom antagning enligt prövning.
- Om en plan för fortsatta studier som utarbetats i samarbete mellan den unga och elevvården kräver det, utfärdas ett läkarutlåtande för den unga inom skolhälsovården. Dessutom ska det utredas om kriterierna för rehabiliteringspenning för den unga uppfylls eller om den ungas utbildning kan ansökas som yrkesinriktad rehabilitering.
- Rekommendation 21: Målet är att varje välfärdsområde eller social- och hälsovårdsenhet
som ansvarar för primärvården ska ha tydliga riktlinjer för diagnostik och rehabilitering
av DCD och en beskrivning av den lokala vårdkedjan.
- När man kommer överens om arbetsfördelningen och samarbetet mellan primärvården och den specialiserade sjukvården beaktas de lokala expertresurserna och den ändamålsenliga arbetsfördelningen som dessa möjliggör.
- Arbetsgruppen rekommenderar att
- man i resursfördelningen på basnivå beaktar ett tillräckligt antal sådana fysio- och ergoterapeuter vars arbetsbeskrivning omfattar handledning av barn eller unga, individuell bedömning av funktionsförmågan och handledning av närstående (vårdnadshavare, anställda inom småbarnspedagogiken och skolan) och att den läkare som ställer DCD-diagnosen och planerar en eventuell rehabilitering har möjlighet att konsultera en specialistläkare i barnneurologi
- barnet och den unga och hans eller hennes familj kan delta i dagar för primär information, grupprehabilitering och stödgrupper inom sitt område oberoende av var vårdansvaret ligger.
Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Barnneurologiska Föreningen i Finland r.y.
För mer information om arbetsgruppsmedlemmar samt anmälan om intressekonflikter, se «Lasten ja nuorten kehityksellinen koordinaatiohäiriö (DCD)»1 (på finska)
Översättare: Lingsoft Language Services Oy
Granskning av översättningen: Susanna Melkas
Litteratur
Motorisk koordinationsstörning hos barn och ungdomar (DCD). God medicinsk praxis-rekommendation. Arbetsgrupp tillsatt av Finska Läkarföreningen Duodecim och Barnneurologiska Föreningen i Finland r.y. Helsingfors: Finska Läkarföreningen Duodecim, 2024 (hänvisning dd.mm.åååå). Tillgänglig på internet: www.kaypahoito.fi
Närmare anvisningar: «https://www.kaypahoito.fi/sv/god-medicinsk-praxis/nyttjanderattigheter/citering»15
Ansvarsbegränsning
God medicinsk praxis- och Avstå klokt-rekommendationerna är sammandrag gjorda av experter gällande diagnostik och behandling av bestämda sjukdomar. Rekommendationerna fungerar som stöd när läkare eller andra yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården ska fatta behandlingsbeslut. De ersätter inte läkarens eller annan hälsovårdspersonals egen bedömning av vilken diagnostik, behandling och rehabilitering som är bäst för den enskilda patienten då behandlingsbeslut fattas.
Litteratur
- American Psychiatric Association, DSM-5 Task Force. 2013. Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5™ (5th ed.). American Psychiatric Publishing, Inc. https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596
- Blank R, Barnett AL, Cairney J, ym. International clinical practice recommendations on the definition, diagnosis, assessment, intervention, and psychosocial aspects of developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(3):242-285 «PMID: 30671947»PubMed
- Psykiatrian luokituskäsikirja. Suomalaisen tautiluokitus ICD-10:n psykiatriaan liittyvät diagnoosit. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen luokitukset, termistöt ja tilasto-ohjeet 1/2012
- International Classification of Diseases, Eleventh Revision (ICD-11), World Health Organization (WHO) 2019/2021 https://icd.who.int/browse11. Licensed under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 3.0 IGO licence (CC BY-ND 3.0 IGO). https://icd.who.int/browse/2024-01/mms/en#148247104
- American Psychiatric Association & Aalto M. DSM-5: Diagnostiset kriteerit: desk reference. Psykiatrian tutkimussäätiö 2019
- Lingam R, Hunt L, Golding J, ym. Prevalence of developmental coordination disorder using the DSM-IV at 7 years of age: a UK population-based study. Pediatrics 2009;123(4):e693-700 «PMID: 19336359»PubMed
- Du W, Ke L, Wang Y, ym. The prenatal, postnatal, neonatal, and family environmental risk factors for Developmental Coordination Disorder: A study with a national representative sample. Res Dev Disabil 2020;104():103699 «PMID: 32623045»PubMed
- Panceri C, Sbruzzi G, Zanella LW, ym. Developmental coordination disorder in preterm children: A systematic review and meta-analysis. Eur J Neurosci 2024;(): «PMID: 38558157»PubMed
- Bolk J, Farooqi A, Hafström M, ym. Developmental Coordination Disorder and Its Association With Developmental Comorbidities at 6.5 Years in Apparently Healthy Children Born Extremely Preterm. JAMA Pediatr 2018;172(8):765-774 «PMID: 29868837»PubMed
- Setänen S. Prediction of neurodevelopment and neuromotor trajectories in very preterm born children up to 11 years of age. Väitöskirja. Turun yliopisto 2016. https://www.utupub.fi/bitstream/handle/10024/123239/AnnalesD1226Set%c3%a4nen.pdf?sequence=2&isAllowed=y
- Uusitalo K, Haataja L, Nyman A, ym. Preterm children's developmental coordination disorder, cognition and quality of life: a prospective cohort study. BMJ Paediatr Open 2020;4(1):e000633 «PMID: 32518843»PubMed
- Tommiska V, Lano A, Kleemola P, ym. Analysis of neurodevelopmental outcomes of preadolescents born with extremely low weight revealed impairments in multiple developmental domains despite absence of cognitive impairment. Health Sci Rep 2020;3(3):e180 «PMID: 32832703»PubMed
- Kadesjö B, Gillberg C. Developmental coordination disorder in Swedish 7-year-old children. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 1999;38(7):820-8 «PMID: 10405499»PubMed
- Cermak S, Gubbay SS, Larkin D. What is developmental coordination disorder? Kirjassa: Developmental Coordination Disorder. Cermak SA, Larkin D (toim.) 2002 (s. 2-22). NY: Delmar.
- Gomez A, Sirigu A. Developmental coordination disorder: core sensori-motor deficits, neurobiology and etiology. Neuropsychologia 2015;79(Pt B):272-87 «PMID: 26423663»PubMed
- Mosca SJ, Langevin LM, Dewey D, ym. Copy-number variations are enriched for neurodevelopmental genes in children with developmental coordination disorder. J Med Genet 2016;53(12):812-819 «PMID: 27489308»PubMed
- Adams IL, Lust JM, Wilson PH, ym. Compromised motor control in children with DCD: a deficit in the internal model?—A systematic review. Neurosci Biobehav Rev 2014;47():225-44 «PMID: 25193246»PubMed
- Subara-Zukic E, Cole MH, McGuckian TB, ym. Behavioral and Neuroimaging Research on Developmental Coordination Disorder (DCD): A Combined Systematic Review and Meta-Analysis of Recent Findings. Front Psychol 2022;13():809455 «PMID: 35153960»PubMed
- Reynolds JE, Thornton AL, Elliott C, ym. A systematic review of mirror neuron system function in developmental coordination disorder: Imitation, motor imagery, and neuroimaging evidence. Res Dev Disabil 2015;47():234-83 «PMID: 26458259»PubMed
- Piitulainen H, Nurmi T, Vuontela V ym. Proprioceptive perception of the ankle joint is impaired in developmental coordination disorder. Gait & Posture 2021;90:188–189
- Chen FC, Pan CY, Chu CH, ym. Joint position sense of lower extremities is impaired and correlated with balance function in children with developmental coordination disorder. J Rehabil Med 2020;52(8):jrm00088 «PMID: 32778900»PubMed
- Yildirim C, Acar G, Pola M ym. Neuroimaging in Developmental Coordination Disorder. Turk J Neurol 2021;27:5-16
- Wilson PH, Smits-Engelsman B, Caeyenberghs K, ym. Cognitive and neuroimaging findings in developmental coordination disorder: new insights from a systematic review of recent research. Dev Med Child Neurol 2017;59(11):1117-1129 «PMID: 28872667»PubMed
- van Hoorn JF, Schoemaker MM, Stuive I, ym. Risk factors in early life for developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(5):511-519 «PMID: 33345317»PubMed
- Lingam R, Golding J, Jongmans MJ, ym. The association between developmental coordination disorder and other developmental traits. Pediatrics 2010;126(5):e1109-18 «PMID: 20956425»PubMed
- Faebo Larsen R, Hvas Mortensen L, Martinussen T, ym. Determinants of developmental coordination disorder in 7-year-old children: a study of children in the Danish National Birth Cohort. Dev Med Child Neurol 2013;55(11):1016-22 «PMID: 23909795»PubMed
- Zhu JL, Olsen J, Olesen AW. Risk for developmental coordination disorder correlates with gestational age at birth. Paediatr Perinat Epidemiol 2012;26(6):572-7 «PMID: 23061693»PubMed
- Edwards J, Berube M, Erlandson K, ym. Developmental coordination disorder in school-aged children born very preterm and/or at very low birth weight: a systematic review. J Dev Behav Pediatr 2011;32(9):678-87 «PMID: 21900828»PubMed
- World Health Organization. International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, 10th Revision. Geneva: World Health Organization, 2016 (viitattu 5.10.2017). Saatavilla internetistä: http://apps.who.int/classif ications/icd10/browse/2016/en#/F82
- Cantell MH, Smyth MM, Ahonen TP. Two distinct pathways for developmental coordination disorder: persistence and resolution. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):413-31 «PMID: 14624826»PubMed
- Cousins M, Smyth MM. Developmental coordination impairments in adulthood. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):433-59 «PMID: 14624827»PubMed
- Wilson P, Ruddock S, Rahimi-Golkhandan S, ym. Cognitive and motor function in developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2020;62(11):1317-1323 «PMID: 32770756»PubMed
- Kaplan BJ, Wilson BN, Dewey DM ym. DCD may not not be a discrete disorder. Hum Mov Sci 1998;17:471-490
- Visser J. Developmental coordination disorder: a review of research on subtypes and comorbidities. Hum Mov Sci 2003;22(4-5):479-93 «PMID: 14624829»PubMed
- Pieters S, De Block K, Scheiris J, ym. How common are motor problems in children with a developmental disorder: rule or exception? Child Care Health Dev 2012;38(1):139-45 «PMID: 21434966»PubMed
- Pranjić M, Rahman N, Kamenetskiy A, ym. A systematic review of behavioral and neurobiological profiles associated with coexisting attention-deficit/hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Neurosci Biobehav Rev 2023;153():105389 «PMID: 37704094»PubMed
- Omer S, Jijon AM, Leonard HC. Research Review: Internalising symptoms in developmental coordination disorder: a systematic review and meta-analysis. J Child Psychol Psychiatry 2019;60(6):606-621 «PMID: 30485419»PubMed
- Draghi TTG, Cavalcante Neto JL, Rohr LA, ym. Symptoms of anxiety and depression in children with developmental coordination disorder: a systematic review. J Pediatr (Rio J) 2020;96(1):8-19 «PMID: 31029680»PubMed
- Smits-Engelsman B, Verbecque E. Pediatric care for children with developmental coordination disorder, can we do better? Biomed J 2022;45(2):250-264 «PMID: 34482014»PubMed
- Rasmussen P, Gillberg C. Natural outcome of ADHD with developmental coordination disorder at age 22 years: a controlled, longitudinal, community-based study. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2000;39(11):1424-31 «PMID: 11068898»PubMed
- Farran EK, Bowler A, D'Souza H ym. Is the Motor Impairment in Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) a Co-Occurring Deficit or a Phenotypic Characteristic? Advances in Neurodevelopmental Disorders 2020;4:253–270
- Watemberg N, Waiserberg N, Zuk L, ym. Developmental coordination disorder in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and physical therapy intervention. Dev Med Child Neurol 2007;49(12):920-5 «PMID: 18039239»PubMed
- ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologisen yhdistys ry:n, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Visscher C, Houwen S, Scherder EJ, ym. Motor profile of children with developmental speech and language disorders. Pediatrics 2007;120(1):e158-63 «PMID: 17576781»PubMed
- Flapper BC, Schoemaker MM. Developmental coordination disorder in children with specific language impairment: co-morbidity and impact on quality of life. Res Dev Disabil 2013;34(2):756-63 «PMID: 23220052»PubMed
- Kehityksellinen kielihäiriö (kielen kehityksen häiriö, lapset ja nuoret). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Foniatrit ry:n ja Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Dewey D, Kaplan BJ, Crawford SG, ym. Developmental coordination disorder: associated problems in attention, learning, and psychosocial adjustment. Hum Mov Sci 2002;21(5-6):905-18 «PMID: 12620725»PubMed
- Green D, Charman T, Pickles A, ym. Impairment in movement skills of children with autistic spectrum disorders. Dev Med Child Neurol 2009;51(4):311-6 «PMID: 19207298»PubMed
- Kangarani-Farahani M, Malik MA, Zwicker JG. Motor Impairments in Children with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review and Meta-analysis. J Autism Dev Disord 2023;(): «PMID: 36949273»PubMed
- Bhat AN. Is Motor Impairment in Autism Spectrum Disorder Distinct From Developmental Coordination Disorder? A Report From the SPARK Study. Phys Ther 2020;100(4):633-644 «PMID: 32154876»PubMed
- Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen Yhdistyksen, Suomen Kehitysvammalääkäreiden, Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 14.4.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
- Tran HT, Li YC, Lin HY, ym. Sensory Processing Impairments in Children with Developmental Coordination Disorder. Children (Basel) 2022;9(10): «PMID: 36291382»PubMed
- Allen S, Casey J. Developmental coordination disorders and sensory processing and integration: Incidence, associations and co-morbidities. Br J Occup Ther 2017;80(9):549-557 «PMID: 28919664»PubMed
- Creavin AL, Lingam R, Northstone K, ym. Ophthalmic abnormalities in children with developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2014;56(2):164-70 «PMID: 24116926»PubMed
- Rafique SA, Northway N. Relationship of ocular accommodation and motor skills performance in developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2015;42():1-14 «PMID: 25912514»PubMed
- Pinero-Pinto E, Romero-Galisteo RP, Sánchez-González MC, ym. Motor Skills and Visual Deficits in Developmental Coordination Disorder: A Narrative Review. J Clin Med 2022;11(24): «PMID: 36556062»PubMed
- Pieters S, Desoete A, Van Waelvelde H, ym. Mathematical problems in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2012;33(4):1128-35 «PMID: 22502838»PubMed
- Gomez A, Piazza M, Jobert A, ym. Mathematical difficulties in developmental coordination disorder: Symbolic and nonsymbolic number processing. Res Dev Disabil 2015;43-44():167-78 «PMID: 26188690»PubMed
- Vaivre-Douret L, Lalanne C, Ingster-Moati I, ym. Subtypes of developmental coordination disorder: research on their nature and etiology. Dev Neuropsychol 2011;36(5):614-43 «PMID: 21667364»PubMed
- Lachambre C, Proteau-Lemieux M, Lepage JF, ym. Attentional and executive functions in children and adolescents with developmental coordination disorder and the influence of comorbid disorders: A systematic review of the literature. PLoS One 2021;16(6):e0252043 «PMID: 34086687»PubMed
- Alloway TP. A comparison of working memory profiles in children with ADHD and DCD. Child Neuropsychol 2011;17(5):483-94 «PMID: 21424949»PubMed
- Wilson PH, McKenzie BE. Information processing deficits associated with developmental coordination disorder: a meta-analysis of research findings. J Child Psychol Psychiatry 1998;39(6):829-40 «PMID: 9758192»PubMed
- Schoemaker MM, van der Wees M, Flapper B, ym. Perceptual skills of children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2001;20(1-2):111-33 «PMID: 11471393»PubMed
- Prunty M, Barnett AL, Wilmut K, ym. Visual perceptual and handwriting skills in children with Developmental Coordination Disorder. Hum Mov Sci 2016;49():54-65 «PMID: 27327259»PubMed
- Tsai CL, Wilson PH, Wu SK. Role of visual-perceptual skills (non-motor) in children with developmental coordination disorder. Hum Mov Sci 2008;27(4):649-64 «PMID: 18374437»PubMed
- Cheng CH, Ju YY, Chang HW, ym. Motor impairments screened by the movement assessment battery for children-2 are related to the visual-perceptual deficits in children with developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(9):2172-9 «PMID: 24915646»PubMed
- Van Dyck D, Baijot S, Aeby A, ym. Cognitive, perceptual, and motor profiles of school-aged children with developmental coordination disorder. Front Psychol 2022;13():860766 «PMID: 35992485»PubMed
- Best JR, Miller PH, Naglieri JA. Relations between Executive Function and Academic Achievement from Ages 5 to 17 in a Large, Representative National Sample. Learn Individ Differ 2011;21(4):327-336 «PMID: 21845021»PubMed
- van Lier PA, Deater-Deckard K. Children's Elementary School Social Experience and Executive Functions Development: Introduction to a Special Section. J Abnorm Child Psychol 2016;44(1):1-6 «PMID: 26687502»PubMed
- Ardila A, Bernal B, Rosselli M. Executive Functions Brain System: An Activation Likelihood Estimation Meta-analytic Study. Arch Clin Neuropsychol 2018;33(4):379-405 «PMID: 28961762»PubMed
- Lee EJ, Zwicker JG. Early identification of children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):649-658 «PMID: 33469912»PubMed
- Zwicker JG, Lee EJ. Early intervention for children with/at risk of developmental coordination disorder: a scoping review. Dev Med Child Neurol 2021;63(6):659-667 «PMID: 33426644»PubMed
- Rosenblum S, Engel-Yeger B. Predicting participation in children with DCD. Curr Dev Disord Rep 2014;1:109–117 DOI 10.1007/s40474-014-0014-6
- Valtonen R. Kehityksen ja oppimisen ongelmien varhainen tunnistaminen Lene-arvioinnin avulla. Kehityksen ongelmien päällekkäisyys ja jatkuvuus 4–6-vuotiailla sekä ongelmien yhteys koulusuoriutumiseen. Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research 357. University of Jyväskylä 2009.
- Smits-Engelsman B, Schoemaker M, Delabastita T, ym. Diagnostic criteria for DCD: Past and future. Hum Mov Sci 2015;42():293-306 «PMID: 25843305»PubMed
- Touwen BCL. Examination of the child with minor neurological dysfunction. 2nd Edn. 1979. Lavenham, Suffolk: The Lavenham Press LTD
- Hadders-Algra M. in The Neurological Examination of the Child with Minor Neurological Dysfunction. Hart HM (toim.). 3rd ed. 2010. London, UK: Mac Keith Press
- Lano A. Esikouluikäisen kehitysneurologinen arviointi. Suom Lääkäril 2013;34:2047-55
- Asunta P, Viholainen H, Westerholm J ym. Motoriikan havainnointilomake (MOQ-T) suomalaisille opettajille-Motor Observation Questionnaire for Teachers-lomakkeen kulttuurinen kääntäminen. Liikunta ja tiede 2015;52(1)
- Ip A, Mickelson ECR, Zwicker JG. Assessment, diagnosis, and management of developmental coordination disorder. Paediatr Child Health 2021;26(6):375-378 «PMID: 34552678»PubMed
- Smits-Engelsman B, Vinçon S, Blank R, ym. Evaluating the evidence for motor-based interventions in developmental coordination disorder: A systematic review and meta-analysis. Res Dev Disabil 2018;74():72-102 «PMID: 29413431»PubMed
- CanChild. Recognizing and Referring Children with Developmental Coordination Disorder: The role of the Physiotherapist. https://www.canchild.ca/en/resources/131-recognizing-and-referring-children-with-developmental-coordination-disorder-the-role-of-the-physiotherapist
- Kauranen K. Motoriikan säätely ja motorinen oppiminen. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 167. 2011. Helsinki: Tammerprint Oy
- Smits-Engelsman BC, Jelsma LD, Ferguson GD, ym. Motor Learning: An Analysis of 100 Trials of a Ski Slalom Game in Children with and without Developmental Coordination Disorder. PLoS One 2015;10(10):e0140470 «PMID: 26466324»PubMed
- Yu JJ, Burnett AF, Sit CH. Motor Skill Interventions in Children With Developmental Coordination Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis. Arch Phys Med Rehabil 2018;99(10):2076-2099 «PMID: 29329670»PubMed
- Wocadlo C, Rieger I. Motor impairment and low achievement in very preterm children at eight years of age. Early Hum Dev 2008;84(11):769-76 «PMID: 18639396»PubMed
- Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, 2022. Määräykset ja ohjeet 2022: 2a. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Varhaiskasvatussuunnitelman_perusteet_2022_0.pdf
- Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2016: 1. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/esiopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
- Peruskoulun opetussuunitelman perusteet, 2014. Määräykset ja ohjeet 2014: 96. Opetushallitus. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/perusopetuksen_opetussuunnitelman_perusteet_2014.pdf
- Laki varhaiskasvatuslain muuttamisesta 2021. 1183/16.12.2021 https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2021/20211183
- Perusopetuslaki 1998. 628/21.8.1998 https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628
- Lukiolaki 2018. 714/10.8.2018 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2018/20180714
- Laki ammatillisesta opetuksesta 2017. 531/11.8.2017 https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2017/20170531
- Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen perusteet, 2021. Määräykset ja ohjeet: 1488-2021
- Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Ensimmäisellä luokalla motorista lisätukea saaneiden oppilaiden menestys koululiikunnassa sekä kokemuksia oppimisesta ja liikunnasta. Liikunta & Tiede 2014;51(6):41-48
- Sääkslahti A, Cantell M. MOTO-kerho: Motoristen perustaitojen harjaannuttaminen koulun kerhossa. Jyväskylän yliopisto, liikuntakasvatuksen laitos 2001
- Reinikka O, Sääkslahti A, Luukkonen E. Motorista kehitystä tukevaan kerhoon osallistuneiden oppilaiden oppimistuloksia ja opiskelustrategioita matematiikassa ja äidinkielessä. Kielikukko 2015;34(3)
- Bart O, Podoly T, Bar-Haim Y. A preliminary study on the effect of methylphenidate on motor performance in children with comorbid DCD and ADHD. Res Dev Disabil 2010;31(6):1443-7 «PMID: 20650602»PubMed
- Bart O, Daniel L, Dan O, ym. Influence of methylphenidate on motor performance and attention in children with developmental coordination disorder and attention deficit hyperactive disorder. Res Dev Disabil 2013;34(6):1922-7 «PMID: 23584172»PubMed
- Soleimani R, Kousha M, Zarrabi H, ym. The Impact of Methylphenidate on Motor Performance in Children with both Attention Deficit Hyperactivity Disorder and Developmental Coordination Disorder: A Randomized Double-Blind Crossover Clinical Trial. Iran J Med Sci 2017;42(4):354-361 «PMID: 28761201»PubMed
- Flapper BC, Houwen S, Schoemaker MM. Fine motor skills and effects of methylphenidate in children with attention-deficit-hyperactivity disorder and developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2006;48(3):165-9 «PMID: 16483390»PubMed
- Flapper BC, Schoemaker MM. Effects of methylphenidate on quality of life in children with both developmental coordination disorder and ADHD. Dev Med Child Neurol 2008;50(4):294-9 «PMID: 18352997»PubMed
- Doyle LW, Schmidt B, Anderson PJ, ym. Reduction in developmental coordination disorder with neonatal caffeine therapy. J Pediatr 2014;165(2):356-359.e2 «PMID: 24840756»PubMed
- Richardson AJ, Montgomery P. The Oxford-Durham study: a randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics 2005;115(5):1360-6 «PMID: 15867048»PubMed
- Cleaton MAM, Tal-Saban M, Hill EL, ym. Gender and age differences in the presentation of at-risk or probable Developmental Coordination Disorder in adults. Res Dev Disabil 2021;115():104010 «PMID: 34139601»PubMed
- Cantell M, Smyth MM, Ahonen T. Clumsiness in adolescence: Educational, motor, and social outcomes of motor delay detected at 5 years. Adapted Physical Activity Quarterly 1994;11(2): 115-129
- Kirby A, Edwards L, Sugden D. Emerging adulthood in developmental co-ordination disorder: parent and young adult perspectives. Res Dev Disabil 2011;32(4):1351-60 «PMID: 21334175»PubMed
- Missiuna C, Moll S, King G, ym. Life experiences of young adults who have coordination difficulties. Can J Occup Ther 2008;75(3):157-66 «PMID: 18615927»PubMed
- Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Physical and Social Play of Preschool Children with and without Coordination Difficulties: Preliminary Findings. The British journal of occupational therapy 2011;74(7):348-354
- Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. A comparison of the play skills of preschool children with and without developmental coordination disorder. OTJR (Thorofare N J) 2013;33(4):198-208 «PMID: 24652028»PubMed
- Kennedy-Behr A, Rodger S, Mickan S. Aggressive interactions during free-play at preschool of children with and without developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2013;34(9):2831-7 «PMID: 23796458»PubMed
- Magalhães LC, Cardoso AA, Missiuna C. Activities and participation in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(4):1309-16 «PMID: 21330100»PubMed
- Bart O, Jarus T, Erez Y, ym. How do young children with DCD participate and enjoy daily activities? Res Dev Disabil 2011;32(4):1317-22 «PMID: 21397458»PubMed
- Cairney J, Hay J, Faught B ym. Developmental Coordination Disorder, Self-Efficacy Toward Physical Activity, and Play: Does Gender Matter? Adapted Physical Activity Quarterly 2005;22(1):67-82
- Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder, generalized self-efficacy toward physical activity, and participation in organized and free play activities. J Pediatr 2005;147(4):515-20 «PMID: 16227039»PubMed
- Barnett AL, Dawes H, Wilmut K Constraints and facilitators to participation in physical activity in teenagers with Developmental Co-ordination Disorder: An exploratory interview study. Child: Care, Health and Development 2013;39(3):393-403
- Rosenblum S, Waissman P, Diamond GW. Identifying play characteristics of pre-school children with developmental coordination disorder via parental questionnaires. Hum Mov Sci 2017;53():5-15 «PMID: 27871772»PubMed
- Van der Linde BW, van Netten JJ, Otten B, ym. Activities of Daily Living in Children With Developmental Coordination Disorder: Performance, Learning, and Participation. Phys Ther 2015;95(11):1496-506 «PMID: 26045605»PubMed
- O'Dea, Connell. Performance difficulties, activity limitations and participation restrictions of adolescents with developmental coordination disorder (DCD). (n.d.). 2016;79(9): https://doi.org/10.1177/0308022616643100
- Redondo-Tébar A, Ruiz-Hermosa A, Martínez-Vizcaíno V, ym. Health-related quality of life in developmental coordination disorder and typical developing children. Res Dev Disabil 2021;119():104087 «PMID: 34598015»PubMed
- Cairney J, Hay JA, Faught BE, ym. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children aged 9-14 y. Int J Obes (Lond) 2005;29(4):369-72 «PMID: 15768042»PubMed
- Cairney J, Veldhuizen S. Is developmental coordination disorder a fundamental cause of inactivity and poor health-related fitness in children? Dev Med Child Neurol 2013;55 Suppl 4():55-8 «PMID: 24237281»PubMed
- Rivilis I, Hay J, Cairney J, ym. Physical activity and fitness in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Res Dev Disabil 2011;32(3):894-910 «PMID: 21310588»PubMed
- Hendrix CG, Prins MR, Dekkers H. Developmental coordination disorder and overweight and obesity in children: a systematic review. Obes Rev 2014;15(5):408-23 «PMID: 24387283»PubMed
- Zhu YC, Cairney J, Li YC, ym. High risk for obesity in children with a subtype of developmental coordination disorder. Res Dev Disabil 2014;35(7):1727-33 «PMID: 24685095»PubMed
- Farhat F, Masmoudi K, Hsairi I, ym. The effects of 8 weeks of motor skill training on cardiorespiratory fitness and endurance performance in children with developmental coordination disorder. Appl Physiol Nutr Metab 2015;40(12):1269-78 «PMID: 26579947»PubMed
- Schott N, Alof V, Hultsch D, ym. Physical fitness in children with developmental coordination disorder. Res Q Exerc Sport 2007;78(5):438-50 «PMID: 18274216»PubMed
- Cairney J, Veldhuizen S, King-Dowling S, ym. Tracking cardiorespiratory fitness and physical activity in children with and without motor coordination problems. J Sci Med Sport 2017;20(4):380-385 «PMID: 27760715»PubMed
- King-Dowling S, Rodriguez C, Missiuna C, ym. Health-related Fitness in Preschool Children with and without Motor Delays. Med Sci Sports Exerc 2018;50(7):1442-1448 «PMID: 29474207»PubMed
- King-Dowling S, Kwan MYW, Rodriguez C, ym. Physical activity in young children at risk for developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol 2019;61(11):1302-1308 «PMID: 30963540»PubMed
- Green D, Lingam R, Mattocks C, ym. The risk of reduced physical activity in children with probable Developmental Coordination Disorder: a prospective longitudinal study. Res Dev Disabil 2011;32(4):1332-42 «PMID: 21334850»PubMed
- Kantomaa MT, Stamatakis E, Kankaanpää A, ym. Physical activity and obesity mediate the association between childhood motor function and adolescents' academic achievement. Proc Natl Acad Sci U S A 2013;110(5):1917-22 «PMID: 23277558»PubMed
- Tan JLK, Ylä-Kojola AM, Eriksson JG, ym. Effect of childhood developmental coordination disorder on adulthood physical activity; Arvo Ylppö longitudinal study. Scand J Med Sci Sports 2022;32(6):1050-1063 «PMID: 35178792»PubMed
- Poulsen AA, Ziviani JM, Cuskelly M. General self-concept and life satisfaction for boys with differing levels of physical coordination: the role of goal orientations and leisure participation. Hum Mov Sci 2006;25(6):839-60 «PMID: 16859792»PubMed
- Zwicker JG, Suto M, Harris SR ym. Developmental coordination disorder is more than a motor problem: Children describe the impact of daily struggles on their quality of life. British Journal of Occupational Therapy 2018;81(2):65-73
- Caçola P, Killian M. Health-related quality of life in children with Developmental Coordination Disorder: Association between the PedsQL and KIDSCREEN instruments and comparison with their normative samples. Res Dev Disabil 2018;75():32-39 «PMID: 29482034»PubMed
- Raz-Silbiger S, Lifshitz N, Katz N, ym. Relationship between motor skills, participation in leisure activities and quality of life of children with Developmental Coordination Disorder: temporal aspects. Res Dev Disabil 2015;38():171-80 «PMID: 25589477»PubMed
- Poulsen AA, Ziviani JM, Johnson H, ym. Loneliness and life satisfaction of boys with developmental coordination disorder: the impact of leisure participation and perceived freedom in leisure. Hum Mov Sci 2008;27(2):325-43 «PMID: 18353475»PubMed
- Zwicker JG, Harris SR, Klassen AF. Quality of life domains affected in children with developmental coordination disorder: a systematic review. Child Care Health Dev 2013;39(4):562-80 «PMID: 22515477»PubMed
- Karras HC, Morin DN, Gill K, ym. Health-related quality of life of children with Developmental Coordination Disorder. Res Dev Disabil 2019;84():85-95 «PMID: 29907374»PubMed
- Dewey D, Volkovinskaia A. Health-related quality of life and peer relationships in adolescents with developmental coordination disorder and attention-deficit-hyperactivity disorder. Dev Med Child Neurol 2018;60(7):711-717 «PMID: 29611868»PubMed
- Stephenson EA, Chesson RA. 'Always the guiding hand': parents' accounts of the long-term implications of developmental co-ordination disorder for their children and families. Child Care Health Dev 2008;34(3):335-43 «PMID: 18410640»PubMed
- O'Dea Á, Stanley M, Coote S, ym. Children and young people's experiences of living with developmental coordination disorder/dyspraxia: A systematic review and meta-ethnography of qualitative research. PLoS One 2021;16(3):e0245738 «PMID: 33661934»PubMed
- Maciver D, Owen C, Flannery K, ym. Services for children with developmental co-ordination disorder: the experiences of parents. Child Care Health Dev 2011;37(3):422-9 «PMID: 21276034»PubMed
- Alonso Soriano C, Hill EL, Crane L. Surveying parental experiences of receiving a diagnosis of developmental coordination disorder (DCD). Res Dev Disabil 2015;43-44():11-20 «PMID: 26151439»PubMed
- Coussens M, Van Driessen E, De Baets S, ym. Parents' perspectives on participation of young children with attention deficit hyperactivity disorder, developmental coordination disorder, and/ or autism spectrum disorder: A systematic scoping review. Child Care Health Dev 2020;46(2):232-243 «PMID: 31867727»PubMed
- Lust JM, Adams ILJ, Reinders-Messelink HA ym. The diagnostic trajectory of developmental coordination disorder in the Netherlands: Experiences of mothers. Child Care Health & Development 2021;Sep 16
- Coussens M, Vitse F, Desoete A, ym. Participation of young children with developmental disabilities: parental needs and strategies, a qualitative thematic analysis. BMJ Open 2021;11(4):e042732 «PMID: 33795296»PubMed