Syömishäiriöt

Käypä hoito
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenpsykiatriyhdistys ry:n, Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä
28.2.2025

Ota käyttöön

 

Miten viitata Käypä hoito -suositukseen? «K1»1

Keskeinen sanoma

  • Syömishäiriöt ovat yleisiä, oirekuvaltaan ja vaikeusasteeltaan monimuotoisia häiriöitä.
  • Syömishäiriöitä esiintyy kaikenikäisillä ihmisillä sukupuoleen, sosioekonomiseen taustaan tai kehon kokoon katsomatta.
  • Syömishäiriön vakavuutta ei voi arvioida pelkästään painon perusteella.
  • Terveydenhuollossa syömishäiriöt tulee tunnistaa varhaisessa vaiheessa ja hoidon tulee olla aktiivista.
  • Syömishäiriötä sairastava ei itse välttämättä tunnista tai tuo esiin oireitaan, minkä vuoksi syömishäiriön mahdollisuudesta tulee kysyä aktiivisesti. Tavallisia oireita ovat esimerkiksi syömisen välttely, valikoivuus tai hallitsemattomuus, aterioiden väliin jättäminen, ruoasta tyhjentäytyminen, rajoittuneen ja joustamattoman ruokavalion noudattaminen, painon nopea lasku tai nousu, salaa syöminen ja liikunnan pakonomaisuus.
  • Hoitoa voidaan tarjota kaikilla terveydenhuollon tasoilla. Oleellista on hoitoa tarjoavien ammattilaisten ja tiimien perehtyneisyys syömishäiriöiden hoitoon.
  • Läheisten (alaikäisillä huoltajien) mukaan ottaminen hoitoon on keskeistä erityisesti lapsilla ja nuorilla (perhepohjainen hoito).
  • Ohjauksen ja neuvonnan (psykoedukaatio) tulee kuulua syömishäiriöiden arviointiin ja hoitoon.
  • Syömishäiriön hoitoa ei tule evätä heikon paranemismotivaation vuoksi. Tarvittaessa paranemismotivaatio, "toipumisrohkeus", voidaan valita hoidon kohteeksi.
  • Syömishäiriöön liittyvä vajaaravitsemus tulee pyrkiä korjaamaan nopeasti kokonaisvaltainen hoito-ote huomioiden.
  • Syömishäiriöiden hoidossa tulee keskittyä potilaan syömiskäyttäytymiseen. Kaikkien syömishäiriöiden hoito pohjautuu säännölliseen, joustavaan, määrältään riittävään ja monipuoliseen syömiseen (täsmäsyöminen).
  • Samanaikaiset psyykkiset ja somaattiset sairaudet ja niiden oireet tulee huomioida ja hoitaa aktiivisesti.
  • Syömishäiriöpotilailla voi esiintyä hengenvaarallisia somaattisia komplikaatioita ja itsetuhoisuutta, joiden tunnistaminen ja nopea hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää.
  • Vaikuttavan ja kuolleisuutta vähentävän syömishäiriöiden hoidon edellytyksiä ovat kokonaistilanteeseen nähden riittävä hoito, hoitavan tahon osaaminen, hoitosuhteen laatu sekä terveydenhuollon riittävä resursointi.
  • Työryhmä suosittelee, että hyvinvointialueilla on selkeä syömishäiriöiden diagnostiikkaa ja hoitoa koskeva ohjeistus ja paikallisen hoitoketjun kuvaus.

Määritelmät

  • Syömishäiriöt ovat yleisiä psyykkisiä häiriöitä, joiden keskeisiin piirteisiin kuuluu poikkeava syömiskäyttäytyminen ja siihen liittyvä ahdistuneisuus sekä psyykkisen, fyysisen tai sosiaalisen toimintakyvyn eriasteinen heikentyminen.
  • Tavallisia syömishäiriöitä ovat
    • ahmintaoireiset syömishäiriöt, kuten bulimia (bulimia nervosa, ahmimishäiriö) ja BED (binge eating disorder, ahmintahäiriö)
    • rajoittavat syömishäiriöt, kuten anoreksia (anorexia nervosa, laihuushäiriö) ja ARFID (avoidant-restrictive food intake disorder, syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö)
    • määrittämättömät syömishäiriöt.

Tiivistelmä ja potilasversio

Kuva 1.

Syömishäiriön arviointi lääkärin vastaanotolla

Kuva 2.

Epäily syömishäiriöstä

Ravitsemushoidon alkuvaiheen toteutus lapsen tai nuoren rajoittavassa syömishäiriössä

Perhepohjaiseen hoitomalliin kuuluvaa ravitsemushoitoa voidaan alkaa toteuttaa heti kun lapsella tai nuorella on todettu rajoittava syömishäiriö.

Lapsen tai nuoren huoltajille annetaan tietoa ravitsemushoidon toteuttamisesta perhepohjaisen hoitomallin mukaisesti mahdollisimman pian esimerkiksi siinä terveydenhuollon yksikössä, jossa perhe asioi ensimmäisen kerran lapsen tai nuoren syömishäiriön vuoksi.

Ravitsemushoidon alkuvaiheen toteutus:

  1. Lapsen tai nuoren huoltajat ottavat vastuun lapsen tai nuoren ruokailusta sekä riittävästä energiansaannista. Riittävän ravitsemuksen arvioimisen tukena voi käyttää kuvia malliaterioista «Kuvallisia esimerkkejä päivän aterioista ja ohje niiden käyttöön ammattilaisille, sairastuneelle ja läheisille»4 tai ateriasuunnitelmaa.
  2. Huoltaja annostelee ateriat valmiiksi. Hän tukee lasta tai nuorta ruokailutilanteissa lempeän rauhallisesti ja jämäkästi varmistaen, että ateria tulee syödyksi kokonaisuudessaan. Tilanteen tulee olla sairastuneelle mahdollisimman turvallinen.
  3. Ruokailun jälkeen on hyvä viettää aikaa yhdessä sairastuneen kanssa, sillä hän saattaa olla hyvin ahdistunut ja pelätä lihomista. Tällöin sairastunut tarvitsee tukea, jotta hän kykenee säätelemään tunnetilaansa hyvinvointia tukevilla keinoilla eikä päädy esimerkiksi toteuttamaan tyhjentäytymiskäyttäytymistä tai liiallista liikuntaa.

Lisämateriaalia ruokailujen toteuttamiseen liittyen ks. Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry:n opas Syömishäiriö ruokapöydässä «https://rty.fi/wp-content/uploads/2019/09/syOmishAiriOruokapOydAssA.pdf»5.

Rajaus

Potilaan kohtaaminen

  • Ammattilaisen on tärkeää
    • pyrkiä luomaan luottamuksellinen yhteistyösuhde syömishäiriötä sairastavan kanssa
    • muistaa että syömishäiriötä sairastavan voi olla vaikeaa puhua oireistaan terveydenhuollon ammattilaisten kanssa
    • kysyä syömishäiriöstä ja sen oireista suoraan ja olla erityisen hienotunteinen keskustellessaan potilaan painosta ja kehon koosta
    • suhtautua sairastuneeseen ja hänen läheisiinsä myötätuntoisesti, arvostaen ja syyllistämistä välttäen
    • ymmärtää hoitoon asettumisen ja oireista luopumisen vaikeuden olevan syömishäiriöön kuuluvia ominaisuuksia, jotka yleensä lievittyvät hoidon edetessä
    • olla tietoinen omista kehon kokoon ja ulkonäköihanteisiin liittyvistä asenteistaan.

Esiintyvyys ja ilmaantuvuus

Etiologia

Epäily ja varhainen tunnistaminen

Kliininen kuva: alku, puhkeaminen

  • Syömisen häiriintyminen käynnistyy usein elämänmuutoksen, ulkonäköpaineiden, terveellisen tai liikunnallisen elämäntavan tavoittelun tai stressin ja masennuksen laukaisemana «Lin JA, Jhe G, Adhikari R, ym. Triggers for eating...»40.
  • Anoreksian ja bulimian tavalliset ensioireet liittyvät tyypillisesti yrityksiin vaikuttaa kehon painoon, muotoon ja ulkonäköön. BEDin tyypillinen ensioire on syömisen hallitsemattomuus «Stice E, Onipede ZA, Marti CN. A meta-analytic rev...»41.
    • Rajoittavissa syömishäiriöissä kuten anoreksiassa energiatasapaino muuttuu alussa negatiiviseksi laihduttamisen, sairastumisen tai kovan fyysisen rasituksen vuoksi, minkä johdosta ihminen laihtuu ja elimistö alkaa nälkiintyä. Laihtuminen tai alipainon ylläpito on anoreksiassa vähintään jonkin verran itse aiheutettua, vaikka esimerkiksi infektiotautiin sairastuminen voi laukaista prosessin. Nälkiintyminen aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä oireita (esim. ruokaa koskevat pakkoajatukset, ärtyneisyys, mielialan vaihtelu) ja usein korostaa ja ylläpitää syömishäiriön oireita «Treasure J, Claudino AM, Zucker N. Eating disorder...»42.
    • Ahmintaoirein ilmenevä syömishäiriö voi käynnistyä yrityksistä laihtua tai säädellä tunteita tai mielialaa ruoan avulla «Lin JA, Jhe G, Adhikari R, ym. Triggers for eating...»40, «Bray B, Sadowski A, Bray C, ym. Clinical aspects o...»43. Ahminnan laukaisevat tekijät ovat yksilöllisiä (esim. kuormittuminen, epäonnistumisen kokemukset, liian niukka syöminen), ja usein syömishäiriöön liittyy ruokavalion tiukka rajoittaminen ahmintojen ulkopuolella. Ahmintaa seuraavat itseinho, syyllisyys ja pelko painon noususta, jotka johtavat tyhjentäytymiseen tai muuhun syömisen kompensointiin (esim. paasto, pakonomainen liikunta). Nämä puolestaan altistavat uudelle ahminnalle (ns. ahminnan noidankehä).

Diagnoosi

Anoreksia (anorexia nervosa, laihuushäiriö) (F50.0)

Taulukko 1. Anoreksian (anorexia nervosa, laihuushäiriö) (F50.0) diagnostiset kriteerit ICD-10-tautiluokituksen mukaan
1) BMI (body mass index, painoindeksi) lasketaan paino (kg) jaettuna pituuden (m) neliöllä: esim. 65 kg / 1,65 m2 = 23,9. Käytetään 16 vuoden iästä lähtien.
A Potilaan paino on vähintään 15 % alle pituuden mukaisen keskipainon tai BMI1) on korkeintaan 17,5 kg/m2. Esimurrosikäisten potilaiden paino saattaa kasvun aikana jäädä pituuden mukaisesta keskipainosta ilman, että paino varsinaisesti laskee. Vanhemmilla potilailla tulee tapahtua painon laskua.
B Painon lasku on aiheutettu itse välttämällä "lihottavia" ruokia. Lisäksi saattaa esiintyä liiallista liikuntaa, itse aiheutettua oksentelua sekä ulostuslääkkeiden, nestettä poistavien tai ruokahalua hillitsevien lääkkeiden käyttöä.
C Potilas on mielestään liian lihava ja pelkää lihomista. Kyseessä on ruumiinkuvan vääristymä. Potilas asettaa itselleen alhaisen painotavoitteen.
D Todetaan laaja-alainen hypotalamus-aivolisäke-sukupuolirauhasakselin endokriininen häiriö, joka ilmenee naisilla kuukautisten puuttumisena ja miehillä seksuaalisen mielenkiinnon ja potenssin heikkenemisenä. Jos häiriö alkaa ennen murrosikää, kasvu ja murrosiän fyysiset muutokset viivästyvät tai pysähtyvät. Potilaan toipuessa murrosiän kehitys jatkuu usein normaalisti, mutta tavallista myöhempään. Lisäksi kasvuhormonin ja kortisolin pitoisuudet saattavat olla suurentuneet, kilpirauhashormonin aineenvaihdunta elimistössä saattaa olla muuttunut ja insuliinieritys voi olla poikkeavaa.
E Bulimian kriteerit A ja B eivät täyty.

Epätyypillinen anoreksia (F50.1)

  • Potilaalla on tyypillisiä anoreksian oireita, mutta jokin tai jotkin edellä mainituista diagnostisista kriteereistä (avainoireista) puuttuvat tai avainoireet esiintyvät lieväasteisina.

Bulimia (bulimia nervosa, ahmimishäiriö) (F50.2)

Taulukko 2. Bulimian (bulimia nervosa, ahmimishäiriö) (F50.2) diagnostiset kriteerit ICD-10-tautiluokituksen mukaan
A Potilaalla on toistuvia ahmintoja (vähintään kahdesti viikossa ainakin 3 kuukauden ajan), jolloin hän syö suuria ruokamääriä lyhyessä ajassa.
B Ajattelua hallitsevat syöminen ja voimakas halu tai pakonomainen tarve syödä.
C Potilas pyrkii estämään ruoan "lihottavat" vaikutukset itse aiheutetun oksentelun, ajoittaisen syömättömyyden, ruokahalua hillitsevien lääkkeiden, ulostuslääkkeiden, kilpirauhaslääkkeiden tai nesteenpoistolääkkeiden väärinkäytön avulla.
D Potilaalla on käsitys, että hän on liian lihava, ja hänellä on lihomisen pelko, mikä johtaa usein alipainoisuuteen. Psykopatologian muodostaa sairaalloinen lihavuuden pelko.

Epätyypillinen bulimia (F50.3)

  • Potilaalla on oireita, jotka muistuttavat bulimian oireita, mutta kliininen kokonaiskuva ei täytä bulimia nervosan eli ahmimishäiriön kriteerejä.

Muuhun psyykkiseen häiriöön liittyvä ylensyöminen (F50.4)

  • Luokkaan sisältyy esimerkiksi stressiin liittyvä ylensyömistaipumus.

Muuhun psyykkiseen häiriöön liittyvä oksentelu (F50.5)

  • Luokkaan sisältyy psyykkisperäinen oksentelu.

BED (binge eating disorder, ahmintahäiriö) (F50.8)

Taulukko 3. BEDin (binge eating disorder, ahmintahäiriö) diagnostiset kriteerit DSM-5-tautiluokituksen mukaan
A Potilaalla on toistuvia ahmintakohtauksia, jolloin hän syö suuria ruokamääriä, jotka selvästi ylittävät muiden syömismäärät vastaavassa ajassa ja tilanteessa, tai hänellä on tunne siitä, ettei kykene hallitsemaan eikä keskeyttämään syömistään.
B Ahmintakohtaukseen liittyy vähintään kolme seuraavista:
  • Potilas syö epätavallisen nopeasti.
  • Potilas syö, kunnes hän tuntee olonsa epämukavan täydeksi.
  • Potilas syö suuria määriä, vaikkei hän ole nälkäinen.
  • Potilas syö yksin ollessaan, koska ruokamäärät hävettävät häntä.
  • Ahmintaa seuraavat itseinho, masennus ja syyllisyys.
C Ahmintaoireeseen liittyy voimakasta ahdistuneisuutta.
D Ahmintakohtauksia on vähintään kerran viikossa 3 kuukauden ajan.
E Ahmintaan ei liity syömisen epäasianmukaista kompensointia (esim. tyhjentäytymistä, paastoamista, liiallista liikuntaa), eivätkä anoreksian tai bulimian kriteerit samanaikaisesti täyty.

ARFID (avoidant-restrictive food intake disorder, syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö) (F50.8)

  • Tarkoittaa ravinnonsaannin välttämistä tai rajoittamista, joka DSM-5-tautiluokituksen mukaan
    1. johtaa riittämättömään ravinnonsaantiin, mikä aiheuttaa painonlaskua, ravintoaineiden puutoksia, tarvetta käyttää kliinisiä täydennysravintovalmisteita tai turvautua letkuravitsemukseen TAI
    2. aiheuttaa merkittäviä psykososiaalisia haittoja esimerkiksi ruokailutilanteiden välttelyn vuoksi.
  • Häiriö ei johdu tietynlaisen kehonmuodon tai painon tavoittelusta, ruoan puutteesta, somaattisesta sairaudesta tai lääkkeiden tai päihteiden käytöstä.
  • ARFIDin koodi ICD-10-tautiluokituksessa on F50.8 (muu syömishäiriö) ja ICD-10-CM-päivityksessä F50.82 «International Classification of Diseases, Tenth Re...»44.

Erotusdiagnostiikka

Rajoittavat syömishäiriöt

  • Erotusdiagnostiikassa huomioitavia ovat ruokahalua heikentävät ja laihtumista aiheuttavat somaattiset ja psykiatriset sairaudet.
    • Anoreksiassa laihtuminen tai alipainon ylläpito ei ole tahatonta vaan ajattelua tai toimintaa sävyttää pyrkimys (intentio) näihin. Pyrkimys voi olla heikosti tiedostettua, tai se halutaan salata, jolloin se ilmenee johdonmukaisesti ainoastaan käyttäytymisen tasolla. ARFIDissa pyrkimys laihtua puuttuu.
  • Erotusdiagnostisia sairauksia ovat esimerkiksi keliakia, muut imeytymishäiriöt ja tulehdukselliset suolistosairaudet, kilpirauhassairaudet, päihteiden käyttö, masennus ja psykoosisairaus.

Ahmintaoireiset syömishäiriöt

Samanaikaissairaudet

Vajaaravitsemuksen vaikutus samanaikaishäiriöiden diagnostiikkaan

  • Psykiatrisia samanaikaishäiriöitä diagnosoitaessa on huomioitava, että
    • vajaaravitsemukseen liittyy usein mielialan laskua ja vaihtelua, ahdistuneisuutta sekä joustamattoman, pakonomaisen toiminnan korostumista
    • syömishäiriöihin voi myös liittyä lisääntynyttä toimeliaisuutta, joka voidaan joskus virheellisesti tulkita hypomaniaksi, maniaksi tai ADHD:ksi.

Psykiatriset häiriöt

Neuropsykologiset piirteet

Somaattiset sairaudet

Lisääntymisterveys

Kuukautiskierto

Hedelmällisyys, raskauden ehkäisy ja hormonaaliset valmisteet

Raskaus ja synnytys

Äitiyshuolto

  • Suositus 1: Ajankohtaisesta syömishäiriöstä kärsivät odottavat äidit (riskiraskaus) tulee ohjata äitiyspoliklinikan seurantaan ja syömishäiriön hoidon piiriin.
  • Tausta-aineistossa on lisätietoa syömishäiriön huomioimisesta äitiyshuollossa «Syömishäiriön huomioiminen äitiyshuollossa»23.
    • Raskaana olevilta suositellaan kysyttävän: "Oletko sairastanut syömishäiriön tai onko sinulla tällä hetkellä syömishäiriö?"
  • Tarvittaessa voidaan arvioida perheen tuen tarve vauvatiimissä tai pikkulapsipsykiatrian poliklinikalla.
  • Työryhmä suosittelee toimintamallien kehittämistä syömishäiriöiden tunnistamiseen äitiyshuollossa sekä syömishäiriötä sairastavan odottavan äidin raskauden seurantaan.

Syömishäiriötä sairastavien tai aiemmin sairastaneiden äitien lasten terveys

Luun terveys

Potilaan tutkiminen

  • Tavoitteena on
    • selvittää, onko kyseessä syömishäiriö
    • arvioida, onko potilaalla vajaaravitsemus
    • selvittää, onko potilaalla muita samanaikaisia psyykkisiä tai fyysisiä sairauksia tai niiden oireita
    • arvioida potilaan iänmukaista psyykkistä kehitystä ja toimintakykyä
    • lasten ja nuorten kohdalla arvioida perheen vuorovaikutusta ja vanhempien tai huoltajien toimintakykyä syömishäiriökäyttäytymisen osalta
    • tukea ja motivoida sairastunutta (ja hänen perhettään/läheisiään) häiriintyneen syömiskäyttäytymisen muutokseen ja antaa tukea ja konkreettisia neuvoja syömisen korjaamiseksi
    • tehdä potilaan – sekä alaikäisellä huoltajien – kanssa hoitosuunnitelma, jonka toteutumista seurataan.
  • Kerätään yleislääketieteelliset esitiedot:
    • sairaudet, allergiat ja päihteiden käyttö
    • aikaisemmat hoidot ja lääkitykset
    • suvussa esiintyneet syömishäiriöt ja niiden oireet sekä muu psykiatrinen sairastavuus.
  • Selvitetään syömiskäyttäytyminen nykyisin ja aiemmin:
  • Selvitetään liikunta nykyisin ja aiemmin: määrä ja tyyppi.
  • Hankitaan lapsen tai nuoren kasvukäyrät, joista arvioidaan yksilöllinen pituuden ja painon suhde ennen sairastumista sekä painon muutoksen nopeus ja määrä. Kasvuikäisen painoa ja sen muutosta tarkastellaan aina suhteessa pituuteen (pituuspaino, iänmukainen BMI tai ISO-BMI).
  • Selvitetään aikuisilta kattava painoanamneesi, joka sisältää minimi- ja maksimipainot (BMI:t) aikuispituuden saavuttamisen jälkeen sekä laihduttamisen ja laihdutusyritykset.
    • Määritetään mahdollinen painosuppressio eli erotus elämänaikaisen maksimipainon ja nykypainon välillä.
  • Selvitetään kuukautisten alkamisikä, niiden mahdollisen poisjäämisen ajankohta ja kierron häiriöt.
    • Erityisesti viimeinen paino, jonka yhteydessä kuukautiskierto on ollut normaali, voi auttaa ensivaiheen painotavoitteen määrittämisessä.
    • Säännöllinen kuukautiskierto ei kaikkien kohdalla tarkoita sitä, että ravitsemustila on riittävä.

Kliininen somaattinen tutkimus

  • Alipainoiset potilaat tulee tutkia niin, että potilas on riisuutunut alusvaatteisilleen.
  • Mitataan pituus ja paino.
    • Potilaan kanssa voidaan tarvittaessa sopia, ettei hän punnitustilanteessa näe painoaan.
  • Auskultoidaan keuhkot ja sydän.
  • Mitataan verenpaine ja sydämen syke
    • Ortostatismin havaitsemiseksi istuen tai maaten mitattuja arvoja verrataan tarvittaessa seisten mitattuihin.
  • Tutkitaan suu ja hampaat: suupielten haavaumat ja kiilledefektit sekä limakalvojen kunto (kuivuma).
  • Tutkitaan iho: ihonalaisrasva, kimmoisuus, turvotus (raajat, silmäluomet), karvoitus (lanugo), mahdolliset viiltelyjäljet, hankaumat rystysissä (oksentelu).
  • Arvioidaan raajojen väri, lämpötila (lämpöraja), pulssit (perifeerinen verenkierto), ihotunto ja refleksit.
  • Kasvuikäisillä selvitetään murrosiän vaihe Tannerin asteikolla.
  • Palpoidaan vatsa ja arvioidaan virtsarakon täyteläisyys (alipainoisilla mahdollinen nestetankkaus ennen punnitusta).
  • Tutkitaan lihasvoima ja liikkuminen:
    • ryhti ja lihaskato
    • käsien puristusvoima
    • kanta-varvaskävely, kyykistyminen ja yhdellä jalalla seisominen
    • tutkimuspöydälle siirtyminen
    • riisumisen ja pukemisen sujuvuus (motoriikan hidastuminen).

Ravitsemustilan arviointi

  • Painoindeksiä (BMI, kg/m2) voidaan käyttää yhtenä aikuisten ravitsemustilan arvioinnin välineenä.
    • Vajaaravitsemusta voi olla myös, vaikka BMI olisi normaali tai korkea, esimerkiksi jos henkilö on laihtunut nopeasti tai ruokavalio on hyvin yksipuolinen.
  • Alle 18-vuotiailla käytetään kasvukäyrää, josta seurataan pituuskasvun etenemistä sekä pituuteen suhteutettua painoa ja sen suhteellista muutosta. Lisäksi voidaan käyttää pituuspainoa, iän mukaista painoindeksiä tai lasten painoindeksiä (ISO-BMI) «Lasten painoindeksin (ISO-BMI) laskin»1.
  • Pituuskasvun taittuminen tai pysähtyminen voi kertoa ravitsemushäiriön vaikeusasteesta, vaikka lapsen tai nuoren painoindeksi olisi normaali.
  • Lisätietoaineistossa esitetään taulukot 8–18-vuotiaiden vajaaravitsemustilan arviointiin sekä esimerkki nuoruusikäisen arviosta «Vajaaravitsemustilan arviointi 8 –18-vuotiailla tytöillä ja pojilla»24.

Laboratoriotutkimukset

  • Laboratoriolöydökset voivat olla viitealueella vaikeassakin vajaaravitsemuksessa.
  • Diagnoosivaiheessa harkittavia laboratoriotutkimuksia (ks. lisätietoaineisto «Tavallisia syömishäiriöpotilaiden laboratoriolöydöksiä»25) ovat muun muassa «Crone C, Fochtmann LJ, Attia E, ym. The American P...»121
    • täydellinen verenkuva (TVK)
    • munuaisten (Krea) ja maksan toimintakokeet (ALAT, AFOS)
    • elektrolyyttipitoisuudet (natrium, kalium, kalsium, fosfaatti ja magnesium)
    • kilpirauhasen toimintakokeet (TSH, T4-V) ja keliakiaseulonta
    • verensokeri (fB-gluk)
    • prealbumiini
    • amylaasi
    • kortisoli (aamunäyte)
    • rasva-arvot (kokonais-, HDL- ja LDL-kolesteroli, triglyseridit)
    • elektrokardiogrammi (EKG).
  • Muita laboratoriotutkimuksia:
    • Amenorrean pitkittyessä voidaan tutkia LH-, FSH-, estradioli- ja prolaktiinipitoisuudet tai munasarjojen ja kohdun kaikukuvaus.

Muita tutkimuksia

  • Luuntiheysmittaus (kaksienergiainen röntgenabsorptiometria, DXA) tulee tehdä, jos luukatoriski on huomattava:
  • Pään kuvantamistutkimus (CT, MRI) ja EEG ovat yleensä aiheellisia vain, jos syömishäiriöön liittyy akuutteja neurologisia oireita tai löydöksiä.

Hoito

Hoidon yleiset periaatteet

Psykoedukaatio

  • Suositus 2: Psykoedukaation tulee kuulua syömishäiriöiden arviointiin ja hoitoon.
  • Psykoedukaatio tarkoittaa tiedon antamista syömishäiriöstä, sen oireista, ylläpitävistä tekijöistä ja hoidosta. Se perustuu vastavuoroiseen keskusteluun ja yhteisen ymmärryksen lisäämiseen.
    • Potilaan läheiset, alaikäisellä huoltajat, tulee ottaa mukaan.
  • Tarjoamalla tietoa syömishäiriöstä voidaan lisätä potilaan ymmärrystä omasta tilanteestaan ja oireista sekä auttaa hahmottamaan syömishäiriötä ja tunnistamaan varomerkkejä «Fairburn CG. Cognitive behavior therapy and eating...»118, «Motlova LB, Balon R, Beresin EV, ym. Psychoeducati...»136, «Garner DM. Psychoeducational principles in treatm...»137.
  • Psykoedukaatiota voidaan tarjota keskustellen, kirjallisen materiaalin avulla ja ohjaamalla potilas oikean tiedon äärelle, esimerkiksi Syömishäiriöliiton internet-sivuille «https://syomishairioliitto.fi/»7 tai Mielenterveystalon omahoitosivustolle «https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito»8.
  • Ruokapäiväkirja «Ruokapäiväkirja»30 (ks. ruokapäiväkirjan malli «hoi50101c.pdf»2) tai oirepäiväkirja voi olla hyvä apu- ja itsehoitoväline.
    • Ruoka- tai oirepäiväkirjan pitäminen on yleensä hyödyllistä ahmintaoireisille potilaille ja tukee syömisen hallintaa.
      • Anoreksiaa sairastaville ruokapäiväkirjan pitämisestä on harvoin hyötyä.
    • Ruoka- tai oirepäiväkirjan avulla voidaan arvioida ruokavaliota, syömiskäyttäytymistä ja mahdollisia ahmimiskohtauksia.
    • Ateriarytmi- tai syömisrytmipäiväkirjan avulla on mahdollista hahmottaa syömisen säännöllisyyttä ja ateriarytmiä «hoi50101e.pdf»3.
    • Nälän ja kylläisyyden tunteen tunnistamista voi harjoitella kirjaamalla koettu nälkä ennen syömistä ja kylläisyyden tunne syömisen jälkeen «hoi50101f.pdf»4.
  • Syömishäiriöoireen psykologisen funktion ymmärrys on tarpeen: oireet eivät ole pelkästään kärsimystä tuottavia, vaan ne voivat myös antaa turvaa tai lohtua sekä turruttaa vaikeita tunteita ja ahdistusta.
    • Toipumista voi vaikeuttaa pelko häiriöön liittyvän hallinnan tunteen menettämisestä.
  • Fysiologiset alttiustekijät saattavat toimia paranemista vastaan.
    • Ahmintaoireisissa syömishäiriöissä herkkyys painon nousuun liittyy aineenvaihdunnallisiin tekijöihin, joilla on biologinen perusta.

Motivaatio

Itsehoito ja omahoito

Psykososiaaliset hoidot ja psykoterapia

  • Suositus 4: Psykososiaalinen hoito integroidaan saumattomasti kaikkeen hoitoon alusta lähtien, ja sitä tulee tarjota riittävästi muun hoidon tukena, ei sen vaihtoehtona.
  • Psykososiaalisilla hoidoilla ja psykoterapialla viitataan tässä syömishäiriöön keskittyvään psykologiseen hoitoon. Ks. lisätietoa käsitteistä «Psykososiaalinen hoito ja psykoterapia»34.
  • Psykososiaalisen hoidon tavoitteena on auttaa potilasta toipumaan ja parantamaan toimintakykyään työstämällä syömishäiriötä ylläpitäviä ajattelumalleja, tunne-elämää, minäkäsitystä ja toimintatapoja.
  • Hoidossa on tärkeää keskittyä sekä lievittämään konkreettisia syömishäiriöoireita että työstämään syömishäiriötä ylläpitäviä psykologisia tekijöitä.
  • Psykoterapian soveltuvuutta potilaalle on arvioitava yksilöllisesti «Heinonen E, Kurri K, Melartin T. Sopiiko potilaall...»151.
  • Psykoterapian aloittamisen oikea-aikaisuutta arvioitaessa huomioidaan potilaan valmius psykoterapeuttiseen työskentelyyn ja somaattinen tila.
    • Potilaan valmentaminen ja kannustaminen itsenäisiin käyttäytymisen muutoksiin on olennaista.
    • Somaattisen tilan on oltava riittävän vakaa, jotta potilas kykenee työskentelemään psykologisesti.
      • Esimerkiksi alipaino ei yksinään ole este psykoterapian saamiselle, jos työskentelyyn on muuten edellytykset.
  • Psykoterapian mahdollisissa ongelmatilanteissa potilaan hoitoon osallistuvien ammattilaisten tulee viestiä ja tehdä yhteistyötä.
    • Jos potilaan tila heikkenee, syömishäiriön hoidosta vastaavan lääkärin arvio on aiheellinen.
  • Syömishäiriöiden tavanomaisimmat psykososiaaliset hoitomuodot esitellään tarkemmin lisätietoaineistossa «Psykososiaalisten hoitojen kuvaus ja periaatteet syömishäiriön yhteydessä»38.

Psykoterapiasuuntaukset, terapiamenetelmät ja toteutustavat

Anoreksia ja muut rajoittavat syömishäiriöt

Bulimia, BED ja muut ahmimispiirteiset syömishäiriöt

Taulukko 4. Syömishäiriöiden hoidossa käytettäviä psykoterapia- ja terapiamuotoja ja niiden näytönasteita.
Terapiamuoto
(englanninkielinen nimi, lyhenne)
Lyhyt kuvaus Näyttö
Perhepohjainen hoito / perheterapia
(Family Based Therapy, FBT;
Conjoint Family Therapy, CFT;
Separated Family Therapy, SFT;
Parent-focused Treatment, PFT)
  • Perhepsykoterapeuttinen hoitomalli, jossa sairastuneen perhe nähdään tärkeänä toipumisen resurssina ja luotetaan vanhempien kykyyn palauttaa potilaan riittävä ravitsemustila perheterapeutin tuella.
Kognitiivis-behavioraalinen terapia, KBT
(Cognitive Behavioral Therapy, CBT;
Cognitive Behavioral Therapy Enhanced, CBT-E)
  • Tavoitteena on muokata syömishäiriötä ylläpitäviä haitallisia uskomuksia ja ajatuksia ja korvata niitä vaihtoehtoisilla, toipumista tukevilla uusilla ajatusmalleilla.
Psykodynaaminen terapia (Psychodynamic Therapy)
  • Tavoitteena on pyrkiä ymmärtämään ja selvittämään elämänhistorian aikaisia tekijöitä, jotka altistavat ja ylläpitävät syömishäiriötä.
Interpersoonallinen psykoterapia IPT
(Interpersonal Psychotherapy, IPT)
  • Tavoitteena on tutkia laajemmin ihmissuhteisiin liittyviä haasteita ja opettaa potilas kohtaamaan sosiaalisten suhteiden haasteita turvautumatta syömishäiriön oireisiin.
Kognitiivinen remediaatio (Cognitive Remediation Therapy, CRT)
  • Sairastavilla voi olla syömishäiriöitä ylläpitäviä neuropsykologisia vaikeuksia, joiden kanssa selviytymistä CRT:ssä harjoitellaan.
Kolmannen aallon terapiat Kolmannen aallon terapioista DKT, HOT, skeematerapia, myötätuntosuuntautunut terapia ja mindfulness-pohjaiset interventiot
  • Skeematerapian(Schema Therapy, ST) tavoitteena on tutkia ja muokata syömishäiriötä ylläpitäviä ja sopeutumista haittaavia skeemoja.
  • Myötätunto-suuntautuneen terapian (compassion Focused Therapy, CFT) tavoitteena on lisätä itsemyötätuntoista suhtautumistapaa itseen, mikä lievittää syömishäiriöön liittyvää itsekriittisyyttä.
  • Hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) (Acceptance and Commitment Therapy, ACT) tavoitteena on lisätä psykologista joustavuutta ja sitouttaa omien arvojen mukaiseen toimintaan.
  • DKT ja Mindfulness-pohjaiset interventiot ks. alla.
Dialektinen käyttäytymisterapia, DKT
(Dialectical Behavior Therapy, DBT)
  • Tavoitteena on pyrkiä ymmärtämään syömishäiriöön liittyviä tunnesäätelyn vaikeuksia ja opettaa potilaalle parempia tunnesäätelytaitoja.
Mindfulness-pohjaiset interventiot (Mindfulness-based Interventions)
  • Tavoitteena on lisätä keskittynyttä, tarkoituksenmukaista ja arvottamatonta tietoisuutta omista sisäisistä kokemuksista.

Perheterapia ja perheen kanssa työskentely

Päivystyksellisen somaattisen arvion tarve

  • Suositus 5: Syömishäiriöpotilailla voi esiintyä hengenvaarallisia vajaaravitsemustilaan tai tyhjentäytymiskäyttäytymiseen liittyviä somaattisia komplikaatioita. Näiden tunnistaminen ja päivystyksellinen hoito on ensiarvoisen tärkeää.
  • Taulukossa «Syömishäiriöpotilaan somaattisen voinnin riskin arviointi....»5 esitetään kaikenikäisten syömishäiriöpotilaiden hengenvaaran riskiin viittaavia löydöksiä ja toimintasuositukset eri tilanteissa.
Kuva 3.

Ruokavalion energiamäärän lisääminen ja elektrolyyttitasojen seuranta osastohoidossa refeeding-oireyhtymän riski huomioiden

Taulukko 5. Syömishäiriöpotilaan somaattisen voinnin riskin arviointi.
Lyhenteet: ORS = oral rehydration solution, NML = nenä-mahaletku, %mBMI = prosentuaalinen BMI iän ja sukupuolen mukaisesta mediaani BMI:stä
* tarkista automaattitulkinnan tulos manuaalisesti
Mukailtu lähteestä:
The Royal College of Psychiatrists' Medical Emergencies in Eating Disorders: Guidance on Recognition and Management 2022 / updated 2023 «The Royal College of Psychiatrists. Medical Emerge...»167
Huomioi: Huolestu: Hoida:
Hengenvaaran riski
Suuri Kohtalainen
Sydän ja verisuonisto Syke
  • Bradykardia
  • Asentoriippuvainen takykardia
< 40/min hereillä 40–50/min
EKG
  • Mahdollinen muu bradykardian syy (eteis-kammiokatkos)
  • Rytmihäiriö
  • QTc
Pidentynyt QTc*
JA mikä tahansa muu EKG-poikkeavuus
Pidentynyt QTc*
ilman muuta EKG-poikkeavuutta
Verenpaine Seisten mitattu systolinen paine
< 90 mmHg ja toistuvia pyörtymisiä ja systolisen paineen aleneminen
> 20 mmHg tai syketason nousu yli 30/min (35/min < 16 v) ortostaattisessa kokeessa
Seisten mitattu systolinen paine
< 90 mmHg ja satunnainen pyörtyminen ja systolisen paineen aleneminen
> 15 mmHg tai syketason nousu maks. 30/min (35/min < 16 v) ortostaattisessa kokeessa
Kehon lämpötila Hypotermia < 35,5 °C (tärykalvo)
< 35,0 °C (kainalo)
< 36 °C
Nestetasapaino Kuivumistila
  • Vajaaravitsemustilasta johtuva hypotensio ja bradykardia

Tunnista hypovolemia
  • Takykardia tai normaali syketaso vajaaravitulla potilaalla (oletuksena bradykardia)
  • Hypotensio
  • Pidentynyt kapillaaritäyttö
Täydellinen nesteistä kieltäytyminen, vakava (10 %) kuivuma: vähentynyt virtsaneritys, kuivat suun limakalvot, asentoriippuvainen verenpaineen aleneminen, heikentynyt turgor, takypnea, takykardia Nesteistä kieltäytyminen, kohtalainen (5–10 %) kuivuma: vähentynyt virtsaneritys, kuivat suun limakalvot, asentoriippuvainen verenpaineen aleneminen, normaali turgor, lievä takypnea, lievä takykardia, perifeerinen turvotus
  • ORS suun tai NML:n kautta, jos ei hypovolemiaa
  • Varo nesteboluksia, jos ei hypovolemiaa, nämä voivat johtaa sydämen vajaatoimintaan tai hyponatremiaan
  • Tarkasta elektrolyytit ja munuaisfunktio
  • Hypovolemiassa NaCl 0,9 % 10 ml/kg, sitten uusi arvio
Elektrolyytti- ja glukoositasapaino Hypokalemia
  • Todennäköisesti seurausta oksentelusta tai diureettien tai laksatiivien käytöstä
  • Lisääntynyt refeeding-oireyhtymän riski tai merkki refeeding-oireyhtymästä
Kalium < 2,5 mmol/l = vaikea hypokalemia
Sairaalalääkärin arviota suositellaan, kun kalium < 3 mmol/l
Hyponatremia
  • Taustalla yleensä ns. vesitankkaus
  • Huomioi lääkitykset (SSRI, diureetit)
  • Tarkista virtsan osmolaliteetti
Natrium < 130 mmol/l ja hyponatremian oireita
  • Nesterajoitus, tarvittaessa vierihoito estämään vesitankkausta
  • Oireisilla varovainen i.v. korjaus (ks. Lääkärin käsikirjan artikkeli: Hyponatremia «Hyponatremia»4 (vaatii käyttöoikeuden))
  • Tarkista lääkitys
Muut elektrolyyttihäiriöt Hypofosfatemia (huomioi erilaiset viitearvot aikuisilla (ks. Akuutti hoito-opas, Fosfaattiaineenvaihdunnan häiriöt «Fosfaattiaineenvaihdunnan häiriöt»5 (vaatii käyttöoikeuden)), nuorilla ja lapsilla «Hypofosfatemian hoito syömishäiriöpotilailla ravitsemushoidon aikana»41
Hypomagnesemia
Hypokalsemia
  • Mahdollinen refeeding-oireyhtymä
Hypoglykemia
Esiintyy vakavassa vajaaravitsemustilassa, mittaa ketoaineet
Glukoosi < 3 mmol/l ja hypoglykemian oireita
  • Huomioi mahdollinen muu taustasyy: sepsis, Addisonin tauti, insuliinin väärinkäyttö
  • Jos tajunnantason häiriö, anna i.v. glukoosia (ks. Lääkärin käsikirjan artikkeli: Aikuisen hypoglykemia ilman diabetesta «Aikuisen hypoglykemia ilman diabetesta»6 (vaatii käyttöoikeuden)). Muussa tapauksessa anna hiilihydraattipitoista ravintoa
  • Seuraa glukoosipitoisuutta, aterianjälkeinen hypoglykemia mahdollinen vaikeassa nälkiintymistilassa
Ravitsemustila Vakava vajaaravitsemustila BMI < 13,
alle 18-vuotiaalla ISO-BMI < 13 tai %mBMI < 70 % tai BMI SDS < 3 «Vajaaravitsemustilan arviointi 8 –18-vuotiailla tytöillä ja pojilla»24
BMI 13–15,
alle 18-vuotiaalla ISO-BMI 13–15 tai %mBMI 70–80 % tai BMI SDS -2– -2,9
Nopea painon lasku Painonlasku ≥ 1 kg/vk kahden peräkkäisen viikon aikana alipainoisella potilaalla tai nopea painon lasku (25 % kolmessa kuukaudessa) potilaan painosta huolimatta Painonlasku 0,5–0,99 kg/vk kahden peräkkäisen viikon aikana alipainoisella potilaalla

Osastohoidon tarpeen arvion perusteita

Ravitsemushoito

Ravitsemushoidon toteutus

  • Sairastuneelle ohjataan täsmäsyömisen periaatteet. Ravitsemusohjauksen tukena ja sopivien annosten hahmottamiseksi voidaan käyttää ateriakuvia ja -malleja, yksilöllistä ateriasuunnitelmaa sekä malliateriointia (ks. ateriamallikuvat hoidossa hyödynnettäväksi «Kuvallisia esimerkkejä päivän aterioista ja ohje niiden käyttöön ammattilaisille, sairastuneelle ja läheisille»4).
    • Ateriasuunnitelmasta luovutaan joustavasti, kun täsmäsyöminen toteutuu.
  • Erityisruokavaliot huomioidaan ravitsemushoidossa perustelluista syistä turhia rajoituksia välttäen.
  • Kliinisen kokemuksen mukaan potilasohjauksessa ja ruoan annostelussa puhutaan ruoasta (ei energiamäärästä, kuten kilokaloreista) ja käytetään yleiskäsitteitä (esim. lasillinen, viipale, lautasmalli), ei ruokien tarkkoja mittoja (esim. gramma, desilitra).
  • Kliinisiä täydennysravintovalmisteita voidaan hyödyntää energian ja ravintoaineiden riittävän saannin tukena.
  • Ruokavaliota täydennetään tarvittaessa vitamiini- ja kivennäisainevalmisteilla, kuten monivitamiinivalmisteella ja kalsium-D-vitamiinivalmisteella (ks. kappale Syömishäiriöön liittyvän luukadon ehkäisy ja hoito «A5»6), tai muilla täydennyksillä todettujen puutosten mukaan.
  • Syömishäiriöiden ravitsemushoitoon on suositeltavaa liittää psykoedukaatiota ruoansulatuskanavan oireista, niiden taustasta, ennusteesta ja mahdollisesta helpottumisesta ravitsemushoidon ja säännöllisen syömisen myötä. Tämä voi lisätä hoitomyöntyvyyttä «Riedlinger C, Mazurak N, Schäffeler N, ym. Gastroi...»174, «Riedlinger C, Schmidt G, Weiland A, ym. Which Symp...»175, «Syömishäiriöt ja ruoansulatuskanavan oireet»21.

Erityistä huomioitavaa ahmintaoireisissa syömishäiriöissä

Erityistä huomioitavaa ARFIDissa

Kasvis- ja vegaaniruokavaliot syömishäiriöiden ravitsemushoidossa

  • Jos syömishäiriötä sairastava noudattaa vegaaniruokavaliota, on tärkeää keskustella ruokavalion noudattamisen motiiveista ja selvittää ruokavalion aloitusajankohta suhteessa syömishäiriöoireilun alkamiseen (ks. keskustelun tueksi lisätietoaineisto «Vegaaniruokavalio ja syömishäiriö»44).
  • Vegaaniruokavalion koostaminen ravitsemuksellisesti riittäväksi vaatii ravitsemusterapeutin erityisosaamista ja enemmän suunnittelua kuin muiden kasviruokavalioiden tai sekaruokavalion.
    • Psykoedukaatiossa suositellaan keskusteltavan vegaaniruokavalion mahdollisista haasteista syömishäiriötä sairastavilla (suuret annoskoot, vatsavaivat, riittävän proteiinin, välttämättömien rasvahappojen ja joidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin turvaaminen) «Royal College of Psychiatrists. Consensus statemen...»180.
  • Osastohoidossa vegaaniruoka voidaan tilata, mikäli hoitotiimi ja ravitsemusterapeutti arvioivat vegaaniruokavalion toteutuvan ravitsemuksellisesti täysipainoisesti ja tukevan potilaan toipumista «British Dietetic Association’s Mental Health Speci...»181.

Vajaaravitsemustilan korjaaminen

Ravitsemushoito osastohoidossa

Letkuravitsemus

Ravitsemustilan seuranta avo- ja osastohoidossa

Psyykkisten samanaikaishäiriöiden hoito

  • Suositus 9: Hoidon alussa kartoitetaan potilaan keskeisiä psyykkisiä ongelmia ja niiden suhdetta toisiinsa «Wade TD, Shafran R, Cooper Z. Developing a protoco...»194. Tämän pohjalta arvioidaan, milloin on mielekästä hoitaa samanaikaishäiriöitä rinnakkain ja integroidusti syömishäiriön kanssa ja milloin peräkkäin.
  • Syömishäiriö ja yksi tai useampi samanaikainen muu psyykkinen häiriö voivat olla yhteydessä toisiinsa ja vaikeuttaa syömishäiriön hoitoa sekä potilaan kokonaistoipumista.
    • Mikäli samanaikaishäiriöt ja syömishäiriö ovat yhteydessä toisiinsa, on suositeltavaa hoitaa niitä yhtäaikaisesti.
    • Mikäli samanaikaissairaudet tai -oireet näyttävät olevan syömishäiriön seurausta, voidaan aluksi keskittyä syömishäiriön hoitoon.
      • Esimerkiksi mielialaoireet saattavat korjaantua syömishäiriön hoidon myötä, kun taas persoonallisuushäiriö tai autismikirjon häiriö vaativat hoidossa erikseen kohdennettua huomiota.
  • Jos syömishäiriön hoito ei etene suunnitellusti, on tärkeää arvioida, ovatko samanaikaiset häiriöt este hoidon etenemiselle, ja tarvittaessa keskittyä myös niihin «Wade TD, Shafran R, Cooper Z. Developing a protoco...»194.

Psykiatrinen päiväsairaala- ja osastohoito

Tahdosta riippumaton psykiatrinen hoito

  • Jos potilas ilmeisestä hoidon tarpeestaan huolimatta kieltäytyy vapaaehtoisesta psykiatrisesta osastohoidosta, hänet voidaan määrätä psykiatriseen sairaalahoitoon mielenterveyslain mukaisten edellytysten täyttyessä «Mielenterveyslaki 14.12.1990/1116. 2 luku. Hoito t...»199.
  • Mielenterveyslain perusteella täysi-ikäisten ja alle 18-vuotiaiden tahdosta riippumattoman hoidon aiheet ovat erilaiset.
  • Täysi-ikäisen vakavan syömishäiriön hoidon tarpeen arvio voidaan aloittaa tarkkailulähetteen kautta, jos syömishäiriöön liittyy psykoosi tai deliriumtila (hoidetaan somaattisessa yksikössä) tai jos aikuisen syömishäiriö aiheuttaa henkeä uhkaavan nälkiintymistilan ja tilaan liittyy vakavia fyysisiä komplikaatioita tai vakavia psyykkisiä oireita eikä potilas näe tilannetta totuudenmukaisesti.
  • Alaikäisen vakavan syömishäiriön hoidossa tahdosta riippumattoman hoidon edellytykset voivat täyttyä vakavan mielenterveyshäiriön perusteella, jos
    • alaikäinen kieltäytyy hoidosta ja häntä uhkaa hengenvaarallinen somaattinen komplikaatio tai jos syömishäiriö muuten täyttää alaikäisen vakavan mielenterveyshäiriön kriteerit ja alaikäinen kieltäytyy vapaaehtoisesta hoidosta
    • avohoidossa ei ponnisteluista huolimatta ole saavutettu tilanteen riittävää korjaantumista.

Lääkehoito

  • Tutkimukset on tehty pääosin aikuisilla.
  • Pääsääntöisesti syömishäiriön lääkehoitoa käytetään psykososiaalisten hoitojen tukena.

Bulimian lääkehoito

BEDin lääkehoito

Anoreksian lääkehoito

ARFIDin lääkehoito

  • Systemaattinen tutkimusnäyttö ARFIDin lääkehoidosta puuttuu, ja kaikki lääkehoito on virallisista käyttöaiheista poikkeavaa off label -käyttöä.
    • Vajaaravittujen potilaiden erityinen herkkyys lääkkeiden haittavaikutuksille tulee huomioida.
  • Oireita lievittävänä lääkehoitona on kokeiltu muun muassa seuraavia lääkeaineita «Keski-Rahkonen A, Ketvel L, Westerholm S ym. Syöm...»39 (masennuslääkkeiden hoitoannos ei yleensä ylitä masennuksen hoitoannosta):
    • fluoksetiini, jonka aloitusannos on 5 mg/vrk
    • essitalopraami, jonka aloitusannos on 2,5 mg/vrk
    • fluvoksamiini, jonka aloitusannos on 25 mg/vrk
    • mirtatsapiini, jonka aloitusannos on 7,5 mg/vrk
    • olantsapiini, jonka aloitusannos on 1,25–2,5 mg/vrk ja hoitoannos harvoin yli 5 mg/vrk
    • loratsepaami tarvittaessa tilapäisesti ruokailun yhteydessä 0,5–1 mg, annos harvoin yli 3 mg/vrk
    • syproheptadiini, jonka aloitusannos on 2–4 mg/vrk ja hoitoannos 2–32 mg/vrk, ks. «Harrison ME, Norris ML, Robinson A, ym. Use of cyp...»214.

Syömishäiriöön liittyvän luukadon ehkäisy ja hoito

D-vitamiini ja kalsium

  • Työryhmä suosittaa anoreksiaa ja ARFIDia sairastaville nuorille ja aikuisille päivittäistä vähintään 1 000–1 500 mg:n kalsiumin kokonaissaantia ja 20 μg:n D-vitamiinilisän käyttöä kliiniseen kokemukseen ja osteoporoosin riskiin perustuen.
    • Lasten D-vitamiinilisän käyttö perustuu kliiniseen kokemukseen, jonka perusteella sopiva D3-vitamiiniannostus on 10–20 μg/vrk ja kalsiumlisä 500–1 000 mg/vrk, jos kalsiumin saanti ruokavaliosta onriittämätöntä «Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Reco...»216.
    • Kalsiumin lähteenä kannattaa suosia ensisijaisesti ravintoa. Ravitsemusterapeutti voi tarvittaessa arvioida kalsiumlisän tarvetta kalsiumin kokonaissaanti ruokavaliosta huomioiden.
  • Muissa syömishäiriöissä kuin anoreksiassa ja ARFIDissa voidaan käyttää väestölle osteoporoosin ehkäisemiseksi suositeltuja kalsium- ja D-vitamiiniannoksia. Ks. Käypä hoito -suositus Osteoporoosi «Osteoporoosi»15, «Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen L...»217.
  • Kalsidiolin eli S-25(OH)D:n pitoisuus kuvaa parhaiten elimistön D-vitamiinin määrää. Ks. Käypä hoito -suositus Osteoporoosi «Osteoporoosi»15, «Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen L...»217.
    • Yleisesti hyväksytty D-vitamiinipuutoksen raja on alle 50 nmol/l:n kalsidiolipitoisuus.
    • Alle 25 nmol/l:n pitoisuus liittyy lapsilla riisitautiin ja aikuisilla osteomalasiaan.
  • Tarvittaessa S-25(OH)D-pitoisuuden tavoitearvon saavuttaminen voidaan varmistaa 6–12 viikon kuluttua annosmuutoksesta tehtävällä määrityksellä. Jos pitoisuus suurenee yli 120 nmol/l:n, annos on liian suuri. Osteoporoosipotilaalla tavoitealue on 75–120 nmol/l, ks. Käypä hoito -suositus Osteoporoosi «Osteoporoosi»15, «Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen L...»217.

Hormonaaliset valmisteet ja luulääkkeet anoreksiaan liittyvässä luukadossa

Muut hoidot

Painonhallinta ahmintakirjon syömishäiriöissä

Hampaiden hoito

  • Syömishäiriöt heikentävät suun ja hampaiden terveyttä, vaikka oirekuvaan ei liittyisi oksentelua «Pallier A, Karimova A, Boillot A, ym. Dental and p...»224, «Kisely S, Baghaie H, Lalloo R, ym. Association bet...»225. Oireita ovat:
    • ientulehdus ja ienten vetäytyminen
    • verenvuoto suun limakalvolta tai ikenistä
    • plakin kertyminen ja karies
    • eroosio eli hapon aiheuttama hammaskiilteen liukeneminen
    • hampaiden lohkeaminen ja irtoaminen
    • suun kuivuminen, vähentynyt syljeneritys.
  • Syömishäiriöt saattavat aiheuttaa hampaiden vakavaa eroosiota «Eating disorders may be associated with an increased risk of dental erosion.»C.
  • Oksentelun ja mahahapon takaisinvirtauksen aiheuttamaa hampaiden kulumista voidaan lievittää huuhtomalla hampaat oksentelun jälkeen vedellä tai happamuutta neutraloivalla liuoksella.
  • Hampaiden ja hammasvälien säännöllinen puhdistus ja harjaus aamuin ja illoin runsasfluorisella hammastahnalla, yksilöllisesti harkitut fluoraushoidot sekä remineralisoivien liuosten ja ksylitolin käyttö ovat suositeltavia. Harjaamisliikkeiden tulee olla kevyitä ja hammasharjan pehmeä.
  • Happamien juomien ja ruoka-aineiden haitta hampaille on huomioitava.
    • Haitallisia ovat useimmat mehut, virvoitusjuomat, urheilu- ja energiajuomat, makuvedet, maustetut kivennäisvedet ja alkoholijuomat. Ruokatuotteista eroosiota voivat aiheuttaa muun muassa etikkaa sisältävät säilykkeet ja kastikkeet ja happamat hedelmät ja marjat.
  • Toipumisvaiheessa aktiivisten syömishäiriöoireiden väistyttyä voidaan tarpeen mukaan harkita hampaita korjaavia toimenpiteitä. Nämä vaativat hammaslääkärin arvion ja hoitosuunnitelman.

Liikunta, kehonkuva ja fysioterapia

Kuntouttava liikunta

Liikunnan rajoittaminen

Kehonkuva

  • Syömishäiriön keskiössä on usein myös häiriintynyt suhde omaan kehoon, johon voi liittyä kielteisiä tai vääristyneitä ajatuksia ja tunteita.
  • Kehonkuvatyöskentelystä ja sen menetelmien vaikuttavuudesta syömishäiriöiden hoidossa on vielä niukasti tutkimusnäyttöä. Kielteisen kehosuhteen työstäminen ja myönteisemmän kehonkuvan vahvistaminen ovat kuitenkin tärkeä osa syömishäiriöiden hoitoa.
  • Kehosuhteen haasteita, myönteisen kehonkuvan roolia sekä kehonkuvatyöskentelyä syömishäiriöiden hoidossa kuvataan tarkemmin lisätietoaineistossa «Kehosuhteen haasteet ja kehonkuvatyöskentely syömishäiriöiden hoidossa»54.

Fysioterapia

  • Fysioterapeuttiset interventiot saattavat vähentää anoreksiaa, bulimiaa ja määrittämättömiä syömishäiriöitä sairastavien syömishäiriö- ja mielialaoireita «Fysioterapeuttiset interventiot saattavat vähentää syömishäiriöitä sairastavien syömishäiriö- ja mielialaoireita.»C.
  • Fysioterapian tai psykofyysisen työotteen lisääminen osaksi hoitoa on suositeltavaa, koska syömishäiriötä sairastavilla on usein
    • kielteisiä tai vääristyneitä uskomuksia ja kokemuksia omasta kehostaan
    • ongelmallinen suhde liikuntaan, esimerkiksi pakonomaista ja liiallista tai liian vähäistä liikuntaa.
  • Tutkittuihin fysioterapeuttisiin interventioihin syömishäiriöiden hoidossa kuuluvat muun muassa ohjattu liikunta ja rentoutuminen sekä kehotietoisuuden tukeminen.
  • Fysioterapian tavoite on muun muassa ohjata syömishäiriötä sairastavaa
    • turvalliseen ja tasapainoiseen liikkumiseen ja rentoutumiseen
    • muokkaamaan kokemuksiaan ja käsityksiään omasta kehostaan.

Pitkäaikaisen vakavan syömishäiriön hoito

Kokeelliset hoidot

Ennuste

Hoidon porrastus

  • Suositus 12: Hyvinvointialueilla tulee olla selkeä syömishäiriöiden diagnostiikkaa ja hoitoa koskeva ohjeistus ja paikallisen hoitoketjun kuvaus.
    • Eri toimijoiden osuudet sovitaan niin, että hyvän hoidon osa-alueet mahdollistuvat. Näihin kuuluvat varhaisen tunnistamisen ja puuttumisen mallit (ks. kohta Epäily ja varhainen tunnistaminen «A8»9) sekä syömishäiriön hoidon tehostaminen äkillisesti pahenevissa ja pitkittyneissä tilanteissa.
    • Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisestä työnjaosta ja yhteistyöstä sovittaessa huomioidaan paikalliset osaajaresurssit ja työnjako. Hoitoon pääsyn on kuitenkin oltava yhdenvertaista.
    • Hoitoketjukuvauksessa tulee kuvata
      1. perusterveydenhuollon vastuutiimit, joiden jäsenet ovat riittävän perehtyneitä syömishäiriöiden hoitomenetelmien, kuten ravitsemushoidon, toteuttamiseen ja jotka vastaavat potilaiden ja heidän läheistensä tiedollisesta ohjaamisesta (psykoedukaatio) ja toimivat yhdyshenkilöinä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä
      2. erikoissairaanhoidon konsultoivat toimijat (lääkäri tai psykologi tai sairaanhoitaja) tai syömishäiriöyksiköt yhteystietoineen
      3. alueen muut mahdolliset toimijat, kuten erikoistuneet paikalliset palvelut.
  • Työryhmä suosittelee, että syömishäiriöiden hoitoa kehitetään suuntaan, jossa vakavia syömishäiriöitä sairastavat potilaat hoitaa syömishäiriöiden hoitoon erikoistunut moniammatillinen tiimi.
    • Jokaisessa yliopistosairaalassa tai sen yhteistyöalueella on oltava riittävästi resursoitu syömishäiriöiden hoitoon erikoistunut yksikkö, josta käsin yhteistyöalueen koulutusta koordinoidaan. Yksikössä on oltava tarjolla syömishäiriöiden hoitoon erikoistunutta avohoitoa ja osastohoitoa.
    • Alueellisen tarpeen mukaan suositellaan kehittämään matalamman tason erikoistuneita tiimejä tai yksiköitä, joilla on toimiva yhteistyösuhde yliopistosairaalan tai sen yhteistyöalueen syömishäiriöyksikön kanssa.
    • Perusteet:
      1. Hoitotulokset: erityisesti kuolleisuuden selkeä väheneminen, kun syömishäiriöiden hoito on keskitetty syömishäiriöyksiköihin «Hoito syömishäiriöihin erikoistuneissa yksiköissä on ilmeisesti yhteydessä anoreksiapotilaiden merkittävästi pienempään kuolleisuuteen verrattua hoitoon yleispsykiatrisissa yksiköissä.»B.
      2. Ammattilaisten riittävä osaaminen mahdollistuu: syömishäiriöiden hoito vaatii ymmärrystä syömishäiriöiden psykologiasta ja erityisosaamista, jonka saavuttaminen ja ylläpitäminen on realistista niiden hoitoon erikoistuneessa yksikössä.
  • Syömishäiriöiden palvelujärjestelmän kehittämisessä on tärkeää kuunnella kokemusasiantuntijoita. Keskeisiä kehittämiskohteita ovat syömishäiriön varhainen tunnistaminen, palveluiden sujuvoittaminen hoitoviiveiden hallitsemiseksi ja itsetuhoisen potilaan tukeminen «Wade TD, Hart LM, Mitchison D, ym. Driving better ...»268.

Yhdistykset

  • Syömishäiriöliitto ja sen jäsenyhdistykset tuottavat tietoa syömishäiriöistä ja tarjoavat tukea syömishäiriöön sairastuneille, oireileville ja läheisille.
    • Toiminta on valtakunnallista ja alueellista; jäsenyhdistysten tarjoama tuki ja toimintamuodot vaihtelevat ja sisältävät esimerkiksi vertaistukea, tukipuhelin- ja chat-toimintaa ja muuta vapaaehtoistoimintaa.
  • Suomen Syömishäiriöyhdistys on syömishäiriöitä sairastavien parissa työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu yhdistys.
    • Yhdistyksen tavoitteena on tarjota koulutusta ja tukea ammattitaidon kehittämistä sekä luoda yhteistyömahdollisuuksia hoitoyksiköiden välille.

Ehkäisy ja terveyden edistäminen

Syömishäiriöiden riskitekijät ja suojatekijät

Ehkäisy

Terveystaloustieteellinen näkökulma

Laatukriteerit

  • Työryhmä ehdottaa, että syömishäiriötä sairastavien hoidon laatua seurataan seuraavilla kriteereillä:
    • Onko hyvinvointialueella paikallinen syömishäiriöiden hoitoketju tai -polku?
    • Kuinka suuri osa syömishäiriöpotilaista on riittäväksi arvioidun hoidon piirissä?
    • Kuinka suuri osa sovitun työnjaon mukaisesti erikoissairaanhoitoon lähetetyistä syömishäiriöpotilaista pääsee alkuarviointiin 3 viikon kuluessa, ja kuinka nopeasti varsinainen hoito alkaa?
    • Kuinka suurella osalla syömishäiriön takia hoidossa olevista on ajan tasalla oleva kirjallinen hoitosuunnitelma, joka on potilaan tai potilaan ja hänen perheensä tiedossa?
    • Onko syömishäiriöpotilaalla ja hänen perheellään ongelmatilanteissa sujuva mahdollisuus ottaa yhteys hoitavaan tahoon?
    • Kuinka suurelle osalle syömishäiriön takia hoidossa olevista on tarjottu potilas- ja omaisneuvontaa, joka sisältää kirjallista materiaalia?
    • Kuinka suuri osa hoidon päättäneistä syömishäiriöpotilaista palaa vuoden kuluessa uuteen, ennalta suunnittelemattomaan hoitoon syömishäiriön takia?
  • Syömishäiriöpotilaan hyvän hoidon merkkejä ovat painon ja syömiskäyttäytymisen normaalistuminen sekä ruokaan liittyvän pakonomaisen ajattelun väheneminen.
  • Hoidon tehosta kertovat myös muiden psyykkisten oireiden helpottuminen, hyvä sosiaalinen toimintakyky ja ikätasoisen kehityksen eteneminen.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenpsykiatriyhdistys ry:n, Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä

Käypä hoito -suosituksen historiatiedot «Syömishäiriöt, Käypä hoito -suosituksen historiatiedot»61

Puheenjohtaja ja kokoava kirjoittaja:

Anu Raevuori, LT, nuorisopsykiatrian professori, nuorisopsykiatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri, osastonylilääkäri; HUS, Helsingin yliopisto

Jäsenet:

Anu-Maria Fabritius, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri; Seinäjoen keskussairaala / Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Rasmus Isomaa, VTT, dosentti, psykoterapeutti, erityisasiantuntija; Fredrika-klinikka, Pohjanmaan hyvinvointialue

Anna Keski-Rahkonen, LT, mielenterveyden professori, psykiatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri; Helsingin yliopisto 

Jorma Komulainen, LT, dosentti, lastentautien ja lastenendokrinologian erikoislääkäri; asiantuntijalääkäri, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Tanja Kuiri-Hänninen, LT, lastentautien erikoislääkäri, lastenendokrinologian lisäkoulutusohjelma; KYS / Pohjois-Savon hyvinvointialue

Tanja Laukkala, LT, dosentti, psykiatrian ja terveydenhuollon erikoislääkäri, ylilääkäri, sotilaslääketieteen, vakuutuslääketieteen ja kuntoutuksen erityispätevyys; HUS Psykiatria, Helsingin yliopisto, Käypä hoito -toimittaja

Milla Linna, LT, psykiatrian erikoislääkäri; Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite

Katarina Meskanen, PsM, erikoispsykologi, psykoterapeutti; yksityinen palveluntarjoaja

Svetlana Oshukova, LT, psykiatrian ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri; apulaisylilääkäri, Syömishäiriöyksikkö, HUS Psykiatria, Helsingin yliopisto

Anu Ruusunen, FT, dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti, kliininen opettaja; Itä-Suomen yliopisto ja Mielenterveys ja Hyvinvointi, KYS / Pohjois-Savon hyvinvointialue

Emma Saure, PsM, neuropsykologiaan erikoistuva psykologi, FM, filosofian maisteri (neurotiede), väitöskirjatutkija; Helsingin yliopisto 

Yasmina Silén, LKT, nuorisopsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, nuorisopsykiatrian kliininen opettaja; HUS, ylilääkäri; THL

Monica Ålgars, FT, kliinisen psykologian dosentti, psykoterapeutti; Helsingin yliopisto, Mehiläinen Oy

Asiantuntijat:

Reita Nyberg, LT, naistentautien erikoislääkäri

Kirsi Pietiläinen, LT, professori

Virpi Björkman, FT, geneetikko

Satu Pirilä, LT, lastentautien erikoislääkäri

Potilaiden osallisuus on toteutettu Käypä hoito -suosituksen Syömishäiriöt yhteydessä kahdella viiteryhmän kokouksella. Lisäksi viiteryhmäläisillä on ollut mahdollisuus antaa suosituksesta lausunto. Viiteryhmän jäsenet eivät ole osallistuneet päätöksentekoon hoitosuosituksen sisällöstä ja muotoiluista.

Potilasviiteryhmän jäsenet:

Jere Ollila, Helsinki

Heli Ervelius-Järvinen, Jokela

Johanna Rapo, Mikkeli

Venla Piitulainen, Joensuu

Eveliina Keinonen, Pirkkala

Julianna Brandt-Smal, Vehmaa

Janne Karppinen, Kajaani

Krista Lindgren, Tampere

Saila Hurme, Helsinki

Katri Mikkilä (SYLI ry)

Ritva Näräkkä (SYLI ry)

Tanja Laukkala, viiteryhmän puheenjohtaja

Edellä mainittujen lisäksi viiteryhmän toimintaan on osallistunut 1 potilaiden edustaja.

Sidonnaisuudet

Sidonnaisuusilmoitukset on kerätty 18.9.2024 julkaistun suosituksen laatimisen yhteydessä.

Anu-Maria Fabritius: Muut sidonnaisuudet: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, apuraha.

Rasmus Isomaa: Sivutoimet: tuntiopettaja; Åbo Akademi, Helsingin yliopisto, Karolinska Institutet. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Syömishäiriöliitto: hallituksen puheenjohtaja (2020–2024), Nordic Eating Disorder Society: hallituksen puheenjohtaja (2016–2024).

Anna Keski-Rahkonen: Sivutoimet: psykiatrian erikoislääkäri; Neuropsykiatriakeskus Proneuron, seksuaaliterapeutti (NACS); Terapiatalo Quu. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoimintaa: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, tieteellisen kirjoittamisen kurssi. Muut sidonnaisuudet: Kustannus Oy Duodecim, tekijänpalkkioita kirjoista.

Jorma Komulainen: Tutkimus ja kehitystyö: Suomen Akatemia, Strategisen tutkimuksen neuvosto. Koulutustoiminta: Professio, Itä-Suomen yliopisto. Luottamustoimet: Väestöliitto: Hallituksen jäsen (2017–2022) ITLA: Kasvun tuki -aikakausjulkaisun tieteellisen neuvottelukunnan jäsen. Ohjaushankkeet: STM: Palveluvalikoimaneuvosto (pysyvä asiantuntija kesäkuuhun 2024 saakka); STM: Kuntoutukseen ohjautumisen perusteet ohjausryhmän jäsen (2020–2022); Fimea: Lääkeinformaatioverkoston ohjausryhmän jäsen (2024 saakka). Muut sidonnaisuudet: Potilaat mukaan Käypä hoito -suositusten laatimiseen -hanke, työnantajalle rahoitus, rahoittajana STEA. Käypä hoito -suositusten päätoimittaja 30.6.2024 asti.

Tanja Kuiri-Hänninen: Sivutoimet: yliopistotutkija; Itä-Suomen yliopisto. Tutkimusrahoitus: Lastentautien tutkimussäätiö, apuraha, Valtion tutkimusrahoitus. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Coronaria, Merck. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Novo Nordisk, Pfizer, Nordic Infucare. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Suomen endokrinologiyhdistys (hallituksen jäsen).

Tanja Laukkala: Luento-, koulutus- lausunto - ja asiantuntijapalkkiot: HY/HYKS Psykiatria, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Kustannus Oy Duodecim, Tapaturma-asioiden muutoksenhakulautakunta, FINE, VERVE, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot, Psykiatriyhdistys, Suomen neuropsykoterapiayhdistys ry, Työterveyslaitos, Lääkäripäivät. Käypä hoito -toimittaja 31.7.2024 asti.

Milla Linna: Sivutoimet: psykiatrian erikoislääkäri, Mehiläinen Oy. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Solutos Oy. Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Mehiläinen Oy. Ohjaushankkeet: Etelän-SYLI ry, FinFami ry.

Katarina Meskanen: Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Novo Nordisk: koulutuspalkkio Pfizer: koulutuspalkkio. Muut sidonnaisuudet: tekijänoikeuspalkkioita (Kustannus Oy Duodecim, Tuuma-kustannus), asiantuntijapalkkioita (Hogrefe psykologien kustannus, EDI-3:n suomenkielisen version kehittäminen; HUS, bulimian nettiterapian käsikirjoittaminen ja kehittäminen)

Svetlana Oshukova: Sivutoimet: yksityisvastaanotto; Pihlajalinnan etäklinikka, Orton Oy. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, luento, Suomen Lastenlääkäriyhdistys, luento.

Anu Raevuori: Sivutoimet: yksityislääkäri, Eiran lääkäriasema. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Luentopalkkiot: Lundbeck Oy, Tampereen yliopisto, Valtakunnallinen TUVA, HYRIA Riihimäki. Tutkimusapuraha: Gyllenbergin säätiö. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: varapuheenjohtaja, Suomen nuorisopsykiatrisen yhdistyksen hallitus; jäsen, Psykiatriyhdistyksen nuorisopsykiatrian jaos; toimituskunnan jäsen, International Journal of Eating Disorders. Muut sidonnaisuudet: pienosakas Meru Health Oy.

Anu Ruusunen: Sivutoimet: Affiliate Senior Lecturer, Deakin University, Australia. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: FISPEN ry, varapuheenjohtaja 2021–2023, hallituksen jäsen 2019–2023. Ohjaushankkeet: Ravitsemushoitosuositus: kirjoittajaryhmän jäsen. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2023). Ravitsemushoitosuositus. Ohjaus 3/2023. THL, Helsinki. Muut sidonnaisuudet: Kustannus Oy Duodecim, tekijänpalkkioita kirjoista. Tutkimusapurahat: Valtion tutkimusrahoitus, Pohjois-Savon hyvinvointialue 2024.

Emma Saure: Sivutoimet: oma toiminimi: Neuropsykologiaan erikoistuva psykologi; psykologi/tutkija; Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan tutkimusprojektit. Tutkimusrahoitus: Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Yrjö Jahnssonin säätiö, Jalmari ja Rauha Ahokkaan säätiö, Lastentautien tutkimussäätiö. Muu apuraha: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Hogrefe, luentopalkkioita; Helsingin kaupunki, luentopalkkio; Vantaan kaupunki, luentopalkkio; Helsingin yliopisto ja Helsingin yliopistollinen keskussairaala, luentopalkkio.

Yasmina Silén: Sivutoimet: oma toiminimi: psykoterapia- ja koulutuspalvelut Silén. Koulutus-, konsultointi- ja asiantuntijatoiminta: Duodecim, tieteellisen kirjoittamisen kurssit; Aatos klinikka Oy (työnohjaus 2023); Otsuka Pharma Scandinavia AB:n ja Oy H. Lundbeck Ab:n järjestämä Valtakunnalliset psykiatriaan erikoistuvien päivät (luentopalkkio 2023). Korvaukset kongressi- ja seminaarikuluista: Suomen psykiatriayhdistyksen apuraha 2022 (ulkomaan tieteellistä kongressimatkaa varten); Nuorisolääkäripäivät Tuohilampi vuosina 2022 ja 2023 (Orion Pharma); Suomen syömishäiriöyhdistys kongressiosallistumismaksu 2024. Luottamustoimet terveydenhuollon alalla: Psykiatriayhdistyksen nuorisopsykiatrian jaoksen johtokunnan jäsen 2021–; Suomen syömishäiriöhäiriöyhdistyksen varapuheenjohtaja 2023–; Suomen nuorisolääkärit ry:n hallituksen jäsen v. 2021–1.4.2023.

Monica Ålgars: Sivutoimet: oma toiminimi: psykologin ja psykoterapeutin vastaanotto, tuntiopettaja; Åbo Akademi. Korvaukset kongressikuluista: Suomen syömishäiriöyhdistys ry:n kongressiosallistumismaksu 2022 ja 2024. Luottamustoimet: Suomen syömishäiriöyhdistys ry:n puheenjohtaja 2021–.

Kirjallisuusviite

Syömishäiriöt. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenpsykiatriyhdistys ry:n, Suomen Nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2025 (viitattu pp.kk.vvvv). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi

Tarkemmat viittausohjeet: «http://www.kaypahoito.fi/web/kh/viittaaminen»14

Vastuun rajaus

Käypä hoito -suositukset ja Vältä viisaasti -suositukset ovat asiantuntijoiden laatimia yhteenvetoja yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta. Suositukset toimivat lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen päätöksenteon tukena hoitopäätöksiä tehtäessä. Ne eivät korvaa lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen omaa arviota yksittäisen potilaan parhaasta mahdollisesta diagnostiikasta, hoidosta ja kuntoutuksesta hoitopäätöksiä tehtäessä.

Tiedonhakukäytäntö

Systemaattinen kirjallisuushaku on hoitosuosituksen perusta. Lue lisää artikkelista khk00007

Kirjallisuutta

  1. Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lihavuustutkijat ry:n ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 10.2.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  2. Galmiche M, Déchelotte P, Lambert G, ym. Prevalence of eating disorders over the 2000-2018 period: a systematic literature review. Am J Clin Nutr 2019;109(5):1402-1413 «PMID: 31051507»PubMed
  3. Schaumberg K, Welch E, Breithaupt L, ym. The Science Behind the Academy for Eating Disorders' Nine Truths About Eating Disorders. Eur Eat Disord Rev 2017;25(6):432-450 «PMID: 28967161»PubMed
  4. Silén Y, Keski-Rahkonen A. Worldwide prevalence of DSM-5 eating disorders among young people. Curr Opin Psychiatry 2022;35(6):362-371 «PMID: 36125216»PubMed
  5. Mangweth-Matzek B, Hoek HW. Epidemiology and treatment of eating disorders in men and women of middle and older age. Curr Opin Psychiatry 2017;30(6):446-451 «PMID: 28825955»PubMed
  6. Cao Z, Cini E, Pellegrini D, ym. The association between sexual orientation and eating disorders-related eating behaviours in adolescents: A systematic review and meta-analysis. Eur Eat Disord Rev 2023;31(1):46-64 «PMID: 36367345»PubMed
  7. Rasmussen SM, Dalgaard MK, Roloff M, ym. Eating disorder symptomatology among transgender individuals: a systematic review and meta-analysis. J Eat Disord 2023;11(1):84 «PMID: 37237320»PubMed
  8. Mangweth-Matzek B, Rupp CI, Hausmann A, ym. Never too old for eating disorders or body dissatisfaction: a community study of elderly women. Int J Eat Disord 2006;39(7):583-6 «PMID: 17078123»PubMed
  9. Gadalla TM. Eating disorders and associated psychiatric comorbidity in elderly Canadian women. Arch Womens Ment Health 2008;11(5-6):357-62 «PMID: 18791783»PubMed
  10. Silén Y, Sipilä PN, Raevuori A, ym. DSM-5 eating disorders among adolescents and young adults in Finland: A public health concern. Int J Eat Disord 2020;53(5):520-531 «PMID: 31999001»PubMed
  11. Sanchez-Cerezo J, Nagularaj L, Gledhill J, ym. What do we know about the epidemiology of avoidant/restrictive food intake disorder in children and adolescents? A systematic review of the literature. Eur Eat Disord Rev 2023;31(2):226-246 «PMID: 36527163»PubMed
  12. Dinkler L, Bryant-Waugh R. Assessment of avoidant restrictive food intake disorder, pica and rumination disorder: interview and questionnaire measures. Curr Opin Psychiatry 2021;34(6):532-542 «PMID: 34402460»PubMed
  13. Dinkler L, Wronski ML, Lichtenstein P, ym. Etiology of the Broad Avoidant Restrictive Food Intake Disorder Phenotype in Swedish Twins Aged 6 to 12 Years. JAMA Psychiatry 2023;80(3):260-269 «PMID: 36723946»PubMed
  14. Linsenmeyer WR, Katz IM, Reed JL, ym. Disordered Eating, Food Insecurity, and Weight Status Among Transgender and Gender Nonbinary Youth and Young Adults: A Cross-Sectional Study Using a Nutrition Screening Protocol. LGBT Health 2021;8(5):359-366 «PMID: 34097472»PubMed
  15. J Devoe D, Han A, Anderson A, ym. The impact of the COVID-19 pandemic on eating disorders: A systematic review. Int J Eat Disord 2023;56(1):5-25 «PMID: 35384016»PubMed
  16. Barakat S, McLean SA, Bryant E, ym. Risk factors for eating disorders: findings from a rapid review. J Eat Disord 2023;11(1):8 «PMID: 36650572»PubMed
  17. Varela C, Hoyo Á, Tapia-Sanz ME, ym. An update on the underlying risk factors of eating disorders onset during adolescence: a systematic review. Front Psychol 2023;14():1221679 «PMID: 38023032»PubMed
  18. Dahlgren CL, Sundgot-Borgen C, Kvalem IL, ym. Further evidence of the association between social media use, eating disorder pathology and appearance ideals and pressure: a cross-sectional study in Norwegian adolescents. J Eat Disord 2024;12(1):34 «PMID: 38424579»PubMed
  19. Rodgers RF, Hewett RC, Nowicki GP. A sociocultural model of the relationships between social media use and body image in midlife women. Eat Behav 2024;53():101867 «PMID: 38484477»PubMed
  20. Vincente-Benito I, Ramírez-Durán MDV. Influence of Social Media Use on Body Image and Well-Being Among Adolescents and Young Adults: A Systematic Review. J Psychosoc Nurs Ment Health Serv 2023;61(12):11-18 «PMID: 37256748»PubMed
  21. Solmi M, Radua J, Stubbs B, ym. Risk factors for eating disorders: an umbrella review of published meta-analyses. Braz J Psychiatry 2021;43(3):314-323 «PMID: 32997075»PubMed
  22. Bulik CM, Coleman JRI, Hardaway JA, ym. Genetics and neurobiology of eating disorders. Nat Neurosci 2022;25(5):543-554 «PMID: 35524137»PubMed
  23. Hübel C, Abdulkadir M, Herle M, ym. One size does not fit all. Genomics differentiates among anorexia nervosa, bulimia nervosa, and binge-eating disorder. Int J Eat Disord 2021;54(5):785-793 «PMID: 33644868»PubMed
  24. Ilyas A, Hübel C, Stahl D, ym. The metabolic underpinning of eating disorders: A systematic review and meta-analysis of insulin sensitivity. Mol Cell Endocrinol 2019;497():110307 «PMID: 30393006»PubMed
  25. Vartanian LR, Hayward LE, Smyth JM, ym. Risk and resiliency factors related to body dissatisfaction and disordered eating: The identity disruption model. Int J Eat Disord 2018;51(4):322-330 «PMID: 29394457»PubMed
  26. Linardon J, McClure Z, Tylka TL, ym. Body appreciation and its psychological correlates: A systematic review and meta-analysis. Body Image 2022;42():287-296 «PMID: 35878528»PubMed
  27. Cerea S, Iannattone S, Mancin P, ym. Eating disorder symptom dimensions and protective factors: A structural network analysis study. Appetite 2024;197():107326 «PMID: 38552742»PubMed
  28. Austin A, Flynn M, Shearer J, ym. The First Episode Rapid Early Intervention for Eating Disorders - Upscaled study: Clinical outcomes. Early Interv Psychiatry 2022;16(1):97-105 «PMID: 33781000»PubMed
  29. Isomaa R, Isomaa AL. And then what happened? A 5-year follow-up of eating disorder patients. Nord J Psychiatry 2014;68(8):567-72 «PMID: 24620817»PubMed
  30. Austin A, Flynn M, Richards K, ym. Duration of untreated eating disorder and relationship to outcomes: A systematic review of the literature. Eur Eat Disord Rev 2021;29(3):329-345 «PMID: 32578311»PubMed
  31. Andrés-Pepiñá S, Plana MT, Flamarique I, ym. Long-term outcome and psychiatric comorbidity of adolescent-onset anorexia nervosa. Clin Child Psychol Psychiatry 2020;25(1):33-44 «PMID: 30764636»PubMed
  32. Pajari E, Silen Y, Keski-Rahkonen A. Varhainen puuttuminen syömishäiriöihin. Duodecim 2023;139(16):1257-62 «https://www.duodecimlehti.fi/duo17795»15
  33. Grillot CL, Keel PK. Barriers to seeking treatment for eating disorders: The role of self-recognition in understanding gender disparities in who seeks help. Int J Eat Disord 2018;51(11):1285-1289 «PMID: 30488569»PubMed
  34. Cachelin FM, Striegel-Moore RH. Help seeking and barriers to treatment in a community sample of Mexican American and European American women with eating disorders. Int J Eat Disord 2006;39(2):154-61 «PMID: 16252278»PubMed
  35. Keski-Rahkonen A, Sihvola E, Raevuori A, ym. Reliability of self-reported eating disorders: Optimizing population screening. Int J Eat Disord 2006;39(8):754-62 «PMID: 16937380»PubMed
  36. Hautala L, Junnila J, Alin J, ym. Uncovering hidden eating disorders using the SCOFF questionnaire: cross-sectional survey of adolescents and comparison with nurse assessments. Int J Nurs Stud 2009;46(11):1439-47 «PMID: 19446810»PubMed
  37. Isomaa R, Lukkarila IL, Ollila T, ym. Development and preliminary validation of a Finnish version of the Eating Disorder Examination Questionnaire (EDE-Q). Nord J Psychiatry 2016;70(7):542-6 «PMID: 27152496»PubMed
  38. Austin A, De Silva U, Ilesanmi C, ym. International consensus on patient-centred outcomes in eating disorders. Lancet Psychiatry 2023;10(12):966-973 «PMID: 37769672»PubMed
  39. Keski-Rahkonen A, Ketvel L, Westerholm S ym. Syömisen välttämis- ja rajoittamishäiriö (ARFID). Duodecim 2024;140(5):363-71 «https://www.duodecimlehti.fi/lehti/2024/5/duo18131»16
  40. Lin JA, Jhe G, Adhikari R, ym. Triggers for eating disorder onset in youth with anorexia nervosa across the weight spectrum. Eat Disord 2023;31(6):553-572 «PMID: 37039575»PubMed
  41. Stice E, Onipede ZA, Marti CN. A meta-analytic review of trials that tested whether eating disorder prevention programs prevent eating disorder onset. Clin Psychol Rev 2021;87():102046 «PMID: 34048952»PubMed
  42. Treasure J, Claudino AM, Zucker N. Eating disorders. Lancet 2010;375(9714):583-93 «PMID: 19931176»PubMed
  43. Bray B, Sadowski A, Bray C, ym. Clinical aspects of binge eating disorder: A cross-sectional mixed-methods study of binge eating disorder experts' perspectives. Front Psychiatry 2022;13():1087165 «PMID: 36864846»PubMed
  44. International Classification of Diseases, Tenth Revision, Clinical Modification (ICD-10-CM); [updated 2017 Aug 18; reviewed 2017 Aug 18; cited 2017 Oct 11]. Saatavilla internetissä: http://www.cdc.gov/nchs/icd/icd10cm.htm
  45. Mutwalli H, Keeler JL, Bektas S, ym. Eating cognitions, emotions and behaviour under treatment with second generation antipsychotics: A systematic review and meta-analysis. J Psychiatr Res 2023;160():137-162 «PMID: 36804110»PubMed
  46. Depressio. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  47. Kaksisuuntainen mielialahäiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Psykiatriyhdistys ry:n ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  48. Ahdistuneisuushäiriöt. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Psykiatriyhdistys ry:n ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  49. Pakko-oireinen häiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2023 (viitattu 31.5.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  50. Traumaperäinen stressihäiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  51. Itsemurhien ehkäisy ja itsemurhaa yrittäneen hoito. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, MIELI Suomen Mielenterveys ry:n, Suomen Psykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 13.7.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  52. Alkoholiongelmat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Päihdelääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2015 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  53. Epävakaa persoonallisuus. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Psykiatriyhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 13.7.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  54. ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Lastenneurologisen yhdistys ry:n, Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen ja Suomen Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2019 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  55. Autismikirjon häiriö. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Lastenpsykiatriyhdistyksen, Suomen Nuorisopsykiatrisen Yhdistyksen, Suomen Kehitysvammalääkäreiden, Suomen Lastenneurologisen Yhdistyksen ja Suomen Psykiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2024 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  56. Saure E, Laasonen M, Lepistö-Paisley T, ym. Characteristics of autism spectrum disorders are associated with longer duration of anorexia nervosa: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord 2020;53(7):1056-1079 «PMID: 32181530»PubMed
  57. King JA, Korb FM, Vettermann R, ym. Cognitive overcontrol as a trait marker in anorexia nervosa? Aberrant task- and response-set switching in remitted patients. J Abnorm Psychol 2019;128(8):806-812 «PMID: 31657595»PubMed
  58. Raevuori A, Haukka J, Vaarala O, ym. The increased risk for autoimmune diseases in patients with eating disorders. PLoS One 2014;9(8):e104845 «PMID: 25147950»PubMed
  59. Scheuing N, Bartus B, Berger G, ym. Clinical characteristics and outcome of 467 patients with a clinically recognized eating disorder identified among 52,215 patients with type 1 diabetes: a multicenter german/austrian study. Diabetes Care 2014;37(6):1581-9 «PMID: 24623022»PubMed
  60. Trott M, Driscoll R, Iraldo E, ym. Pathological eating behaviours and risk of retinopathy in diabetes: a systematic review and meta-analysis. J Diabetes Metab Disord 2022;21(1):1047-1054 «PMID: 35673454»PubMed
  61. Gibbings NK, Kurdyak PA, Colton PA, ym. Diabetic Ketoacidosis and Mortality in People With Type 1 Diabetes and Eating Disorders. Diabetes Care 2021;44(8):1783-1787 «PMID: 34172488»PubMed
  62. Markowitz JT, Butler DA, Volkening LK, ym. Brief screening tool for disordered eating in diabetes: internal consistency and external validity in a contemporary sample of pediatric patients with type 1 diabetes. Diabetes Care 2010;33(3):495-500 «PMID: 20032278»PubMed
  63. Young V, Eiser C, Johnson B, ym. Eating problems in adolescents with Type 1 diabetes: a systematic review with meta-analysis. Diabet Med 2013;30(2):189-98 «PMID: 22913589»PubMed
  64. Hall R, Keeble L, Sünram-Lea SI, ym. A review of risk factors associated with insulin omission for weight loss in type 1 diabetes. Clin Child Psychol Psychiatry 2021;26(3):606-616 «PMID: 34121470»PubMed
  65. Insuliininpuutosdiabetes. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Sisätautilääkärien yhdistyksen ja Diabetesliiton Lääkärineuvoston asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2022 (viitattu 9.8.2023). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  66. Peters JE, Basnayake C, Hebbard GS, ym. Prevalence of disordered eating in adults with gastrointestinal disorders: A systematic review. Neurogastroenterol Motil 2022;34(8):e14278 «PMID: 34618988»PubMed
  67. Raevuori A, Suokas J, Haukka J, ym. Highly increased risk of type 2 diabetes in patients with binge eating disorder and bulimia nervosa. Int J Eat Disord 2015;48(6):555-62 «PMID: 25060427»PubMed
  68. Nieto-Martínez R, González-Rivas JP, Medina-Inojosa JR, ym. Are Eating Disorders Risk Factors for Type 2 Diabetes? A Systematic Review and Meta-analysis. Curr Diab Rep 2017;17(12):138 «PMID: 29168047»PubMed
  69. Olguin P, Fuentes M, Gabler G, ym. Medical comorbidity of binge eating disorder. Eat Weight Disord 2017;22(1):13-26 «PMID: 27553016»PubMed
  70. Abbott S, Dindol N, Tahrani AA, ym. Binge eating disorder and night eating syndrome in adults with type 2 diabetes: a systematic review. J Eat Disord 2018;6():36 «PMID: 30410761»PubMed
  71. Misra M, Klibanski A. Endocrine consequences of anorexia nervosa. Lancet Diabetes Endocrinol 2014;2(7):581-92 «PMID: 24731664»PubMed
  72. Gendall KA, Bulik CM, Joyce PR, ym. Menstrual cycle irregularity in bulimia nervosa. Associated factors and changes with treatment. J Psychosom Res 2000;49(6):409-15 «PMID: 11182433»PubMed
  73. Algars M, Huang L, Von Holle AF, ym. Binge eating and menstrual dysfunction. J Psychosom Res 2014;76(1):19-22 «PMID: 24360136»PubMed
  74. Thannickal A, Brutocao C, Alsawas M, ym. Eating, sleeping and sexual function disorders in women with polycystic ovary syndrome (PCOS): A systematic review and meta-analysis. Clin Endocrinol (Oxf) 2020;92(4):338-349 «PMID: 31917860»PubMed
  75. Luiro-Helve K, Holopainen E. Toiminnallinen hypotalaaminen amenorrea - merkittävä terveysriski. Duodecim 2023;139(5):359-367 «https://www.duodecimlehti.fi/duo17580»17
  76. Golden NH, Jacobson MS, Schebendach J, ym. Resumption of menses in anorexia nervosa. Arch Pediatr Adolesc Med 1997;151(1):16-21 «PMID: 9006523»PubMed
  77. Tabler J, Schmitz RM, Geist C, ym. Reproductive Outcomes Among Women with Eating Disorders or Disordered Eating Behavior: Does Methodological Approach Shape Research Findings? J Womens Health (Larchmt) 2018;27(11):1389-1399 «PMID: 29963940»PubMed
  78. Linna MS, Raevuori A, Haukka J, ym. Reproductive health outcomes in eating disorders. Int J Eat Disord 2013;46(8):826-33 «PMID: 23996114»PubMed
  79. Micali N, dos-Santos-Silva I, De Stavola B, ym. Fertility treatment, twin births, and unplanned pregnancies in women with eating disorders: findings from a population-based birth cohort. BJOG 2014;121(4):408-16 «PMID: 24206173»PubMed
  80. Bulik CM, Hoffman ER, Von Holle A, ym. Unplanned pregnancy in women with anorexia nervosa. Obstet Gynecol 2010;116(5):1136-40 «PMID: 20966699»PubMed
  81. ACOG Committee Opinion 2018, American College of Obstetricians and Gynecologists Committee Opinion Number 740, June 2018. https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2018/06/gynecologic-care-for-adolescents-and-young-women-with-eating-disorders
  82. FSRH CEU Statement: Contraception for Women with Eating Disorders (May 2021). Published on: 10 May 2021. https://www.fsrh.org/documents/fsrh-ceu-statement-contraception-for-women-with-eating/
  83. Easter A, Solmi F, Bye A, ym. Antenatal and postnatal psychopathology among women with current and past eating disorders: longitudinal patterns. Eur Eat Disord Rev 2015;23(1):19-27 «PMID: 25345371»PubMed
  84. Coker EL, Mitchell-Wong LA, Abraham SF. Is pregnancy a trigger for recovery from an eating disorder? Acta Obstet Gynecol Scand 2013;92(12):1407-13 «PMID: 24015979»PubMed
  85. Swann RA, Von Holle A, Torgersen L, ym. Attitudes toward weight gain during pregnancy: results from the Norwegian mother and child cohort study (MoBa). Int J Eat Disord 2009;42(5):394-401 «PMID: 19115369»PubMed
  86. Knoph C, Von Holle A, Zerwas S, ym. Course and predictors of maternal eating disorders in the postpartum period. Int J Eat Disord 2013;46(4):355-68 «PMID: 23307499»PubMed
  87. Sollid C, Clausen L, Maimburg RD. The first 20 weeks of pregnancy is a high-risk period for eating disorder relapse. Int J Eat Disord 2021;54(12):2132-2142 «PMID: 34581449»PubMed
  88. Zerwas SC, Von Holle A, Perrin EM, ym. Gestational and postpartum weight change patterns in mothers with eating disorders. Eur Eat Disord Rev 2014;22(6):397-404 «PMID: 25201473»PubMed
  89. Mazzeo SE, Slof-Op't Landt MC, Jones I, ym. Associations among postpartum depression, eating disorders, and perfectionism in a population-based sample of adult women. Int J Eat Disord 2006;39(3):202-11 «PMID: 16498586»PubMed
  90. Meltzer-Brody S, Zerwas S, Leserman J, ym. Eating disorders and trauma history in women with perinatal depression. J Womens Health (Larchmt) 2011;20(6):863-70 «PMID: 21671774»PubMed
  91. Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of Maternal Eating Disorders With Pregnancy and Neonatal Outcomes. JAMA Psychiatry 2020;77(3):285-293 «PMID: 31746972»PubMed
  92. Linna MS, Raevuori A, Haukka J, ym. Pregnancy, obstetric, and perinatal health outcomes in eating disorders. Am J Obstet Gynecol 2014;211(4):392.e1-8 «PMID: 24705128»PubMed
  93. Torgersen L, Von Holle A, Reichborn-Kjennerud T, ym. Nausea and vomiting of pregnancy in women with bulimia nervosa and eating disorders not otherwise specified. Int J Eat Disord 2008;41(8):722-7 «PMID: 18528877»PubMed
  94. Morgan JF, Lacey JH, Chung E. Risk of postnatal depression, miscarriage, and preterm birth in bulimia nervosa: retrospective controlled study. Psychosom Med 2006;68(3):487-92 «PMID: 16738083»PubMed
  95. Micali N, Simonoff E, Treasure J. Risk of major adverse perinatal outcomes in women with eating disorders. Br J Psychiatry 2007;190():255-9 «PMID: 17329747»PubMed
  96. Bulik CM, Von Holle A, Siega-Riz AM, ym. Birth outcomes in women with eating disorders in the Norwegian Mother and Child cohort study (MoBa). Int J Eat Disord 2009;42(1):9-18 «PMID: 18720472»PubMed
  97. Mantel Ä, Örtqvist AK, Hirschberg AL, ym. Analysis of Neurodevelopmental Disorders in Offspring of Mothers With Eating Disorders in Sweden. JAMA Netw Open 2022;5(1):e2143947 «PMID: 35040968»PubMed
  98. Koubaa S, Hällström T, Hagenäs L, ym. Retarded head growth and neurocognitive development in infants of mothers with a history of eating disorders: longitudinal cohort study. BJOG 2013;120(11):1413-22 «PMID: 23834532»PubMed
  99. Sadeh-Sharvit S, Levy-Shiff R, Lock JD. Maternal eating disorder history and toddlers' neurodevelopmental outcomes: A brief report. Eat Disord 2016;24(2):198-205 «PMID: 26212212»PubMed
  100. Barona M, Taborelli E, Corfield F, ym. Neurobehavioural and cognitive development in infants born to mothers with eating disorders. J Child Psychol Psychiatry 2017;58(8):931-938 «PMID: 28452420»PubMed
  101. Barona M, Nybo Andersen AM, Micali N. Childhood psychopathology in children of women with eating disorders. Acta Psychiatr Scand 2016;134(4):295-304 «PMID: 27397508»PubMed
  102. Kothari R, Rosinska M, Treasure J, ym. The early cognitive development of children at high risk of developing an eating disorder. Eur Eat Disord Rev 2014;22(2):152-6 «PMID: 24375832»PubMed
  103. Koubaa S, Hällström T, Brismar K, ym. Biomarkers of nutrition and stress in pregnant women with a history of eating disorders in relation to head circumference and neurocognitive function of the offspring. BMC Pregnancy Childbirth 2015;15():318 «PMID: 26613953»PubMed
  104. Micali N, Stahl D, Treasure J, ym. Childhood psychopathology in children of women with eating disorders: understanding risk mechanisms. J Child Psychol Psychiatry 2014;55(2):124-34 «PMID: 23808622»PubMed
  105. Wiegersma AM, Dalman C, Lee BK, ym. Association of Prenatal Maternal Anemia With Neurodevelopmental Disorders. JAMA Psychiatry 2019;76(12):1294-1304 «PMID: 31532497»PubMed
  106. Georgieff MK. Iron deficiency in pregnancy. Am J Obstet Gynecol 2020;223(4):516-524 «PMID: 32184147»PubMed
  107. Martini MG, Barona-Martinez M, Micali N. Eating disorders mothers and their children: a systematic review of the literature. Arch Womens Ment Health 2020;23(4):449-467 «PMID: 31938867»PubMed
  108. Frølich J, Winkler LA, Abrahamsen B, ym. Fractures in women with eating disorders-Incidence, predictive factors, and the impact of disease remission: Cohort study with background population controls. Int J Eat Disord 2020;53(7):1080-1087 «PMID: 31922277»PubMed
  109. Lopes MP, Robinson L, Stubbs B, ym. Associations between bone mineral density, body composition and amenorrhoea in females with eating disorders: a systematic review and meta-analysis. J Eat Disord 2022;10(1):173 «PMID: 36401318»PubMed
  110. Solmi M, Veronese N, Correll CU, ym. Bone mineral density, osteoporosis, and fractures among people with eating disorders: a systematic review and meta-analysis. Acta Psychiatr Scand 2016;133(5):341-51 «PMID: 26763350»PubMed
  111. Fazeli PK, Klibanski A. Effects of Anorexia Nervosa on Bone Metabolism. Endocr Rev 2018;39(6):895-910 «PMID: 30165608»PubMed
  112. Schorr M, Miller KK. The endocrine manifestations of anorexia nervosa: mechanisms and management. Nat Rev Endocrinol 2017;13(3):174-186 «PMID: 27811940»PubMed
  113. McCormack SE, Cousminer DL, Chesi A, ym. Association Between Linear Growth and Bone Accrual in a Diverse Cohort of Children and Adolescents. JAMA Pediatr 2017;171(9):e171769 «PMID: 28672287»PubMed
  114. Chevalley T, Rizzoli R. Acquisition of peak bone mass. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab 2022;36(2):101616 «PMID: 35125324»PubMed
  115. Schorr M, Drabkin A, Rothman MS, ym. Bone mineral density and estimated hip strength in men with anorexia nervosa, atypical anorexia nervosa and avoidant/restrictive food intake disorder. Clin Endocrinol (Oxf) 2019;90(6):789-797 «PMID: 30817009»PubMed
  116. Tuli S, Singhal V, Slattery M, ym. Bone Density, Geometry, Structure and Strength Estimates in Adolescent and Young Adult Women with Atypical Anorexia Nervosa versus Typical Anorexia Nervosa and Normal-Weight Healthy Controls. Nutrients 2023;15(18): «PMID: 37764731»PubMed
  117. Sella AC, Becker KR, Slattery M, ym. Low bone mineral density is found in low weight female youth with avoidant/restrictive food intake disorder and associated with higher PYY levels. J Eat Disord 2023;11(1):106 «PMID: 37393263»PubMed
  118. Fairburn CG. Cognitive behavior therapy and eating disorders. New York: The Guilford Press 2008
  119. Garner DM. Eating disorder inventory-3 (EDI-3). Professional manual 2004. Odessa, FL: Psychological Assessment Resources, 1
  120. Gormally J, Black S, Daston S, ym. The assessment of binge eating severity among obese persons. Addict Behav 1982;7(1):47-55 «PMID: 7080884»PubMed
  121. Crone C, Fochtmann LJ, Attia E, ym. The American Psychiatric Association Practice Guideline for the Treatment of Patients With Eating Disorders. Am J Psychiatry 2023;180(2):167-171 «PMID: 36722117»PubMed
  122. Gordon CM, Ackerman KE, Berga SL, ym. Functional Hypothalamic Amenorrhea: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab 2017;102(5):1413-1439 «PMID: 28368518»PubMed
  123. NICE guideline [NG69]. Eating disorders: recognition and treatment. Published: 23 May 2017 Last updated: 16 December 2020. https://www.nice.org.uk/guidance/ng69
  124. Miskovic-Wheatley J, Bryant E, Ong SH, ym. Eating disorder outcomes: findings from a rapid review of over a decade of research. J Eat Disord 2023;11(1):85 «PMID: 37254202»PubMed
  125. Nazar BP, Gregor LK, Albano G, ym. Early Response to treatment in Eating Disorders: A Systematic Review and a Diagnostic Test Accuracy Meta-Analysis. Eur Eat Disord Rev 2017;25(2):67-79 «PMID: 27928853»PubMed
  126. McClelland J, Hodsoll J, Brown A, ym. A pilot evaluation of a novel First Episode and Rapid Early Intervention service for Eating Disorders (FREED). Eur Eat Disord Rev 2018;26(2):129-140 «PMID: 29460477»PubMed
  127. Fukutomi A, Austin A, McClelland J, ym. First episode rapid early intervention for eating disorders: A two-year follow-up. Early Interv Psychiatry 2020;14(1):137-141 «PMID: 31617325»PubMed
  128. Linardon J, Brennan L, de la Piedad Garcia X. Rapid response to eating disorder treatment: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord 2016;49(10):905-919 «PMID: 27528478»PubMed
  129. Chang PGRY, Delgadillo J, Waller G. Early response to psychological treatment for eating disorders: A systematic review and meta-analysis. Clin Psychol Rev 2021;86():102032 «PMID: 33915335»PubMed
  130. Cuerda C, Vasiloglou MF, Arhip L. Nutritional Management and Outcomes in Malnourished Medical Inpatients: Anorexia Nervosa. J Clin Med 2019;8(7): «PMID: 31319585»PubMed
  131. Marzola E, Nasser JA, Hashim SA, ym. Nutritional rehabilitation in anorexia nervosa: review of the literature and implications for treatment. BMC Psychiatry 2013;13():290 «PMID: 24200367»PubMed
  132. Hilbert A, Hoek HW, Schmidt R. Evidence-based clinical guidelines for eating disorders: international comparison. Curr Opin Psychiatry 2017;30(6):423-437 «PMID: 28777107»PubMed
  133. Monteleone AM, Pellegrino F, Croatto G, ym. Treatment of eating disorders: A systematic meta-review of meta-analyses and network meta-analyses. Neurosci Biobehav Rev 2022;142():104857 «PMID: 36084848»PubMed
  134. Graves TA, Tabri N, Thompson-Brenner H, ym. A meta-analysis of the relation between therapeutic alliance and treatment outcome in eating disorders. Int J Eat Disord 2017;50(4):323-340 «PMID: 28152196»PubMed
  135. Oliveira CTD, Dias ACG. How can psychoeducation help in the treatment of mental disorders?. Estudos de Psicologia (Campinas) 2023;40:e190183
  136. Motlova LB, Balon R, Beresin EV, ym. Psychoeducation as an Opportunity for Patients, Psychiatrists, and Psychiatric Educators: Why Do We Ignore It? Acad Psychiatry 2017;41(4):447-451 «PMID: 28536990»PubMed
  137. Garner DM. Psychoeducational principles in treatment. Kirjassa: Handbook of treatment for eating disorders. Garner DM, Garfinkel PE (toim.). The Guilford Press 1997, s. 47–177
  138. Simpson EH, Balsam PD. The Behavioral Neuroscience of Motivation: An Overview of Concepts, Measures, and Translational Applications. Curr Top Behav Neurosci 2016;27():1-12 «PMID: 26602246»PubMed
  139. Geller J, Brown KE, Zaitsoff SL, ym. Assessing readiness for change in adolescents with eating disorders. Psychol Assess 2008;20(1):63-9 «PMID: 18315400»PubMed
  140. Zaitsoff SL, Taylor A. Factors related to motivation for change in adolescents with eating disorders. Eur Eat Disord Rev 2009;17(3):227-33 «PMID: 19308946»PubMed
  141. Casasnovas C, Fernández-Aranda F, Granero R, ym. Motivation to change in eating disorders: clinical and therapeutic implications. Eur Eat Disord Rev 2007;15(6):449-56 «PMID: 17960774»PubMed
  142. Knowles L, Anokhina A, Serpell L. Motivational interventions in the eating disorders: what is the evidence? Int J Eat Disord 2013;46(2):97-107 «PMID: 23001832»PubMed
  143. Vella-Zarb RA, Mills JS, Westra HA, ym. A Randomized controlled trial of motivational interviewing + self-help versus psychoeducation + self-help for binge eating. Int J Eat Disord 2015;48(3):328-32 «PMID: 24753120»PubMed
  144. Cassin SE, von Ranson KM, Heng K, ym. Adapted motivational interviewing for women with binge eating disorder: a randomized controlled trial. Psychol Addict Behav 2008;22(3):417-25 «PMID: 18778135»PubMed
  145. Dunn EC, Neighbors C, Larimer ME. Motivational enhancement therapy and self-help treatment for binge eaters. Psychol Addict Behav 2006;20(1):44-52 «PMID: 16536664»PubMed
  146. Waller G, Cordery H, Corstorphine E ym. Cognitive Therapy for Eating Disor- ders: A Comprehensive Treatment Guide. Cambridge, England: University Press 2007
  147. Lynch FL, Striegel-Moore RH, Dickerson JF, ym. Cost-effectiveness of guided self-help treatment for recurrent binge eating. J Consult Clin Psychol 2010;78(3):322-33 «PMID: 20515208»PubMed
  148. Hay PP, Bacaltchuk J, Stefano S, ym. Psychological treatments for bulimia nervosa and binging. Cochrane Database Syst Rev 2009;2009(4):CD000562 «PMID: 19821271»PubMed
  149. Perkins SJ, Murphy R, Schmidt U, ym. Self-help and guided self-help for eating disorders. Cochrane Database Syst Rev 2006;(3):CD004191 «PMID: 16856036»PubMed
  150. Wilson GT, Vitousek KM, Loeb KL. Stepped care treatment for eating disorders. J Consult Clin Psychol 2000;68(4):564-72 «PMID: 10965631»PubMed
  151. Heinonen E, Kurri K, Melartin T. Sopiiko potilaalleni psykoterapia? Suom lääkäril 2016;71:1072-6
  152. Wampold BE, Imel Z. The great psychotherapy debate: the evidence for what makes psychotherapy work, 2. painos. New York: Routledge 2015
  153. Norcross JC, Wampold BE. Evidence-based therapy relationships: research conclusions and clinical practices. Psychotherapy (Chic) 2011;48(1):98-102 «PMID: 21401280»PubMed
  154. Flückiger C, Del Re AC, Wampold BE, ym. The alliance in adult psychotherapy: A meta-analytic synthesis. Psychotherapy (Chic) 2018;55(4):316-340 «PMID: 29792475»PubMed
  155. Group CBT-E. Kirjassa: Cognitive Behavior Therapy and Eating Disorders. Fairburn CG (toim.). London, Guilford Press 2008:242-3
  156. Chen E, Touyz SW, Beumont PJ, ym. Comparison of group and individual cognitive-behavioral therapy for patients with bulimia nervosa. Int J Eat Disord 2003;33(3):241-54; discussion 255-6 «PMID: 12655619»PubMed
  157. Keel PK, Haedt A. Evidence-based psychosocial treatments for eating problems and eating disorders. J Clin Child Adolesc Psychol 2008;37(1):39-61 «PMID: 18444053»PubMed
  158. Shapiro JR, Berkman ND, Brownley KA, ym. Bulimia nervosa treatment: a systematic review of randomized controlled trials. Int J Eat Disord 2007;40(4):321-36 «PMID: 17370288»PubMed
  159. Wilson GT, Wilfley DE, Agras WS, ym. Psychological treatments of binge eating disorder. Arch Gen Psychiatry 2010;67(1):94-101 «PMID: 20048227»PubMed
  160. Fisher CA, Skocic S, Rutherford KA, ym. Family therapy approaches for anorexia nervosa. Cochrane Database Syst Rev 2019;5(5):CD004780 «PMID: 31041816»PubMed
  161. Treasure J, Schmidt U. The cognitive-interpersonal maintenance model of anorexia nervosa revisited: a summary of the evidence for cognitive, socio-emotional and interpersonal predisposing and perpetuating factors. J Eat Disord 2013;1():13 «PMID: 24999394»PubMed
  162. Chen EY, le Grange D, Doyle AC, ym. A Case Series of Family-Based Therapy for Weight Restoration in Young Adults with Anorexia Nervosa. J Contemp Psychother 2010;40(4):219-224 «PMID: 29118457»PubMed
  163. Chen EY, Weissman JA, Zeffiro TA, ym. Family-Based Therapy for Young Adults with Anorexia Nervosa Restores Weight. Int J Eat Disord 2016;49(7):701-7 «PMID: 27037965»PubMed
  164. Lock J, Sadeh-Sharvit S, L'Insalata A. Feasibility of conducting a randomized clinical trial using family-based treatment for avoidant/restrictive food intake disorder. Int J Eat Disord 2019;52(6):746-751 «PMID: 30924958»PubMed
  165. Shimshoni Y, Lebowitz ER. Childhood Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder: Review of Treatments and a Novel Parent-Based Approach. J Cogn Psychother 2020;34(3):200-224 «PMID: 32817402»PubMed
  166. Kirby JS, Runfola CD, Fischer MS, ym. Couple-Based Interventions for Adults With Eating Disorders. Eat Disord 2015;23(4):356-65 «PMID: 26010371»PubMed
  167. The Royal College of Psychiatrists. Medical Emergencies in Eating Disorders: Guidance on Recognition and Management 2023
  168. Society for Adolescent Health and Medicine. Medical Management of Restrictive Eating Disorders in Adolescents and Young Adults. J Adolesc Health 2022;71(5):648-654 «PMID: 36058805»PubMed
  169. The American Psychiatric Association Practice Guideline For The Treatment Of Patients With Eating Disorders, Fourth Edition, 2023
  170. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ravitsemushoitosuositus. 2023. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/146233/URN_ISBN_978-952-343-977-1.pdf?sequence1isAllowedy
  171. Suokas J, Muhonen, M, Viljanen R. Syömishäiriöiden tunnistaminen ja hoidon pääperiaatteet. Suom Lääkäril 2000;36:3557-64
  172. Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry. Kohti syömisen taitoja – ohje syömishäiriöistä toipumiseen. Dieettimedia Oy. Silverprint 2022
  173. Yang Y, Conti J, McMaster CM, ym. Beyond Refeeding: The Effect of Including a Dietitian in Eating Disorder Treatment. A Systematic Review. Nutrients 2021;13(12): «PMID: 34960041»PubMed
  174. Riedlinger C, Mazurak N, Schäffeler N, ym. Gastrointestinal complaints in patients with anorexia nervosa in the timecourse of inpatient treatment. Front Psychiatry 2022;13():962837 «PMID: 36061281»PubMed
  175. Riedlinger C, Schmidt G, Weiland A, ym. Which Symptoms, Complaints and Complications of the Gastrointestinal Tract Occur in Patients With Eating Disorders? A Systematic Review and Quantitative Analysis. Front Psychiatry 2020;11():195 «PMID: 32425816»PubMed
  176. Kambanis PE, Thomas JJ. Assessment and Treatment of Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Curr Psychiatry Rep 2023;25(2):53-64 «PMID: 36640211»PubMed
  177. Thomas JJ, Eddy KT. Cognitive-Behavioral Therapy for Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder: Children, Adolescents, and Adults. Cambridge, UK: Cambridge University Press 2019
  178. Thomas JJ, Becker KR, Kuhnle MC, ym. Cognitive-behavioral therapy for avoidant/restrictive food intake disorder: Feasibility, acceptability, and proof-of-concept for children and adolescents. Int J Eat Disord 2020;53(10):1636-1646 «PMID: 32776570»PubMed
  179. Sergentanis TN, Chelmi ME, Liampas A, ym. Vegetarian Diets and Eating Disorders in Adolescents and Young Adults: A Systematic Review. Children (Basel) 2020;8(1): «PMID: 33379220»PubMed
  180. Royal College of Psychiatrists. Consensus statement on considerations for treating vegan patients with eating disorders. 2019. https://www.rcpsych.ac.uk/docs/default-source/members/faculties/eating-disorders/vegan-patients-eating-disorders-mar19.pdf?sfvrsnbe96d428_2
  181. British Dietetic Association’s Mental Health Specialist Group. Practice Guidance: Veganism and Eating Disorders 2019
  182. Bargiacchi A, Clarke J, Paulsen A, ym. Refeeding in anorexia nervosa. Eur J Pediatr 2019;178(3):413-422 «PMID: 30483963»PubMed
  183. Peebles R, Lesser A, Park CC, ym. Outcomes of an inpatient medical nutritional rehabilitation protocol in children and adolescents with eating disorders. J Eat Disord 2017;5():7 «PMID: 28265411»PubMed
  184. Madden S, Miskovic-Wheatley J, Wallis A, ym. A randomized controlled trial of in-patient treatment for anorexia nervosa in medically unstable adolescents. Psychol Med 2015;45(2):415-27 «PMID: 25017941»PubMed
  185. Calugi S, Chignola E, El Ghoch M, ym. Starvation symptoms in patients with anorexia nervosa: a longitudinal study. Eat Disord 2018;26(6):523-537 «PMID: 29737942»PubMed
  186. Mehler PS, Winkelman AB, Andersen DM, ym. Nutritional rehabilitation: practical guidelines for refeeding the anorectic patient. J Nutr Metab 2010;2010(): «PMID: 20798756»PubMed
  187. Yager J, Devlin MJ, Halmi KA ym. Guideline Watch. Practice Guideline for the Treatment of Patients With Eating Disorders, 3rd Edition, 2014. https://doi.org/10.1176/appi.focus.120404
  188. da Silva JSV, Seres DS, Sabino K, ym. ASPEN Consensus Recommendations for Refeeding Syndrome. Nutr Clin Pract 2020;35(2):178-195 «PMID: 32115791»PubMed
  189. Mosuka EM, Murugan A, Thakral A, ym. Clinical Outcomes of Refeeding Syndrome: A Systematic Review of High vs. Low-Calorie Diets for the Treatment of Anorexia Nervosa and Related Eating Disorders in Children and Adolescents. Cureus 2023;15(5):e39313 «PMID: 37351245»PubMed
  190. Garber AK, Cheng J, Accurso EC, ym. Short-term Outcomes of the Study of Refeeding to Optimize Inpatient Gains for Patients With Anorexia Nervosa: A Multicenter Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr 2021;175(1):19-27 «PMID: 33074282»PubMed
  191. Accurso EC, Cheng J, Machen VI, ym. Hospital-based higher calorie refeeding and mealtime distress in adolescents and young adults with anorexia nervosa or atypical anorexia nervosa. Int J Eat Disord 2023;56(6):1219-1227 «PMID: 36919264»PubMed
  192. Hindley K, Fenton C, McIntosh J. A systematic review of enteral feeding by nasogastric tube in young people with eating disorders. J Eat Disord 2021;9(1):90 «PMID: 34294163»PubMed
  193. Bendall C, Taylor NF. The effect of oral refeeding compared with nasogastric refeeding on the quality of care for patients hospitalised with an eating disorder: A systematic review. Nutr Diet 2023;80(1):44-54 «PMID: 36254572»PubMed
  194. Wade TD, Shafran R, Cooper Z. Developing a protocol to address co-occurring mental health conditions in the treatment of eating disorders. Int J Eat Disord 2024;57(6):1291-1299 «PMID: 37278186»PubMed
  195. Byford S, Petkova H, Stuart R, ym. Alternative community-based models of care for young people with anorexia nervosa: the CostED national surveillance study. Southampton (UK): NIHR Journals Library; 2019 «PMID: 31661200»PubMed
  196. House J, Schmidt U, Craig M, ym. Comparison of specialist and nonspecialist care pathways for adolescents with anorexia nervosa and related eating disorders. Int J Eat Disord 2012;45(8):949-56 «PMID: 23034735»PubMed
  197. Gowers SG, Clark AF, Roberts C, ym. A randomised controlled multicentre trial of treatments for adolescent anorexia nervosa including assessment of cost-effectiveness and patient acceptability - the TOuCAN trial. Health Technol Assess 2010;14(15):1-98 «PMID: 20334748»PubMed
  198. Herpertz-Dahlmann B, Schwarte R, Krei M, ym. Day-patient treatment after short inpatient care versus continued inpatient treatment in adolescents with anorexia nervosa (ANDI): a multicentre, randomised, open-label, non-inferiority trial. Lancet 2014;383(9924):1222-9 «PMID: 24439238»PubMed
  199. Mielenterveyslaki 14.12.1990/1116. 2 luku. Hoito tahdosta riippumatta (viitattu 30.6.2023). https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19901116#L2
  200. Elzakkers IF, Danner UN, Hoek HW, ym. Compulsory treatment in anorexia nervosa: a review. Int J Eat Disord 2014;47(8):845-52 «PMID: 24990434»PubMed
  201. Atti AR, Mastellari T, Valente S, ym. Compulsory treatments in eating disorders: a systematic review and meta-analysis. Eat Weight Disord 2021;26(4):1037-1048 «PMID: 33099675»PubMed
  202. Ward A, Ramsay R, Russell G, ym. Follow-up mortality study of compulsorily treated patients with anorexia nervosa. Int J Eat Disord 2016;49(4):435 «PMID: 27084799»PubMed
  203. Douzenis A, Michopoulos I. Involuntary admission: the case of anorexia nervosa. Int J Law Psychiatry 2015;39():31-5 «PMID: 25660351»PubMed
  204. Himmerich H, Bentley J, Lichtblau N, ym. Facets of shared decision-making on drug treatment for adults with an eating disorder. Int Rev Psychiatry 2019;31(4):332-346 «PMID: 30870048»PubMed
  205. Himmerich H, Kan C, Au K, ym. Pharmacological treatment of eating disorders, comorbid mental health problems, malnutrition and physical health consequences. Pharmacol Ther 2021;217():107667 «PMID: 32858054»PubMed
  206. Hudson JI, McElroy SL, Ferreira-Cornwell MC, ym. Efficacy of Lisdexamfetamine in Adults With Moderate to Severe Binge-Eating Disorder: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry 2017;74(9):903-910 «PMID: 28700805»PubMed
  207. Allison KC, Chao AM, Bruzas MB, ym. A pilot randomized controlled trial of liraglutide 3.0 mg for binge eating disorder. Obes Sci Pract 2023;9(2):127-136 «PMID: 37034559»PubMed
  208. Da Porto A, Casarsa V, Colussi G, ym. Dulaglutide reduces binge episodes in type 2 diabetic patients with binge eating disorder: A pilot study. Diabetes Metab Syndr 2020;14(4):289-292 «PMID: 32289741»PubMed
  209. Robert SA, Rohana AG, Shah SA, ym. Improvement in binge eating in non-diabetic obese individuals after 3 months of treatment with liraglutide - A pilot study. Obes Res Clin Pract 2015;9(3):301-4 «PMID: 25870084»PubMed
  210. Richards J, Bang N, Ratliff EL, ym. Successful treatment of binge eating disorder with the GLP-1 agonist semaglutide: A retrospective cohort study. Obes Pillars 2023;7():100080 «PMID: 37990682»PubMed
  211. Carbone EA, Caroleo M, Rania M, ym. An open-label trial on the efficacy and tolerability of naltrexone/bupropion SR for treating altered eating behaviours and weight loss in binge eating disorder. Eat Weight Disord 2021;26(3):779-788 «PMID: 32356145»PubMed
  212. White MA, Grilo CM. Bupropion for overweight women with binge-eating disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Psychiatry 2013;74(4):400-6 «PMID: 23656848»PubMed
  213. Grilo CM, Lydecker JA, Morgan PT, ym. Naltrexone + Bupropion Combination for the Treatment of Binge-eating Disorder with Obesity: A Randomized, Controlled Pilot Study. Clin Ther 2021;43(1):112-122.e1 «PMID: 33218742»PubMed
  214. Harrison ME, Norris ML, Robinson A, ym. Use of cyproheptadine to stimulate appetite and body weight gain: A systematic review. Appetite 2019;137():62-72 «PMID: 30825493»PubMed
  215. El Ghoch M, Gatti D, Calugi S, ym. The Association between Weight Gain/Restoration and Bone Mineral Density in Adolescents with Anorexia Nervosa: A Systematic Review. Nutrients 2016;8(12): «PMID: 27916839»PubMed
  216. Nordic Council of Ministers. Nordic Nutrition Recommendations 2023
  217. Osteoporoosi. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Endokrinologiyhdistyksen, Suomen Gynekologiyhdistyksen ja Suomen Geriatrit ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2020 (viitattu 19.8.2024). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi
  218. ACOG Committee Opinion No. 740: Gynecologic Care for Adolescents and Young Women With Eating Disorders. Obstet Gynecol 2018;131(6):e205-e213 «PMID: 29794682»PubMed
  219. Aukan MI, Nymo S, Haagensli Ollestad K, ym. Differences in gastrointestinal hormones and appetite ratings among obesity classes. Appetite 2022;171():105940 «PMID: 35063622»PubMed
  220. Peckmezian T, Hay P. A systematic review and narrative synthesis of interventions for uncomplicated obesity: weight loss, well-being and impact on eating disorders. J Eat Disord 2017;5():15 «PMID: 28469914»PubMed
  221. Jebeile H, Libesman S, Melville H, ym. Eating disorder risk during behavioral weight management in adults with overweight or obesity: A systematic review with meta-analysis. Obes Rev 2023;24(6):e13561 «PMID: 36919475»PubMed
  222. da Luz FQ, Hay P, Touyz S, ym. Obesity with Comorbid Eating Disorders: Associated Health Risks and Treatment Approaches. Nutrients 2018;10(7): «PMID: 29954056»PubMed
  223. National Task Force on the Prevention and Treatment of Obesity.. Dieting and the development of eating disorders in overweight and obese adults. Arch Intern Med 2000;160(17):2581-9 «PMID: 10999971»PubMed
  224. Pallier A, Karimova A, Boillot A, ym. Dental and periodontal health in adults with eating disorders: A case-control study. J Dent 2019;84():55-59 «PMID: 30876949»PubMed
  225. Kisely S, Baghaie H, Lalloo R, ym. Association between poor oral health and eating disorders: systematic review and meta-analysis. Br J Psychiatry 2015;207(4):299-305 «PMID: 26429686»PubMed
  226. Hallward L, Di Marino A, Duncan LR. A systematic review of treatment approaches for compulsive exercise among individuals with eating disorders. Eat Disord 2022;30(4):411-436 «PMID: 34029170»PubMed
  227. Quesnel DA, Cooper M, Fernandez-Del-Valle M, ym. Medical and physiological complications of exercise for individuals with an eating disorder: A narrative review. J Eat Disord 2023;11(1):3 «PMID: 36627654»PubMed
  228. Dobinson A, Cooper M, Quesnel D. The safe exercise for every stage. 2020. https://static1.squarespace.com/static/5b6112bd365f028c9256b26d/t/5eac82a48b1c8d1dfe26d410/1588363961224/SEES+full+guideline+-+2020.pdf
  229. Quesnel DA, Cooper M, Dobinson A. Safe exercise at every stage - athlete. 2020. https://static1.squarespace.com/static/5b6112bd365f028c9256b26d/t/5f17b9a37c16870b7bf518ad/1595390373815/Safe+exercise+at+every+stage+-+Athlete+short+version.pdf
  230. Cunningham ML, Nagata JM, Murray SB. Muscularity-Oriented Disordered Eating in Boys and Men. Kirjassa: Eating Disorders in Boys and Men. Nagata JM, Brown TA, Murray SB ym. (toim.). Springer, Cham 2021. https://doi.org/10.1007/978-3-030-67127-3_3
  231. Broomfield C, Stedal K, Touyz S, ym. Labeling and defining severe and enduring anorexia nervosa: A systematic review and critical analysis. Int J Eat Disord 2017;50(6):611-623 «PMID: 28444828»PubMed
  232. Hay P, Touyz S. Classification challenges in the field of eating disorders: can severe and enduring anorexia nervosa be better defined? J Eat Disord 2018;6():41 «PMID: 30555695»PubMed
  233. Ålgars M, Oshukova S, Suokas J. A novel outpatient treatment model for patients with severe and enduring anorexia nervosa: an observational study of patient characteristics, treatment goals, and treatment course. J Eat Disord 2023;11(1):150 «PMID: 37674214»PubMed
  234. Molin M, von Hausswolff-Juhlin Y, Norring C, ym. Case management at an outpatient unit for severe and enduring eating disorder patients at Stockholm Centre for Eating Disorders- a study protocol. J Eat Disord 2016;4():24 «PMID: 27800159»PubMed
  235. Suokas J, Ålgars M. Uusi hoitomalli pitkäaikaiseen laihuushäiriöön. Suom Lääkäril 2017;72:1623
  236. Williams KD, Dobney T, Geller J. Setting the eating disorder aside: an alternative model of care. Eur Eat Disord Rev 2010;18(2):90-6 «PMID: 20099264»PubMed
  237. Eddy KT, Tabri N, Thomas JJ, ym. Recovery From Anorexia Nervosa and Bulimia Nervosa at 22-Year Follow-Up. J Clin Psychiatry 2017;78(2):184-189 «PMID: 28002660»PubMed
  238. Radunz M, Keegan E, Osenk I, ym. Relationship between eating disorder duration and treatment outcome: Systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord 2020;53(11):1761-1773 «PMID: 32856329»PubMed
  239. Wonderlich SA, Bulik CM, Schmidt U, ym. Severe and enduring anorexia nervosa: Update and observations about the current clinical reality. Int J Eat Disord 2020;53(8):1303-1312 «PMID: 32359125»PubMed
  240. Kotilahti E, West M, Isomaa R, ym. Treatment interventions for Severe and Enduring Eating Disorders: Systematic review. Int J Eat Disord 2020;53(8):1280-1302 «PMID: 32488936»PubMed
  241. Zhu J, Yang Y, Touyz S, ym. Psychological Treatments for People With Severe and Enduring Anorexia Nervosa: A Mini Review. Front Psychiatry 2020;11():206 «PMID: 32265758»PubMed
  242. Hay PJ, Touyz S, Sud R. Treatment for severe and enduring anorexia nervosa: a review. Aust N Z J Psychiatry 2012;46(12):1136-44 «PMID: 22696548»PubMed
  243. Sansfaçon J, Booij L, Gauvin L, ym. Pretreatment motivation and therapy outcomes in eating disorders: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord 2020;53(12):1879-1900 «PMID: 32954512»PubMed
  244. Vall E, Wade TD. Predictors of treatment outcome in individuals with eating disorders: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord 2015;48(7):946-71 «PMID: 26171853»PubMed
  245. Hannah L, Cross M, Baily H, ym. A systematic review of the impact of carer interventions on outcomes for patients with eating disorders. Eat Weight Disord 2022;27(6):1953-1962 «PMID: 34854029»PubMed
  246. Accurso EC, Sim L, Muhlheim L, ym. Parents know best: Caregiver perspectives on eating disorder recovery. Int J Eat Disord 2020;53(8):1252-1260 «PMID: 31743480»PubMed
  247. de Vos JA, LaMarre A, Radstaak M, ym. Identifying fundamental criteria for eating disorder recovery: a systematic review and qualitative meta-analysis. J Eat Disord 2017;5():34 «PMID: 29118983»PubMed
  248. Wetzler S, Hackmann C, Peryer G, ym. A framework to conceptualize personal recovery from eating disorders: A systematic review and qualitative meta-synthesis of perspectives from individuals with lived experience. Int J Eat Disord 2020;53(8):1188-1203 «PMID: 32181532»PubMed
  249. Vinchenzo C, Lawrence V, McCombie C. Patient perspectives on premature termination of eating disorder treatment: a systematic review and qualitative synthesis. J Eat Disord 2022;10(1):39 «PMID: 35296356»PubMed
  250. Aranha AC, Eduardo Cde P, Cordás TA. Eating disorders part II: clinical strategies for dental treatment. J Contemp Dent Pract 2008;9(7):89-96 «PMID: 18997921»PubMed
  251. Meczekalski B, Podfigurna-Stopa A, Katulski K. Long-term consequences of anorexia nervosa. Maturitas 2013;75(3):215-20 «PMID: 23706279»PubMed
  252. Solmi M, Monaco F, Højlund M, ym. Outcomes in people with eating disorders: a transdiagnostic and disorder-specific systematic review, meta-analysis and multivariable meta-regression analysis. World Psychiatry 2024;23(1):124-138 «PMID: 38214616»PubMed
  253. Serra R, Di Nicolantonio C, Di Febo R, ym. Correction to: The transition from restrictive anorexia nervosa to binging and purging: a systematic review and meta‑analysis. Eat Weight Disord 2022;27(2):853 «PMID: 34215964»PubMed
  254. Makhzoumi SH, Schreyer CC, Hansen JL, ym. Hospital course of underweight youth with ARFID treated with a meal-based behavioral protocol in an inpatient-partial hospitalization program for eating disorders. Int J Eat Disord 2019;52(4):428-434 «PMID: 30779365»PubMed
  255. Fjeldstad M, Kvist T, Sjögren M. Weight Gain in Adults with Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder Compared to Restrictive Anorexia Nervosa-Pilot Findings from a Longitudinal Study. Nutrients 2021;13(3): «PMID: 33799928»PubMed
  256. Lange CRA, Ekedahl Fjertorp H, Holmer R, ym. Long-term follow-up study of low-weight avoidant restrictive food intake disorder compared with childhood-onset anorexia nervosa: Psychiatric and occupational outcome in 56 patients. Int J Eat Disord 2019;52(4):435-438 «PMID: 30741442»PubMed
  257. Kurotori I, Shioda K, Abe T, ym. An Inpatient Observational Study: Characteristics And Outcomes Of Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder (ARFID) In Children And Adolescents In Japan. Neuropsychiatr Dis Treat 2019;15():3313-3321 «PMID: 31819456»PubMed
  258. Mustelin L, Raevuori A, Bulik CM, ym. Long-term outcome in anorexia nervosa in the community. Int J Eat Disord 2015;48(7):851-9 «PMID: 26059099»PubMed
  259. Dobrescu SR, Dinkler L, Gillberg C, ym. Anorexia nervosa: 30-year outcome. Br J Psychiatry 2020;216(2):97-104 «PMID: 31113504»PubMed
  260. Kilpela LS, Hooper SC, Straud CL, ym. The Longitudinal Associations of Body Dissatisfaction with Health and Wellness Behaviors in Midlife and Older Women. Int J Environ Res Public Health 2023;20(24): «PMID: 38131695»PubMed
  261. Arcelus J, Mitchell AJ, Wales J, ym. Mortality rates in patients with anorexia nervosa and other eating disorders. A meta-analysis of 36 studies. Arch Gen Psychiatry 2011;68(7):724-31 «PMID: 21727255»PubMed
  262. Larsen JT, Yilmaz Z, Bulik CM, ym. Diagnosed eating disorders in Danish registers - incidence, prevalence, mortality, and polygenic risk. Psychiatry Res 2024;337():115927 «PMID: 38696971»PubMed
  263. Solmi M, Monaco F, Højlund M, ym. Outcomes in people with eating disorders: a transdiagnostic and disorder-specific systematic review, meta-analysis and multivariable meta-regression analysis. World Psychiatry 2024;23(1):124-138 «PMID: 38214616»PubMed
  264. Crow SJ, Peterson CB, Swanson SA, ym. Increased mortality in bulimia nervosa and other eating disorders. Am J Psychiatry 2009;166(12):1342-6 «PMID: 19833789»PubMed
  265. Franko DL, Keshaviah A, Eddy KT, ym. A longitudinal investigation of mortality in anorexia nervosa and bulimia nervosa. Am J Psychiatry 2013;170(8):917-25 «PMID: 23771148»PubMed
  266. Søeby M, Gribsholt SB, Clausen L, ym. Overall and cause-specific mortality in anorexia nervosa; impact of psychiatric comorbidity and sex in a 40-year follow-up study. Int J Eat Disord 2024;(): «PMID: 38863340»PubMed
  267. Iwajomo T, Bondy SJ, de Oliveira C, ym. Excess mortality associated with eating disorders: population-based cohort study. Br J Psychiatry 2021;219(3):487-493 «PMID: 33118892»PubMed
  268. Wade TD, Hart LM, Mitchison D, ym. Driving better intervention outcomes in eating disorders: A systematic synthesis of research priority setting and the involvement of consumer input. Eur Eat Disord Rev 2021;29(3):346-354 «PMID: 32706169»PubMed
  269. Le LK, Barendregt JJ, Hay P, ym. Prevention of eating disorders: A systematic review and meta-analysis. Clin Psychol Rev 2017;53():46-58 «PMID: 28214633»PubMed
  270. Watson HJ, Joyce T, French E, ym. Prevention of eating disorders: A systematic review of randomized, controlled trials. Int J Eat Disord 2016;49(9):833-62 «PMID: 27425572»PubMed
  271. Melioli T, Bauer S, Franko DL, ym. Reducing eating disorder symptoms and risk factors using the internet: A meta-analytic review. Int J Eat Disord 2016;49(1):19-31 «PMID: 26607683»PubMed
  272. Zeiler M, Kuso S, Nacke B, ym. Erratum to: Evaluating reach, adoption, implementation and maintenance of internet-based interventions to prevent eating disorders in adolescents: A systematic review. Eur J Public Health 2021;31(Supplement_1):i95 «PMID: 34240160»PubMed
  273. Chua JYX, Tam W, Shorey S. Research Review: Effectiveness of universal eating disorder prevention interventions in improving body image among children: a systematic review and meta-analysis. J Child Psychol Psychiatry 2020;61(5):522-535 «PMID: 31746023»PubMed
  274. Pursey KM, Burrows TL, Barker D, ym. Disordered eating, body image concerns, and weight control behaviors in primary school aged children: A systematic review and meta-analysis of universal-selective prevention interventions. Int J Eat Disord 2021;54(10):1730-1765 «PMID: 34245459»PubMed
  275. Harrer M, Adam SH, Messner EM, ym. Prevention of eating disorders at universities: A systematic review and meta-analysis. Int J Eat Disord 2020;53(6):813-833 «PMID: 31943298»PubMed
  276. Sandgren SS, Haycraft E, Plateau CR. Nature and efficacy of interventions addressing eating psychopathology in athletes: A systematic review of randomised and nonrandomised trials. Eur Eat Disord Rev 2020;28(2):105-121 «PMID: 31916367»PubMed
  277. Kestävää hyvinvointia. Sosiaali- ja terveysministeriön virkapuheenvuoro tulevan hallituskauden haasteista ja ratkaisujen suunnista. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2023:6
  278. Crow SJ, Frisch MJ, Peterson CB, ym. Monetary costs associated with bulimia. Int J Eat Disord 2009;42(1):81-3 «PMID: 18704919»PubMed
  279. Krauth C, Buser K, Vogel H. How high are the costs of eating disorders - anorexia nervosa and bulimia nervosa - for German society? Eur J Health Econ 2002;3(4):244-50 «PMID: 15609150»PubMed
  280. van Hoeken D, Hoek HW. Review of the burden of eating disorders: mortality, disability, costs, quality of life, and family burden. Curr Opin Psychiatry 2020;33(6):521-527 «PMID: 32796186»PubMed
  281. Striegel-Moore RH, DeBar L, Wilson GT, ym. Health services use in eating disorders. Psychol Med 2008;38(10):1465-74 «PMID: 17976250»PubMed
  282. Watson HJ, Jangmo A, Smith T, ym. A register-based case-control study of health care utilization and costs in binge-eating disorder. J Psychosom Res 2018;108():47-53 «PMID: 29602325»PubMed
  283. Toulany A, Wong M, Katzman DK, ym. Cost analysis of inpatient treatment of anorexia nervosa in adolescents: hospital and caregiver perspectives. CMAJ Open 2015;3(2):E192-7 «PMID: 26389097»PubMed

A

Ahmimisen ja oksentelun vähentäminen masennuslääkkeillä aikuisilla

Bulimiassa masennuslääkkeiden on osoitettu vähentävän keskeisimpiä oireita eli ahmimista ja oksentelua. Hoitomyöntyvyys on fluoksetiinia käytettäessä ollut parempi kuin trisyklisillä masennuslääkkeillä.

A

Bulimian perhepohjainen hoito

Perhepohjainen hoito on tehokasta nuoruusikäisten bulimian tai epätyypillisen bulimian hoidossa.

A

Efficacy of lisdexamfetamine (LDX) in binge eating disorder (BED)

Lisdexamfetamine reduces binge eating and lowers weight in overweight individuals with BED.

A

Hoitoa edeltävän motivaation vaikutus syömishäiriöoireisiin

Voimakkaampi hoitoa edeltävä motivaatio ennustaa suurempaa yleisten syömishäiriöoireiden vähenemistä hoidon jälkeen.

A

Interpersonaalinen terapia (IPT) syömishäiriöiden hoidossa

Itse arvioitujen syömishäiriöoireiden vähentämisessä interpersonaalinen terapia (IPT) ei eroa kognitiivis-behavioraalisesta terapiasta (KBT) yli 6 kuukauden seurannassa ahmimispiirteisissä syömishäiriöissä.

A

Kognitiivis-behavioraalinen terapia ahmimispiirteisten syömishäiriöiden hoidossa

Kognitiivis-behavioraalinen terapia (KBT) on tehokkaampi kuin muu aktiivinen psykologinen hoito tai hoidon odottaminen vähentämään ahmimis- ja tyhjentäytymisoiretta bulimia- ja BED-potilailla intervention jälkeen, mutta seurannassa se ei poikkea muista aktiivisista psykologisista hoidoista.

A

Kognitiivis-behavioraalinen terapia (KBT) verrattuna interpersonaaliseen terapiaan (IPT) ahmimisoireen hoidossa

Kognitiivis-behavioraalinen terapia (KBT) on tehokkaampi kuin interpersonaalinen terapia (IPT) vähentämään ahmimis- ja tyhjentäytymisoiretta intervention jälkeen, mutta seurannassa se ei eroa interpersonaalisesta terapiasta muuten kuin kognitiivisten oireiden osalta.

A

Kolmannen aallon psykoterapiat syömishäiriöiden hoidossa

Kolmannen aallon terapiat ovat tehokkaampia kuin hoidon odottaminen vähentämään syömishäiriön oireita ja psykologisia oireita intervention ja seurannan ajan, mutta ne eivät ole kognitiivis-behavioraalista terapiaa (KBT) tehokkaampia.

A

Kuukautishäiriöiden ennuste anoreksiassa

Kuukautiset palaavat valtaosalla (80–100 %:lla) anoreksiapotilaista BMI:n, kehon painon tai kehon rasvapitoisuuden normalisoiduttua.

A

Liikunnan vaikutus ahmintahäiriön (BED) oireisiin

Liikunta vähentää tehokkaasti BEDin oireita.

A

Nuoruusikäisten anoreksian perhepohjainen hoito

Perhepohjainen hoito on tehokasta nuoruusikäisten anoreksian hoidossa sekä hoidon päättyessä että 12 kuukauden seurannassa.

A

Perhettä osallistavat terapiat anoreksian hoidossa

Perhettä osallistavat terapiat ovat anoreksian hoidossa teholtaan vähintään yksilöterapioiden veroisia.

A

Preterm birth and fetal growth in anorexia nervosa

Anorexia nervosa is associated with an increased risk of preterm birth, fetal growth restriction, and low birth weight.

A

Preventio-ohjelmat syömishäiriöiden ehkäisemisessä

Syömishäiriöön sairastumista voidaan ehkäistä erilaisilla preventio-ohjelmilla.

A

SCOFF-kysely syömishäiriön tunnistamisessa

SCOFF-kysely soveltuu tunnistamaan nuorten naisten anoreksiaa ja bulimiaa.

A

Syömishäiriön itsehoito ammattilaisen tukemana

Nuoruus- ja aikuisikäisten ohjattu itsehoito vähentää ahmintaoireisiin painottuvan syömishäiriön oireita hoitojonossa odottamiseen verrattuna.

A

The effect of eating disorders on the course of pregnancy and childbirth

Eating disorders (anorexia, bulimia, BED) are associated with an increased risk of pregnancy and childbirth complications.

B

Ahmintahäiriön (BED) hoito topiramaatilla

Topiramaatti ilmeisesti vähentää ahmintapäivien ja ahmintaepisodien määrää ja laskee painoa aikuisilla ylipainoisilla BED-potilailla lumeeseen verrattuna.

B

Anoreksiapotilaan vajaaravitsemustilan korjaaminen osastohoidossa

Runsasenergiaisempi ravitsemushoito on ilmeisesti turvallista ja kustannustehokasta anoreksiaa sairastavien potilaiden vajaaravitsemustilan korjaamisessa osastohoidossa lyhyellä ja pitkällä (1 v) aikavälillä tarkasteltuna.

B

Comparative effectiveness of second-generation antidepressants versus Lisdexamfetamine on binge-eating in patients with BED (binge eating disorder)

In patients with binge eating disorder (BED), lisdexamfetamine appears to be more effective than second-generation antidepressants in reducing binge eating.

B

Denosumab in the treatment of osteoporosis in patients with anorexia nervosa

Denosumab appears to improve bone mineral density in adult patients with anorexia nervosa, but in this patient group there is no research data about preventing fractures or changes in bone density after treatment cessation.

B

Dialektinen käyttäytymisterapia syömishäiriöiden hoidossa

Dialektinen käyttäytymisterapia (DKT) auttaa ilmeisesti vähentämään intervention ajan erityisesti ahmimistyyppisesti oireilevien aikuisten syömishäiriön oireita ja samanaikaisia masennusoireita verrattuna hoidon odottamiseen tai tavanomaiseen hoitoon.

B

Estrogeenikorvaushoito anoreksiaan liittyvässä luukadossa

Fysiologinen transdermaalinen estrogeenikorvaushoito ilmeisesti parantaa postpubertaalisten tyttöjen luuston mineraalitiheyttä, mutta etinyyliestradioli ehkäisypillerin muodossa ilmeisesti ei ainakaan lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna.

B

Läheisiin kohdistuvien hoitointerventioiden vaikutus anoreksiapotilaan hoitotuloksiin

Pelkästään anoreksiapotilaan läheisille annettu strukturoitu hoitointerventio johtaa ilmeisesti parempiin hoitotuloksiin kuin potilasta osallistuttavat hoitointerventiot, kun arvioinnin kohteina ovat potilaan painon nousu, syömishäiriöoireiden lieventyminen sekä psyykkinen vointi hoidon lopussa.

B

Masennuslääkkeet anoreksiassa aikuisilla

Masennuslääkkeistä ei liene apua anoreksiapotilaan ravitsemustilan korjaamisessa hoidon alkuvaiheessa.

B

Masennuslääkkeet ja psykoterapia bulimiassa aikuisilla

Antidepressiivisestä lääkehoidosta ilmeisesti on hyötyä psykoterapeuttisen (kognitiivis-behavioraalisen) hoidon lisänä yli 18-vuotiaiden bulimiapotilaiden hoidossa.

B

Mindfulness-pohjaiset interventiot ahmimisen hoidossa

Mindfulness-pohjaiset interventiot ilmeisesti vähentävät aikuisten ahmintaoireita intervention ajan.

B

Neurodevelopmental disorders in offspring of mothers with eating disorders

Children of mothers with eating disorders appear to have an increased risk of neuropsychiatric disorders, especially when symptoms are active during pregnancy.

B

Perheterapian toteutus lasten ja nuorten anoreksian hoidossa

Koko perheen yhteinen perhepohjainen hoito ja erikseen vanhemmille ja nuorelle kohdennettu perhepohjainen hoito ovat ilmeisesti yhtä tehokkaita nuorten anoreksian hoidossa vähintään vuoden seurannassa.

B

Persoonallisuushäiriöiden komorbiditeetti syömishäiriöissä

Syömishäiriötä sairastavilla on ilmeisesti enemmän persoonallisuushäiriöitä kuin terveillä verrokeilla.

B

Psychodynamic psychotherapy for eating disorders

Focal Psychodynamic/psychoanalytical psyhotherapy (PDT) appears to be effective at reducing general eating disorder pathology, but the effect on behavioural symptoms (bingeing/purging) appears to be inferior to Cognitive behavioural therapy.

B

Psykoterapioiden ja tavanomaisen kliinisen hoidon hoitovaikutus aikuisten anoreksiassa

Aikuisten anoreksiassa manualisoitu psykoterapeuttinen hoito ja tavoitteellinen manualisoitu kliininen hoito ovat hoitovaihtoehtoina ilmeisesti samanarvoisia.

B

Ryhmäperheterapia anoreksian hoidossa

Nuoruusikäisten anoreksiaa tai muuta rajoittavaa syömishäiriötä sairastavien ryhmämuotoinen perhepohjainen hoito on ilmeisesti tehokkaampaa kuin tavanomainen perhepohjainen hoito.

B

Specialist outpatient services for eating disorders

The treatment of eating disorders in specialized units appears to be more cost-effective compared to units providing general psychiatric care for adolescents.

B

Syömishäiriöihin erikoistuneen hoidon vaikutus syömishäiriöpotilaiden kuolleisuuteen

Hoito syömishäiriöihin erikoistuneissa yksiköissä on ilmeisesti yhteydessä anoreksiapotilaiden merkittävästi pienempään kuolleisuuteen verrattua hoitoon yleispsykiatrisissa yksiköissä.

B

Syömishäiriöt ja ADHD

Syömishäiriöitä sairastavilla on ilmeisesti enemmän ADHD:tä verrattuna muihin samanikäisiin.

B

Syömishäiriöt ja autismikirjo

Syömishäiriöitä sairastavilla on ilmeisesti enemmän autismikirjon häiriötä verrattuna muihin samanikäisiin.

B

Syömishäiriöt ja kognitiivinen joustavuus

Anoreksiaa ja bulimiaa sairastavilla ja näistä toipuneilla on ilmeisesti vaikeuksia joustavassa ajattelussa ja toiminnassa verrattuna muihin samanikäisiin.

B

Syömishäiriöt ja sentraalisen koherenssin vaikeudet

Anoreksiaa sairastavilla on ilmeisesti sentraalisen koherenssin vaikeuksia.

B

Teriparatide in the treatment of osteoporosis in patients with anorexia nervosa

Teriparatide appears to improve bone mineral density in adult patients with anorexia nervosa, but in this patient group there is no research data about preventing fractures or changes in bone density after treatment cessation.

B

The phase of the eating disorder and the risk of pregnancy and childbirth complications

The risk of pregnancy and childbirth complications associated with eating disorders appears to decrease as time passes from the phase when eating disorder requires treatment.

B

The use of bisphosphonates in treating bone disease in anorexia nervosa

Bisphosphonate treatment appears to improve bone density in adult patients with anorexia nervosa, but there is lack of evidence about the effectiveness on preventing fractures and long-term safety of the treatment.

C

Atyyppiset antipsykootit anoreksian hoidossa

Atyyppiset antipsykootit eivät näytä aiheuttavan painon nousua anoreksian hoidossa, mutta saattavat vähentää anoreksiaa sairastavan potilaan ahdistuneisuutta, psykoottistyyppistä ajattelua ja pakko-oireita.

C

Bulimian hoito topiramaatilla

Topiramaatti saattaa vähentää aikuisten bulimiaa sairastavien ahmimista ja oksentamista lumeeseen verrattuna.

C

Dialektinen käyttäytymisterapia nuoruusikäisten syömishäiriöiden hoidossa

Dialektinen käyttäytymisterapia saattaa vähentää nuoruusikäisten syömishäiriöoireita intervention ajan.

C

Effectiveness of therapist-led cognitive behavioral therapy versus therapist-led behavioral weight loss in weight loss in patients with BED (binge eating disorder)

A behavioral weight loss program (BWL) may be more effective than cognitive-behavioral therapy (CBT) in reducing weight in binge eating disorder (BED) patients.

C

Fysioterapia syömishäiriöiden hoidossa

Fysioterapeuttiset interventiot saattavat vähentää syömishäiriöitä sairastavien syömishäiriö- ja mielialaoireita.

C

Internetpohjainen terapia bulimian hoidossa

Internetpohjainen KBT (iCBT) saattaa olla vaikuttavampi kuin hoidon odottaminen vähentämään bulimian oireita intervention ajan.

C

Kognitiivinen remediaatio (CRT) anoreksiaa sairastavien kognitiivisen joustavuuden ja sentraalisen koherenssin vaikeuksien kuntouttamisessa

Kognitiivinen remediaatio (CRT) saattaa parantaa anoreksiaa sairastavien sentraalista koherenssia.

C

Letkuravitsemus syömishäiriöiden hoidossa

Nenä-mahaletkuravitsemus saattaa olla tehokas ja turvallinen tapa lisätä energiansaantia tavanomaisen ravitsemushoidon lisänä rajoittavissa syömishäiriöissä potilaiden iästä riippumatta, mutta tutkimusten perusteella ei voida sanoa, onko se pitkällä aikavälillä yksinomaisena tavanomaista ravitsemushoitoa tehokkaampi tai millainen letkuravitsemuksen toteutustapa on tehokkain.

C

Mindfulness-harjoitteluun pohjautuvien menetelmien lisääminen osaksi syömishäiriöiden hoitoa

Tietoisuustaitojen tai hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittelemisen (mindfulness) lisääminen osaksi syömishäiriötä sairastavien potilaiden hoitoa saattaa lieventää ahdistuneisuutta ja edistää toipumista.

C

Motivaatioon perustuvat interventiot syömishäiriöiden hoidossa

Motivaatiokeskeiset interventiot saattavat olla tehokkaampia kasvattamaan muutosmotivaatiota kuin itsehoito tai psykoedukaatio syömishäiriön hoidossa, mutta ne eivät ole tehokkaampia kuin muut aktiiviset psykososiaaliset hoitomuodot (kuten kognitiivis-behavioraalinen terapia (KBT)).

C

Oral and dental health in eating disorders

Eating disorders may be associated with an increased risk of dental erosion.

C

Ravitsemusinterventioiden vaikuttavuus aikuisilla avohoidon syömishäiriöpotilailla

Ravitsemus- ja psykologisten interventioiden yhdistelmän vaikuttavuus saattaa olla parempi kuin yksinomaisen ravitsemus- tai psykologisen intervention vaikuttavuus aikuisilla avohoidon potilailla, joilla on bulimia tai BED.

C

Samanaikainen persoonallisuushäiriö syömishäiriön hoidossa

Samanaikainen persoonallisuushäiriö saattaa vaikuttaa aikuisten syömishäiriön hoitoon ja hoidon tuloksellisuuteen.

C

Sertraline, escitalopram, citalopram and fluoxetine in the treatment of BED among adults

Fluoxetine, sertraline, citalopram, escitalopram, and fluvoxamine may alleviate symptoms of binge-eating disorder.

C

Syömishäiriöiden kognitiivinen käyttäytymisterapia pitkäaikaisen anoreksian hoidossa

Pitkäaikaista anoreksiaa sairastavat saattavat hyötyä syömishäiriöiden kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta.

C

Syömishäiriöpotilaan huoltajiin kohdistuvien hoitointerventioiden vaikutus heidän kokemaansa stressiin, kuormittuneisuuteen ja tunteiden hallintaan potilasta tukiessa

Syömishäiriöpotilaan läheisten ahdistusta, kuormittuneisuuden tunnetta ja tunteiden hallinnan vaikeuksia saattaa lievittää omahoitointerventio, erityisesti ohjatusti toteutettuna.

C

Syömishäiriötä sairastavan erikoissairaanhoidon tasoinen psykiatrinen päiväsairaala- ja osastohoito

Vertailtaessa hoidon vaikutusta kapea-alaisesti painon nousuun tai ahmintojen lievittymiseen 1 vuoden seurannassa, erikoissairaanhoidon hoitopaikkoja (osastohoito, päiväosastohoito, polikliininen hoito) ei voitane laittaa paremmuusjärjestykseen hoidettaessa enintään keskivaikeasti sairaita anoreksia ja bulimiapotilaita.

D

Ahmintahäiriön (BED) hoito atomoksetiinilla

Atomoksetiini saattaa hieman vähentää ahmintaa BEDiä sairastavilla aikuisilla potilailla lumeeseen verrattuna, mutta luotettava näyttö puuttuu.

D

Effectiveness of cognitive behavioural therapy versus behavioral weight loss program on binge eating in patients with BED (binge eating disorder)

Cognitive-behavioral therapy (CBT) provided by a therapist may be more effective in reducing binge eating compared to behavioral weight loss programs (BWL), but there is a lack of reliable evidence.

D

Normaalipainon saavuttaneiden potilaiden sairauden uusimisen ehkäisy fluoksetiinilla

Tutkimustulokset fluoksetiinihoidon merkityksestä normaalipainon saavuttaneilla anoreksiapotilailla ovat ristiriitaisia.

D

Olanzapine in the treatment of anorexia nervosa in adults and adolescents

In individual patients with anorexia nervosa, olanzapine may help with weight normalization (weight gain), although group-level evidence is conflicting.

Epäily syömishäiriöstä
Ruokavalion energiamäärän lisääminen ja elektrolyyttitasojen seuranta osastohoidossa refeeding-oireyhtymän riski huomioiden
Syömishäiriön arviointi lääkärin vastaanotolla

Aiheeseen liittyviä suosituksia